Bob Vilan lopullinen nurmikonhoitokalenteri (Bob Vila’s Definitive Lawn Care Calendar)

Bob Vilan lopullinen nurmikonhoitokalenteri (Bob Vila's Definitive Lawn Care Calendar)

Jos kehut naapurin ihanaa vihreää nurmikkoa, hän säteilee ylpeydellä, mutta hän ei välttämättä kerro, kuinka paljon työtä siihen liittyy. Monille puutarhureille eivät ole vaikeita itse tehtävät, vaan se, että he tietävät oikean ajankohdan niiden suorittamiselle. Nyt on vuorossa täydellinen kuukausittainen nurmikonhoitokalenteri, joka on suunniteltu auttamaan ketä tahansa laatimaan oman nurmikonhoitoaikataulunsa.

Jokainen nurmikonhoitosuunnitelma vaihtelee muun muassa alueen, ruohotyypin ja sääolosuhteiden mukaan. Esimerkiksi joissakin paikoissa pohjoisilla ilmastovyöhykkeillä talvet ovat paljon pidempiä, ja joitakin kevään nurmikonhoitovinkkejä ei ehkä voida soveltaa maaliskuussa tai jopa huhtikuussa, mutta niitä voidaan soveltaa toukokuussa. Sitä vastoin siirtymävyöhykkeillä nurmikot saattavat tarvita leikkuuta ja kastelua jo ennen huhtikuun loppua. Ajattele tätä kätevää kuukausittaista nurmikonhoitokalenteria perustana, jota voidaan mukauttaa oman pihasi nurmikonhoitoaikataulun mukaan.

DIY-nurmikonhoito. Yksinkertaistettuna. Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Sundayn kanssa, jotta nurmikkosi saa juuri sitä, mitä se tarvitsee kukoistukseensa.

ALOITA KASVU

Viileän vuodenajan ruohot vs. lämpimän vuodenajan ruohot vs. siirtymäkauden alue.

Vaikka ensi silmäyksellä kaikki nurmikot saattavat näyttää samalta, on itse asiassa olemassa monia eri ilmastoon sopivia nurmikkolajikkeita. Ja yksi parhaista toimista minkä tahansa nurmikon suhteen on istuttaa oikeanlainen nurmikko juuri sinun kasvuvyöhykkeellesi sopivaa nurmikkoa varten.

Useimmat nurmikkonurmet luokitellaan kahteen päätyyppiin: viileän vuodenajan nurmiin ja lämpimän vuodenajan nurmiin. "Siirtymävyöhyke" on pohjoisen ja eteläisen ilmaston väliin jäävä alue, jolla voi kasvaa kumpaakin ruohotyyppiä.

Viileän vuodenajan ruohot kasvavat alueilla, joilla talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia, kuten Pohjois-Kaliforniassa, Keskilännen yläosissa, Tyynenmeren luoteisosissa ja Koillismaalla.

Ruohoja ovat mm:

 • Kentucky bluegrass (siniheinä).
 • Ryegrassit
 • Fescues

Joitakin viileän vuodenajan heinäkasvien ominaisuuksia:

 • Soveltuvat parhaiten alueille, joilla on kylmät talvet ja kuumat kesät.
 • Parhaiten viljeltävissä ilmastossa, jossa kevään ja alkusyksyn lämpötilat vaihtelevat 60-75 asteen välillä.
 • Pysyy todennäköisesti vihreänä, kunnes lämpötila laskee alle 32 celsiusasteen.
 • Kestää talvella pakkasjaksoja.
 • Aktiivinen kasvu tapahtuu keväällä ja alkusyksystä.

Lämpimän vuodenajan ruohot viihtyvät parhaiten kaakon ja lounaan eteläisessä ilmastossa.

Ruohoja ovat mm:

 • Zoysia
 • Bermudanurmikka
 • Bahianurmikka
 • Tuhatjalkainen ruoho
 • St. Augustine-ruoho
 • Kikuyu-ruoho

Joitakin lämpimän vuodenajan ruohojen ominaisuuksia:

 • Sopii parhaiten viihtymään 75-95 asteen lämpötiloissa.
 • Muuttuu todennäköisesti ruskeaksi ja menee lepotilaan, kun lämpötila laskee alle 50 Fahrenheit-asteen.
 • Useimmat lämpimän vuodenajan ruoholajit eivät kestä pitkiä jaksoja pakkasta (32 astetta Fahrenheitia) alempana.
 • Aktiivinen kasvu tapahtuu keskikesällä.

Siirtymävyöhykkeen ruohot voivat kuulua kumpaankin luokkaan.

 • Lämpimän vuodenajan ruohot, kuten zoysia ja bermudaruoho, ovat riittävän talvenkestäviä siirtymävyöhykkeelle.
 • Jos haluat viileän vuodenajan lajin, joka sietää lämpimämpiä talvia, etsi pitkävihanta.

Ammattilaisten vinkit

Tee-se-itse -nurmikonhoitosuunnitelman laatiminen vaatii jonkin verran kokeiluja ja erehdyksiä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä ja niksejä, joilla voit välttää yleisiä virheitä.

 • Monet nurmikot hyötyvät keväällä tehtävästä ruohonkuorinnasta ennen lannoitteiden levittämistä, mutta liian aikainen ruohonkuorinta voi vahingoittaa ruohonjuuria ja hentoja latvuksia. On hyvä idea odottaa vähintään viikko lumen sulamisen ja suuren vedenkyllästymisen jälkeen, ennen kuin ryhdytään suurempiin ruohonleikkuutöihin.
 • Vältä liian aikaista niittoa: Varmista, että ruoho on vähintään 15 senttimetriä korkea ennen ensimmäistä niittokertaa, ja leikkaa vain kolmasosa korkeudesta. Liian lyhyt niitto voi johtaa ruohon kuivumiseen ja kutsua tauteja ja tuholaisia.
 • Tosiasiassa runsastyppiset lannoitteet voivat edistää kasvua, mutta ne voivat vahingoittaa nurmikoita polttamalla herkän uuden kasvun. Valitse hitaasti vapautuva lannoite, jotta maaperän terveys paranee ajan myötä.
 • Jotkut puutarhurit haluavat ruokkia nurmikkoa jatkuvasti koko kasvukauden ajan, erityisesti vesiliukoisilla lannoitteilla. Myös tasapainoinen, hitaasti vapautuva lannoite keväällä ja syksyllä on riittävä. Valitse sinulle helpoin vaihtoehto ja varmista, että noudatat nurmikon lannoitusaikataulua, jotta et lannoita liikaa, mikä voi johtaa epäterveeseen ja stressaantuneeseen nurmikkoon.
 • Rikkaruohot eivät ole vihollinen; muutama rikkaruoho nurmikolla on normaalia. Itse asiassa jotkut pölyttäjämyönteiset organisaatiot, kuten Bee City USA, kannustavat "leikkimätöntä toukokuuta", jotta voikukan ja apilan kaltaiset "rikkaruohot" voivat kukkia ja tarjota ravintoa pölyttäjille.
 • Hyönteismyrkyt voivat olla haitallisia pölyttäjille, kuten mehiläisille, ja aiheuttaa riskejä lemmikkieläimille ja lapsille. Toukkien torjunta on yleensä yleisin käsittely, ja se on tehokkainta silloin, kun toukat ovat juuri kuoriutumassa. Viileän vuodenajan heinäkasvien osalta tämä voidaan tehdä milloin tahansa huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana. Lämpimän kauden heinäkasvien käsittely on parasta tehdä kesä- ja heinäkuussa.
 • Pienten laikkujen peittäminen on helpompaa kuin luuletkaan, ja siihen tarvitaan vain vähän muuta kuin ruohon siemeniä. Levittäminen käsin onnistuu hyvin, ja onnistumisen salaisuus on pitää siemenet kosteina ilman, että ne tulvivat ja huuhtoutuvat pois.
 • Nurmikon paljaisiin kohtiin voi olla monia syitä: veden alle jääminen, liikakastelu, liiallinen lannoitus, lemmikkieläinten virtsa, hyönteiset ja taudit. Ennen kuin yrität hoitaa paljaita tai harventuneita kohtia, yritä tunnistaa ongelman tarkka syy.

Bob Vilan lopullinen nurmikonhoitokalenteri (Bob Vila's Definitive Lawn Care Calendar)DIY nurmikonhoito. Simplified.Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Sundayn kanssa saadakseen nurmikollesi juuri sitä, mitä se tarvitsee kukoistukseensa.

ALOITA KASVU

Nurmikonhoitokalenteri kuukausittain

Käytä tätä nurmikonhoitokalenteria nopeana oppaana, josta näet, mitkä tehtävät kannattaa suorittaa milloin. Siinä on vaihteluita ilmaston ja sääolosuhteiden mukaan kaikkina vuodenaikoina. Ajattele sitä DIY-versiona parhaasta nurmikonhoidon aikataulutusohjelmistosta, jota ammattilaiset käyttävät. Jatka sitten lukemista saadaksesi lisätietoja siitä, mitä kuhunkin kuukauteen kuuluu.

TammikuuLeikkurin huolto, tarvikkeiden hankintaHelmikuuLeikkurin huolto, tarvikkeiden hankinta, kastelujärjestelmän tarkistusMaaliskuuPihan siivous, maaperän testaaminen, ilmastus, ruohonpoisto, kastelujärjestelmän tarkistusHuhtikuuPihan siivous, ilmastus, ruohonpoisto, lannoittaminen, heinämäisten kasvien torjunta (viileät heinäkasvit)ToukokuuLaimennus, lannoittaminen, heinämäisten kasvien torjunta (viileät heinäkasvit)KesäkuuKylvökset, niitto, lannoitus, kastelu, heinäkuuKylvö, niitto, lannoitus, kastelu, heinäntorjunta (lämpimän ja viileän kauden heinät)elokuuKylvö, niitto, kasteluSyyskuuKylvö, niitto, kastelu, ilmastointi, lannoitus, uudelleen kylvöLokakuuKylvö, lannoitus, siivous, multaaminenMarraskuuPihan siivous, kastelujärjestelmän talviasennus, ruohonleikkurin huoltoJoulukuuLeikkurin huolto, tarvikkeiden osto.

Kevään nurmikonhoito

Kuukaudet: Maaliskuu, huhtikuu, toukokuu

Keskeiset tehtävät: Siivous, maaperän testaaminen, ilmastointi, kuorinta, lannoitus, kylvö, esikasvatus, ruohonleikkurin huolto, heinämäisten kasvien torjunta (viileät heinäkasvit), kastelujärjestelmän tarkistus.

Kevät voi olla kiireisintä aikaa nurmikonhoidossa, mutta nyt tehty kova työ maksaa itsensä takaisin, sillä nurmikko on rehevä ja siitä voi nauttia kesäkuukausina. Suuri osa keväällä tehtävistä töistä on esivalmisteluja, joilla varmistetaan, että ruoho saa ravinteet, joita se tarvitsee kasvaakseen paksuksi ja vihreäksi. Kevään alkuun kuuluu muun muassa siivousta, maaperän testausta, raivausta ja ilmastusta. Kevään puolivälissä on aika kylvää nurmikko uudelleen ja levittää yksi parhaista nurmikon lannoitteista. Joissakin ilmastoissa leikkaaminen voi olla tarpeen ennen toukokuuta tai toukokuun aikana riippuen säästä ja kasvunopeudesta kyseisenä vuodenaikana.

 • Haravointi: Haravoi kevyesti pihajätteet, kuten lehdet, kuollut ruoho ja pienet oksat.
 • Testaa maaperä: Käytä maaperätestipakkausta määrittääksesi, olisiko ravinnepuutteet korjattava kevätlannoituksella. Käytä jotakin parhaista kotikäyttöön tarkoitetuista maaperätestaussarjoista, jotka antavat nopeat tulokset, ja päätä, onko maaperän pH-arvoa tarpeen alentaa vai nostaa.
 • Kitkeminen: Ohut karikekerros auttaa ruohoa säilyttämään kosteuden ja suojaa lämpötilan ääri-ilmiöiltä, mutta liian suuri karikekerros voi estää ravinteiden ja veden pääsyn nurmikon juurille. Jos kasvusto on paksumpi kuin ½ tuumaa, käytä ruohonpoistoharavaa nostamaan ja hajottamaan osa siitä koko nurmikolta.
 • Ilmasta: Ilmastus on prosessi, jossa maaperään tehdään reikiä maan tiivistymisen välttämiseksi. Kevät on erinomaista aikaa ilmata nurmikko ja auttaa kaikkea ilmaa, vettä ja lannoitteita pääsemään maaperään ja nurmikon juuriin. Ilmastuksen tulisi tapahtua vähintään kerran vuodessa, mutta alueilla, joilla on paljon liikennettä, ilmastusta suositellaan tehtäväksi sekä keväällä että syksyllä. Käytä käsikäyttöistä ilmastuslaitetta tai vuokraa ilmastaja.
 • Kylvö: Vaikka syksy on yleensä paras aika nurmikon uudelleenkylvöön, kevään alussa tai puolivälissä on hyvä aika kylvää ohuita kohtia. Käytä ilmastovyöhykkeelle sopivaa ruohon siemenseosta ja siementen tasaiseen levitykseen tarkoitettua levityslaitetta tai ripottele siemenet käsin ja pidä siemenet kosteina niiden itämisen ajan.
 • Lannoittaminen: Paras aika lannoittaa nurmi on juuri silloin, kun se alkaa aktiivisen kasvun aikana. Alueilla, joilla kasvaa viileän vuodenajan ruohoja, alkukevät (huhtikuu) on ihanteellinen lannoitusaika. Lämpimän vuodenajan ruohoja kasvavilla alueilla paras aika on loppukevät (toukokuu). Käytä joko nestemäistä tai rakeista, hitaasti vapautuvaa lannoitetta, joka on suunniteltu nurmikolle. Nopeavaikutteiset lannoitteet vahingoittavat nurmikkoa.
 • Ruohonleikkurin huolto: Leikkuuta kannattaa välttää vasta loppukeväästä, joten sillä välin leikkurin terien teroittaminen ja leikkurin kunnon varmistaminen voi olla hyvä tapa valmistautua.
 • Kastelujärjestelmän tarkastus: Jos käytössä on olemassa oleva sprinklerijärjestelmä, varmista, että se on hyvässä toimintakunnossa, ja käytä tämä aika rikkoutuneiden päiden vaihtamiseen tai linjojen korjaamiseen. Kytke ulkohanat päälle ja huuhtele letkut ja sadettimet lämpimämpää säätä varten.
 • Levitys ennen itämistä: Jos on huolta rairuohosta tai suuresta rikkakasvitartunnasta, on aikainen kevät sopiva aika levittää rikkakasvien torjunta-aineita ennen torjuntaa. Muista kuitenkin, että ennen torjunta-aineiden käyttö voi estää uusien siementen itämisen, joten jätä tämä vaihe väliin, jos olet kylvämässä nurmikkoa uudelleen.
 • Tuholaisten torjunta: Jos toukkien aiheuttamat vahingot huolestuttavat, käsittely olisi tehtävä silloin, kun toukat kuoriutuvat. Vyöhykkeestä riippuen tämä on suunnilleen loppukeväästä kesäkuun puoliväliin.

Bob Vilan lopullinen nurmikonhoitokalenteri (Bob Vila's Definitive Lawn Care Calendar)Nurmikonhoito itse tekemällä. Yksinkertaistettuna.Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Sundayn kanssa, jotta nurmikkosi saa juuri sitä, mitä se tarvitsee menestyäkseen.

ALOITA KASVU

Nurmikon hoito kesällä

Kuukaudet: Kesäkuu, heinäkuu, elokuu

Keskeiset tehtävät: Keskeiset tehtävät: (#70#) Keskeiset tehtävät: Rikkaruohojen kitkentä, leikkuu, lannoitus*, kastelu, heinämäisten kasvien torjunta.

Kauan odotetut kesäpäivät merkitsevät lämpöä ja siten aktiivista kasvua sekä viileän että lämpimän kauden nurmille. Vaikka suuri osa nurmikonhoidon valmisteluista on tehty keväällä, kesäkuukausina keskitytään nurmikon ylläpitoon. Lukuun ottamatta hyönteismyrkkyjen torjuntaa heinäsirkkojen torjumiseksi, joka olisi tehtävä alkukesästä, muut tehtävät jatkuvat koko kauden ajan.

 • Rikkaruohojen kitkeminen: Poista rikkaruohot käsin ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi. Jos rikkaruohot ovat suurempi ongelma, käytä rikkakasvien pistekäsittelyyn jälkikasvun torjunta-ainetta. Käsittelyä kannattaa käyttää säästeliäästi ja välttää ruiskuttamista tuulisena päivänä tai helteellä. Rikkakasvien torjunta-aineiden ruiskuttaminen laajasti nurmikolle todennäköisesti vahingoittaa ja mahdollisesti tappaa nurmikon.
 • Niitto: Vältä niittoa, kunnes ruoho on vähintään 15 senttimetrin korkuinen, ja leikkaa sen jälkeen vain kolmasosa ruohon korkeudesta. Leikkuutiheys riippuu säästä: Lämpimät lämpötilat ja runsaat sateet nopeuttavat kasvua, ja niitto voi olla tarpeen viikoittain. Pitkät kuivan ja lämpimän sään jaksot voivat hidastaa kasvua.
 • Lannoitus*: Kaikki puutarhurit eivät lannoita koko kesäkuukausia, mutta jotkut päättävät käyttää nurmikollaan kesäisin tavallista lannoitetta. Useimmiten kyseessä on vesiliukoinen lannoite, joka levitetään suoraan nurmikolle letkuruiskulla. Tämäntyyppinen lannoite on levitettävä aikaisin aamulla ennen lämpötilan nousua eikä koskaan keskellä päivää.
 • Kastelu: Vaikka joissakin ilmastoissa nurmikon kastelu on tarpeen jo huhti- tai toukokuun lopulla, varsinkin jos olosuhteet ovat kuivat ja tuuliset, kesään mennessä on otettava käyttöön säännöllinen kastelujärjestelmä. Nurmikon kastelutiheys riippuu siitä, kuinka paljon (tai vähän) sataa ja muista olosuhteista, kuten kuumuudesta ja tuulesta. Yleensä nurmikko tarvitsee vain noin 1 tuuman vettä viikossa.
 • Tuholaisten torjunta: Jos on huolta heinäsirkkojen aiheuttamista vahingoista, kylmän kauden nurmikasvien käsittely voidaan suorittaa kesäkuuhun asti. Lämpimän kauden ruohojen osalta kesä- ja heinäkuu ovat parhaita kuukausia.

Syksyn nurmikonhoito

Kuukaudet: Syyskuu, lokakuu, marraskuu

Tärkeimmät tehtävät: Jäten, niitto, kastelu, lannoitus, ilmastus, esi- ja jälkiehkäisynesteet, peittauskylvö, uudelleenkylvö.

Kun kesä hälvenee, syksyn nurmikonhoitoaikataulu on yhdistelmä kunnossapitoa, kuten kastelua ja leikkuuta, sekä nurmikon ja sitä tukevan maaperän valmistelua, jotta ne ovat valmiita viileämpiä kuukausia varten. Syyskuussa ja joillakin jopa lokakuussa nurmikko vaatii todennäköisesti säännöllistä kastelua ja leikkaamista, vaikka ne harvinaistuvat kauden edetessä. Syksy on hyvä aika harkita lannoitusta ja ilmastusta sekä rikkaruohojen torjuntaa. Suuri osa valmistelutöistä on parasta tehdä lokakuussa ennen kuin pakkaset (jos niitä tulee) alkavat. Marraskuuhun mennessä monet tehtävät on jo tehty.

 • Rikkaruohojen kitkentä: Jatka rikkaruohojen kaivamista käsin tarpeen mukaan. Levitä halutessasi esi- tai jälkitorjunta-aineita, kuten esitorjunta-ainetta rairuohoa vastaan.
 • Niitto: Kasvuvauhti hidastuu huomattavasti, mutta niitto voi olla tarpeen koko syyskuun ajan ja mahdollisesti jopa lokakuun alussa. Jätä ruohonleikkuujätteet nurmikolle ravinteiden ja kylmältä säältä suojaamisen vuoksi.
 • Ilmastus: Jalankulkukesän jälkeen ilmastus on hyvä idea, jotta ravinteet ja syyssateet pääsevät ruohon juurille.
 • Lannoitus: Valitse hitaasti vapautuva, tasapainoinen nurmikon lannoite, kuten rakeinen lannoite, joka hajoaa hitaasti talvikuukausien aikana ja rikastuttaa maaperää optimaalista kasvua varten seuraavana keväänä.
 • Kastelu: Syyskuu voi olla joillakin alueilla lämmin kuukausi, joten jos sää sitä vaatii, on parasta noudattaa säännöllistä kastelurutiinia.
 • Uudelleenkylvö: Kylvä nurmi vähintään 2 kuukautta ennen ensimmäisten pakkasten alkamista. Monissa ilmastoissa tämä on syyskuussa, mutta voi ulottua myös lokakuun alkuun.
 • Pihan siistiminen: Jatka pienten roskien keräämistä ja nurmikon reunojen kunnossapitoa. Haravoi lehdet ja muut roskat pois kauden alussa, mutta syksyn edetessä nurmikolle jäävistä lehdistä voi olla hyötyä. Leikkaa lokakuussa ruohonleikkurilla hajallaan olevat lehdet ja luo luonnollista (ja ilmaista) multaa.

Nurmikon talvihoito

Kuukaudet: Joulukuu, tammikuu, helmikuu

Tärkeimmät tehtävät: Työkalujen ja kastelujärjestelmien talviasennus, ruohonleikkurin huolto, tarvikkeiden hankinta.

Riippumatta siitä, onko ruoho lepotilassa vai lumen peitossa, talvi vaatii vähiten kausittaista nurmikonhoitoa, mutta se ei tarkoita, että se olisi kokonaan poissa mielestä. Talvi on hyvä hetki kartoittaa, mitkä tarvikkeet ovat loppuneet ja mitä on korvattava, minkä lisäksi on korjattava mahdolliset ongelmat ja parannettava vuoden nurmikonhoitosuunnitelmaa.

 • Pihan siistiminen: Jatka roskien keräämistä nurmikolta tarpeen mukaan. Siivoa ja säilytä puutarhavälineet sekä letkut. Sulje kastelujärjestelmä ja sulje ulkopuoliset hanat.
 • Ruohonleikkurin huolto: Suorita ruohonleikkureiden rutiinihuolto, kuten öljynvaihto, suodattimien puhdistus ja terien teroitus.
 • Tarvikehankinnat: Tee luettelo kasvukaudella tarvittavista tarvikkeista, kuten ruohon siemenistä ja lannoitteista, ja tilaa ne etukäteen, jotta ne ovat valmiina, kun sää muuttuu.

Kuukausittain laaditun nurmikonhoitokalenterin noudattaminen on puutarhureille helppo tapa pitää nurmikonhoitoaikataulu hallinnassa. Tietäen aikaikkunan, jossa keskeiset tehtävät on hoidettava, varmistetaan, että työn tekemiseen on varattu riittävästi aikaa ja että on varattu riittävästi aikaa nauttia työsi hedelmistä – tai paksusta vihreästä nurmikosta. Mutta jos kaikki muu epäonnistuu, suuntaa uima-altaalle ja anna yhden parhaista nurmikonhoitopalveluista hoitaa kaikki puolestasi. Tarvitsetko tee-se-itse -nurmikonhoitoaikataulun? Yksi parhaista DIY-ruohonhoito-ohjelmista, kuten Sunday, voi auttaa tehostamaan nurmikkosi huoltoa niin, että se on yhtä helppoa kuin laatikon avaaminen, joka toimitetaan suoraan kotiovellesi.

 • Haluatko tietää lisää? Lue Sunday Lawn Care -arvostelumme