Betoni-, harkko- ja laattaperustukset

Kuva: concreteworkz.com

Taloa rakennettaessa käytetään kahta pääasiallista perustustyyppiä: laatta maanpinnalla tai maanpinnan alapuolella olevat perustukset, joissa on kellarilaatta. Ilmasto, mukaan lukien korkea pohjaveden pinta, pakkasrajat, ankarat talvet ja alttius myrskytulville ja koville tuulille, ratkaisee, valitaanko laatta- vai maanvarainen perustus.

Valetut perustukset

Valetut ja harkkoperustukset ovat molemmat betonijalustojen eli valettujen alustojen varassa, jotka toimivat seinien alustana. Perustukset rakennetaan kellarin lattian alapuolelle kaivettuihin kaivantoihin. Nämä kaivannot ovat leveämpiä ja pidempiä kuin seinät, joita ne tukevat, ja ne toimivat jalkojen tavoin seinän ja sen yläpuolella olevan rakenteen painon jakamiseksi. Jalustat muodostavat lujan pinnan, joka estää uppoamisen tai siirtymisen maahan tai alustaan. Jalustakaivannon syvyys vaihtelee kuudesta tuumasta kolmeen jalkaan rakennuksen koosta ja maaperän ominaisuuksista riippuen.

Valetut betoniseinät

Valettu betoni on suositumpi kellarirakentamisessa kuin harkko, koska se on saumaton ja kestää veden tunkeutumista. Kun valetaan yhtenäistä perustusta, alumiiniset tai eristetyt seinämuotit asetetaan perustusten päälle, kiinnitetään toisiinsa ja tuetaan siten, että ne säilyttävät muotonsa betonin valun aikana.

Kun muotit ovat asettuneet, seinäkanavan sisälle asetetaan pystysuoraan raudoitustanko, joka tukee ja lisää betoniseinän lujuutta, kun muotit poistetaan. Sen jälkeen betoni valetaan muottiin seinien muodostamiseksi.

Konsultoi säätiöasiantuntijaaLöydä lisensoidut säätiöasiantuntijat alueeltasi ja saat ilmaisen, sitoumuksettoman arvion projektistasi. Etsi ammattilaiset nyt +

Betoniseinät olisi luotava jatkuvana valuna, jotta varmistetaan hyvä tartunta ja vältetään saumojen halkeilu, jossa ensimmäinen betonikerros on jo kovettunut.

Sementti voidaan kaataa paikan päällä sementtipumppausautolla tai purkaa valmiiksi sekoitetun kuorma-auton kuilusta, jos se pääsee tarpeeksi lähelle perustusta. Kovettumisaika riippuu käytetystä lietteestä, vuodenajasta, lämmöstä ja kosteudesta. Väliaikaiset muotit poistetaan yleensä viikon kuluttua, jolloin betoni on kovettunut niin paljon, että se pystyy tukemaan itseään. Betoni jatkaa kovettumistaan ja kosteuden luovuttamista paljon pidempään. Kun käytetään eristettyjä betonimuotteja, ne pysyvät paikoillaan ja eristävät kodin.

Raudoitetut harkko- ja betoniseinät

Harkkoperustuksissa käytetään häkkiharkkoja (8 x 8 x 16 tuumaa), jotka pinotaan päällekkäin ja sementoidaan paikoilleen laastilla. Prosessi aloitetaan perustusten päältä, ja jokainen rivi muodostaa oman kerroksensa. Tämän jälkeen harkot raudoitetaan reikiin tai soluihin pystysuoraan sijoitetuilla raudoitustangoilla, jotka täytetään betonilla.

Harkkoseiniä voidaan käyttää myös runkoseinien muodostamiseen, jotka tukevat yläpuolella olevaa laattaa. Kun rakennetaan runkoseiniä, perustusten päällä olevat harkkoradat asetetaan maanpinnan alapuolelle ja raudoitetaan raudoitustangolla ennen kuin betoni valetaan jatkuvana valuna saumattoman, yhtenäisen laatan aikaansaamiseksi. Laattojen perustukset estävät veden tunkeutumisen ja laatan irtoamisen alustasta, mikä voi johtua maankohoamisesta tai hydrostaattisesta paineesta.

Sekä valetut että harkkoperustukset raudoitetaan raudoitustangolla. Valetuissa seinissä betoni tärytetään betonimassan sekaan ja varmistetaan, ettei seinään jää ilmataskuja tai tyhjiöitä.

Kellarin lattian viimeistely

Kun rakennetaan laattaperustuksia, betonivalu tehdään sen jälkeen, kun perustukset ovat asettuneet ja ennen seinien pystyttämistä. Maa tiivistetään ja täytetään neljästä kuuteen tuumaa soraa. Tyypillisesti kuuden millilitran polyeteenilevy muodostaa höyrysulun maaperän ja laatan väliin. Höyrysulun päälle tulee kahden tuuman hiekkakerros ja sen jälkeen 6 × 6 tuuman metalliverkko, joka vahvistaa betonia. Jos käytetään lattialämmitystä, muoviputki asetetaan metalliverkon päälle. Kun letku on painetestattu, valetaan neljästä kuuteen tuuman betonilaatta.

Kun rakennetaan valetuilla seinillä, kellarikerroksen lattia valmistellaan ikään kuin se olisi laattalattian lattia, ja usein betonilattia valetaan sen jälkeen, kun ylimmät lattiat ovat paikoillaan ja katto, ikkunat ja ovet on asennettu.

Kellarin putkistot lattiakaivoja ja putkistoja varten on alustettava ennen valua. Kuten laattalattia, kellarin lattia vuorataan kuuden tuuman kiviainespohjalla, jota seuraa kuuden millimetrin polyeteenihöyrynsulku. Höyrysulun päälle voidaan laittaa yksi tai kaksi tuumaa vaahtolevyjä eristyksen ja vedeneristyksen lisäämiseksi. Seuraavaksi asennetaan teräsverkko rakenteellisen lujuuden varmistamiseksi, ja jos käytetään lattialämmitystä, asennetaan joustoputki paikalleen. Lopuksi betoni valetaan päälle ja tasoitetaan tasoitteella.

Ota yhteyttä perustusten asiantuntijaanLöydä alueesi lisensoidut perustusten asiantuntijat ja pyydä ilmaisia, sitoumuksettomia arvioita hankkeestasi. Etsi ammattilaiset nyt +