Bambulattian edut ja haitat

Bambulattian edut ja haitat

Bambusta on tullut yhä suositumpi lattiavaihtoehto uusissa kodeissa ja remontissa. Ennen kuin voit päättää, asennatko sen vai et, on tärkeää tietää ja ymmärtää kaikki bambulattian hyvät ja huonot puolet.

Bambulattian hyvät puolet

Bambulla on monia etuja, kuten ympäristöystävällisyys, kestävyys, sopivuus, kustannukset, tyylien monipuolisuus, lämpimyys ja helppohoitoisuus. Monille nämä hyvät puolet tekevät bambun käytön valinnasta helpon.

Ympäristöystävällinen

Bambu on erinomainen valinta niille, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan "vihreän" kodin tai liikepaikan. Se on yksi markkinoiden ympäristöystävällisimmistä lattiapäällystevaihtoehdoista. Se on valmistettu ruohotyypistä, joten se kasvaa nopeasti puuhun verrattuna. Se jatkaa kasvuaan ilman, että sitä tarvitsee istuttaa uudelleen, joten se on erittäin uusiutuva. Niille, jotka ovat huolissaan kosteudesta ja hyönteisistä, lattianpäällysteenä käytettävä bambu on käsitelty niitä vastaan, eikä siinä käytetä voimakkaita kemikaaleja tai torjunta-aineita.

Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) -järjestelmässä käytetään Yhdysvaltain vihreän rakentamisen neuvoston (United States Green Building Council, USGBC) kehittämää Green Building Rating System -luokitusjärjestelmää tietyn rakennuksen ympäristöystävällisyyttä koskevina standardeina. Järjestö sertifioi rakennukset "vihreiksi" ja tarkastelee bambulattioita yhtenä parhaista lattiavaihtoehdoista tähän statukseen.

Bambulattia valmistetaan Moso-bambulajista, eli se on täysin erilaista kuin mitä pandat ja muut eläimet syövät. Tämä suojaa villieläinten ravinnonlähteitä.

Kestävä

Janka-kovuusasteikolla, jota käytetään tiettyjen puulajien kovuuden ja lujuuden määrittämiseen, massiivibambulattian kovuusasteeksi arvioidaan 1762 ja teknisesti valmistetun bambulattian 1690, mikä tekee molemmista vaihtoehdoista kovempia kuin muun muassa punaisesta ja valkoisesta tammesta, karibialaisesta ja pohjoisamerikkalaisesta pähkinästä sekä brasilialaisesta ja pohjoisamerikkalaisesta vaahterasta. Janka-kovuusasteikon luokitus määräytyy sen mukaan, kuinka paljon voimaa tarvitaan, jotta .444 tuuman teräskuula voidaan lyödä halkaisijaltaan .222 tuuman puulankkuun. Mitä korkeampi luokitus asteikolla on, sitä kovempi ja siten kestävämpi lattian odotetaan olevan.

Bambulattia on erittäin kestävä lattianpäällystevalinta mihin tahansa paikkaan, joka on alttiina laajalle käytölle, ja se kestää hyvin lasten ja lemmikkieläinten aiheuttamaa hankausta. Se on tarpeeksi sitkeä kestämään putoavien esineiden iskuja keittiössä sekä vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, kuten olohuoneissa ja käytävillä.

Bambulla on suurempi puristuslujuus kuin betonilla ja suunnilleen sama lujuus-painosuhde kuin teräksellä, kun se on alttiina jännitykselle, mutta se on kuitenkin hellävaraisempi keholle. Verrattuna kovapuun tai betonin päällä seisomiseen jalat, jalkaterät ja polvet eivät koe yhtä paljon rasitusta ja stressiä bambun päällä seisoessa.

Ilmastollinen soveltuvuus

Bambulattian edut ja haitat

Kovapuuhun ja muihin lattiavaihtoehtoihin verrattuna bambu soveltuu hyvin ilmastoon, koska se kasvaa tropiikissa. Tämä tekee siitä sopivan vaihtoehdon keittiöön ja pesutiloihin, alueille, joissa kovapuu ei toimi niin hyvin. Bambu pärjää myös hyvin sekä kuivassa että kosteassa ilmastossa, koska se ei paisu ja supistu kuten lehtipuu.

Kustannustehokas

Kun otetaan huomioon lattian kestävyys yhdistettynä ulkonäköön ja ympäristöystävällisyyteen, bambulattia on yksi kustannustehokkaimmista vaihtoehdoista kotiin, koska se tarvitsee vähemmän korjauksia pitkällä aikavälillä. Tämä on varmasti yksi luettelon suurimmista bambulattian ammattilaisista.

Lajike

Olipa maku mikä tahansa, bambulattiasta löytyy taatusti miellyttävä vaihtoehto. Luonnollinen jyvä antaa ainutlaatuisen ulkonäön, ja värivaihtoehtoja on kolme: luonnollinen bambu – vaalea vaalea väri, hiiltynyt bambu – tummempi väri, koska kasvin sokerit karamellisoituvat pidempien kiehumisaikojen vuoksi, ja värjätty bambu – värjätty erilaisilla värjäyksillä, joita on saatavana vaaleina, keskisävyisinä ja tummina sävyinä.

Niille, jotka haluavat bambun lujuuden ja kestävyyden sekä toisenlaisen lattian ulkonäön, on mahdollista käyttää suoraan painettua bambua. Ennen tämän lattian tiivistämistä siihen painetaan toisen lattiatyypin, kuten tammen tai kirsikan, kuvio. Bambulattia sopii jokaiseen sisustukseen.

Lämpö

Bambulattiat tuovat kotiin lisäsävyä, sillä ne tarjoavat mukavan tunteen materiaalin luonnollisen ulkonäön ja tuntuman ansiosta. Luonnollisesti viehättävä materiaali saattaa jopa herättää tyyneyden tunteen.

Kunnossapito

Toinen bambulattian myyntivaltti on sen helppohoitoisuus. Erikoispuhdistusaineita ei tarvita, ja itse asiassa niitä tulisi välttää. Pelkkä lakaisu riittää yleensä lattian puhdistamiseen, vaikka joskus voidaan käyttää kosteaa moppia. Moppi ei saa olla liian märkä, sillä se voi vahingoittaa lattiaa.

Bambulattiat Haitat

Bambulattian edut ja haitat

Vaikka bambun edut ovat varmasti suuremmat kuin haitat, on tärkeää tiedostaa sekä hyvät että huonot puolet. Yksi haittapuoli on se, että sitä ei voi asentaa kodin kosteisiin tiloihin, ja sitä voi olla vaikea leikata, jos et käytä oikeaa sahanterää (poikittaisleikkuuterä toimii parhaiten).

Ei voi asentaa koko kotiin.

Vaikka kestävä lattia soveltuu vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, keittiöön ja pesuhuoneeseen, se ei sovellu ulkokäyttöön tai kodin tiloihin, jotka ovat alttiita suurille kosteusmäärille.

Mihin bambulattia asennetaan?

Bambulattia voidaan asentaa lähes mihin tahansa huoneeseen, maanpinnan ylä- tai alapuolelle, puun, OSB-levyn (Oriented Strand Board) ja olemassa olevan vinyylilattian päälle. Keskity vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, kuten olohuoneeseen ja käytäviin, sekä alueisiin, jotka ovat alttiita naarmuuntumiselle ja kolhuille, kuten keittiöön, pesuhuoneeseen ja makuuhuoneisiin.

Mihin bambua ei pitäisi asentaa.

Bambulattia ei sovellu tiloihin, jotka ovat alttiita liialliselle märkyydelle, kuten kylpyhuoneisiin. Vältä ulkotiloja tai alueita, jotka vaativat märkää moppausta. Pitkäaikainen altistuminen kosteudelle voi aiheuttaa bambulattian vääntymisen, taipumisen tai turpoamisen.