Älä tapa näitä 17:ää hyödyllistä hyönteistä puutarhassasi.

Älä tapa näitä 17:ää hyödyllistä hyönteistä puutarhassasi.

Jotkut hyönteiset, kuten kirvat ja heinäsirkat, voivat aiheuttaa tuhoa pihallasi, mutta toiset hyönteiset voivat olla suureksi avuksi puutarhassa. Monet hyönteiset auttavat eliminoimaan haitallisia puutarhahyönteisiä syömällä niitä joukoittain. Esimerkiksi yksi syrfidi voi syödä kymmeniä kirvoja päivässä. Tämä tarkoittaa, että kutsumalla oikeat hyönteiset puutarhaan voit vähentää torjunta-aineiden tarvetta tai jopa poistaa sen kokonaan.

Pölyttäjät, kuten mehiläiset, perhoset ja kirvoja syövät syrfidit, voivat myös auttaa puutarhaasi kasvamaan ja edistää ympäröivää ekosysteemiä pölyttämällä kukkia. Lisäksi monet hyönteiset hajottavat orgaanista ainesta, kuten kuolleita lehtiä ja eläinten raatoja, mikä voi lisätä maaperään ravinteita ja edistää kasvien kasvua.

Hyönteisten houkuttelemiseksi puutarhaan on useita tapoja, jotka vaihtelevat sen mukaan, minkä hyönteisen haluat houkutella paikalle. Esimerkiksi lammen asentaminen voi auttaa houkuttelemaan vettä rakastavia ötököitä, kuten sudenkorentoja ja sudenkorentoja, kun taas runsaiden kukkien istuttaminen kutsuu pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, pihallesi. Tässä luettelossa esitellään 17 hyödyllistä hyönteistä ja annetaan vinkkejä siitä, miten kutakin niistä voi houkutella puutarhaan.

1. Rukoilevat rukoilijasirkat

Rukoilijasirkat ahmivat kymmeniä vaikeita kasveja syöviä tuholaisia. DIY-pikkelöijät saattavat törmätä niihin useimmiten, koska ne pitävät erityisesti tillin tuoksusta. Istuta siis tilliä, jotta puutarhastasi tulee kuuma kohde rukoilijasirkkoja varten.

2. Marjakärpäset

Marjakärpäset (tai leppäkuoriaiset) rakastavat napostella kirvoja sekä monia muita hyönteisiä, jotka voivat mahdollisesti vahingoittaa kasviasi. Saat leppäkertun hyvälle puolelle lisäämällä puutarhaseokseen korianteria, tilliä tai fenkolia.

3. Perhoset

Pelkästään perhosten läsnäolo tuo taivaallista tunnelmaa mihin tahansa puutarhaan, mutta nämä sirot hyönteiset auttavat myös kaunistamaan kasveja pölyttämällä niitä. Yksi parhaista tavoista houkutella muutama näistä upeista otuksista on istuttaa liatris-kukkia, piikikkäitä kukkia, joita jotkut perhoset pitävät erittäin houkuttelevina.

4. Vihervarpunen

Vihreäpitsisiipien toukkia kutsutaan lempinimellä "kirvojen leijonat" niiden pelottavan kirvojen ruokahalun vuoksi. Voit houkutella aikuisia vihervarpuja – ja viime kädessä niiden toukkia – kehäkukilla, joiden mettä ne pitävät herkullisena.

5. Minuutin piraattihyönteiset

Jotkin petohyönteiset tappavat pahoja ötököitä vain kylläisyyteen asti, mutta pienet merirosvokärpäset jatkavat tappamista, vaikka ne olisivat kylläisiä. Sinimailasen kasvattaminen on erinomainen tapa rekrytoida minuuttimerirosvokuoriaisia vartioimaan kasviasi.

6. Sudenkorennot

Yksikään puutarhallesi haitallinen hyönteinen ei ole turvassa mahtavalta sudenkorennolta, jolla on erittäin laaja hyönteismaku. Lisäämällä puutarhaan kasvillisuutta sisältävän lammen on paras tapa saada ne syöksähtelemään. Älä ole huolissasi hyttysten asettumisesta paikalle. Sudenkorennot syövät niitäkin.

7. Perhoset

Koit ovat vielä lisää siivekkäitä olentoja, joilla on suuri merkitys kasvien pölyttämisessä. Ne toimivat myös ravintona muille hyödyllisille ötököille. Istuta muutamia nokkoskasveja houkuttelemaan niitä, ja ennen pitkää ne liittyvät perhosten, leijukärpästen ja sudenkorentojen hyväntekijäarmeijaan puutarhassasi.

8. Mehiläiset

Mehiläiset eivät ole vain hyvä asia puutarhassa, vaan ne ovat elintärkeitä ympäristölle. Vaikka mehiläiset ovat saaneet huonon maineen ihmisten keskuudessa, jotka pelkäävät piston kohteeksi joutumista, totuus on, että ne ovat liian kiireisiä pölyttämään kukkia välittämättä kenenkään pistämisestä. Laventeli, ruohosipuli ja käpykukat ovat vain muutamia kasveja, jotka houkuttelevat pörriäisiä.

9. Kirvojen kääpiöt

Naaraspuolisten alfakääpien toukat myrkyttävät kirvoja ja syövät niitä päiväkausia. Jos kääpiöt eivät ilmesty itsestään, kun kohtaat kirvotartunnan, voit ostaa niitä päästäksesi eroon tuholaisista.

10. Maakuoriaiset

Maakuoriaisen havaitseminen puutarhassa on iloinen löytö! Yöaktiivinen otus syö muurahaisia, kirvoja, toukkia, toukkia ja etanoita – muutamat lajit syövät jopa vierasperäisten rikkakasvien siemeniä. Kun seuraavan kerran löydät kovakuoriaisen, anna sen olla rauhassa.

11. Saalistavat ampiaiset

Et ehkä halua kohdata ampiaista ja sen pistiäistä, mutta saalistavat ampiaiset puutarhassa ovat itse asiassa hyvä asia. Nämä ärhäkät pistiäiset eivät ainoastaan pölytä kukkia, vaan ne hyökkäävät puutarhassasi ryömijöiden kimppuun. Braconid- ja paperiampiaiset ovat hyödyllisiä toukkien ja kärpästen torjunnassa, kun taas tiphiid- ja scoliid-ampiaiset saalistavat japaninkuoriaisia ja kesäkuoriaisia.

12. Salamurhaajahyönteiset

Reduviidae-heimoon kuuluvia salamurhaajia on Pohjois-Amerikassa noin 160 lajia ja maailmanlaajuisesti yli 7 000 lajia. Nämä ötökät ruiskuttavat myrkkyä kaarevalla rostrumilla (lävistävällä suuosalla) saaliiseensa, johon kuuluu tuhoisia tuholaisia, kuten kirvoja, lehtikirvoja, kurtturuusukirvoja ja tomaattisarvikuoriaisia. Nämä ötökät rakastavat kukkia, kuten päivänkakkaroita ja kehäkukkia, joten piha täynnä kauniita kukkia voi rohkaista niitä pysymään täällä.

13. Hämähäkit

Hämähäkit ahmivat mielellään tavallisia puutarhan tuholaisia, kuten kovakuoriaisia, kärpäsiä, ampiaisia ja hämähäkkipunkkeja. Ne pitävät myös hyttysistä ja torakoista, joten jos näet niiden asuttautuvan pihallesi, kiitä niitä siitä, että ne pitävät niin monet ärsyttävät hyönteiset loitolla. Mullan lisääminen kasvien ympärille voi kutsua lisää hämähäkkejä pihallesi, sillä se tarjoaa niille viileitä ja pimeitä paikkoja piiloutua ja pyydystää saalista.

14. Ryöstökärpäset

Asilidae-heimoon kuuluvat ryöstökärpäset ovat tyypillisesti harmaita tai mustia, ja niillä on karvainen ruumis ja pitkä, kapeneva vatsa. Jotkut ryöstökärpäset näyttävät ampiaisilta tai mehiläisiltä, mutta niiden ulkonäkö voi vaihdella melko paljon lajeittain. Nämä hyönteiset syövät kovakuoriaisia, kärpäsiä, heinäsirkkoja, ampiaisia ja monia muita niveljalkaisia, joita et ehkä halua pihallesi. Koska ryöstökärpäset saalistavat niin monenlaisia hyönteisiä, monipuolisten, monenlaisia niveljalkaisia houkuttelevien kasvien istuttaminen houkuttelee todennäköisesti lisää niveljalkaisia pihallesi.

15. Syrfidit

Syrfidit, joita kutsutaan myös kukkakärpäsiksi tai leijukärpäsiksi, kuuluvat Syrphidae-heimoon, ja ryöstökärpästen tavoin ne muistuttavat ampiaisia ja mehiläisiä, mikä tarjoaa niille jonkinlaisen suojan saalistajia vastaan. Jos olet huolissasi siitä, että kirvat vahingoittavat kasviasi, iloitse, kun havaitset pihallasi syrfidejä – ne voivat syödä kymmeniä kirvoja päivässä. Ne ovat myös erittäin tärkeitä pölyttäjiä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti ekosysteemiin. Houkuttele sirofidat tontillesi istuttamalla litteitä kukkia, kuten päivänkakkaroita, zinnioita ja kosmoksia, jotka tarjoavat helpon pääsyn nektariin.

16. Damselflies

Sudenkorennot syövät sellaisia hyönteisiä, joita useimmat meistä eivät halua ympärilleen (hyttyset ja kärpäset, me katsomme sinua). Nämä hyödylliset puutarhaeläimet muistuttavat jonkin verran sudenkorentoja, joilla on pitkät hoikat vartalot ja korinmuotoiset jalat, mutta ne ovat melko paljon pienempiä, yleensä noin 1,5-2 tuumaa, kun taas sudenkorennot ovat yleensä yli 2 tuumaa pitkiä. Sudenkorennot oleskelevat tyypillisesti makean veden lähellä, jossa ne keskittyvät lähinnä lentävien hyönteisten pyydystämiseen. Asentamalla pieni lampi, jossa on kasvillisuutta, voit kutsua nämä hyödylliset ötökät pihallesi.

17. Tuhatjalkaiset

Tuhatjalkaisilla on pitkät ruumiit, joissa on lajista riippuen 15-177 jalkaparia, joita on noin 8 000 kappaletta. Tuhatjalkaiset syövät kaikenlaisia ärsyttäviä hyönteisiä, kuten hyttysiä, torakoita, heinäsirkkoja ja kovakuoriaisia. Koska tuhatjalkaiset viihtyvät mielellään kosteissa ja pimeissä paikoissa, mullan lisääminen pihalle voi rohkaista niitä muuttamaan sinne lisää.