Asiantuntijan opas laattojen asentamiseen alusta loppuun asti.

Vielä vähän aikaa sitten laattojen asentaminen oli useimpien asunnonomistajien taitojen ja kykyjen yläpuolella. Keraamiset laatat liotettiin veteen yön yli ja asetettiin paksuun laastiin, mikä teki siitä hankalan ja aikaa vievän prosessin. Mutta ohennusliimojen ja taustalevyjen käyttöönoton myötä keraamisten laattojen asentaminen on siirtynyt useimpien tee-se-itse-rakentajien ulottuville. Sama pätee myös muihin laattoihin. Myös parketin, joustavien laattojen, mattojen, korkin ja laminaattien asentamisen tekniikat ovat yksinkertaisia ja helposti opittavissa.

Alla olevissa tiedoissa käydään läpi useita laattojen asennushankkeita, kuten taustalevyn asentaminen, laattojen leikkaaminen ja asettelulinjojen merkitseminen. Ota huomioon asiantuntijamme neuvot, jotta seuraava laatoitusprojektisi onnistuu.

Asiantuntijan opas laattojen asentamiseen alusta loppuun asti. Laattaprojektin suunnitteluvinkkejä

Jos aloitat keramiikkaprojektin ensimmäistä kertaa, harjoittele jokaista vaihetta ennen sen soveltamista lattiaan, seinään tai työtasoon. Luo harjoituspaikka parin taustalevyn palan avulla. Sekoita ja levitä pieni määrä laastia, aseta laatta, leikkaa muutama laatta mallisi reunoja varten, laasta ja puhdista se sitten. Jos tulokset eivät tyydytä sinua, peruuta asennus tai yritä uudestaan uudella.

Jos laatoitat lattiaa, huomaat, että on helpompaa laatoittaa kenttälaatat ja palata seuraavana päivänä laatoittamaan leikatut laatat reunoille. Näin sinun ei tarvitse kävellä juuri asennettujen laattojen päällä ja ottaa riskiä niiden irtoamisesta, ja voit mitata reunat tarkasti ja leikata laatat sopiviksi. Säästät myös rahaa vuokratyökaluihin, kun rajoitat kaiken leikkaamisen yhteen päivään.

Jos työkalupakkiisi ei kuulu laattojen asennustyökaluja, osta parhaat, joihin sinulla on varaa. Useimmilla työkaluilla on monia käyttökohteita, ja tulet käyttämään niitä vuosien ajan. Kerää kaikki työkalut ja materiaalit etukäteen, mieti asennusvaiheet läpi ennen aloittamista ja käytä aikaa.

Asiantuntijan opas laattojen asentamiseen alusta loppuun asti.Stephan Julliard Uuden taustalevyn asentaminen

Pitkäkestoisissa laattasovelluksissa taustalevy on avainasemassa. Ohut materiaali on valmistettu betonista ja lasikuituverkosta, ja se luo kestävän pinnan, jolle laatat voidaan asentaa. Koska taustalevy on asennettava siten, että sen reunat keskitetään palkkien ja tappien päälle, sitä on leikattava, jotta se sopii täydellisesti. Kun olet leikannut backerboard-levyn kokoon, kiinnitä se ruuveilla pultteihin. Varmista ennen laatoitusta, että seinäpinta on sileä, ja tiivistä alareunan rako.

Asettelulinjojen merkitseminen

Jotta voit asentaa neliönmuotoisia, tasaisin välein olevia laattoja, sinun on merkittävä tarkat asettelulinjat. Voit mitata ja napsia liituviivan avulla sekä pysty- että vaakaviivat. Kun sitten menet asettamaan laattoja, sinulla on selkeä ohje, jota seurata. Kun haluat määrittää laattojen asettelua varten vertailulinjat, vedä liituviiva yhden seinän keskeltä vastakkaisen seinän keskelle. Vedä viiva kireälle, nosta se sitten ylös ja anna sen napsahtaa alas lattialle, jolloin syntyy selkeä, suora viiva. Toista nämä vaiheet kahdelle muulle seinälle, jotta saat aikaan linjat, jotka leikkaavat toisensa huoneen keskellä. Työskentele tästä keskipisteestä ulospäin, kun aloitat laatoituksen.

Keraamisten laattojen leikkaaminen ja asentaminen

Keraamisten laattojen leikkaaminen ja asentaminen vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä, mutta se on silti useimpien asunnonomistajien ulottuvilla. Tärkeintä on harjoitella. Tee muutama leikkaus ylimääräisillä laatoilla, jotta saat tuntumaa sahan käyttöön, ja tarkista, että pinta on kunnolla esikäsitelty ennen laatoituksen aloittamista. Kerromme näistä vaiheista (ja muusta) keraamisten laattojen leikkausoppaassamme.

Asiantuntijan opas laattojen asentamiseen alusta loppuun asti. Mosaiikkilaattojen asentaminen

Mosaiikkilaattojen asentaminen kesti ennen ikuisuuden, koska jokainen pieni pala piti asentaa erikseen. Mutta mosaiikkilaattalevyjen käyttöönoton myötä prosessi on nopeutunut huomattavasti. Tässä ohjeessa käydään läpi kaakelilevyjen asennusprosessi, mukaan lukien liiman levittäminen, kaakeleiden asettaminen ja viimeistely laastilla.

Kivilaattojen asentaminen

Kivilaatat ovat yksi vaikeimmista asennettavista laatoista. Sen hauras pinta altistaa murtumille, ja sen luonnollinen laatu tarkoittaa, että jokainen laatta on hieman erilainen. Siitä huolimatta kivilaatta on kaunis lisä mihin tahansa lattiaan tai märkätilaan. Tarjoamme vinkkejä asennukseen oppaassamme kivilattioista.

Laatoituksen, tiivistyksen ja tiivistyksen tekeminen laatoilla

Kun olet asettanut laatat, on aika siirtyä saumaukseen, tiivistämiseen ja tiivistämiseen. Nämä tärkeät tehtävät auttavat suojaamaan laattaa vesivahingoilta ja pidentävät samalla projektin käyttöikää. Laattojen saumaamisessa, tiivistämisessä ja tiivistämisessä on tärkeää, ettei työtä kiirehditä. Sinun on varattava riittävästi aikaa sekä haluamasi ulkoasun saavuttamiseen että siihen, että tuotteet tekevät työnsä kunnolla. Kun olet poistanut välilevyt, kaavi saumoihin jäänyt laasti pois. Sekoita laasti valmistajan ohjeiden mukaan ja työstä se sitten saumoihin 30-45 asteen kulmassa pidettävällä laastikellolla. Kaavi ylimääräinen laasti pois laatan pinnalta ja anna sen jähmettyä. Puhdista kostealla sienellä, huuhtele ja väännä sieni usein. Anna pinnan kuivua vähintään 15 minuuttia ja poista sitten laastin hämärtyminen puhtaalla, kuivalla rievulla.

Laastin tiivistäminen antaa parhaan suojan tahroja vastaan. Levitä lasitetuissa ja muissa läpäisemättömissä laatoissa saumausainetta vain saumaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla levittimellä. Suojaa saltillo ja muut pehmeärunkoiset laatat tiivistämällä koko pinta mopilla tai applikaattorilla valmistajan suosittelemalla tavalla.

Käytä saumojen tiivistämiseen saumauspistoolia, jonka suutin on leikattu sauman leveyteen ja 45 asteen kulmaan. Aloita yhdestä kulmasta, purista tiivistepistoolin kahvaa kevyesti ja levitä tiivistettä saumaan. Pidä tiivistyspistooli liikkeessä puristaessasi, jotta tiiviste ei pääse valumaan yli sauman. Viimeistele saumausmassan pinta märällä sormella tai sienellä.