Apua! Talooni murtauduttiin. Mitä teen nyt?

Apua! Talooni murtauduttiin. Mitä teen nyt?

Kysymys: Tulin viime viikolla töistä kotiin ja näin ajotieltä, että etuoveni oli potkaistu sisään. Juoksin naapuriini hakemaan apua, ja he käskivät soittaa poliisille, mutta en ole varma, oliko se oikein. Menetin paljon arvoesineitä, ja ehkä minun olisi pitänyt mennä sisään yrittämään suojella kotiani. Mitä sinun pitäisi tehdä, kun kotiisi on murtauduttu?

V: Kuulostaa siltä, että ensimmäinen vaistosi oli oikea. On vaarallista mennä kotiin, johon on murtauduttu, kun et ole varma, että tunkeutuja on lähtenyt, joten oli viisasta poistua paikalta ja hakea apua. On hermostuttavaa huomata, että joku on käynyt kotonasi, mutta murtojutun jälkeen voit ryhtyä toimenpiteisiin, jotka voivat pitää sinut ja perheesi turvassa, helpottaa poliisin toimia tekijän kiinni saamiseksi ja auttaa sinua korvaamaan tavarasi ja tuntemaan olosi jälleen turvalliseksi. Näin toimit, jos kotiisi murtaudutaan.

Tarvitsetko kodin turvajärjestelmän? SimpliSafe voi auttaa. Kattavan koko talon kattavan ratkaisun avulla voit varautua odottamattomiin tilanteisiin. Katso SimpliSafe-järjestelmät ja hinnat.

Poistu paikalta ja soita poliisille.

Ensimmäinen asia, jonka voit tehdä, jos huomaat, että kotiisi on murtauduttu, on yksinkertainen: Lähde pois. Jos olet vielä kodin ulkopuolella ja näet rikotun oven, rikotun ikkunan tai jimmatun autotallin oven, älä mene taloon. Ryöstäjä voi olla yhä sisällä, ja vaikka osa sinusta haluaisi mennä sisään ja puolustaa aluettasi, useimmat ryöstäjät eivät todellakaan halua tavata sinua – ja paniikissa olevat rikolliset voivat muuttua väkivaltaisiksi. Et myöskään halua saastuttaa todisteita, joita poliisi voi käyttää. Jos olet jo mennyt taloon, kun huomaat murron, poistu mahdollisimman nopeasti koskematta mihinkään.

Vaihtoehtoja on useita. Voit palata autollesi ja soittaa sieltä poliisille. Murto on hätätilanne, joten älä pelkää soittaa hätänumeroon. Vaihtoehtoisesti voit mennä naapurin taloon – tämän vuoksi on hyvä tutustua naapureihin. Olet luultavasti hermostunut ja paniikissa adrenaliinipiikin vuoksi, joten voi olla hyödyllistä, että joku muu on lähellä auttamassa sinua soittamaan poliisille, varsinkin jos mukanasi on lapsia.

Kun soitat hätänumeroon ilmoittaaksesi murrosta, kerro rauhallisesti nimesi, puhelinnumerosi ja osoitteesi ja kerro päivystäjälle, uskotko, että murto saattaa olla yhä käynnissä.

Silva Consultantsin Michael Silvan mukaan "useimmilla lainkäyttöalueilla tämäntyyppiset puhelut ovat ensisijaisia, ja poliisin pitäisi saapua paikalle nopeasti".

Suojaa kotisi ja perheesi huippuluokan turvajärjestelmällä. Vivintin ammattitaitoisesti asennetut järjestelmät eivät vain hälytä sinua uhkista – ne auttavat sekä ehkäisemään että estämään niitä. Katso Vivintin kamerat ja palvelut.

Soita poliisille ja tee rikosilmoitus.

Vaikka poliisi todennäköisesti tulee kotiisi välittömästi selvittämään tapahtumapaikan, on joitakin jatkotoimenpiteitä. Poliisi menee kotiisi ja varmistaa, ettei kukaan ole enää sisällä. Sen jälkeen heidän on käsiteltävä tapahtumapaikka, otettava valokuvia, kerättävä todisteita ja mahdollisesti otettava sormenjälkiä. Tänä aikana sinun on odotettava jossain muualla. Kun poliisi on saanut työnsä valmiiksi, sinun on tehtävä virallinen poliisiraportti, jossa kuvailet, miten lähdit talosta, mitä näit, kun saavuit kotiin, mihin koskit, jos menit sisälle, ja mitä kaikkea välittömästi ilmeistä puuttuu. Ilmoituksen tekeminen saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta ilman sitä et voi tehdä vakuutushakemuksia varastetuista tavaroista.

Laadi luettelo kadonneista tavaroista ja ota valokuvia tapahtumapaikalta. Kiinnitä erityistä huomiota kaikkeen lääkekaapista puuttuvaan.

Kun pääset takaisin kotiisi, sinun on ryhdyttävä töihin. Ota ensin valokuvia kaikesta riippumatta siitä, vaikuttaako se tärkeältä vai ei. Vaikka poliisilla on valokuvia (ja vakuutusyhtiösi ottaa vielä enemmän), sinulla pitäisi olla omat tallenteesi, varsinkin kun huomaat todennäköisemmin pienet asiat, jotka eivät ole paikallaan. Aloita sitten luettelon laatiminen kaikesta puuttuvasta tai vahingoittuneesta. Katso tarkkaan ja mieti tarkkaan. Voit täydentää tätä luetteloa, jos huomaat myöhemmin lisää puuttuvia esineitä, mutta on parasta tehdä luettelo mahdollisimman kattavaksi alusta alkaen.

Elektroniikka, korut ja muut arvoesineet ovat ilmeisiä kohteita, mutta mieti myös muita esineitä, jotka voivat olla varkaalle arvokkaita: lääkkeitä. Jos sinä tai perheenjäsenesi tarvitsette lääkkeitä, jotka varastettiin murtovarkauden yhteydessä, yksi ensimmäisistä toimista, jotka sinun kannattaa tehdä, on soittaa lääkkeen määräävälle lääkärille ja pyytää lääkettä uudelleen. Tarkista lääkekaappisi perusteellisesti.

Tarkista lisäksi arkistosi. Onko varas penkonut laskujasi? Puuttuvatko passit tai vanhat luottokortit? Syntymätodistuksia tai sosiaaliturvakortteja? Varas on saattanut ottaa mukaansa esineitä, joiden avulla hän pääsee käsiksi henkilöllisyyteesi. Monet ihmiset eivät enää käytä shekkejä, mutta heillä on niitä vielä laatikossa – katso, onko ne viety. Jos talossa on lapsia, tarkista myös heidän henkilöllisyystodistuksensa, jotta heidän henkilöllisyytensä voidaan suojata varkaudelta.

Mieti lopuksi, mitä tiedostoja kadonneessa elektroniikassa on ollut. Vaikka sydäntäsi särkee vuosien perhevalokuvien katoaminen, kannettavalle tietokoneelle tallennetut veroilmoitukset ovat suurempi välitön uhka taitavan varkaan käsissä, ja jos tietokoneelle on tallennettu luettelo salasanoista (kaikki tietävät, ettei niitä pitäisi olla, mutta monilla ihmisillä on silti sellainen), sinun on ryhdyttävä muistamaan ja vaihtamaan mahdollisimman monta niistä.

Ota yhteyttä kotivakuutusyhtiöön.

Kun olet tehnyt poliisiraportin, seuraava puhelu kannattaa soittaa koti- tai vuokra-asunnon vakuutusyhtiöön. Vaistosi saattaa olla aloittaa siivoaminen, ovien varmistaminen ja inventaarion tekeminen siitä, mitä on kadonnut, mutta kotivakuutuksesi vakuutusasiamiehen pitäisi nähdä vahingot ennen kuin alat korjata niitä (lukuun ottamatta sisäänkäynnin varmistamista, jos joudut jättämään sen yöksi; poliisi voi usein auttaa siinä). Vahingonkorvausvaatimuksen esittäminen vakuutusyhtiöllesi heti palvelee useita tarkoituksia: Lisäksi monet vakuutusyhtiöt tarjoavat etuuksia, jotka kattavat ovien ja ikkunoiden välittömän korjauksen, ohjeita toimista, joilla estetään kadonneiden asiakirjojen vuoksi tapahtuva identiteettivarkaus, sekä tapauskohtaisen avustajan, joka voi opastaa sinua korvausvaatimus- ja palautusprosessin loppupuolella. Yhteys on hyvä ottaa pikaisesti.

Deep Sentinel Home Security -järjestelmät voivat saada sinut ja perheesi tuntemaan olosi turvalliseksi huippulaitteiden ja kotiasi vahtivien elävien vartijoiden ansiosta. Katso Deep Sentinel Home Security -järjestelmät ja hinnat.

Ota yhteyttä pankkiisi.

Riippumatta siitä, onko varastettu varsinaisia pankkikortteja, luottokortteja tai shekkejä, taitavat varkaat voivat käyttää tiliotteita ja muita tunnistamisasiakirjoja päästäkseen käsiksi tileihisi, varsinkin jos on viety kannettava tietokone, jota olet käyttänyt kirjautumiseen pankkitilillesi. Ilmoita pankki- ja luottokorttiyhtiöillesi, että ryöstö on tapahtunut, ja toimita heille poliisiraportti heti, kun se on saatavilla, ja suojaa tilisi.

Lisäksi olisi viisasta soittaa kaikkiin kolmeen luottotietotoimistoon (Equifax, TransUnion ja Experian) ja laittaa punainen lippu luottotietoihisi. Riippuen siitä, missä osavaltiossa asut, voit ehkä jäädyttää luottotietosi välittömästi, mikä estää uusien luottotilien avaamisen nimissäsi. Joissakin osavaltioissa luottotietotoimistot voivat periä maksun tästä palvelusta, mutta jos poliisiraportti on saatavilla, maksusta yleensä luovutaan.

Etsi omistajatodistus kadonneista suurista tavaroista.

Vakuutusyhtiösi suorittaa tutkimuksen, tutustuu poliisiraporttiin ja luetteloosi ja antaa sinulle etuusyhteenvedon, jossa selitetään, mitä vakuutus korvaa, miten se korvaa ja kuinka paljon sinun on maksettava osana omavastuuta. Yhtiö perustaa vakuutusturvan antamasi puuttuvien tavaroiden luettelon perusteella, joten se luottaa tietyssä määrin luetteloosi. Yhtiön on helpompi korvata kalliit tai hiljattain lähes jälleenhankintahintaan ostetut esineet, jos voit toimittaa kuitit tai laskut, joista käy ilmi, että olet ostanut kunkin esineen ja kuinka paljon se maksoi. Tarkista tiedostoistasi paperiset kuitit, ja tarkista luottokorttilaskut ja sähköpostisi löytääkseen kopiot tilausvahvistuksista tai lähetysilmoituksista.

Frontpoint suojaa kotiasi hätätilanteessa, olipa kyse sitten murrosta, tulipalosta, lääketieteellisestä hätätilanteesta tai muusta. Näytä Frontpoint-tuotteet.

Kuittien esittäminen auttaa varmasti saamaan parhaan mahdollisen vakuutusturvan ilmeisille tavaroille, kuten televisioille ja tietokoneille, mutta älä unohda muita kalliita tavaroita; jos ostit juuri uuden sohvan ja nojatuolin olohuoneeseen ja ne tuhoutuivat, kun varas rikkoi ikkunan ja astui lasin päälle, ostopäivän ja -kulut yksilöivä kuitti voi olla ratkaiseva tekijä sen välillä, korvataanko huonekalut jollakin samankaltaisella vai tehdäänkö kaupat edullisesti.

Katso kuvamateriaalia murrosta ja keskustele naapureiden kanssa.

Poliisi voi auttaa tässä vaiheessa, mutta jos ei, on aika ottaa uudelleen yhteyttä naapureihin. He ovat todennäköisesti innokkaita puhumaan kanssasi, sillä lähellä tapahtunut murto tarkoittaa, että myös heidän kotinsa ovat haavoittuvaisia. Kysy, onko kukaan nähnyt tuntematonta autoa tai henkilöä naapurustossa aiemmin päivällä (tai viikolla), ja tarkista, onko kenelläkään heistä turvakameroita – saatat yllättyä, kuinka monella naapurilla on kameroita, jotka tallentavat pihasi. Toimita löytämäsi kuvamateriaali poliisille, jotta he voivat käyttää sitä tutkimuksissaan.

Siinä tapauksessa, että jollakin naapurilla on kuvamateriaalia varsinaisesta murrosta, sitä voi olla vaikea katsella, ja sen katsominen uudelleen useammin kuin muutaman kerran voi olla ahdistavaa. Mutta kun tiedät, että kuvamateriaalilla on merkitystä, luovuta se poliisille.

Korjaa rikkinäiset sisäänpääsypaikat, kuten ikkunat ja ovet.

Kun vakuutusyhtiö on antanut sinulle luvan muuttaa takaisin, vaurioituneiden sisäänkäyntikohtien korjaukset on saatettava loppuun ennen kuin voit jäädä kotiin. Vakuutusyhtiösi voi suositella yritystä, joka auttaa tässä, tai voit valita oman urakoitsijasi. Muista kertoa kaikille palkkaamillesi henkilöille, että kyseessä on murron jälkeinen turvakorjaus, jotta he asettavat työn etusijalle.

Koska aiot ostaa uudet lukot ja mahdollisesti uudet ovet tai ikkunat, joihin murron yhteydessä päästiin sisään, harkitse korvattavien kohteiden laadun parantamista turvallisuutesi ja mielenrauhasi vuoksi.

Poista kaikki merkit siitä, että murto on tapahtunut.

Lopulta sinun on alettava koota kotiasi uudelleen. Tämä voi olla suuri tehtävä, varsinkin jos talo ja omaisuutesi ovat vaurioituneet laajasti. Asunnon omistajavakuutus voi joissakin tapauksissa kattaa siivous- tai kunnostuspalvelun. Harkitse ystävän pyytämistä avuksi, jos teet sen yksin – moraalinen tuki voi olla erittäin hyödyllistä. Jotkut haluavat uudistaa kodin täysin siivoamalla, maalaamalla ja raikastamalla huoneita niin, että se näyttää aivan uudelta tilalta; toiset haluavat vain, että se tuntuu taas kodilta. Riippumatta siitä, mitä haluat, murtojälkien poistaminen voi auttaa sinua palaamaan normaaliin elämään nopeammin.

Jos löydät siivouksen aikana esineitä, jotka eivät kuulu sinulle, soita poliisille. On mahdollista, että ryöstäjä jätti jotain jälkeensä, ja esine voi olla todiste.

Investoi parempaan kodin turvallisuuteen, jotta vältyt tulevilta murtoilta.

Kestää aikaa, ennen kuin tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi kotonaan murron jälkeen. Lapset ja lemmikkieläimet voivat kärsiä erityisesti pelosta ja häiriöistä, joita tiloihin tunkeutuminen aiheuttaa, mutta kukaan ei ole immuuni. Joidenkin toimenpiteiden toteuttaminen kodin turvallisuuden parantamiseksi voi auttaa perhettäsi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Harkitse ovien, lukkojen ja salpojen päivittämistä kodin sisäänkäyntien turvaamiseksi. Älä unohda autotallin ovea ja autotallista kotiin johtavia ovia. Rakenna suhteita naapureihisi, sillä murron jälkeiset kaksi kuukautta ovat koko naapuruston kannalta riskialttiimpaa aikaa. Jos varkaat saivat hyvän saaliin kodistasi, on ymmärrettävää, että naapuriesi kodit saattavat olla yhtä rikkaita kohteita, ja ryöstäjät saattavat jopa yrittää uudelleen kotiisi ennakoiden, että olet korvannut varastetut tavarat uusilla. Mitä turvallisempia kaikki korttelin talot ovat, sitä vähemmän houkuttelevia ne ovat rikollisille, ja hyvät naapurit voivat auttaa myös sinua tuntemaan olosi turvallisemmaksi.

Ulkovalaistus voi estää rikollisia ottamasta taloa kohteekseen, sillä liiketunnistimet voivat varoittaa sinua ja naapureitasi heidän läsnäolostaan. Kodin turvakamerat tai -järjestelmät ovat myös tehokkaita pelotteita, ja monissa tapauksissa ne voivat vähentää huomattavasti murtomahdollisuuksia. Asiantuntijat neuvovat investoimaan hälytysjärjestelmällä varustettuun kodin turvajärjestelmään: Electronic Security Associationin vuoden 2010 "Home Safety Fast Facts" -raportin mukaan "9 kymmenestä murtovarkaasta välttää hälytysjärjestelmällä varustettuja koteja ja sanoi, että jos he kohtaisivat hälytyksen, he eivät hyökkäisi kotiin."

Asentamalla yksi parhaista kodin turvajärjestelmistä, kuten räätälöity Vivint-kotiturvajärjestelmä, voidaan pitkälle estää rikolliseksi aikovaa hyökkäämästä kotiisi. Sinulle paras toimittaja riippuu tarpeistasi, budjetistasi ja haluamastasi turvallisuustasosta.