Betonisen aluslattian valmisteleminen

Puulattian asentaminen betonialustan päälle voi olla hankalaa. Tärkein tekijä onnistuneen asennuksen kannalta on valmistelu. On kolme tärkeintä huolenaihetta: rakenteellinen eheys, tasainen ja tasainen pinta sekä kosteuspitoisuus. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä, jotta saat sen toimimaan ja varmistat pitkäaikaisen kauneuden ja maksimaalisen arvon kodillesi.

Rakenteellinen eheys

Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa, että aluslattia on ehjä: siinä ei ole halkeamia, heikentyneitä alueita, romahtaneita alueita eikä pehmeitä kohtia, jotka ovat vaarassa romahtaa. Alapohjan rakenteellisen eheyden vauriot ovat yleisiä hyvin vanhoissa rakenteissa, ja ne eivät ole niinkään ongelma nykyaikaisissa rakennuksissa. Jos silmämääräisiä vaurioita on paljon, on luultavasti parasta kutsua paikalle ammattimainen urakoitsija. Jos lattia on yhtenäinen eikä vaikuta vaurioituneelta, rakenteellinen eheys on todennäköisesti kunnossa.

Tasainen ja tasainen

Sana "taso" tulee usein esiin lattioista keskusteltaessa, mutta se ei ole täysin oikein, sillä mikään taso ei mittaa 8-10 jalan pituista jänneväliä. Eritelmissä määritellään, että aluslattioiden on oltava 3/16 tuuman toleranssin sisällä 8-10 jalan jännevälillä. Tämä tarkoittaa, että 8-10 jalan alueella ei saa olla 3/16 tuumaa suurempia notkahduksia tai kuoppia. Löydät epätasaiset kohdat asettamalla tasaisen 8-10 jalan lankun ja merkitsemällä ongelmakohdat, kun siirrät sitä lattian poikki kaikkiin suuntiin.

Pienet kumpareongelmat voidaan (varovasti) hioa alas vuokratulla betonihiomakoneella. Betonin hionnassa syntyy paljon hiekkaa, joten muista käyttää suojalaseja ja pölynaamaria.

Täytä notkelmat, matalat kohdat ja kolot sementtimäisellä tasoitusmassalla, jota voidaan kutsua myös lattialaastiksi. Tämä on melko yksinkertaista; sekoitat sen valmistajan ohjeiden mukaan ja paikkaat lattian. Kun sekoitat laastarimassaa, lisää ensin vesi ja sitten kuiva seos, jotta pohjalle ei muodostu paksua kokkaretta. Sekoitetun lattialaastarin pitäisi olla suunnilleen pannukakkutaikinan koostumusta. Levittääksesi lattialaastarin tasaisesti ota suorana viivana käyttämäsi lauta ja kaada siihen määrä laastaria, jonka uskot tarvitsevasi raon täyttämiseen, ja vedä sitten lautaa edestakaisin alueen yli levittääksesi laastarin. Yhden henkilön on oltava laudan kummassakin päässä, jotta painetta voidaan käyttää tasaisesti. Se ei ehkä näytä täydelliseltä, mutta kunhan se on tasainen, sen pitäisi olla kunnossa. Tätä kutsutaan tasoittamiseksi. Kun aukot on täytetty, anna tasoitteen kuivua kokonaan; tarkista sitten, että se on tasainen, ja hio tarvittaessa.

Kosteus

Betoni on huokoinen materiaali, joka imee kosteutta ilmasta ja maasta. Tästä syystä paksuja massiivipuuasennuksia ei suositella betonin päälle ja massiivipuulattioita ei pidä asentaa maanpinnan tasolle tai sen alapuolelle tai merenpinnan tasolle. Ilmassa on aina kosteutta, mutta liika kosteus imeytyy puulankkuihin kuin vesi sieneen, jolloin ne turpoavat. Tämä on normaalia, mutta liiallinen kosteus aiheuttaa sen, että laudat työntyvät liikkeelle varatun pienen alueen ulkopuolelle, ja lattia muuttuu paineelliseksi, kun laudat ahtautuvat tilaan. Lopulta lattialaudat, joissa on liikaa kosteutta, eivät voi mennä muualle kuin ylöspäin, mikä johtaa vääntymiseen ja vääntymiseen, joka voi rajoittua pienelle alueelle tai pilata koko lattian pinnan.

Ensimmäinen varotoimi on varmistaa kosteusmittarilla, että betonialustan kosteuspitoisuus vastaa valmistajan suosittelemaa kosteuspitoisuutta. Yleensä tämä on 4 %. Betonin kosteusmittarit ovat helppokäyttöisiä, niitä vain pidetään lattian yläpuolella ja ne lukevat ilmankosteuden. Sinun on kuitenkin hyvä tietää, että ne voivat tunkeutua vain noin sentin syvyyteen betonin pintaan, ja kosteus laskeutuu aluksi pohjalle. Jos asennus tehdään uuteen taloon tai rakennukseen, anna betonille runsaasti aikaa, 30-60 päivää, kovettua, ennen kuin harkitset puulattian asentamista. Tämä antaa betonille mahdollisuuden tiivistyä ja antaa kosteuden jakautua tasaisemmin, jolloin kosteuspitoisuuslukema on luotettavampi.

Ellet sijaitse erittäin alhaisen kosteuden alueella, suosittelemme kosteussululla varustettua aluskatetta tai 2-in-1-aluskatetta. Aluskatetta on saatavana rullina. Yleensä aluskatetta rullataan kaistaleina koko lattian peittämiseksi ja kunkin rivin reunat liitetään yhteen erityisellä teipillä. Tarkista tarkemmat tiedot valmistajan ohjeista. Päät voidaan jättää pitkiksi ja leikata lattian asennuksen jälkeen.

Kun valmistelut on tehty, lattia on puhdistettava perusteellisesti, ja siitä on poistettava lattiamassan roiskeet, pöly, naulat ja kaikki muu, mikä voi aiheuttaa ongelmia lattialautojen alla. Muista, että puulattia voi kestää useita elinkautisia. Kannattaa käyttää ylimääräistä aikaa varmistaaksesi, että asennus tehdään kunnolla.