Avokadokasvien hoito ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää internetissä – tämä opas auttaa sinua onnistumaan.

Avokadokasvien hoito ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää internetissä - tämä opas auttaa sinua onnistumaan.

Avokadokasvien hoito voi olla hankalaa, sillä "alligaattoripäärynä" kasvaa nopeasti pitkäjalkaiseksi ilman kirkasta valoa, mutta se voi myös palaa täydessä auringossa, kun se ei ole täysin lehtivihreä. Siitä huolimatta se on houkutteleva kiiltävälehtinen huonekasvi, kun sen tarpeet täytetään.

Kun pohdit, miten kasvattaa avokadoa kuopasta, muista, että näin aloitetut kasvit eivät "tule siemenestä". Toisin sanoen niistä ei kasva samaa lajiketta, josta ne on saatu. Ne tuottavat myös harvoin hedelmiä sisätiloissa. Jos uskot, että sinulla on siihen riittävän valoisat olosuhteet, sinun kannattaa ostaa sen sijaan vartettu kloonilajike.

Avokadokasvien hoito yhdellä silmäyksellä

Yleinen nimi: Avokado
Tieteellinen nimi: Persea americana
Maaperä: Kaktus- ja sitrushedelmien ruukkumulta
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Medium
Ruoka: Sitrushedelmien ja avokadon kasvinruokaa
Lämpötila ja kosteus: Lämpimät päivät, viileät yöt
Lisäystapa: Siemenet
Turvallisuus: Myrkyllistä joillekin eläimille

Avokadon kasvin ominaisuudet

Täysikasvuinen avokadopuu voi kasvaa ulkoilmassa jopa 60 jalkaa korkeaksi, mutta se ei todennäköisesti ylitä noin 10 jalkaa, jos se pidetään asianmukaisesti karsittuna sisätiloissa. Sen ulkokestävyys vaihtelee lajikkeen mukaan USDA:n vyöhykkeestä 8b vyöhykkeeseen 12.

Puu kasvattaa nahkamaisia, teräväkärkisiä 4-12 tuuman lehtiä ja talvesta kevääseen pieniä vihertävänkeltaisia kukintoja. Niitä seuraavat kesällä limenvihreät, päärynänmuotoiset tai pyöreät hedelmät, joiden paino vaihtelee 6 unssista 4 kiloon, ja kukin sisältää yhden suuren siemenen. Avokadon kuori kypsyy lopulta tummanvihreäksi tai mustaksi ja hedelmäliha keltaiseksi.

Onko avokado kivihedelmä? Ei, vaan endokarpin (siemenkuoren) lihaisuuden vuoksi sitä pidetään yksisiemenisenä marjana. Vaikka avokadon siemeniä kutsutaankin usein avokadon siemenkuopiksi, kuten kivihedelmien siemeniä, niistä puuttuu kova kuori, joka siemenkuopilla yleensä on.

Avokadokasvien tyypit

Avokadolajikkeiden välillä on runsaasti valikoimaa, mikä on usein tärkeää niille, jotka kasvattavat maukkaita hedelmiä, jotka päätyvät kauppojemme tuoteosastoille. Seuraavassa on kolme tyyppiä, joiden kasvattamisesta sisätiloissa voi olla iloa:

  • : Byron ja Laurelynn Martin Logee’s Plants -liikkeestä kutsuvat tätä lajiketta "ylivoimaisesti helpoimmaksi avokadolajikkeeksi, joka on helppo kasvattaa ruukussa pienenä kasvina", ja tämän lajikkeen tuotanto voi kuulemma alkaa jo kolmen metrin pituisena.
  • Mexicola: Myös Martins suosittelee tätä mustaa lajiketta, jolla on pienemmät lehdet ja hedelmät kuin useimmilla avokadoilla, mikä tekee siitä helpommin "sopivan" sisäpuutarhaan.
  • Wurtz: Tätä kääpiömäistä, itsepölytteistä lajiketta kutsutaan joskus nimellä Little Cado, ja se ei yleensä ylitä 10 jalan pituutta sisätiloissa, ja sitä suositellaan myös astiakasvatukseen.

Avokadokasvien maaperän valinta

Koska avokado on erittäin altis juurimädälle, pidä se maaperässä, joka kuivattaa hyvin ja jonka pH on 6-6,5. Kaktus- ja sitrushedelmien ruukkusekoitus, joka sisältää hiekkaa, on yksi vaihtoehto. Toinen ehdotettu kaava sisältää yhden osan turvesammalta, yhden osan perliittiä ja yhden osan tavallista ruukkusekoitusta.

Kasvi kannattaa myös sijoittaa astiaan, joka "hengittää", kuten terrakottaruukkuun tai – jos se kasvaa melko suureksi – puiseen puolikkaaseen tynnyriin. Mitä tahansa astiaa käytätkin, varmista, että sen pohjassa on salaojitusreikiä, jotta multa ei kastu, ja että se ei ole liian raskas siirrettäväksi sisätiloihin talvella.

Oikea valo

Varttuneet avokadopuut tarvitsevat täyttä aurinkoa, joten ne olisi sijoitettava suuren etelään suuntautuvan ikkunan lähelle tai kasvihuoneeseen tai aurinkohuoneeseen. Nuorten puiden runko ja oksat, jotka eivät ole vielä saaneet täysiä lehtiä, voivat kuitenkin kärsiä auringonpolttamasta, jos näitä kasvinosia ei ole varjostettu lehdillä. Siksi alle vuoden ikäisiä puita kannattaa pitää valoisassa, epäsuorassa valossa, kunnes ne ovat saaneet täyden "lehtipään", ennen kuin ne vähitellen altistetaan täydelle auringolle.

Jos joudut karsimaan vanhempaa puuta, tee samoin kuin avokadonviljelijät tekevät näissä olosuhteissa ja kalkitse runko ja oksat auringolta suojaamiseksi. Voit käyttää valkopesuun yhtä osaa valkoista lateksimaalia, joka on laimennettu yhdestä kolmeen osaan vettä, tai orgaanista valkoista kaoliinisavea, joka suojaa puuta.

Avokadokasvien kastelu

Pidä avokadokasvien multa kevyesti mutta tasaisesti kosteana kevät- ja kesäkuukausina. Syksyllä ja talvella, jolloin juurimätä on yleisempää, älä kastele kasvia uudelleen ennen kuin sen ruukkumulta on kuivunut sentin verran pinnan alapuolelta.

Kova vesi voi lisätä maaperän emäksisyyttä, mikä voi joskus aiheuttaa avokadolle sinkki- ja rautapuutoskloroosia, joka näkyy vihreäsuonisina, kellastuvina lehtinä. Kannattaa siis kastella sade- tai lähdevedellä, jos vesijohtovesi on kovaa.

Jos haluat huuhtoa jo olemassa olevat kalsium- ja lannoitesuolat pois, kastele ruukkua niin runsaasti, että ylimääräinen vesi valuu lautaselle, ja heitä ylimääräinen vesi sitten pois. Voit myös antaa kasvillesi kelatoitua rautaa ja sinkkiä kerran kuukaudessa, kunnes sen lehdet vihertävät jälleen.

Avokadokasvien lannoittaminen

Ruoki avokadokasviasi keväällä ja kesällä avokado- ja sitrushedelmälannoitteella sen verran kuin ruukkukasveille suositellaan käyttöohjeissa. Älä lannoita sitä talvella, sillä silloin ylilannoitus vähentää muodostuvien silmujen määrää.

Avokadot myös kasvavat nopeasti, joten liiallinen ruokinta voi aiheuttaa sen, että ne kasvavat nopeasti ulos niille varatusta tilasta. Jos haluat rohkaista kasvia haarautumaan eikä tähtäämään kattoon, leikkaa nuoren puun kärjestä 2 tuumaa pois sen jälkeen, kun se on saavuttanut yhden jalan korkeuden. Nipistä se takaisin, kun se on 2 jalan korkuinen, ja niin edelleen.

Lämpötilan ja kosteuden säätäminen

Avokado suosii 60-80 celsiusasteen lämpötiloja ja kosteutta, ja se saattaa pudottaa lehtensä, kun se altistuu äkillisille muutoksille, jotka voivat "tehdä sille pahaa". Jos siis siirrät puusi kesäksi ulos, se kannattaa tuoda takaisin sisälle ennen kuin lämpötila laskee ulkona alle 50 asteen ja ennen kuin sisäilma kuivuu keskuslämmityksen vuoksi.

Puu arvostaa myös hieman viileämpää "nukkumissäätä". Se kukkii parhaiten, jos sille annetaan 68-asteiset yöt, jolloin lämpötila nousee päivällä lähes 10 astetta 77 asteeseen. Sumuta sitä usein ja pidä se muiden kasvien lähellä, jotta kosteus nousee niiden kaikkien ympärillä.

Avokadokasvien lisääminen

Avokadon siemen vedessä -kokeilussa avokadon kasvattamiseksi siemenestä käytetään vesilasia ja hammastikkuja pitämään siemen lasissa; tämä on suosittu lasten keskuudessa. Kun mietit, miten avokadon siemen istutetaan, kannattaa kuitenkin muistaa, että on itse asiassa helpompaa aloittaa mullasta, jolloin "pientä versoa" ei tarvitse myöhemmin siirtää ruukkuun.

Liota siementä haaleassa vedessä yön yli ja poista sen pergamenttimainen "kuori". Kun olet täyttänyt 6 tuuman ruukun kostealla ruukkusekoituksella, työnnä siemen tähän multaan niin, että ylin kolmannes työntyy pinnan yläpuolelle. (Kärkipään pitäisi olla ylhäällä ja vaaleammalla ympyrällä merkityn alaspäin.)

Peitä siemenen paljastunut kärki ylösalaisin olevalla läpinäkyvällä muovimukilla ja aseta ruukku lämpimään paikkaan, jossa on kirkas, epäsuora valo. Vaikka juuret voivat alkaa kehittyä 2-3 viikon kuluttua, versoja voi näkyä vasta kuukauden tai pidemmän ajan kuluttua.

Turvallisuusnäkökohtia

Vaikka ihmiset voivat syödä kypsiä avokadon hedelmiä, kaikki puun osat ja sen vihreät hedelmät voivat olla myrkyllisiä karjalle ja siipikarjalle sekä lemmikkijyrsijöille, linnuille ja kaloille. Kasvin sienitoksinen myrkky persiini aiheuttaa kuulemma joskus hengitys- tai sydänongelmia sekä utaretulehdusta, turvotusta, koliikkia tai ripulia eläimille.

Coloradon osavaltionyliopiston mukaan häkkilinnut ovat erityisen alttiita, joten kasvi kannattaa pitää kaukana niistä ja akvaariosta sekä muista karsinoissa pidetyistä lemmikkieläimistä, kuten kaneista, marsuista ja lemmikkirotista. Vaikka persiini ei vaikuta yhtä usein koiriin, se voi kuulemma aiheuttaa oksentelua ja ripulia myös niille.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Vaikka tuholaiset vaivaavat avokadoa harvoin, se on altis sekä juurimädälle että auringonpolttamalle. Juurimädän ensimmäisiä merkkejä ovat alamittaiset, kalpeat lehdet ja pienimpien ylimpien oksien kuoleminen, johon saattaa liittyä ruskeita lehtien kärkiä. Lopulta kaikki lehdet kuihtuvat. Joskus kasvi voidaan pelastaa poistamalla se ruukusta, leikkaamalla pois juurten osat, jotka ovat jo mädäntyneet, istuttamalla se uudelleen tuoreeseen ja nopeammin valuvaan ruukkuseokseen ja kastelemalla sitä harvemmin.

Auringonpolttama aiheuttaa keltaisia lehtiä – usein niin, että suonet pysyvät vihreinä. Nämä keltaiset alueet muuttuvat lopulta ruskeiksi ja kuivuvat. Auringonpolttamiin liittyy usein halkeilevia ja purppuranpunaisia oksia. Tällaiseen palamiseen liittyy usein juurimätää, koska monet lehdet putoavat pois ja jättävät kuoren paljaaksi. Siirrä kasvi suoran auringonvalon ulkopuolelle, kunnes se on saanut takaisin riittävästi lehtiä varjostamaan itseään.

Avokadokasvien hoitoa koskevat usein kysytyt kysymykset

Jos yrityksesi kasvattaa avokadoa eivät tuota hedelmää, katso alla olevat pikavastaukset kysymyksiisi. Suunnittelitpa sitten kasvattavasi puuta lehtikasvina tai sen tarjoaman guacamole-ainesosan vuoksi, saat lisätietoja myös syventymällä yllä oleviin lihaisampiin tietoihin.

Q. Kuinka paljon aurinkoa avokadokasvi tarvitsee?

Anna kypsälle, hyvin lehtivartiselle avokadolle täysi aurinko. Sijoita nuori tai vähän lehtiä kasvava kasvi kirkkaaseen, epäsuoraan valoon.

Kysymys: Kuinka usein avokadokasvia pitäisi kastella?

Kastele avokadokasvia niin paljon, että sen multa pysyy kevyesti kosteana kevään ja kesän aikana. Anna mullan kuivua noin sentin syvyyteen talven aikana, ennen kuin kastelet kasvin uudelleen.

Q. Miksi avokadokasvini lehdet muuttuvat ruskeiksi?

Avokadon lehtien ruskettuminen voi johtua monista eri ongelmista, kuten liiallisesta kastelemisesta, veden alle jäämisestä, auringonpolttamasta ja lannoitesuolojen kertymisestä maaperään.

Kysymys: Voivatko avokadopuut kasvaa ruukuissa?

Kyllä, avokadopuut voivat kasvaa ruukuissa sisätiloissa, vaikka niiden kukinta ja hedelmien tuottaminen siellä on epätodennäköisempää kuin jos ne istutetaan maahan ulkona (vain kuumemmilla alueilla).

Etsitkö lisää valovoimaisia kasveja? Tutustu seuraaviin oppaisiin Paratiisilintu, Kroton, ja Jadekasvi .