Baby’s Tears -kasvien hoito: Tutustu ryömivään maanpeitekasviin, jota voit kasvattaa sisätiloissa.

Baby's Tears -kasvien hoito: Tutustu ryömivään maanpeitekasviin, jota voit kasvattaa sisätiloissa.

Vauvan kyyneleet -kasvi (Soleirolia soleirolii), jonka lehdet ovat niin pieniä, että se muistuttaa rehevää sammalta, peittää maan keijupuutarhoissa ja terraarioissa tai jalkaisten huonekasvien ja bonsaipuiden alla. Yksinään vauvan kyyneleet -kasvi on todellakin "itkevä" kasvi, joka roiskuu kauniisti ripustettavien korien tai ruukkujen reunojen yli.

Vaikkei se olekaan vaikea, baby tears -kasvin hoito vaatii huomiota kasteluun, sillä tämä kasvi saa raivokohtauksen kuihtumalla dramaattisesti, jos se on janoinen. Muista, että kyseessä ei ole sama kasvi kuin Pilea depressa tai Hemianthus callitrichoides, joita molempia kutsutaan myös vauvan kyyneleiksi.

Baby’s Tears -kasvin hoito yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Vauvan kyyneleet, vauvan kyyneleet, enkelin kyyneleet.
Tieteellinen nimi: Soleirolia soleirolii
Maaperä: Orgaaninen ruukkumulta
Valo: Kirkas, epäsuora valo, aamuaurinko
Vesi: Medium
Ruoka: Tasapainoinen huonekasvien ruoka.
Lämpötila ja kosteus: Viileät lämpötilat, korkea ilmankosteus
Lisäystapa: Jakaminen
Turvallisuus: Myrkytön

Baby’s Tears Kasvin ominaisuudet

Korsikan ja Sardinian läntisiltä Välimeren saarilta kotoisin oleva, vain 1 – 5 tuuman korkuinen vauvan kyyneleet -kasvi on köynnöskasvi, joka juurtuu minne tahansa se leviääkin. Sen langanmuotoiset vihreät tai vaaleanpunaiset versot ja 1/4 tuuman lehdet saavat sen muistuttamaan sammalta, ja sitä käytetään usein ulkona kuumassa ilmastossa maanpeitteeksi varjoisille paikoille. Merkityksettömät vaaleanpunaiset ja valkoiset kukat ilmestyvät joskus loppukeväällä tai alkukesästä.

Tämä kasvi, josta käytetään myös kiehtovia lempinimiä mind-your-own-business ja peace-in-the-home sekä angel’s tears, Corsican creeper ja monia muita lempinimiä, ei kuulemma kestä hyvin jalankulkua, mutta se muodostaa vihreän maton sinne, missä kukaan ei koskaan astu. Lähteet ovat eri mieltä sen kestävyydestä, mutta se pysyy luultavasti luotettavasti ikivihreänä vain USDA-vyöhykkeillä 9-11. Pakkasilla alueilla sen on vietettävä viileät kuukaudet sisätiloissa.

Baby’s Tearsin lajit

  • S. soleirolii ’Aurea’: Tämän lajikkeen lehdet ovat pikemminkin kellanvihreät kuin vihreät.
  • S. soleirolii ’Golden Queen’: Myös tämä lajike hehkuu kultaisemmin kuin tyypillinen vihreä lajike.
  • S. soleirolii ’Argentea’: Jalometalleista puheen ollen, vauvan kyyneleiden versiota, jossa on valkosärmäiset lehdet, kutsutaan myös nimellä Silver Queen tai Variegata.

Vauvan kyyneleet -kasvien maaperän valinta

Runsaimmin humuspitoisessa, hyvin ojitetussa maassa kasvavat vauvan kyyneleet arvostavat orgaanista ruukkumultaa. Kannattaa kuitenkin lisätä yksi osa karkeaa rakennushiekkaa kolmeen osaan ruukkumultaa, jotta multa valuu nopeasti. Koska tämä vauvan ruukkukasvi vaatii tasaista kosteutta pysyäkseen tyytyväisenä, hiekan pitäisi varmistaa, etteivät sen hienot varret mätäne prosessissa.

Koska niillä on taipumus valua astioidensa reunojen yli, kannattaa baby tear -kasvit sijoittaa riippukoriin tai leikata hennot "pätkät" takaisin, ennen kuin ne yltävät ruukun aluslautaselle. Leveä, matala ruukku, jossa on salaojitusreikiä, sopii tälle köynnöskasville parhaiten. Varmista, ettet sekoita sitä akvaariokasviin, jota kutsutaan myös vauvan kyyneleiksi, sillä S. soleirolii ei kuulu vedessä kasvaviin huonekasveihin.

Oikea valo

Ulkona vauvan kyyneleet sietävät tiettävästi täyttä aurinkoa viileässä rannikkoilmastossa, mutta saattavat palaa liiasta säteilystä kuumemmilla alueilla. Siksi sitä kasvatetaan useimmiten puolivarjossa tai varjossa.

Sisätiloissa se tarkoittaa joko paikkaa, jossa on kirkas, epäsuora valo, tai itään tai länteen suuntautuvaa ikkunalaudoitusta, jossa vauvan kyyneleet saavat aurinkoa vain osan päivästä. Se voisi myös toimia isomman kasvin maanpeitekasvina etelään suuntautuvassa ikkunassa edellyttäen, että kyseisen kasvin lehdet varjostavat sitä ainakin osittain. Jos sen vihreä väri alkaa näyttää valkaistuneelta, siirrä se vähemmän valoisaan paikkaan.

Baby’s Tearsin kastelu

Pidä tämän kasvin multa keväällä ja kesällä aina kevyesti kosteana. Kun päivät lyhenevät syksystä talveen, vähennä kastelua hieman juurimädän estämiseksi, mutta älä koskaan anna mullan kuivua kokonaan.

Koska päältä kastelu voi matottaa lehtiä, kasvi kannattaa kastella alhaalta päin. Laita vettä ruukun lautaselle ja anna sen imeytyä ruukun valuma-aukkojen kautta maaperään. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes mullan pinta tuntuu kostealta, ja kaada sitten lautaselle jäänyt ylimääräinen vesi pois. Jos multa tuntuu märältä eikä vain kostealta, irrota ruukku aluslautasesta ja aseta ruukku lavuaariin, kunnes ylimääräinen vesi valuu pois.

Baby’s Tears -kasvien lannoittaminen

Ruoki vauvankynsi kerran kuukaudessa kevään ja kesän aikana tasapainoisella huonekasvilannoitteella, kuten 20-20-20, jota käytetään puolet etiketissä suositellusta vahvuudesta. Syksyn ja talven aikana vältä kasvin ruokkimista, sillä kasvu hidastuu usein noina vuodenaikoina.

Tämä vauva liikkuu ryömimällä, ja jos sen ryömiminen tuntuu edelleen nopealta, voit sen sijaan vähentää lannoitustiheyttä. Jatka kuukausittaista ruokintaa keväällä, äläkä koskaan lannoita silloin, kun maa on täysin kuiva, sillä se voi polttaa juuret.

Lämpötilan ja kosteuden säätäminen

Tämä kasvi pitää mielellään viileänä, ja se suosii päivälämpötiloja 60-65 celsiusasteen välillä ja yölämpötiloja 50-55 celsiusasteen välillä. Se sietää kuitenkin yleensä normaaleja kotitalouslämpötiloja ja kosteutta.

Jos kuitenkin haluat pitää baby’s tears -kasvin mahdollisimman tyytyväisenä, aseta se viileimpään huoneeseen kosteusastian päälle. (Tämä tarkoittaa soralla täytettyä lokeroa, jonka pohjalla on aina hieman vettä, ja vesi pidetään niin matalana, ettei se kosketa ruukkua). Siellä voit myös sumuttaa kasvia vähintään kerran päivässä käyttämällä sade- tai lähdevettä, jotta vältät kovan veden aiheuttamat tahrat.

Baby’s Tears -kasvin lisääminen

Koska tämän kasvin varret juurtuvat solmupisteisiin levittäytyessään, se levittää itseään. Sen vuoksi sinun tarvitsee vain jakaa se, jotta saat uusia poikasia, mieluiten keväällä, kun se on kasvuvireessä.

Tuolloin voit yksinkertaisesti poistaa kasvin ruukusta ja viiltää sen terävällä veitsellä pystysuoraan läpi, jakaa sen haluamaasi määrään paloja ja antaa jokaiselle palalle oman ruukun orgaanista ruukkusekoitusta. Vastajaketut kasvit on yleensä hyvä pitää poissa suorasta auringosta muutaman päivän ajan, kunnes ne toipuvat "leikkauksesta".

Turvallisuusnäkökohdat

Lemmikkieläimille myrkytön vauvan kyyneleet -kasvi on itse asiassa joskus myyty kilpikonnaruokana. Ja ainakin yksi bloggaaja kertoo käyttäneensä sitä salaateissa, joissa yleensä käytettäisiin vesikrassia. Sen ihmisravinnoksi kelpaavuudesta ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, jotta sitä voitaisiin suositella.

Kasvin suurin vaara näyttäisi siis olevan se, että siitä voi tulla varsin vieraslaji ilmastossa, jossa se on kestävä, jopa niin paljon, että sitä kutsutaan joskus korsikalaiseksi kiroukseksi! Jos siirrät kasvisi kesäksi ulos, sijoita se paikkaan, josta se ei todennäköisesti pääse karkaamaan ja juurtumaan maisemaan.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Koska tämä kasvi kärsii harvoin hyönteistuholaisista, lehtien ruskettuminen tai kellastuminen johtuu yleensä liiallisesta kastelemisesta tai veden alle jäämisestä. Hauraat lehdet johtuvat liian vähäisestä vedestä, kun taas keltaiset lehdet voivat olla merkki siitä, että liian suuri kosteus mädättää juuria. Lehtien valkaistunut ulkonäkö voi viitata liian suureen määrään suoraa valoa.

Jos kasvi on pahasti kuivunut, kastele se hyvin ja siirrä se pois auringonvalosta alueelle, jossa se saa vain kirkasta, epäsuoraa valoa. Kannattaa myös sijoittaa se rei’itettyyn muovipussiin noin kuukaudeksi nostamaan kosteutta sen ympärillä, kunnes se taas "puhkeaa kyyneliin"!

Jos päättelet, että ongelma on juurimätä, poista kasvi ruukusta. Leikkaa terävällä veitsellä tai oksasaksilla pois kaikki selvästi mädäntyneet osat – ruskeat ja mössöiset – ja istuta kasvi uudelleen tuoreeseen multaan. Yritä sitten antaa kasville enemmän valoa ja vähemmän vettä kuin se sai aiemmin.

Usein kysytyt kysymykset Baby’s Tears -kasvien hoidosta

Jos haluat lisää vinkkejä onnellisen ja terveen vauvan kasvattamiseen, tutustu alla oleviin vauvan kyynelkasvien hoitoa koskeviin pikavastauksiimme. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa antaa "pikkulapsesi" terveydelle, löydät yllä myös laajempia tietoja, jotka saavat kasvisi "purskahtamaan kyyneliin" hetkessä!

K: Miten hoidan vauvan kyyneleitä sisätiloissa?

Anna sille paikka kirkkaassa, epäsuorassa valossa tai osittaisessa auringonvalossa, äläkä koskaan anna sen mullan kuivua kokonaan.

K: Tarvitsevatko vauvan kyynelkasvit aurinkoa?

Ei. Ne viihtyvät joko kirkkaassa, epäsuorassa valossa tai osittaisessa auringonvalossa.

K: Kuinka usein minun pitäisi kastella vauvan kyynelkasveja?

Kastele kasvia sen verran, että sen multa pysyy koko ajan kevyesti kosteana, mutta ei koskaan märkänä.

K: Mikä tappaa baby tears -kasvit?

Yleisimmät baby tears -kasvien tappajat ovat joko ali- tai ylikastelu.

Etsitkö lisää hämäräkasveja? Tutustu boston-saniaisen, polkkapistekasvin ja käärmekasvin hoito-oppaaseihimme.