Bob Vilan opas keittiökoneiden huoltoon (Bob Vila’s Guide to Kitchen Appliance Care)

Bob Vilan opas keittiökoneiden huoltoon (Bob Vila's Guide to Kitchen Appliance Care)

Keittiössäsi on enemmän kodinkoneita kuin missään muualla talossa. Kun laitteet ovat hyvässä kunnossa, ei ole yhtään ateriaa, jota ei voisi sekoittaa, leipoa, paistaa, pakastaa tai hävittää. Laitteiden pitäminen kunnossa vaatii kuitenkin tietotaitoa – ja jonkin verran hoitoa ja huoltoa. Tutustu näiden ratkaisevien keittiöapulaisten ominaisuuksiin, jotta ne pysyvät ihanteellisessa toimintakunnossa koko elinkaarensa ajan.

Astianpesukoneet

Jääkaapit

Roskakoneet

Uunit ja keittotasot

Liesituulettimet

ASTIANPESUKONEET
Astianpesukoneet eivät ole vain suuri nykyaikainen mukavuus, vaan on myös käynyt ilmi, että ne voivat käyttää vähemmän vettä kuin astioiden peseminen käsin. Tämän ekohyödyn saamiseksi sinun on kuitenkin käytettävä astianpesukonetta vain silloin, kun se on täynnä, ja huolehdittava sen asianmukaisesta huollosta. Tässä ovat astianpesukoneen rutiinihuollon perusteet (laitekohtaiset korjaukset löytyvät käyttöohjeesta):

 • Tarkista letkut löysien liitosten, tukosten tai vuotojen varalta ja vaihda ne tarvittaessa.
 • Poista kertyneet kerrostumat pyörivien varsien sisältä ohuella työkalulla, kuten neulapihteillä tai hammastikulla.
 • Pyyhi säännöllisesti tiiviste (kumi- tai muovitiiviste oven ympärillä), reunat ja oven alapuoli varmistaaksesi, että tiiviste on puhdas.
 • Tarkasta pesukoneen sisäpuolinen pohja, jossa jätevesi poistuu laitteesta. Jos epäilet, että viemärin sisällä on kertymiä, katso käyttöohjekirjaa kannen purkamiseksi ja viemärin sisäpuolen puhdistamiseksi.

JÄÄKAAPIT
Jääkaapin keskimääräinen käyttöikä on 10-15 vuotta, mutta tämä luku voi vaihdella suuresti riippuen siitä, miten hyvin laitteesta huolehditaan. Jos joudut ostamaan uuden jääkaapin, on tärkeää ottaa huomioon syvyys, ovenkääntö, tyyli (esimerkiksi ranskalaisovinen, pohjapakastin tai yläpakastin) ja haluamasi erityisominaisuudet esteettisten valintojen, kuten värin, lisäksi. Noudata näitä vinkkejä tämän arvokkaan laitteen pitkäikäisyyden edistämiseksi:

 • Puhdista jääkaapin sisähyllyt ja kuori muutaman kuukauden välein.
 • Poista säännöllisesti roskat jääkaapin tyhjennysaukosta ja tippalokerosta; katso ohjeet käyttöoppaasta.
 • Irrota jääkaappi kerran tai kahdesti vuodessa pistorasiasta, vedä se irti seinästä ja puhdista käämit pölynimurilla.
 • Tarkista tiivisteet (ovitiivisteet) säännöllisesti, pyyhi ne ja tee niille "dollarin setelitesti": Sulje ovi dollarin setelin päälle; jos voit helposti irrottaa sen, tiiviste ei ole tarpeeksi tiukka. Jos näin on, kutsu ammattilainen korjaamaan tiiviste.

ROSKIENKÄSITTELYLAITTEET
Roskamyllyn asentaminen ei ole kovin vaikeaa kohtalaisen taitavalle DIY-taiturille, ja voit olettaa, että keskimääräinen roskamylly kestää 10-12 vuotta. Varmista pitkä käyttöikä ajamalla jätehuolto usein ja noudattamalla näitä vinkkejä:

 • Juoksuta vettä käytön aikana ja vähintään 20 sekuntia sen jälkeen, kun olet lopettanut käytön. Kylmä vesi saa rasvat ja öljyt jähmettymään, jolloin ne voivat pilkkoutua ennen kuin ne pääsevät viemäriin.
 • Esineet, kuten kananluut ja kahvinporot, tylsistävät terät nopeasti ja lyhentävät laitteen käyttöikää, joten huolehdi siitä, ettet laita mitään kovia materiaaleja (tai syövyttäviä kemikaaleja) jätesenkkaan. Täydellisemmän luettelon ohjeista ja kielloista saat näistä ohjeista ja käyttöoppaasta.

UUNIT JA KEITTOTASOT
Uuneja on monenlaisia, kuten kaasu- tai sähköllä toimivia, tavanomaisia tai konvektiolla toimivia, vapaasti seisovia tai sisäänrakennettuja, samoin kuin liesitasoja – kaasu-, sähkö- tai induktioliesi; sileäpintaisia tai keloja. Tämän vaihtelun vuoksi tutustu aina käyttöoppaaseen ennen huolto- tai korjaustöitä ja irrota aina pistoke laitteesta tai katkaise virta huoltopaneelista.

 • Jos uunisi on tavallinen, ei-itsepuhdistuva malli, sinun on tuuletettava hyvin, suojattava ihosi ja silmäsi ja vietettävä aikaa harjan ja tehokkaan uuninpuhdistusaineen kanssa.
 • Jos uunisi on itsepuhdistuva malli, sinun tarvitsee vain ajaa se läpi puhdistusjakson ja pyyhkiä syntynyt tuhka pois kostealla liinalla. Valmistajat suosittelevat usein, että irrotat telineet ensin, jotta ne eivät värjäytyisi; katso käyttöohjeet. Älä puhdista itsepuhdistuvaa uunia vanhanaikaisella tavalla.

LIESITUULETTIMET
Liesituulettimet estävät hajuja, savua, lämpöä ja rasvaa leijumasta keittiössä. Saatavilla on useita eri tyyppejä, joista jokaisella on omat etunsa ja haittansa.

 • Tuulettuvat liesituulettimet johdetaan ulos, jolloin hajut, savu ja kuumuus poistuvat kokonaan huoneesta. Poistokanaviston pituus vaikuttaa huuvan valintaan. Jos liesituuletin asennetaan ulkoseinään, kanava voi olla lyhyt; jos se asennetaan sisäseinään, kanava on todennäköisesti pidempi ja tarvitset tehokkaamman liesituulettimen. Tuuletushuuvissa käytetään rasvanerottimena alumiinisuodattimia, jotka on pestävä (astianpesukoneessa tai käsin) keskimäärin kerran kuukaudessa.
 • Ilman ilmanvaihtoa toimivat huuvat (joita kutsutaan myös kanavattomiksi tai kiertohuuviksi) vetävät ilmaa hiilisuodattimen läpi ennen kuin se pumpataan takaisin keittiöön. Nämä suodattimet on tärkeää vaihtaa muutaman kuukauden välein.
 • Hupuja on erilaisia asennustyylejä, kuten kaapin alle asennettavia, savupiippu-, pro-, saareke-, downdraft- ja tehopaketteja (inserttejä). Tee perusteellinen tutkimus ennen kuin päätät, mikä tyyli sopii parhaiten keittiöön.