Bob Vilan 14 parasta vinkkiä poraamiseen

Bob Vilan 14 parasta vinkkiä poraamiseen

Jokainen kodinomistaja törmää ennemmin tai myöhemmin poraamiseen projekteissaan – olipa kyse sitten verhotankojen asentamisesta, aidan rakentamisesta tai hyllyjen kiinnittämisestä seinään. Onneksi poraaminen ei ole vaikeaa, eikä se ainakaan sahaamiseen verrattuna ole erityisen vaarallista. Ammattitaitoiset poraajat poraavat kuitenkin huolellisesti varmistaakseen turvallisuuden ja ammattimaisen lopputuloksen. Tutustu näihin vinkkeihin poran käytöstä ennen kuin aloitat seuraavan projektisi, niin hyödyt siitä itsekin.

Vakauta työkappale puristimeen tai ruuvipuristimeen.

Puristimien käyttäminen jättää molemmat kädet vapaiksi poran hallintaan ja estää kappaletta liikkumasta porauksen aikana.

Valitse oikeat poranterät projektiisi.

Haluat aina tarkistaa, että käytät sopivaa poranterää, jonka tyyli ja materiaali sopivat leikattavaan kappaleeseen. Kun olet epävarma, tarkista pakkauksesta suositukset ja rajoitukset.

Yleensä hyvän aloitussarjan poranterien tulisi sisältää ainakin pieni indeksi (ehkä kymmenen poraa) kierreporia ja joukko lapionteriä (ehkä kuusi kappaletta), joilla saatat selvitä useimmista puu- ja jopa joistakin metalliprojekteista. Mutta jos aiot porata tiileen tai kipsiin, sinun kannattaa etsiä sarja erikoismuurausporanteriä.

Lue lisää kaikista poranterätyyppien vaihtoehdoista täydellisestä oppaastamme.

Pidä poranterät terävinä.

Teräväkärkiset poranterät tekevät monista projekteista turvallista ja helppoa työtä, joten pidä ne terävinä penkkihiomakoneen avulla. Meillä on tässä ohjeita, jotka opastavat sinua.

Tee ensin syvennys siihen kohtaan, johon haluat porata reiän.

Kun poraat metallia tai käytät kierreporaa puuhun, sinun on määritettävä porattavan reiän tarkka keskipiste. Reiän tekemiseen voidaan käyttää reiän aloitusta varten pientä onkaloa reiän tekemiseen rei’ittäjällä tai naulalla, jos kyseessä on puu tai metallilevy. Pienemmällä poralla porattu koereikä voi olla tarpeen, jos poraat suuren reiän metalliin tai kovaan puuhun.

Jos poraat esiporausreiän, teippaa ”X” kohdan päälle.

Naulan tai ruuvin paikkaan liimattu maalarinteippi vahvistaa puuta ja antaa lisäsuojaa mahdollista halkeilua vastaan.

Aloita hitaasti.

Aseta poranterä keskipisteen syvennykseen. Aloita poraaminen hitaalla nopeudella varmistaaksesi, että pora ei pääse harhailemaan pois keskipisteestä.

Tarkkaile nopeutta jatkaessasi.

Hidas tai keskinopeus sopii metallin ja muurauksen poraamiseen; nopeat nopeudet auttavat puun läpiporaamisessa.

Älä koskaan käytä poraa väkisin.

Kone hidastuu tai ähisee, jos painostat sitä. Lisäksi liiallinen painaminen todennäköisesti tylsyttää terän (mikä saattaa näin ollen ajaa sinut käyttämään entistä enemmän more Painetta työskentelyyn) tai jopa rikkomaan sen kuin nopeuttamaan porausta.

Noin joka poraamasi tuuman välein vedä puristin ulos ja puhalla se pois.

Muuten puuta porattaessa mahdolliset puuhiutaleet tai -lastut pakkautuvat terän uriin ja kuumenevat pahasti. Mitä kuumemmaksi poranterä kuumenee, sitä nopeammin se tylsyy ja vaatii useammin teroitusta.

Ota pysäytys- ja jäähdytystekniikka tavaksi erityisesti kovaa puuta porattaessa.

Pidä yksinkertaisesti kylmä vesiastia lähellä ja upota pora muutamaksi sekunniksi aina muutaman sentin porauksen jälkeen.

Seuraa poran etenemistä porauksen aikana.

Jos pora näyttää laahautuvan tai juuttuvan, vedä se takaisin osittain, jolloin poranterä pääsee poistamaan roskat reiästä.

Kun poranterä lähestyy reiän loppupuolta, poraa hitaammin.

Kun poranterä murtautuu nopeasti läpi kaukosivun – tai jos poraan kohdistuu huomattavaa painoa – ulostuloreiän reunat ovat luultavasti röpelöiset ja jättävät purseita, jos materiaali on metallia, tai repivät suuria lastuja puusta. Joskus myös työkappale, jota ei ole kiinnitetty kunnolla paikalleen, pyörii poran päällä, kun se kulkee vastakkaisen sivun läpi.

Pysäytä lyhyeen, jotta leikkaus olisi puhtaampi.

Jos poraat reiän koko laudan läpi toiselle puolelle, se tehdään yhdellä kertaa, jolloin laudan takaosa (josta poranterä poistuu) näyttää melko rosoiselta. Jatka sen sijaan poraamista vain siihen asti, kunnes poranterän kärki – ei koko leveydeltään – lävistää takapuolen. Käännä sitten työsi taaksepäin, aseta poranterä lävistettyyn reikään ja jatka porausta tältä puolelta. Näin saat tasaisen leikkauksen molemmille puolille. Viimeistele reikä varovasti ja hio turvallisen tasainen työ.

Säilytä kaksi täydellistä poranteräsarjaa.

Jotkut ammattilaiset luottavat uudenveroiseen poranteräsarjaan vain reiän aloittamiseen, ja sitten – pitääkseen paremman sarjan terävänä pidempään – vaihtavat vanhempiin, teroitettuihin poranteriinsä viimeistelläkseen tehtävän, kun porareikä on saatu aikaan.

Lisätoimittaja Steffani Cameron.

>