Bambulattia: Ruoho on kovempaa…

Bambu kasvattaa nopeasti suosiotaan sekä kotitalouksien että kaupallisten tilojen lattiapäällysteenä. Ota selvää, miten tämä nopeasti kasvava, kestävä kasvi, jolla on tyyliä ja kestävyyttä, on tullut kilpailemaan perinteisen kovapuun kanssa laadukkaana lattiamateriaalina.

Bambulattia: Ruoho on kovempaa...

Joidenkin mielestä on outoa ajatella, että bambu, joka on ruoholaji, toimisi kestävänä lattiapintana. Silti bambulattia on tulossa tunnetuksi houkuttelevana, pitkäikäisenä ja ympäristöystävällisenä vaihtoehtona perinteisemmälle vaihtoehdolle eli kovapuulattialle. Bambukasvi on sopeutunut erittäin hyvin ympäristöönsä, eivätkä huono maaperän laatu ja muut ulkoiset tekijät vaikuta siihen. Bambu on erittäin nopeasti kasvava ruohotyyppi, yksi maailman nopeimmin kasvavista, eikä bambukasvien elinvoimaisuutta vahingoiteta sadonkorjuulla. Korjatun bambukasvin versot pysyvät elossa ja kasvattavat nopeasti uusia varsia, joten bambu on erittäin uusiutuva luonnonvara. Näin ollen bambusta on tullut ekologisesti ajattelevien kuluttajien suosima lattianpäällystevalinta, joka on lattiamateriaaleista kenties "vihrein" sekä yksi esteettisesti miellyttävimmistä.

Mitä tapahtuu sadonkorjuun jälkeen?

Kun bambu on korjattu, bambun vihreä ulkokuori poistetaan ja bambuvarsi leikataan pituussuunnassa suikaleiksi tai "fileiksi". Fileoidut bambusuikaleet – jotka ovat edelleen kaarevia, koska ne ovat osa pyöreää varren osaa – jyrsitään ulkoreunoistaan tasaiseksi kaistaleeksi. (Ylimääräisestä leikkuuosasta tehdään "säikeistä kudottua" bambua, mikä on erillinen prosessi, jota käsitellään myöhemmin.) Litteät kaistaleet kuivataan uunissa bambun luonnollisen kosteuden poistamiseksi, minkä jälkeen ne keitetään tärkkelyksen ja sokerien poistamiseksi. Bambun keittämisellä on itse asiassa kaksi tarkoitusta. Tärkkelyksen ja sokerin poistaminen tekee bambulattiasta vähemmän houkuttelevan termiiteille ja muille tuholaisille, jotka voivat saastuttaa monia puutuotteita. Tämä termiittikestävyys tekee bambusta erityisen sopivan materiaalin tietyille maantieteellisille alueille. Lisäksi bambulattia on vähemmän altis laajenemaan ja supistumaan ilmastomuutosten, erityisesti lämpötilan ja kosteuden, vuoksi kuin monet perinteiset lehtipuut. Toinen syy bambun keittämiseen on sen esteettinen tarkoitus.

Hiiltynyt bambu

Kun bambua keitetään pidempään, materiaali muuttuu tummemmaksi kuin sen luonnollinen vaalea väri. Tummempi "ruskehtava" väri, joka tunnetaan nimellä "karbonisoitu" bambu, sekä prosessin aikaisempien vaiheiden vaalea vaalea väri tarjoavat valikoiman luonnollisen bambulattian värejä, jotka sopivat mihin tahansa sisustukseen. Bambulattioissa on myös erilaisia pintakuvioita, jotka syntyvät valmistusprosessissa.

Bambulattioiden vaaka- ja pystysuorat mallit.

Kun bambusuikaleet on keitetty, ne kuivataan uudelleen uunissa ja liimataan yhteen kahdella eri tavalla. Liimaamalla useita suikaleita yhteen siten, että niiden kapeat reunat (bambunvarren paksuus) ovat ylöspäin, lattian kuvio on houkutteleva bambun reunajako, jossa on ohuita viivoja laminoidun suikaleen välissä. Tätä bambulattiatyyliä kutsutaan "pystytyyliksi". Bambuliuskat voidaan myös liimata yhteen kapeista reunoista siten, että niiden leveämmät pinnat ovat ylöspäin. Tässä tyylissä kaistaleet laminoidaan myös kolmeen kerrokseen, joten lattian paksuus on sama kuin pystytyylissä. Kolmikerroksista tyyliä, jossa bambuliuskan leveämpi tasainen pinta näkyy ylhäällä, kutsutaan "vaakatyyliksi". Vaakatyylisen bambulattian ainutlaatuinen esteettinen piirre on se, että varren luonnolliset kasvurenkaat, "rystyset", kuten niitä myös kutsutaan, näkyvät lattian pinnalla satunnaisesti hajallaan. Molemmat bambulattiatyylit puristetaan laminoinnin jälkeen, jotta varmistetaan niiden rakenteellinen eheys ennen viimeisiä jyrsintä- ja viimeistelyvaiheita. Sekä vaaka- että pystytyylisiä bambulattioita on saatavana vaaleina tai hiiltyneinä, ja molemmista nautitaan niiden erityisten, luonnollisesti houkuttelevien ominaisuuksien vuoksi.

Strand-kudottu bambulattiapinnoite

Vaaka- ja pystysuuntaisten bambulattioiden lisäksi valmistetaan myös yhtä muuta bambulattiaa. Tämä tyyli tunnetaan nimellä "säikeistä kudottu" bambulattia, ja se valmistetaan ylimääräisistä säikeistä, jotka on leikattu aiemmin mainitussa kaarevien bambufileiden jyrsimisvaiheessa. Sen lisäksi, että säikeistä kudottu bambu on toinen erityisen houkutteleva bambulattiatyyppi, se on myös osoitus bambun toisesta ympäristövastuullisesta ominaisuudesta lattiamateriaalina. Tämän kestävän lattiamateriaalin valmistuksessa ei mene mitään hukkaan. Sen sijaan, että bambun varren ylimääräiset säikeet olisi heitetty pois, bambuinnovaattorit huomasivat, että nämä pitkät, ohuet bambusäikeet luovat kauniin kuvion, kun ne kietoutuvat toisiinsa ja valmistetaan toiseksi bambulattiatuotteeksi. Näin syntyi säikeistä kudottu bambu prosessissa, jossa säikeet puristetaan ympäristöystävällisellä hartsilla uudeksi "puukappaleeksi", joka on:

  • Naarmuuntumaton.
  • UV-säteilyn kestävä
  • Kosteudenkestävä.

Vastavalmistunut bambupuu, jossa on oma ainutlaatuisen viehättävä säikeistä kudottu bambukuvio, on vahvaa ja kestävää materiaalia, joka sahataan sitten viehättäviksi lankuiksi ja muutetaan omanlaisekseen bambulattiaksi. Koska säikeistetty bambu puristetaan erittäin korkealla paineella jo puutavaran valmistusvaiheessa, sitä ei puristeta lopullisesti, kuten vaaka- ja pystytyylisiä bambuja puristetaan.

Bambulattian valmistuksen loppuvaiheet

Viimeisissä valmistusvaiheissa kaikki kolme bambulattialevytyyppiä – vaaka- ja pystytyyliset sekä säikeistä kudotut – jyrsitään ja viimeistellään, jotta jalostettujen lattiapäällystetuotteiden valmistusprosessi saadaan päätökseen. Tarkka jyrsintä takaa jokaisen bambulattialaudan kieli- ja uraliitoksen, joka takaa laadukkaan tuotteen edellyttämän istuvuuden ja sileän pinnan. Kirkas pinnoite, jolla bambulattiasi viimeistellään, korostaa myös sen luonnollista kauneutta ja antaa ylimääräisen suojan tuleviksi vuosiksi. Laadukas tuote viimeistellään jopa kuudella alumiinioksidikerroksella, mikä antaa jo ennestään erittäin kovalle bambulattiallesi entistäkin paremman suojan pinnan kulumista tai vaurioita vastaan.

Ja siinä se on! Tavallisesta ruohosta on tehty poikkeuksellisen houkutteleva ja poikkeuksellisen kestävä lattiavaihtoehto. Bambulattia on sitkeä, kaunis ja ympäristöystävällinen lattiamateriaali, joka on nopeasti löydetty erinomaiseksi vaihtoehdoksi perinteisille kovapuulattioille.