Bug Off: Opas huonekasvien tuholaisten torjuntaan

Bug Off: Opas huonekasvien tuholaisten torjuntaan

Sinulla on vihreä peukalo, vai mitä? No, se on alku. Tarvitaan kuitenkin muutakin kuin kokemusta, jotta estät ötököitä saastuttamasta huonekasvejasi. Tarvitset ennen kaikkea hieman onnea. Tarvitset myös suunnitelman, jolla voit torjua ötököiden hyökkäykset. Muista: huonekasvien tuholaiset eivät ole pelkästään epämiellyttäviä, vaan ne vievät kasvien kauneuden ja vaarantavat niiden terveyden pitkällä aikavälillä. Ei-tuholaiset eivät ole kuolemantuomio (ainakaan useimmiten). Mutta ne eivät myöskään katoa itsestään. Pelastaaksesi kasvisi sinun on toimittava, ja sinun on tehtävä se mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Oletko valmis? Jatka lukemista, niin saat tärkeimmät tiedot yleisimpien syyllisten tunnistamisesta ja poistamisesta.

APHIDS

Mitä näet: Kirvojen heikentämillä kasveilla on tyypillisesti kitukasvuista kasvua sekä käpristynyt tai muuten epämuodostunut lehdistö. Itse hyönteiset, jotka ovat muodoltaan pikkuruisia ja väriltään vihreitä, ruskeita tai mustia, piileskelevät lehtien alapinnalla.

Mitä tehdä: Vie huonekasvi keittiöön ja pese kirvat pois vesivirran alla. Tai mene ulos ja harjaa kirvat pois sormillasi (tai pumpulipuikolla). Levitä lopuksi neem-öljyä tai hyönteismyrkkyä ehkäisevää saippuaa, jotta kirvat eivät enää palaa.

JAUHIAISET

Mitä näet: Valkoisen ja pilkkumaisen näköiset jauhosyövät eivät ainoastaan hidasta kasvien kasvua, vaan ne myös turmelevat varsien, solmujen ja lehtien ulkonäön jäännöksellä, joka hyönteisen itsensä tavoin näyttää valkoiselta ja pilkkumaiselta. Huomaa, että jauhosirkkojen saastuttamat kasvit tuntuvat usein tahmeilta.

Mitä tehdä: Aseta saastunut huonekasvi ensin karanteeniin ja erilleen muista kasveista. Poista seuraavaksi jauhosienet ja niiden jättämät jäämät alkoholia sisältävällä pumpulipuikolla (tai ota pehmeä harja tai liina ja pese kasvi miedolla saippuavedellä).

HÄMÄHÄKKIPUNKIT

Mitä näet: Hämähäkkipunkit ilmoittavat läsnäolostaan kutomalla verkkoja lehtien ja varsien ympärille sekä kellastamalla ja kutistamalla lehtiä. Vaikka niiden työtä voi olla vaikea olla huomaamatta, ei ole helppoa saada kiinni pieniä, vaaleanvärisiä punkkeja itse teossa.

Mitä tehdä: Kasvin pelastaminen vakavalta hämähäkkipunkkitartunnalta ei ehkä ole mahdollista, mutta jos havaitset ongelman ajoissa, huuhtele kasvi veden alla useita kertoja. Käytä ennaltaehkäisevästi hyönteismyrkkyä – mieluiten sellaista, joka sisältää punkkeja karkottavaa kemikaalia bifentriiniä.

SUOMUHYÖNTEISET

Mitä näet: Kuten jauhiaiset, myös suomuhyönteiset erittävät tahmeaa sienimehua, joka estää fotosynteesin, pysäyttää kasvun ja tappaa vähitellen isäntäkasvinsa. Lehtien alapuolelle kiinnittyneenä suomuhyönteiset näyttävät usein enemmänkin orgaanisilta ulokkeilta kuin haitalliselta uhalta.

Mitä tehdä: Eristä kasvi muista kasveista. Leikkaa seuraavaksi saastuneet lehdet ja poista jäänteet vanupuikolla ja puhdistusalkoholilla. Toista käsittely muutaman päivän välein, kunnes kasvi kääntyy parhain päin (tai kunnes menetät uskosi siihen, että se koskaan toipuu).

PYÖREÄT

Mitä näet: Mikroskooppisen pieninä thripsit eivät ole helposti havaittavissa, mutta niiden vahingolliset ja värjäytymistä aiheuttavat vaikutukset ovat selvästi nähtävissä. Muista, että muita tuholaisia enemmän tripseillä on taipumus hyökätä kukkiviin kasveihin. Suurennuslasi voi auttaa sinua varmistamaan niiden läsnäolon.

Mitä tehdä: Sumuta saastunutta kasvia muutaman päivän välein hienolla vesisuihkulla. Käsittele kasvi jokaisen sumutuskerran jälkeen neem-öljyllä tai hyönteismyrkyllisellä saippualla. Tämä estää thripsejä syömästä kasvia, mikä johtaa pian jäljelle jääneiden kasvien kuolemaan.

VALKOKÄRPÄSET

Mitä näet: Valkokärpäset ovat tunnistettavissa kellanvalkoisesta kehostaan ja sydämenmuotoisista siivistään, ja ne kerääntyvät ryhmiin, yleensä lehtien alapuolelle. Ajan myötä isäntäkasvi alkaa näyttää kuivuneelta ja sairaalta, ja sen lehdet saattavat pudota, jolloin varret jäävät lähes paljaiksi.

Mitä tehdä: Kun olet päästänyt sairastuneen kasvin omilleen, poista valkokärpäset pölynimurilla (verhoilulaite toimii hyvin). Aseta seuraavaksi karanteenissa olevan kasvin lähelle tahmeat kärpäsloukut. Jos nämä ansat eivät pyydystä yhtään valkokärpästä, voit laittaa kasvin takaisin alkuperäiselle paikalleen ilman pelkoa siitä, että valkokärpäset palaavat tai leviävät muihin yksilöihin.