Bob Vilan opas kattorakentamiseen (Bob Vila’s Guide to Roofing)

Bob Vilan opas kattorakentamiseen (Bob Vila's Guide to Roofing)

Olitpa sitten rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa nykyistä kotiasi, katto on yksi tärkeimmistä valinnoistasi. Esteettisyys on tärkeää, mutta niin ovat myös katemateriaalin kustannukset, paino, asennusvaatimukset ja soveltuvuus ilmastoosi. Jos olet tekemässä remonttia, olemassa oleva katto määrää useimmiten materiaalivalintasi. Lisäksi olemassa olevan katon kunto ja geometria voivat vaikuttaa kustannuksiin. Jos esimerkiksi vanha katto on poistettava tai kattokansi on korjattava tai jos kodissasi on useita savupiippuja, risteäviä kattolinjoja, kattoikkunoita tai muita elementtejä, voit odottaa maksavasi laadukkaan asennuksen edellyttämästä lisätyöstä.

Kuten ulkosivulaudoituksen kohdalla, talosi tyyli vaikuttaa kattomateriaalin valintaan. Tiedä kuitenkin, että monet erityyppiset katemateriaalit ovat samannäköisiä – komposiittivyöruusu voi näyttää liuskekiveltä, metallikatto voi näyttää puupiirrokselta, ja jotkut asfalttivyöruusut voivat jopa tarjota aurinkohyötyjä. Tutustu vaihtoehtoihin tämän kattopäällystysoppaan avulla ja keskustele sitten pätevän kattourakoitsijan kanssa, joka voi selittää materiaalien väliset erot ja hahmotella niiden edut ja kustannukset.

Asfaltti

Savi ja betoni

Puu

Liuskekivi

Metalli

Komposiitti

Vihreä

ASFALTTI
Asfalttipaanut ovat jo pitkään olleet asuinkattojen standardi, ja koska ne ovat edullisia, helposti asennettavia ja laajalti saatavilla, niiden suosio tuskin tulee yllätyksenä. Vaikka asfalttipyöriä pidettiin ennen tavanomaisina, nykyään niistä voidaan tehdä liuskekiven, puupilven tai jopa laatan näköisiä.

 • Lasikuituviilut on valmistettu kudotusta lasikuitupohjamatosta, joka on päällystetty vedenpitävällä asfalttipinnoitteella ja jonka päällä on keraamisia rakeita, jotka suojaavat tuotetta haitallisilta UV-säteiltä. Niitä on saatavana täydessä valikoimassa tyylejä ja värejä, jotka täydentävät minkä tahansa kodin arkkitehtonista tyyliä.
 • Perinteiset orgaaniseen mattopohjaan perustuvat vyöruusukalvot ovat raskaampia, paksumpia ja kalliimpia. Ne ovat myös imukykyisempiä ja voivat vääntyä ajan myötä; ylimääräinen asfalttipitoisuus tekee niistä myös vähemmän ympäristöystävällisiä.
 • Valmistajan takuut takaavat yleensä 15-30 vuoden käyttöiän, riippuen esimerkiksi ilmastosta ja katon kaltevuudesta.

SAVI JA BETONI
Tiilikatot, jotka yhdistetään yleisesti lounaistyylisiin ja välimerellisistä vaikutteista inspiroituneisiin koteihin, ovat erittäin kestäviä ja kestävät joissakin tapauksissa vuosisatoja. Olivatpa ne sitten betonista tai savesta tehtyjä, yksittäiset tiilet on usein muotoiltu tynnyrin muotoisiksi, jotta ne voidaan asentaa turvallisesti ja lukkiutumattomasti.

 • Savilaatat ovat värinpitävämpiä, kestävämpiä ja kalliimpia kuin betonilaatat.
 • Paino on ongelma, joten muista kysyä rakennesuunnittelijalta, kestääkö kattosi runko kattotiilien käytön.
 • Vaikka sekä savi että betoni tarjoavat parhaat palo- ja iskukestävyysluokitukset, niiden asentaminen ja korjaaminen on vaikeampaa.

PUU
Puukatot valmistetaan setripuusta, kuusesta tai käsitellystä männystä, ja ne sopivat erityisesti vanhempiin ja historiallisiin tyyleihin perustuviin taloihin. Puukattoja on kahta tyyppiä: vyöruusu ja päreet. Puiset vyöruusut on leikattu koneellisesti ja kartioitu, mikä antaa niille siistin ja raikkaan ulkonäön. Puiset kattopäreet halkaistaan käsin, mikä antaa niille maalaismaiseman vaikutelman.

 • Puiset vyöruusut kestävät suunnilleen yhtä kauan kuin asfalttipaanut (noin 30 vuotta), mutta voivat maksaa kuusi kertaa enemmän.
 • Puupilareilla ja -paanukivillä on omat erityiset asennusvaatimuksensa, minkä vuoksi niiden asentaminen on vaikeampaa, mutta niiden korjaaminen ja vaihtaminen on suhteellisen helppoa.
 • Puiset vyöruusut ja -paanut vaativat ajoittaista käsittelyä säilöntäaineilla ja sienitautien torjunta-aineilla, jotta ne eivät pääse kuivumaan, vääntymään, halkeilemaan tai joutumaan homeen ja sienien hyökkäyksen kohteeksi.

LAATTA
Kattamiseen louhittu liuskekivi on tiivistä, kiinteää kiveä, joka on erittäin sitkeää ja kestävää. Vaikka sen asentaminen on työlästä ja kallista, luonnollinen liuskekivikatto antaa rakennukselle luonteen, jota ei saavuteta millään muulla kattomateriaalilla.

 • Liuskekivikatto on palamaton ja vedenpitävä, eikä se vaadi pitkän käyttöikänsä aikana juuri lainkaan huoltoa.
 • Useimmilla liuskekivikatoilla on pitkä käyttöikä; Vermontista ja Virginiasta peräisin olevat katot voivat kestää yli 50 vuotta.

METALLI
Metallikatto on yleensä valmistettu teräksestä, alumiinista tai kuparista, ja se voidaan leimata moniin muotoihin ja tyyleihin. Mikään materiaali ei pysty suojaamaan rakennusta paremmin tuulelta, sateelta, raekuuroilta, tulipalolta tai laholta kuin kestävä ja energiatehokas metallikatto.

 • Vuosikymmenien ajan metallikatto tarkoitti aaltopaneeleita, jotka näyttivät siltä, että ne kuuluivat vajoihin tai latoihin. Nykyään metallikattotuotteita on saatavana useissa eri tyyleissä – seisovasta saumasta vyöruusuihin – ja ne sopivat monenlaiseen arkkitehtoniseen tyyliin.
 • Metallikatot ovat kevyitä, joten ne voidaan joskus asentaa suoraan vanhojen kattojen päälle.
 • Ne estävät tehokkaasti tulipalon leviämistä, kun kuuma hiillos putoaa niiden päälle (esimerkiksi pensas- ja metsäpaloissa); jotkin vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta, jos sinulla on metallikatto.

KOMPOSIITTIKATTO
Komposiittipaanut ovat uusia tulokkaita kattopäällysteiden saralla. Ne on valmistettu polymeeripohjaisista tuotteista, ja ne ovat kevyitä, haalistumattomia, paloturvallisia ja niillä on yleensä jopa 50 vuoden takuu. Jotkin komposiitit ovat niin realistisia, että ne on hyväksytty käytettäväksi historiallisessa suojelussa.

 • Useat yritykset ovat kehittäneet komposiittikattotiiliä, jotka jäljittelevät menestyksekkäästi kaikkea liuskekivestä puuhun.
 • Huippuvalmistajat ylpeilevät yleensä korkeilla paloluokituksilla ja iskunkestävyydellä.
 • Komposiitit voivat olla kalliita, ja joillakin alueilla voi olla vaikea löytää sertifioitua asentajaa.

VIHREÄ
Sekä maaseudulla että kaupungeissa yhä useammin käytetyt viherkatot ovat eläviä järjestelmiä, jotka koostuvat maaperästä, kompostista ja kasveista. Sen lisäksi, että ne suodattavat epäpuhtauksia ja tarjoavat lisäeristystä, ne imevät hulevesiä sen sijaan, että ne valuisivat pois. Niiden vaatimukset ovat kuitenkin moninaiset.

 • Viherkattojärjestelmässä on tyypillisesti jopa yhdeksän kerrosta. Näihin kuuluvat rakenteellinen tuki, höyrynsulku, lämpöeristys, vedeneristys, salaojitus, suodatinkalvo, kasvualusta ja lopuksi itse kasvillisuus.
 • Se, pystytkö asentamaan ja viljelemään viherkattoa, riippuu kattosi kaltevuudesta, katon saaman auringonvalon määrästä ja elävän katon ylläpitämiseen käytettävissä olevasta rakenteellisesta tuesta.
 • Riippuen asuinpaikastasi, valtion avustuksia voi olla saatavilla asennuskustannusten kattamiseksi, ja jotkut kaupungit tarjoavat jopa verohelpotuksia.

Jos haluat lisätietoja katon huollosta ja korjauksesta, katso:

Katon tarkastaminen.
Kourujen puhdistaminen
Jääpatojen välttäminen
Vuotavan katon korjaaminen
Vanhojen kattopeltien poistaminen