Bob Vilan 5 ”pakollista” heinäkuun projektia.

Bob Vilan 5 "pakollista" heinäkuun projektia.

1. PUUTARHA FIKSUMPI
Tänä kesänä, riippumatta siitä, mitä istutat, vihanneksia syötäväksi tai kukkia katseltavaksi, harkitse valitsemiesi lajikkeiden istuttamista korotettuun puutarhapenkkiin. Korotettu sänky on helppo rakentaa jopa aloitteleville tee-se-itse-rakentajille, ja sen avulla voit hallita monia tekijöitä, jotka muuten jäisivät luonnon oikkujen varaan, nimittäin maaperän ravinteita, salaojitusta ja eroosiota. Puhumattakaan siitä, että maanpinnan yläpuolella tapahtuva puutarhanhoito auttaa vähentämään selän rasitusta – musiikkia monien korviin, olen varma.

Ensimmäiseksi on valittava kasvualustan paikka. Yritä valita alue, jonka valoisuus vastaa kasvattamasi kasvin auringonvalovaatimuksia. Jos olet epävarma, valitse paikka, joka saa täydellistä aurinkoa kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä. Suopohjaisia paikkoja on vältettävä, sillä veden kyllästämä maa voi aiheuttaa juurimätää.

Käytä korotetun sängyn kehikkoon puutavaraa, kiviä tai heinäpaaleja; mikä tahansa tavallinen materiaali soveltuu tähän tarkoitukseen. Anna tyylin ja budjetin ohjata päätöksentekoa. Edullisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi betoniharkot ja painekyllästetty puutavara. (Tärkeää: Vuoraa käsitelty puu muovilla, jotta myrkyt eivät pääse huuhtoutumaan maaperään). Hinnakkaampia vaihtoehtoja ovat tiili ja luonnonkivi.

Kun määrittelet korotetun sängyn kehää, muista, että kun istutukset on tehty, sinun on päästävä kaikkien kasvien luo tontin sisällä. Tästä syystä leveys kannattaa rajoittaa kolmeen tai neljään jalkaan. Syvyyden tulisi olla noin yksi jalka, paitsi jos aiot lisätä syväjuurisia kasveja, jolloin on järkevää rakentaa kehikko noin 18 tuuman korkeudelle.

Täytä kasvualusta hiekkaisella savimullalla, johon on sekoitettu orgaanista ainesta, kuten kompostia. Yhtä tärkeää on lisätä multaa (kokeile männyn olkia tai minimännyn kuoren nugetteja) istutuksen jälkeen, sillä korotetut sängyt ovat alttiita kuivumiselle. Kastelusta tulee erittäin helppoa, jos varustat sängyn kastelujärjestelmällä. Mikrosprinklerit tai kasteluletkujärjestelmät toimivat parhaiten, koska ne eivät kastele lehtiä, mikä voi aiheuttaa hometta.

Kun olet huolellisesti suunnitellut ja pystyttänyt korotetun puutarhapenkkisi, on vihdoin aika aloittaa istutus. Lisää tähän aikaan vuodesta yhden tai useamman lajikkeen taimia. Ensi vuonna voit nauttia yhdestä tämän lähestymistavan suurista eduista: Koska korotetun sängyn maaperä lämpenee nopeammin, saat keväällä noin kahden viikon etumatkan.

2. TEE TAKAPIHALLA HAUSKAA.
Sen sijaan, että pakkaudut autoon ja lähdet huvipuistoon, miksi et tekisi nurmikostasi määränpäätä? Riippumatta siitä, kuinka vanha olet, rengasheiton ja bocciapallon kaltaiset aktiviteetit voivat tarjota tuntikausia viihdettä ulkona aivan omalla takapihallasi. Olet luultavasti pelannut aiemmin ainakin muutaman kierroksen hevosenkenkiä, mutta oletko koskaan pelannut Twisteriä nurmikolla tai kokeillut superkokoista Jengaa? Löydä vanhoja ja uusia suosikkeja 10 DIY-ruohonleikkiä, jotka tuovat huvipuiston kotiin.

3. TAPETOI JOTAIN…
Toki tuore maalikerros antaa elämää väsyneeseen huoneeseen, mutta tapetti lisää väriä, muotoilua, kuviota ja ulottuvuutta. Makusi ja olemassa oleva sisustuksesi kaventavat valinnanvaraa, mutta älä jätä huomiotta joitakin uusia tekotapetteja, jotka jäljittelevät puupaneelien, korkin, marmorin ja muiden materiaalien ulkonäköä. Onko sinulla jäljellä tapetin jäänteitä aiemmista projekteista? Katso luovia ideoita niiden uudelleenkäyttöön houkuttelevilla ja odottamattomilla tavoilla.

4. PYSY RAUHALLISENA
Ennen kuin käynnistät ilmastointilaitteen tänä kesänä, anna vanhanaikaiselle tuuletukselle mahdollisuus. Ilman pitäminen liikkeessä kodissasi voi tehdä siitä huomattavasti viileämmän.

Kunnollinen ilmanvaihto on tietenkin muutakin kuin ikkunan avaaminen. Siihen liittyy hieman tiedettäkin: Jos asut alueella, jossa yöt ovat viileitä, tiivistä talosi päivisin. (Jos oletetaan, että eristys on riittävä, talon pitäisi lämmetä vain noin yhden asteen tunnissa.) Avaa illalla ja varhain aamulla ikkunat, jotta viileä ilma kiertää, mieluiten ristiin tuulettamalla.

Minimoi sisätiloissa syntyvän lämmön määrä rajoittamalla uunin, astianpesukoneen ja pyykinkuivaajan käyttö niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin ei ole niin lämmintä. Koska jopa hehkulamput voivat nostaa sisälämpötilaa, päivänvalon hyödyntäminen on paitsi halvempaa myös viileämpää. Älä myöskään unohda aliarvostettua ikkunatuuletinta, joka voi tuoda kesätuulta, kun kaikki muu ei auta.

5. VÄLTÄ PUNKKEJA
The Tick-Borne Disease Alliance kertoo, että kaikista borrelioositapauksista yli kolme neljäsosaa aiheutuu punkista, jotka on poimittu tavallisten takapihan toimintojen – grillaamisen, puutarhanhoidon ja niin edelleen – yhteydessä. Onneksi strategiset maisemointivalinnat voivat auttaa pitämään perheesi ja lemmikkisi turvassa. Aloita poistamalla lehdet, oksat ja roskat pihaltasi, sillä ne ovat punkkien ja niitä isännöivien eläinten piilopaikkoja. Sijoita puupinot, kompostikasat ja lintujen ruokintapaikat kauas talosta ja usein käytetyistä ulkoalueista. Koska punkit viihtyvät kosteassa ja tiheässä kasvillisuudessa, pidä nurmikko lyhyenä ja avaa mahdollisimman paljon aluetta suoralle auringonvalolle. Lue lisää vinkkejä ja niksejä punkkien ennaltaehkäisyyn, ja hyvää ja tervettä kesää!