Aniksen istuttaminen ja kasvattaminen

Anis on yksi vanhimmista ruokayrtteistä. Tämä Lähi-idästä kotoisin oleva yksivuotinen kasvi tunnetaan siemenistään, jotka antavat mausteisen, makean lakritsin maun leipiin, kakkuihin, kekseihin ja juomiin. Se sekoitetaan usein tähti- tai kiinalaiseen anikseen (Illicium verum).), joka on ikivihreä pensas, jonka siemenkodat maistuvat aniksen kaltaisilta. Aniksen lehtiä voi myös ripotella salaatteihin tai koristeeksi. Alemmat lehdet ovat sydämenmuotoisia, ja ylemmät lehdet muistuttavat tillikasvin lehtiä. Kukin kasvi tuottaa monista pienistä valkoisista kukista koostuvia yhdistelmäkukkia eli umbeleja. Näistä kukista kehittyvät myöhemmin pienet, harmaanruskeat siemenet, jotka kerätään makean makunsa vuoksi.

Anis Yleiskatsaus

Suvun nimi Pimpinella anisum (Pimpinella anisum) Yleinen nimi Anis Kasvityyppi Yksivuotinen, yrtti Valo Varjo Korkeus 1 – 2 jalkaa Leveys 1 – 2 jalkaa Kukkien väri Valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä Kausiominaisuudet Kevätkukoistus, kesäkukoistus Lisäystapa Siemen Minne istuttaa anista?

Istuta aniksen siemeniä aurinkoiseen, suojaiseen paikkaan puutarhassa, joka on tuulelta suojassa. Tällä yrtillä on taipumus olla heikkoja varsia, joten se saattaa tarvita seipään, jos olosuhteet ovat tuuliset. Anis voi olla hieman nirso, koska se on yleensä hyvin herkkä paahtavalle auringolle ja kylmille pohjoistuulille, joten voi vaatia hieman kokeilua ja erehdystä löytääksesi sille sopivan paikan puutarhastasi.

Voit myös istuttaa aniksen astioihin aivan takaovesi ulkopuolelle, jolloin saat makean lakritsantuoksun muutaman askeleen päähän keittiöstä. Se kasvaa hyvin korianterin kanssa, joten kokeile luoda värikäs ryhmä astioita, joissa on anista ja muita yrttejä, joilla on samankaltaiset tarpeet, ja tehdä terassistasi tai parvekkeestasi makuparatiisi.

Miten ja milloin istuttaa anista?

Anis on herkkä kylmille lämpötiloille. Lämpimissä ilmastoissa, joissa kasvukausi on pitkä, istuta anis ulos kevään viimeisen pakkasen jälkeen, kun maaperä on lämmennyt. Kylmemmässä ilmastossa, jossa kasvukausi on lyhyempi, kylvä aniksen siemenet sisätiloihin biohajoaviin ruukkuihin noin kahdeksan viikkoa ennen kuin istutat taimet ulos, kun kaikki pakkasvaara on ohi. Aniksen siementen itäminen vie aikaa. Itse asiassa voi kestää jopa neljä viikkoa, ennen kuin ensimmäiset taimet nousevat maasta.

Aniksen hoitovinkkejä Valo

Anis kasvaa parhaiten täydessä auringossa. Yritä istuttaa anis sinne, missä se saa vähintään 6 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä.

Maaperä ja vesi

Istuta anis saviseen, hyvin ojitettuun maahan. Jos maaperäsi on hyvin raskas, sekoita joukkoon useita senttejä kompostia, jotta kasvit saavat haluamansa kevytrakenteisen maan. Kastele anista, kun maa alkaa kuivua, mutta älä kastele sitä liikaa.

Lannoitus

Lisää aniskasvien ympärille kerros kompostia, jotta saat ravinteita kasvukauden aikana. Voit myös antaa kasveillesi annoksen yleislannoitetta juhannuksen tienoilla.

Sadonkorjuu

Siemenet tarvitsevat koko kesän kehittyäkseen, mutta voit saada maistiaisia kasvin lakritsin mausta keräämällä lehtiä koko kesän ajan. Siemenkodat kypsyvät elo- ja syyskuussa; voit korjata siemenet heti, kun varret ovat kuivuneet.

Tuholaiset ja ongelmat

Pajuporkkanakirva on aniksen tärkein tuholainen. Helpoin tapa torjua kirvoja on ruiskuttaa ne pois kasveista puutarhaletkun voimakkaalla vesisuihkulla. Kirvat ovat niin pieniä, pehmeäkehoisia hyönteisiä, että jopa kunnon sadekuuro voi pudottaa ne pois. Kun kirvoja on kerran lyöty pois kasvista, ne harvoin kiipeävät takaisin kasviin.

Anis on kuitenkin myös altis härmäsienen aiheuttamalle homeelle, joten vältä veden roiskimista lehtien päälle niin paljon kuin mahdollista. Kastele kasvit (ja huuhtele tuholaiset pois) aamulla, jotta lehdissä oleva kosteus kuivuu nopeammin kuin jos kastelet yöllä lämpötilan alkaessa laskea.

Usein kysytyt kysymykset

Tuleeko anis takaisin joka vuosi?

Anis on lämpimän vuodenajan yksivuotinen yrtti, joka kasvaa keväästä syksyyn. Se ei tule takaisin talven jälkeen, ellei se onnistu kylvämään itse muutamia siemeniä samaan paikkaan.

  • Kuinka kauan aniksen kasvaminen kestää?

    Voi kestää jopa neljä viikkoa, ennen kuin ensimmäiset taimet nousevat maasta. Aniksen hedelmöittymiseen tarvitaan vähintään 120 päivän lämmin kasvukausi. Voit kerätä yhdestä kahteen ruokalusikallista siemeniä per kasvi.

  • Voinko kasvattaa anista sisätiloissa?

    Kunhan annat anikselle sen tarvitsemaa lämpöä, valoa ja kosteutta, se kasvaa sisätiloissa astiassa. Se ei kuitenkaan välttämättä kuki yhtä paljon, ja ilman pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, se ei välttämättä saa juurikaan siemeniä.