Bill Clintonin syntymäkoti saa historiallisen aseman

Presidentti Clintonin ensimmäinen koti .. Kuva: J: National Park Service, Presidentti William Jefferson Clintonin syntymäkoti National Historic Site.

Billy Blythe’s Hope (Billy Blythen toivo)
Lähellä Amerikan keskustaa on puoliksi unohdettu rautatieläiskaupunki nimeltä Hope. Tämä Arkansasissa sijaitseva kaupunki, joka sijaitsee aivan valtatie 30:n varrella, ei kovin kaukana Texasin rajasta, on säilyttänyt kaksi merkittävää mainetta.

Ensinnäkin sen maanviljelijät kasvattavat mahtavia vesimeloneita. Suurimmat niistä painavat itse asiassa paljon enemmän kuin kaupungin toinen merkittävä tuote, nimittäin suosikkipoika Bill Clinton. Hän syntyi Hopen rajojen sisäpuolella 19. elokuuta 1946.

Historiallisen kohteen asema
Tammikuun 1. päivästä 2011 lähtien South Hervey Streetillä sijaitseva presidentti William Jefferson Clintonin syntymäkoti liittyi National Park Servicen luetteloon sen uusimpana historiallisena kohteena, joka juhlistaa maan 42. presidentin varhaislapsuutta.

Rehellisesti sanottuna paikka ei ole mikään Monticello. Vuonna 1917 rakennettu koti on klassinen neliskanttitalo, jossa on kolme makuuhuonetta yläkerrassa ja olohuone, keittiö ja ruokasali alakerrassa. Vaikka se ei olekaan ikimuistoinen arkkitehtoninen monumentti, sen tehokas muotoilu, jossa on kyykkä pyramidikatto, jossa on leveät ulkonemat, ja avara kuisti edessä, antaa etelän mukavuuden tunteen.

Bill Clintonin varhaisvuodet
Arkkitehtoninen tarina ei oikeastaan ole tässä tärkeintä. Kun vastasyntynyt William Jefferson Blythe III lähti muutaman korttelin päässä sijaitsevasta Julia Chesterin sairaalasta, hän ja hänen äitinsä Virginia Dell Cassidy Blythe saapuivat vanhempiensa ovelle. Yksinhuoltajaäiti Virginia oli jäänyt leskeksi miehensä kuoltua kolme kuukautta aiemmin auto-onnettomuudessa Missourin moottoritiellä. Seuraavat neljä vuotta Billy asui isovanhempiensa luona, kun hänen äitinsä tuli ja meni (hän oli suorittamassa anestesiasairaanhoitajakoulutusta New Orleansissa).

Sekä Edith että James Eldridge Cassidy auttoivat muokkaamaan pojanpoikansa luonnetta, mutta Clinton muistaa "isoisän" muokanneen hänen arvojaan. Yli puoli vuosisataa myöhemmin kirjoittamansa omaelämäkertansa My Life omistuskirjoituksessa entinen presidentti Clinton mainitsi Eldridge Cassidyn miehenä, "joka opetti minut katsomaan ylöspäin ihmisiä, joita muut halveksivat, koska emme olekaan niin erilaisia".

Vierailu Bill Clintonin syntymäkodissa
Vieraillessani hiljattain talossa, jonka Clintonin syntymäkodin säätiö kunnosti ennen kuin puistopalvelu otti sen haltuunsa, tuntui siltä, että Ozzie Nelson saattoi kävellä ovesta sisään minä hetkenä hyvänsä. Tai jopa Hopalong Cassidy, television ensimmäinen cowboy-sankari. Nuoren Billyn poikasaikainen "Hoppyn" palvominen huipentui siihen, että hänen jalkansa murtui viisivuotiaana, kun hän yritti raivata köyttä cowboysaappaat jalassa, ja hänen sängyllään kunnostetussa talossa on musta cowboy-hattu.

Kun katselee tunnelmallisten muistoesineiden taakse, kävijä oppii jotakin Hopen, Arkansasin, luonteesta Clintonin varhaisimpina vuosina. Hänen isoisänsä läheinen sekatavarakauppa sijaitsi valkoisten ja afroamerikkalaisten yhteisöjen välisellä rajalinjalla; segregoituneessa Hopessa hänen liikkeensä oli yksi harvoista paikoista, joissa rodut sekoittuivat vapaasti. Kuten presidenttiehdokas Bill Clinton kertoi vuoden 1992 demokraattien puoluekokouksessa pitämässään puheessa, "kun hänen asiakkaansa, olivatpa he valkoisia tai mustia … tulivat sisään ilman rahaa, hän antoi heille kuitenkin ruokaa. Hän vain merkitsi sen muistiin. Niin tein minäkin."

Nuori Bill Blythe muutti pian äitinsä ja uuden isäpuolensa kanssa isompaan paikkaan – Hot Springsiin, Arkansasiin – ja otti käyttöön uuden isänsä sukunimen. Hän kuitenkin palasi usein Hopeen kesäisin isovanhempiensa luokse, ja hengeltään paikka varmasti vaikutti hänen myöhempään elämäänsä.

Haluatko käydä siellä? Lisätietoja täältä.