Anna rauhalle mahdollisuus: Ratkaisu termostaattisotiin vihdoin

Anna rauhalle mahdollisuus: Ratkaisu termostaattisotiin vihdoin

Tämän artikkelin on toimittanut Fujitsu General.

Tuntuu siltä, että aina kun katsot termostaattia, se on asetettu eri lämpötilaan. Tähän on kaksi mahdollista selitystä. Yksi: haamut. Kaksi: Asut ainakin yhden muun elävän, hengittävän ihmisen kanssa, joka vaatii, että lämpötila on muutaman asteen lämpimämpi tai viileämpi, ja syyttää sinua siitä, että muutat asetusta. Kuulostaako tutulta? Et todellakaan ole yksin. Perheet eri puolilla Amerikkaa ovat riidelleet termostaatista jo ikuisuudelta tuntuvan ajan, ja näin tapahtuu edelleen yhdestä yksinkertaisesta syystä: eri ihmiset pitävät eri lämpötiloista. Tämä on väistämätön, kiistaton biologinen tosiasia, eikä sitä voi kiertää.

Valitettavasti paineilma – Amerikan yleisin LVI-järjestelmä – vaikeuttaa sitä, että kaikki saman katon alla asuvat voivat viihtyä samaan aikaan. Tämä johtuu siitä, että monissa kokoonpanoissa yksi termostaatti säätelee koko talon jokaisen huoneen lämpötilaa. Teoriassa se on yhden koon lähestymistapa, joka sopii kaikille. Mutta todellisuudessa kodissa, jossa LVI-järjestelmä yrittää (yleensä tuloksetta) ylläpitää yhtä yhtenäistä lämpötilaa, vain yksi henkilö saa koskaan tuntea olonsa todella mukavaksi – ja yleensä se on se henkilö, joka on viimeksi koskenut säätimiin! Toisin sanoen, koska perinteinen LVI-järjestelmä ei ota huomioon yksilöllisiä mieltymyksiä, se johtaa liian usein termostaatista käytäviin sotiin.

Tätä et ehkä ole tiennyt: Vaikka lämmitys- ja jäähdytystekniikat pysyivät lähes muuttumattomina vuosikymmeniä, viime aikoina on tapahtunut räjähdysmäinen innovaatioräjähdys. Ehkä jännittävin läpimurto? Vyöhykejako. Yksinkertaisesti sanottuna vyöhykejaon avulla kodinomistajat voivat säätää lämpötiloja huonekohtaisesti. Ajattele seurauksia! Kun käytössä on vyöhykkeistetty järjestelmä, ei enää tarvitse kiistellä läheisten kanssa mukavuuden oikeasta määritelmästä. Voitte jokainen määritellä mukavuuden itse ja valita lämpötilan, josta pidätte eniten niissä tiloissa, joissa vietätte eniten aikaa. Ajattele, että tämä on ilmastonsäätöä vastaava onnellinen kompromissi.

Vielä parempaa on se, että räätälöidyn jäähdytyksen ja lämmityksen lisäksi parhaat vyöhykkeistetyt järjestelmät parantavat myös tehokkuutta merkittävästi. Aikaisemmin pakkoilmajärjestelmät saivat tyypillisesti SEER-luokituksen (Seasonal Energy Efficiency Ratio) väliltä 4-10. Nykyaikaiset zonoidut ratkaisut saavat huomattavasti korkeampia pistemääriä. Itse asiassa Fujitsu General tarjoaa valikoiman ENERGY STAR -luokiteltuja järjestelmiä, jotka pystyvät saavuttamaan jopa 33 SEER-luokituksen – yli kaksi kertaa enemmän kuin liittovaltion hallituksen määräämä tehokkuusaste! Sen lisäksi, että tällainen tehokkuus hyödyttää ympäristöä, se hyödyttää myös lopputulosta, sillä se säästää jopa 25 prosenttia kuukausittaisessa sähkölaskussa.

Miten se on edes mahdollista? Muista, että perinteinen LVAC-järjestelmä perustuu ilmastoidun ilman siirtämiseen koko kotiin asennettuihin kanaviin. Fujitsu käyttää täysin erilaista lähestymistapaa. Sen "mini-split"-rakenne luopuu kokonaan kanavistosta, mikä helpottaa asennusta ja vapauttaa neliöitä, joita kanavisto muuten veisi. Tehokkuuden kannalta tärkeintä on kuitenkin se, että kanavat ovat tunnettuja – jopa pahamaineisia – ilmavuotojen ja samalla energian tuhlaamisen vuoksi. Tämä on merkittävä syy siihen, miksi perinteinen LVI-järjestelmä maksaa enemmän kuin pitäisi ja miksi kanavattomassa jäähdytyksessä ja lämmityksessä on sisäänrakennettu tehokkuusetu.

Toinen syy siihen, miksi kodinomistajat säästävät vyöhykkeistetyillä, kanavattomilla minispliteillä: Teknologia mahdollistaa säästömahdollisuuksien hyödyntämisen. Ajattele asiaa näin: Perinteisellä LVI-laitteistolla varustetussa kodissa ei ole mahdollisuutta nostaa ilmastointia tai lämmitystä vain yhteen huoneeseen. Termostaatin säätö vaikuttaa jokaiseen huoneeseen – myös niihin, joissa et ole. Vyöhykejaon avulla voit keventää ilmastoinnin säätöä (tai kytkeä sen kokonaan pois päältä) sellaisissa kodin osissa, joita ei käytetä. Jos olet esimerkiksi menossa nukkumaan, voit säätää makuuhuoneen arktisen viileäksi tai paahtavan lämpimäksi ja asettaa energiaa säästävän lämpötilan muualle kotiin.

Fujitsun avulla on erityisen helppoa hyödyntää kaikki mahdollisuudet säästöihin, eikä vähiten siksi, että sinun ei tarvitse edes olla kotona tehdessäsi niin. FGLair, älypuhelimeen tai tablettiin ilmaiseksi ladattava sovellus, antaa kodinomistajille mahdollisuuden käyttää, valvoa ja ohjata RLS3Y- ja RLS3HY-sarjan Fujitsu-järjestelmiä milloin tahansa ja mistä tahansa. Jos esimerkiksi aikataulusi on usein vaihteleva – jos ei ole järkevää ohjelmoida järjestelmääsi toimimaan tietyn aikataulun mukaan – voit ohjata kotisi lämpötilaa etänä, vain muutamalla napautuksella suosikkimobiililaitteesi näytöllä. Periaatteessa sinulla on täysi kontrolli.

Fujitsun ratkaisun virtaviivainen yksinkertaisuus alkaa itse järjestelmästä – sen suunnittelusta ja komponenteista – ja ulottuu sen toimintatapaan. Esimerkkitapaus: Normaaliolosuhteissa perinteisillä laitteilla ympärivuotisen mukavuuden saavuttaminen edellyttäisi kahden riippumattoman järjestelmän asentamista, joista toinen olisi tarkoitettu lämmitykseen, jonka ankkurina olisi uuni, ja toinen jäähdytykseen, jonka voimanlähteenä olisi ulkokompressori. Fujitsu kuitenkin yhdistää molemmat toiminnot yhdeksi järjestelmäksi – eli Fujitsun kanavaton tekniikka tuottaa sekä jäähdytyksen että lämmityksen. Oletko valmis vaihtamaan jäähdytyksestä lämmitykseen tai lämmityksestä jäähdytykseen? Paina vain nappia. Siinä kaikki. Näetkö? Yksinkertaista.

Euroopassa ja Aasiassa jo laajalti suosittu kanavaton ilmastointi on yleistynyt tasaisesti Yhdysvalloissa, kun tietoisuus on vähitellen levinnyt. Loppujen lopuksi suurin osa ihmisistä ei ajattele kahdesti ilmastointilaitteitaan ja hyväksyy tehottoman, yhden vyöhykkeen järjestelmän rajoitukset. Tämä saattaa kuitenkin muuttua tulevaisuudessa, kun nousevat energiakustannukset, loputtomien termostaattisotien aiheuttama stressi tai molemmat saavat kodinomistajat lopulta etsimään vaihtoehtoja. Jäähdytyksen ja lämmityksen osalta elämme uudessa maailmassa, jossa Fujitsun kaltaiset vaihtoehdot laajentavat monipuolisuuden, energiatehokkuuden ja räätälöidyn hallinnan rajoja. Kaikki eivät vain ymmärrä sitä – ainakaan vielä.