Bob Vilan ”pakolliset” projektit syyskuussa

Bob Vilan "pakolliset" projektit syyskuussa

Tämä kuukausi on siirtymäkuukausi, jolloin puutarha lopetetaan, mutta samalla valmistaudutaan myös sisätiloihin siirtymiseen. Monet syyskuun tehtävistämme eivät tuota välitöntä tyydytystä, mutta kun talvella sataa lunta – tai kun narsissisipulit kukkivat keväällä – olet iloinen siitä, että olet käyttänyt aikaa niiden tarkistamiseen tehtävälistaltasi tässä kuussa.

1. Osta fiksusti

Syyskuuta pidetään yleisesti parhaana kuukautena ostaa kodinkoneita. Jos siis olet lykännyt uuden uunin ostamista, nyt saattaa olla oikea aika. Valmistajat esittelevät uusimmat mallinsa tähän aikaan vuodesta, joten voit hankkia viime vuoden version alennuksella.

2. Istuta sipuleita.

USDA-vyöhykkeillä 1-7 asuvat kotipuutarhurit voivat aloittaa kevätsipulien istuttamisen syyskuussa. Tarkista ennen istutusta laajennettu sääennuste. Sipulit tarvitsevat useita viikkoja juurtuakseen ennen maan jäätymistä. Toisaalta, jos alueesi on liian lämmin, sipulit voivat itää.

3. Vaihda ikkunat ja ovet.

Olitpa siitä innostunut tai et, kylmä sää on tulossa. Vanhat ja tehottomat ikkunat ja ovet vuotavat paljon lämpöä, joten vaihda ikkunaruudut myrskyikkunoihin ennen kuin kylmät lämpötilat alkavat. Tämä vaihto säästää rahaa energiakustannuksissa, suojaa ikkunoita säältä ja poistaa vedot syksyn ja talven ajaksi.

4. Multaa lehdet

Sen sijaan, että vain haravoisit ne ylös, multaa lehdet ruohonleikkurilla, jotta nurmikollesi saadaan paljon kaivattuja ravinteita. Yleisestä mielipiteestä huolimatta jopa tammenlehdet ovat turvallisia mullattavaksi – maltillisesti. Jos sinulla on enemmän lehtiä kuin nurmikkoa, kokeile kompostoida tähteet.

5. Huolla lämmitintäsi

Valmistele uunisi nyt, jotta olet valmis äkilliseen kylmään. Tarkista sytytysvalo, imuroi ylimääräinen pöly ja vaihda uunin suodatin. Jos törmäät ongelmaan, joka on liian suuri sinulle korjattavaksi, soita ammattilaiselle, jotta et joudu kylmään ensi kuussa.

6. Puhdista työkalut

Pian on aika varastoida ruohonleikkurit ja ruohonleikkurit kauden ajaksi. Muista ennen sitä puhdistaa ne leikkuujätteistä ja roskista. Äläkä unohda tyhjentää ruohonleikkuria tai muita työkaluja, joissa on kaasusäiliö – ne on helpompi käynnistää keväällä.

7. Säästä siemenet

Kun puutarhasi kuolee, katkaise kukkien pää ja kerää siemenet. Kun käytät hieman aikaa ja valmistaudut, sinulla on ainekset onnistuneeseen – ja ilmaiseen! – istutuskauteen tulevana keväänä.

Leikkaa kukkien päät, kun niiden siemenkodat ovat kuivuneet (tai vähän ennen sitä), ja ripusta ne sitten ylösalaisin paperipussiin kuivumaan. Kun olet antanut kuivumiselle riittävästi aikaa, poista siemenet ja erottele ne mahdollisimman paljon akanoista ja muusta kasvimateriaalista. Hedelmien ja vihannesten siemenet korjataan, kun hedelmä tai vihannes on täysin kypsä (jotkut puutarhurit antavat niiden jopa ylikypsyä). Pese siemenet perusteellisesti, ennen kuin laitat ne kuivumaan. Mukauta lähestymistapaasi papujen ja herneiden kaltaisten silpimättömien vihannesten kohdalla. Anna näiden siementen kuivua siemenkoteloissaan kasvien päällä ennen niiden keräämistä.

8. Järjestä pihamyynti

Loppukesän pihamyyjäiset antavat sinulle mahdollisuuden tyhjentää sotkusi ja ansaita samalla pari ylimääräistä dollaria. Tee siitä menestys pitämällä hinnat alhaisina ja sijoittamalla parhaat ja suurimmat esineet eteen houkuttelemaan ohikulkijoita.

9. Siemenet ja nurmikko

Syyskuun alku on viileiden lämpötilojen ja aurinkoisten päivien vuoksi täydellinen aika kylvää ja kylvää nurmikkoa kylmän sään ruohoja. Siemenistä istuttaminen on halvempaa, mutta se vaatii alussa hieman enemmän hoitoa ja ylläpitoa. Nurmikon asentaminen on hyvä ratkaisu kalteville nurmikoille tai eroosiolle alttiille alueille, mutta sitä on kasteltava runsaasti, kun juuret juurtuvat pihalle.

10. Tarkista katto

Talvinen sää voi tehdä tuhojaan katolle. Tarkista katto ennen ensimmäistä lumisadetta, ettei siinä ole irtonaisia kattotiiliä tai vuotoja. Siivoa samalla syksyn lehdet kouruista, jotta vältät kellaritulvat ja jääpadot.