Avaimenreikäpuutarhanhoito lataa kasvualustasi superlatauksella.

Keyhole-puutarhanhoito on ehkä uudempi trendi Yhdysvalloissa, mutta se sai alkunsa Afrikassa 1990-luvulla, jossa se tarjosi keinon kasvattaa tuoreita tuotteita kuivuudesta kärsivillä alueilla, joilla maaperä on huono. Vaikka muunnelmia on paljon, useimmat avaimenreikäpuutarhat ovat pyöreitä korotettuja sänkyjä, joiden keskelle on leikattu lovi (joka muistuttaa avaimenreikää, mistä nimi johtuu), jotta koko tontille pääsee helposti käsiksi. Tontin keskellä on kori kompostointia ja kastelua varten. Istutuspenkki voidaan täyttää puutarhamullalla, kompostoitavilla materiaaleilla, kuten pahvilla, sanomalehdillä, ruohonleikkuujätteillä, kahvinporoilla ja muilla keittiön tähteillä sekä lannalla, tai näiden yhdistelmällä.

Avaimenreikäpuutarhanhoito lataa kasvualustasi superlatauksella.Kohteliaisuus: The Home Depot. Avaimenreikäpuutarhan edut

Avaimenreikäpuutarhan korotettu profiili tekee siitä ihanteellisen paikoissa, joissa maaperä on huono (bonus: kaivamista tai muokkaamista ei tarvita). Korotuksen ansiosta myös liikuntarajoitteisten on helpompi istuttaa, hoitaa ja korjata satoa. Lisäksi avaimenreikäpuutarhat ovat ekologisia ja budjettiystävällisiä. Ne voidaan luoda hyvin edullisesti käyttämällä luonnonmateriaaleja ja asioita, joita sinulla saattaa jo olla käsilläsi. Kompostikori tarjoaa kätevän ja sotkuttoman tavan antaa kasveille kaivattua ravintoa ilman erillistä kompostiastiaa. Jos käytät orgaanisen materiaalin kerroksia itse sängyssä, se auttaa säilyttämään kosteutta, mikä vähentää kastelua.

Avaimenreikäpuutarhan luominen

Samoin kuin korotetun sängyn rakentamisessa, on monia tapoja perustaa oma avaimenreikäpuutarha riippuen budjetista, mieltymyksistä ja tilasta. Onneksi prosessi on yksinkertainen ja suoraviivainen.

Sijainti

Etsi alue, joka on suhteellisen tasainen. Vältä matalia alueita, joihin vesi kerääntyy. Varmista, että alue saa vähintään kuusi tuntia suoraa auringonvaloa päivässä.

Määritä muoto ja koko.

Vaikka useimmat avaimenreikäpuutarhat ovat pyöreitä, voit luoda lähes minkä tahansa muodon tilaan sopivaksi. Varmista vain, että sen halkaisija on enintään kuusi jalkaa, jotta pääset helposti käsiksi kaikkiin kasveihisi. Tee keskelle riittävän leveä lovi, jotta voit kävellä kompostikoriin (kaksi jalkaa leveä riittää useimmille). Merkitse paikkasi asettamalla pohjalle kivi-, tiili- tai puukerros. Voit myös valita valmiiksi tehdyn sarjan, jolloin voit ohittaa kaksi seuraavaa vaihetta.

Kompostikorin luominen

Käytä rei’itettyä tai verkkomateriaalia, kuten kanalankaa, kompostikorin luomiseen. Yksinkertaisesti rullaa lanka halkaisijaltaan noin 12 tuuman kokoiseksi ja useita tuumia korkeammaksi kuin rakennelmasi seinät. Sido se yhteen narulla tai vetoketjusiteillä ja aseta se keskelle puutarhaa.

Seinien rakentaminen

Avaimenreikäpuutarhan rakennelma voidaan tehdä monista eri materiaaleista, kuten tiilistä, betoniharkoista, kivistä tai puusta. Tavoittele noin kolmen jalan korkeutta. Jos seinät ovat huokoisia, lisää sisäpuolen ympärille kerros pahvia, jotta kaikki pysyy paremmin sisällä.

Lisää multaa ja/tai muita materiaaleja.

Jos lisäät puutarhamultaa, täytä sänky yksinkertaisesti yläreunaan asti. Tai lisää kompostimateriaalit lasagnemenetelmän mukaisesti ja lisää sitten päälle kerros multaa ja/tai lantaa.

Istuta uusi avaimenreikäpuutarhasi.

Nyt olet valmis kasvattamaan suosikkituotteitasi (ja ehkä jopa muutamia kukkia). Lehtivihannekset ja pienemmät juurekset, kuten porkkanat, sipulit, punajuuret, retiisit ja nauriit, kasvavat yleensä parhaiten avaimenreikäpuutarhoissa, kun taas suuremmat kasvit, kuten pavut ja kurpitsat, voivat olla vaikeuksissa. Etsi kompakteja lajikkeita, jotta voit maksimoida tilasi ja kasvattaa laajemman valikoiman tuotteita.

Jatka kompostointia ja kastelua.

Kasvukauden edetessä jatka materiaalien lisäämistä kompostikoriin. (Vinkki: Se on kätevä paikka heittää avaimenreikäpuutarhasta nostamasi rikkaruohot, kunhan kasvit eivät ole vielä lähteneet siemeniksi.) Aina kun maa vaikuttaa kuivalta, lisää koriin vettä, jotta sekä kompostin ravinteet että kosteus leviävät koko sänkyyn.

Kaiken kaikkiaan avaimenreikäpuutarhat ovat suhteellisen vähän huoltoa vaativia. Jos tuotteiden laatu alkaa kuitenkin vuosien mittaan huonontua tai maanpinta laskea, sänkyyn on ehkä lisättävä tuoretta multaa ja kompostia.