Amerikan hasselpähkinäpuiden istuttaminen ja kasvattaminen

Amerikkalaiset hasselpähkinät (Corylus americana) Corylus americana) ovat puumaisia pensaita, jotka tuottavat runsaasti makeita, helposti halkaistavia pähkinöitä. Saatat jo tuntea hasselpähkinöiden maun, mutta et ehkä tajua, kuinka helppoa niitä on kasvattaa kotona. Tässä yksinkertaisessa oppaassa käydään läpi näiden kasvien tärkeimmät tarpeet, jotta voit kasvattaa hasselpähkinäpuun pihallasi.

Amerikkalainen hasselpähkinä on lehtipuu, joka tuottaa epätavallisen näköisiä kukkia ennen lehtien puhkeamista keväällä. Jokaisessa pensaassa on sekä uros- että naaraskukkia. Uroskukat ilmestyvät pitkulaisissa rykelmissä, joita kutsutaan kissanpennuiksi ja jotka muistuttavat koivun kukkia. Syötäviä pähkinöitä tuottavat naaraskukat ovat paljon huomaamattomampia, ja ne ovat useimmiten nuppujen peitossa.

Amerikkalainen hasselpähkinä Yleiskatsaus

Suvun nimi Corylus americana Yleisnimi Amerikkalainen hasselpähkinä Muita yleisiä nimiä Amerikkalainen pähkinäpensas, amerikkalainen pähkinäpensas Kasvityyppi Pensas Valo Aurinko Korkeus 10 – 15 jalkaa Leveys 8-15 jalkaa Kukkien väri Punainen Lehtien väri Sininen/vihreä Kausiominaisuudet Kevätkukka Erityisominaisuudet Houkuttelee lintuja, vähän huoltoa vaativa Vyöhykkeet 4, 5, 6, 7, 8, 9 Lisäystapa Jakaminen, runkopistokkaat Ongelmanratkaisijat Hyvä yksityisyyteen Minne istuttaa amerikkalaisia hasselpähkinöitä?

Alkuperäiset amerikanhasselpähkinät sopeutuvat monenlaiseen maaperään, ja niitä voidaan kasvattaa vaikeuksitta USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 4-9. Nämä kasvit kasvavat usein lähes kaksi metriä vuodessa, kun ne ovat vakiintuneet, ja niiden huippu on noin 15 jalkaa, joten istuta hasselpähkinät paikkaan, jossa niillä on riittävästi tilaa saavuttaa kypsä koko. Ne kasvavat parhaiten täydessä auringossa ja hyvin valuvassa maaperässä.

Hasselpähkinät ovat houkuttelevia yksittäisinä kasveina, ja niitä voi istuttaa useita 10-12 jalan välein tuulensuojaksi tai yksityisyyden suojaksi. Luotettavan pähkinätuotannon varmistamiseksi suositellaan kolmesta viiteen amerikkalaista hasselpähkinäpensaata. Kun pensaat on istutettu, niiden pitäisi tuottaa pähkinöitä kolmen vuoden kuluessa paikallisista olosuhteista riippuen.

Amerikan hasselpähkinäpuiden istuttaminen ja kasvattaminen

PhoThoughtsGetty Images PhoThoughtsGetty Images

Miten ja milloin istuttaa amerikanpähkinöitä?

Amerikkalaista hasselpähkinää voidaan istuttaa taimitarhassa kasvatettavina pensaina tai siemeninä.

Taimitarhassa kasvatetut kasvit: Kevät tai syksy ovat molemmat hyviä ajankohtia istuttaa tämä pensas, vaikka syksyllä istuttaminen on lepotilassa olevalle kasville helpompaa. Kaiva kaksi kertaa kasvin juuripallon kokoinen kuoppa ja muokkaa maaperää niin, että salaojitus on hyvä. Aseta kasvi kuoppaan niin, että se istuu samassa syvyydessä kuin taimitarha-astiassaan. Täytä kuoppa reiästä poistetulla mullalla ja kastele samalla. Paina multaa käsilläsi ilmataskujen välttämiseksi. Kasvi tuottaa pähkinöitä noin kolmen vuoden kuluttua.

Siemenet: Amerikkalaisen hasselpähkinän siemenet on parasta kylvää syksyllä; niiden on läpikäytävä kylmäkerrostumisjakso. Kylvä siemenet ulos, peitettynä 1 tuuman lisätyllä puutarhamullalla, noin 15 jalan välein. Itäminen kestää kuukausia, mutta siementen raaputtaminen (viilalla raaputtaminen) nopeuttaa itämistä. Peitä kylvöalusta paksulla kerroksella multaa kasvien suojaamiseksi talven aikana. Siemenet voidaan myös kylvää 6 tuuman ruukkuihin ja kasvattaa kylmäkehikossa talven yli. Odota, että taimet ovat 10 tuuman korkuisia, ennen kuin voit siirtää ne keväällä ulos. Siemenistä kasvatettaessa pähkinöitä voi odottaa jopa seitsemän vuotta.

Amerikan hasselpähkinäpuun hoitovinkit Valo

Amerikkalainen hasselpähkinä kasvaa parhaiten täyspäiväisessä paikassa, mutta se voi selviytyä myös puolivarjossa neljän tunnin suorassa auringonvalossa päivittäin.

Maaperä ja vesi

Amerikanhasselpähkinä kasvaa lähes missä tahansa maaperässä, kunhan se kuivattaa hyvin: happamassa, emäksisessä, savisessa, hiekkaisessa tai savisessa.

Lämpötila ja kosteus

Kun amerikanhasselpähkinä on vakiintunut, se kestää USDA:n vyöhykkeillä 4-9, ja se sietää näiden vyöhykkeiden kuumia ja kylmiä lämpötilan ääriarvoja. Nämä kasvit kasvavat parhaiten suhteellisen korkeassa ilmankosteudessa, joka on vähintään 65 prosenttia.

Lannoitus

Vakiintuneet pensaat tarvitsevat harvoin lannoitteita, mutta ne voivat auttaa taimia vakiintumaan. Käytä hitaasti vapautuvaa rakeista tuotetta ja noudata pakkauksen ohjeita.

Leikkaaminen

Amerikkalaiset hasselpähkinäpensaat eivät vaadi säännöllistä karsintaa. Jos päätät karsia näitä pensaita keväällä koon tai muodon vuoksi kukinnan jälkeen, muista, että poistat kuluvan vuoden pähkinät. Vanhetessaan pensaat hyötyvät siitä, että osa vanhimmista, painavista rungoista leikataan takaisin maahan asti; lopputalvi on paras aika tällaiseen leikkaukseen.

Amerikanpähkinän ruukuttaminen ja uudelleenruukutus

Amerikkalainen hasselpähkinä ei sovellu erityisen hyvin astiaistutukseen, koska se kasvaa nopeasti ja vaatii vuosittaisen uudelleenistutuksen vain hieman suurempaan astiaan joka vuosi. Kun kasvatat tätä kasvia, istuta se juuriston terveyden vuoksi useisiin hyvin vettä läpäiseviin astioihin usean vuoden aikana eikä yhdellä suurella hypyllä suureen astiaan.

Tuholaiset ja ongelmat

Amerikkalaiset hasselpähkinäpensaat ovat jokseenkin vastustuskykyisiä tuholaisia vastaan, mutta näissä kasveissa saattaa havaita useita hyönteisiä, kuten lehtikuoriaisia, kirvoja ja koiperhosia, vaikka vahingot ovat usein vain kosmeettisia.

Monet linnut, kuten sinitiaiset, tikit ja viiriäiset, herkuttelevat pähkinöillä, kun taas peurojen ja jänisten tiedetään syövän oksia ja lehtiä.

Amerikkalaisen hasselpähkinän lisääminen

Amerikkalaisia hasselpähkinäpensaita voidaan lisätä jakamalla ja runkopistokkailla. Ne eivät tuota lajityypillisiä siemenistä.

Jakaminen: Leikkaa hasselpähkinäpensas terävällä lapiolla useisiin osiin, joista jokaisessa on osa juuria ja oksia. Istuta jako-osat välittömästi uudelleen valmisteltuun paikkaan. Tämä prosessi on helpompi tehdä, kun pensas on suhteellisen pieni.

Pistokkaat: Kerää 6-10 tuuman havupuupistokkaita kuluvan kasvukauden kasvustosta. Poista lehvästö pistokkaan alaosasta ja kasta se juurrutushormonijauheeseen. Täytä 6 tuuman ruukku kostealla ruukkumullalla ja tee lyijykynällä tai vastaavalla välineellä reikä mullan keskelle. Työnnä leikkaus reikään varoen raaputtamasta juurrutushormonia pois. Painele multaa varren ympärille ja sumuta sitä. Peitä ruukku ja varsi kirkkaalla muovipussilla ja laita se lämpimään paikkaan. Tarkista ruukku säännöllisesti ja kastele tarvittaessa, kunnes näet uutta kasvua, joka osoittaa, että leikkaus on juurtunut. Poista muovipussi. Odota, että kasvi on vähintään 10 tuuman korkuinen, ennen kuin siirrät sen pysyvään paikkaan.

Amerikkalaisten hasselpähkinöiden kerääminen

Amerikkalaiset hasselpähkinät kypsyvät kuuden viikon aikana syys- ja lokakuussa. Tarkkaile, milloin ensimmäiset pähkinät putoavat maahan, ja aloita pensaiden tarkkailu kypsien pähkinöiden varalta päivittäin. Jos aiot poimia maahan putoavat pähkinät joka päivä, saatat kokea ikävän yllätyksen – eläimet ja linnut ehtivät todennäköisesti ennen sinua. Jätä sen sijaan ensimmäiset pähkinät maahan eläimille ja kerää kypsät pähkinät suoraan kasvista.

Kypsät pähkinät alkavat muuttua ruskeiksi, mutta lehdet niiden ympärillä pysyvät vihreinä. Pähkinä- ja lehtiryhmiä kierrellään pähkinöiden keräämiseksi. Älä poimi pähkinöitä liian aikaisin, koska ne eivät maistu hyvältä. Jos et ole varma, ovatko pähkinät kypsiä, ravistele pensaan oksia kevyesti ja pidä alla astiaa, jotta kypsät hasselpähkinät jäävät kiinni pudotessaan. Jätä pähkinät tai pähkinäryhmittymät yhteen kerrokseen lämpimään ja kuivaan paikkaan pariksi viikoksi, kunnes ne ovat täysin kuivuneet, ja poista sitten jäljellä olevat lehdet ja kuoret. Hävitä kaikki pähkinät, joissa on halkeamia, reikiä tai muita vaurioita.

Syö pähkinät – raakana tai paahdettuna – heti tai säilytä niitä jääkaapissa jopa vuoden ajan ja käytä niitä herkullisissa resepteissä.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan amerikkalaiset hasselpähkinäpensaat elävät?

Nämä pitkäikäiset kasvit elävät säännöllisesti yli 40 vuotta. Niiden sanotaan tuottavan pähkinöitä jopa 100 vuoden ajan.

  • Mikä pölyttää amerikanhasselpähkinät?

    Amerikkalainen hasselpähkinä on tuulipölytteinen, joten siihen ei liity hyönteisiä tai muita olentoja.

  • Onko Corylus americana itsepölytteinen?

    Vaikka amerikanhasselpähkinäpensaassa esiintyy sekä uros- että naaraskukkia, se ei ole itsepölytteinen. Tarvitaan useampi kuin yksi pensas (tai naapuri, jolla on sellainen), jotta pölytys tapahtuisi.