Candy Cane Oxalis -kukat lisäävät kesäpuutarhojen loma-iloa kesäpuutarhoihin

Syksy on paras aika istuttaa useimmat keväällä kukkivat sipulit, joten jos haluat, että tulppaanit, narsissit ja hyasintit piristävät puutarhaasi pitkän talven jälkeen, nyt on aika alkaa miettiä, mitä haluat istuttaa. Vaikka nämä suositut sipulit ovat kauniita, myös kaikenlaisia harvinaisempia sipuleita on hauska kasvattaa. Et ehkä ole ennen kuullut esimerkiksi karkkikepin oksaliskukista, mutta tämä söpö kasvi tuottaa kauniita valko- ja punaraitaisia kukkia, jotka saattavat muistuttaa piparminttukarkkia. Toisin kuin tulppaanit ja narsissit, tämä kasvi kukkii keskikesällä tai loppukesällä, joten se on täydellinen tapa lisätä puutarhaan ripaus joulua heinäkuussa.

Kuinka kasvattaa karkkikukkia Oxalis-kukkia?

Useimmat yritykset, jotka myyvät karkkikepin oksaliksia (Yksi pussi 23 dollaria, K Van Bourgondien), toimittavat sipulit syksyllä. Istuta sipulit 1 – 2 tuumaa syvälle maaperään ja vähintään 2 – 3 tuuman päähän toisistaan. Valitse paikka, jossa maaperä on hyvin ojitettua ja jossa on täydestä auringosta puolivarjoon. Yksi karkkikepin oksalismin parhaista puolista on sen monipuolisuus; se voi menestyä hiekka-, happamassa, savi- tai savimaassa. Se pysyy myös suhteellisen pienenä ja tiiviinä: Tyypillisesti se kasvaa vain noin 6-12 tuumaa korkeaksi, mikä tekee siitä hyvän valinnan istutettavaksi konttipuutarhoihin tai reunuskasviksi.

Osta se: Candy Cane Oxalis-sipulit ($13, Michigan Bulb Co.)

Candy cane oxalis kestää vyöhykkeillä 7-9, mutta voit silti nauttia niistä, jos asut kylmemmällä alueella. Sen sijaan, että istuttaisit ne maahan, istuta sipulit astioihin ja säilytä ne talven yli autotallissa tai vajassa, jotta kasvit ovat hieman paremmin suojassa kylmältä, ja kastele, kun maa on kuivaa. Siirrä ne sitten takaisin ulos, kun sää keväällä taas lämpenee. Ulkona istutettujen sipuleiden päälle on myös hyvä levittää istutuksen jälkeen kerros multaa, joka auttaa eristämään ne pakkaselta.

Tämän ihastuttavan kasvin suurin vetonaula ovat torvenmuotoiset kukat; jokaista valkoista terälehteä reunustavat syvänpunaiset raidat. Etenkin kun kukat ovat tiukasti kiinni eivätkä ole vielä avautuneet kovinkaan paljon, kukista jokainen näyttää pyöristyneeltä karkkikepiltä. Vaikka ne eivät kasva kovin korkeiksi, ne voivat silti näyttää upeilta leikkokukkina epätavallisen kaksiväristen terälehtensä ansiosta.

Varsinkin jos et voi saada tarpeeksesi joulunajasta, karkkikepinoksalis tuo hieman samaa iloa puutarhaan keskellä kesää. Jos siis katselet heinäkuussa mielelläsi Hallmarkin jouluelokuvamaratonia, tämä kasvi on täydellinen lisä pihallesi.