Auringonlaskun väriset ’Brownie’-tulppaanit valaisevat keväisen puutarhan.

Puutarhurit ovat rakastaneet tulppaaneja vuosisatojen ajan niiden värikkäiden terälehtien, helppohoitoisuuden ja valtavan valikoiman vuoksi. Sano jokin sateenkaaren väri, ja löydät varmasti sopivan tulppaanin. Kun valinnanvaraa on niin paljon (lajikkeita on rekisteröity tuhansia), tarvitaan todellinen häkellys, jotta tulppaani erottuu joukosta. Tulppaanien joukkoon viime vuosina tullut ’Brownie’ on yksi suurimmista, kirkkaimmista ja aikaisin kukkivista tulppaaneista. Vaikka sen herkullinen nimi saattaa tuoda mieleen tahmeat suklaabrowniet, kukka ei näytä ruskealta, vaan siinä on pronssin, kuparin ja oranssin sävyjä, jotka saavat jokaisen kukan näyttämään kuin auringonlasku, joka avautuu puutarhassasi.

Auringonlaskun väriset 'Brownie'-tulppaanit valaisevat keväisen puutarhan.Kohteliaisuus: Johnny’s Selected Seeds.

’Brownie’-tulppaanit ovat kaksikukkaisia, mikä tarkoittaa, että niissä on paljon enemmän terälehtiä kuin tavallisissa kukissa. Näitä tulppaaneja voisi helposti luulla pionityypiksi, koska ne ovat paljon täyteläisempiä kuin perinteiset tulppaanilajikkeet. Se tekee niistä osittain niin vaikuttavia puutarhassa, mutta myös niiden auringonlaskun väritys saa sinut pysähtymään.

Osta se: 10 tulppaanin Brownie-sipulia (12 dollaria, Dutch Grown).

Kun kukinnot avautuvat, niiden värit kirkastuvat jatkuvasti, ja jos pysähdyt tarkastelemaan muutamaa kukkaa, näet uloimmissa terälehdissä kullan, punaisen ja jopa tumman violetin sävyjä. ’Brownie’-tulppaaneissa on myös lievä tuoksu, ja ne säilyvät maljakossa jopa 10 päivää.

Auringonlaskun väriset 'Brownie'-tulppaanit valaisevat keväisen puutarhan.Kohteliaisuus: Dutch Grown Miten kasvattaa ’Brownie’-tulppaaneja?

Kuten kaikki tulppaanisipulit, paras aika istuttaa ’Brownie’-tulppaanit syksyllä, noin viisi tai kuusi viikkoa ennen maan jäätymistä. Hautaa sipulit noin 5 tuuman syvyyteen ja 1-6 tuuman etäisyydelle toisistaan riippuen siitä, kuinka tiheän kukkaloiston haluat. Kastele sipulit heti istutuksen jälkeen, mutta sen jälkeen voit luottaa siihen, että sade pitää ne kasteltuina. Brownie-tulppaanit eivät yleensä kuki enää seuraavana vuonna, joten ne on istutettava uudelleen joka syksy, mutta ylimääräinen työ on sen arvoista kevään valtavien, upeiden kukkien vuoksi.

Nämä tulppaanit, joita suositellaan USDA:n kestävyysvyöhykkeille 3-8, kasvavat parhaiten hyvin ojitetussa maassa ja täydessä auringossa, mutta ne sietävät myös puolivarjoa. Tulppaanit ovat hieman lyhyempiä kuin muut tulppaanit; ne ovat kukinta-aikaan yleensä 12-16 tuumaa pitkiä, kun taas muut lajikkeet voivat kasvaa yli 18 tuumaa korkeiksi. ’Brownie’ kukkii aikaisin keväällä, joten ne ovat ensimmäisiä tulppaaneja, jotka näet joka kausi.

Koko puutarha täynnä ’Brownie’-tulppaaneja näyttäisi häikäisevältä, mutta muutamienkin tulppaanien kasvattaminen astioissa kuistilla tai terassilla riittäisi tuomaan maisemaan lisää keväistä piristystä. Tilaa siis nämä sipulit ja aloita istutus!