BuildDirect-opas lattian eristämiseen (englanniksi)

Lämmitys- ja jäähdytyslaskut voivat rasittaa talouttasi vakavasti. Tämä pätee erityisesti, jos asut ilmastossa, joka on talvella kylmä ja loppuvuoden suorastaan helteinen. Vaikka eristys seinissä, katossa, ullakolla ja kellarissa saattaa auttaa, on hyvin mahdollista, että eristysjärjestelmässäsi on heikko kohta. Lattiat.

Vanhat talot, joissa on välipohjat, ovat alttiimpia lämpöhäviöille. Myöskään uudemmat talot, joissa on kiinteät betonilattiat, eivät välttämättä ole niin tehokkaita kuin niiden pitäisi olla. Jos harkitset kodin remonttia ja tavoitteenasi on tehokkuus, lattian eristäminen voi olla fiksu paikka aloittaa.

Myös uudisrakennushankkeet voivat hyötyä lattian eristämisestä. Itse asiassa eristyksen lisääminen rakennusprosessin aikana on ylivoimaisesti tehokkain aika tehdä se. Verrattuna muihin kodin rakentamiseen liittyviin kustannuksiin se on myös varsin kustannustehokasta.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja siitä, miksi lattiaeristyksen asentaminen on niin tärkeää, kun olet rakentamassa uutta kotia tai ryhtymässä remonttihankkeeseen. Opit myös R-arvosta, eri eristystyyleistä ja asennuksen perusteista.

BuildDirect-opas lattian eristämiseen (englanniksi)

Miksi asentaa uusi lattian eristys?

Lattian eristämisessä on kyse tehokkuudesta ja älykkäiden valintojen tekemisestä kotiisi tai rakennushankkeeseesi. Tässä on kuusi tärkeintä syytä asentaa uusi lattiaeristys:

1. Lattiaeristys auttaa estämään lämpöhäviöitä lattioiden kautta.

Vaikka eristys ei saa lattioita todella tuntumaan lämpimämmiltä – se on tyypillisesti säteilylämmön tehtävä – vähemmän lämmintä ilmaa karkaa lattioiden läpi, kun eristys on asennettu oikein.

2. Eristys voi auttaa pitämään sinut viileänä kesäkuukausina.

On yleisesti tiedossa, että kuuma ilma nousee ylös. Asettamalla este alapuolella olevan maan ja lattioiden väliin voit auttaa pitämään kotisi viihtyisänä silloinkin, kun lämpöhäviö on viimeinen asia, joka on mielessäsi.

3. Eristäminen voi auttaa vähentämään merkittävästi vetoa.

Tämä on tärkeintä kodeissa, joissa on ryömintätila tai jotka on rakennettu maan päälle. Täyttämällä mahdolliset ilmaraot eristys voi estää ulkopuolelta tulevan ilman pääsyn kotiisi.

4. Luodaan tehokkaasti kosteussulku ulkomaailman ja lattioiden välille.

Tämä on erityisen tärkeää, jos kodissasi on luonnollisia puulattioita, sillä ne ovat erittäin herkkiä kosteuden vaihteluille. Eristekerroksen lisääminen voi auttaa estämään lattialautojen vääntymisen tai puun värjäytymisen.

5. Eristys voi auttaa estämään putkien jäätymisen erittäin kylminä talvipäivinä ja -öinä.

Jos kodissasi on putkistot lattian alla, eristys voi tarjota hieman lisäsuojaa kylmyyttä vastaan.

6. Lattiaeristys on parannus eristämättömissä tiloissa, kuten kellarissa tai autotallissa.

Vaikka täydellisen eristyksen ja kanaviston asentaminen on tehokkainta, suurten parannusten tekeminen hyötytiloihin, joissa et vietä paljon aikaa, ei ehkä ole viisas taloudellinen valinta. Lattiaeristyksen lisääminen voi auttaa ilman, että pankki menee rikki.

Milloin minun pitäisi asentaa uusi lattiaeristys?

Uuden lattiaeristeen lisääminen kotiisi on viisas ajatus. Monet kodinomistajat haluavat tietää, pitäisikö tämäntyyppinen hanke toteuttaa tiettyyn vuodenaikaan. Vastaus on kyllä ja ei.

Yleisesti ottaen paras aika lisätä eristys kotiin on silloin, kun sää on kohtalainen. Monilla alueilla tämä vuodenaika on loppukesä ja syksyn alku, vaikka tämä voi olla eri asia omalla alueellasi. Eristyksen asentamisella maltillisimpaan vuodenaikaan on muutamia keskeisiä etuja:

– Voit viihtyä kodissasi, kun eristystä asennetaan.

– Sinulla on eristys valmiina pitämään kotisi viihtyisänä, kun kylmä talvi saapuu.

– Tämä vuodenaika on usein paras urakoitsijoille ja asennusalan ammattilaisille. Helle keskikesän helteet ja kylmät talvet voivat tehdä työstä vaikeampaa, pidempää ja siksi kalliimpaa. Vaikka suunnittelisit tekeväsi osan tai kaikki työt itse, tähän vuodenaikaan liittyy vähiten säästä johtuvia haasteita.

Lattian eristyksen asentaminen alueesi leudoimman vuodenajan aikana on järkevää, jos se on ainoa remontti, johon olet ryhtymässä. Jos kotiisi tehdään parhaillaan suurempaa remonttia tai olet keskellä rakennushanketta, tämä ajanjakso ei välttämättä koske sinua.

Lattian eristäminen juuri ennen valmiiden lattioiden asentamista on aina tehokkain vaihtoehto. Monissa tiloissa edellytetään, että lattiamateriaali poistetaan eristyksen asentamista varten, jos se on paikallaan. Tämä lisää projektisi kokonaiskustannuksia, joten jos se on mahdollista, lisää eristys aina ennen lattiamateriaalin asentamista.

R-arvon ja alueesi ymmärtäminen

R-arvo on termi, jonka olet todennäköisesti nähnyt tai kuullut ennenkin, kun olet lukenut eristysmateriaaleista tai keskustellut niistä. Maallikon termein R-arvo koskee lämmön virtausvastusta. Korkeampi R-arvo lisää eristyskykyä ja vähentää lämpöhäviöitä.

R-arvon määrittäminen kodin lattian eristykseen riippuu alueesi ilmastosta. Vuodesta 2019 lähtien Energy Star käyttää seitsemän vyöhykkeen järjestelmää, joka auttaa kodinomistajia ja rakentajia määrittämään, mikä R-arvo on oikea heidän hankkeelleen.

BuildDirect-opas lattian eristämiseen (englanniksi)

Kuva greenbuildingadvisor.com-sivuston kautta.

Tässä on nopea erittely lattian eristyksen R-arvosuosituksista vyöhykkeittäin:

 • Vyöhykkeet 1 ja 2: R-13.
 • Vyöhyke 3: R-25
 • Vyöhykkeet 4 ja 5: R-25-R-30.
 • Vyöhykkeet 6 ja 7: R-25-R-30).

On tärkeää huomata, että vyöhykkeillä neljä ja viisi sekä kuusi ja seitsemän on samanlaiset R-arvosuositukset. Vyöhykkeet kuusi ja seitsemän ovat kuitenkin kylmempiä alueita, joissa talvet ovat jäisiä. Monet rakentajat ja asunnonomistajat valitsevat tällä alueella R-arvosuositusten ylärajan.

Vyöhykkeillä neljä ja viisi asunnonomistajat ja rakentajat kokevat kylmää talvisäätä, mutta alhaisemmat R-arvot ovat usein ihanteellinen tasapaino eristyskustannusten ja tehokkuuden välillä.

Tarvitsetko lisää apua kotisi R-arvojen ymmärtämiseen? Käytä tätä Energy Starin tarjoamaa aluekarttaa.

Pitäisikö minun valita lattian alle vai lattian alle tuleva eristys?

Olet päättänyt, että lattian eristyksestä voisi olla hyötyä kodissasi. Nyt sinun on mietittävä, mihin se laitetaan, eikö niin? Useimmissa kodeissa lattian alle tai lattianpäällysteen alle asennettava eristys on ihanteellinen menetelmä. Vaikka näillä kahdella menetelmällä pyritään samaan tavoitteeseen, niiden asennustapa on varsin erilainen.

Lattianalainen asennus

Lattian alapuolinen asennus on termi, jota käytetään yleisesti silloin, kun eristys voidaan sijoittaa lattian alle ilman, että puulankkuja tai muuta lattianpäällystettä nostetaan ylös. Jotta tämä asennustapa toimisi, tarvitset yleensä pääsyn ryömintätilaan lattioiden alle. Jos sinulla on tällainen pääsy, eristyksen asentaminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi.

Lattianpäällysteen asennus lattian alla

Kodeissa, joissa ei ole pääsyä lattioiden alla olevaan ryömintätilaan, käytetään usein lattian alla olevaa eristystä. Tässä menetelmässä sinun on poistettava nykyinen lattiapinnoite eristyksen asentamista varten. Tyypillisesti mineraalivilla- tai lasikuitueriste pidetään paikallaan verkkoverkolla, joka asetetaan ennen kuin valmiit lattiat lasketaan takaisin alas. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää vaahtoeristettä.

Lattian alle tuleva eristys on yleensä kalliimpi ja aikaa vievämpi prosessi kuin lattian alle tuleva eristys. Jos se on kuitenkin ainoa vaihtoehtosi, se voi parantaa huomattavasti kotisi lämpöhäviöitä ja olla samalla kustannustehokas asunnon omistajille ja rakentajille.

Lattiapinnoitteissa käytettävät eristemateriaalit

Lattian eristäminen tarkoittaa yleensä, että käytät jompaakumpaa kahdesta materiaalista: lasikuitu- tai jäykkää vaahtoeristettä. Näillä kahdella materiaalilla on ainutlaatuisia etuja ja haittoja, kun niitä käytetään lattian eristysmateriaalina.

Ellei sinulla ole vuosien kokemusta tee-se-itse -asennuksesta, on yleensä suositeltavaa, että ammattilainen asentaa lattian eristyksen. Urakoitsija voi myös ohjata DIY-asennustasi ja valvoa tai auttaa projektin monimutkaisemmissa osissa.

Vaikka palkkaisit ammattilaisen, sinun on silti tiedettävä eri asennusmateriaaleista, jotta voit tehdä oikean valinnan kotiisi. Seuraavassa on lyhyt alustus kahdesta yleisesti käytetystä lattian eristysmateriaalista:

Lasikuitueriste.

Lasikuitu on asunnon omistajien ja rakentajien suosima valinta lattianeristyksessä. Tässä ovat sen hyvät ja huonot puolet:

Plussaa: Lasikuitukuitulevyt ja -kuitupaneelit ovat hyviä ja huonoja puolia:

 • Lasikuitu on kustannustehokas. Se voi maksaa puolet vähemmän kuin jäykkä vaahtomuovi.
 • Lasikuitu on kevyttä. Jos olet ryhtymässä tee-se-itse-remonttiin, tämä voi olla tärkeä tekijä.
 • Lasikuidun leikkaaminen on suhteellisen helppoa, joten sitä on helppo työstää.

Miinukset:

 • Lasikuitumateriaali voi ajan myötä tiivistyä, jolloin sen tehokkuus heikkenee.
 • Tämä materiaali ei suojaa kosteudelta erityisen hyvin. Tämä on huomioitava, jos asut erittäin kosteassa ilmastossa, sinulla on putkistoja lattioissa tai olet asentamassa eristettä kellarin yläpuolelle. Lasikuitu ei ehkä ole paras vaihtoehto myöskään sellaisten materiaalien, kuten kovapuun, alla, jotka voivat helposti vääntyä.
 • Lasikuidun kanssa työskentely edellyttää suojavarusteita. Koska lasikuitu koostuu monista lasikuiduista, tarvitset hengityssuojainta, suojavaatetusta ja suojalaseja lasikuidun käyttöön.

Jäykkä vaahtomuovieristys

Jäykkä vaahtoeriste on toinen suosittu valinta lattioihin. Tässä ovat tärkeimmät hyvät ja huonot puolet, jotka on syytä ottaa huomioon ennen jäykän vaahtoeristeen asentamista:

Plussat:

 • Jäykkävaahtoeriste ei puristu tai vääntyile ajan myötä kuten lasikuitu.
 • Jäykkävaahto hylkii kosteutta, joten se on ihanteellinen valinta lattioille, kuten luonnon kovapuulle, jotka voivat vääntyä, homehtua tai tahriintua.
 • Voit käyttää jäykkää vaahtomuovieristettä säteilylämmitteisen lattiajärjestelmän kanssa. Näin voit saada mahdollisimman lämpimän lattian jalkojen alle.

Miinukset:

 • Jäykkä vaahtomuovi on kalliimpi kuin lasikuitu ja voi maksaa jopa 50 % enemmän.
 • Jäykkää vaahtoa on vaikea työstää verrattuna lasikuituun, koska se on paljon vähemmän joustavaa.

Lattioiden eristäminen on ihanteellinen tapa tehdä kodistasi mukavampi ja energiatehokkaampi. Jos kyseessä on kovapuu ja muut materiaalit, jotka voivat värjääntyä tai vääntyä kosteuden vaikutuksesta, eristys voi myös tarjota suojaa. Sama suoja ulottuu myös lattioiden alla oleviin putkistoihin.

Haluatko lisätietoja lasikuitu- tai jäykkävaahtolattiaeristeen asentamisesta osana rakennus- tai kunnostushankettasi? Ota meihin yhteyttä jo tänään, jotta voimme oppia lisää erityistarpeistasi.

Koulutetut neuvonantajamme voivat opastaa sinua oikean eristystyylin valinnassa ja auttaa sinua hankkimaan tarvitsemasi materiaalit projektin aloittamiseen, teitpä sitten työn itse tai palkkasitko ulkopuolista apua.