Älä istuta näitä kahdeksaa vihannesta astioihin.

Älä istuta näitä kahdeksaa vihannesta astioihin.

Säiliöpuutarhaviljely tarjoaa kaupunkilaisille, joilla on vain vähän tilaa, mahdollisuuden kasvattaa suosikkihedelmiä ja -vihanneksia. Tässä pienen tilan puutarhanhoidossa on jopa etuja. Sen lisäksi, että kontit säästävät tilaa, ne ovat siirrettävissä, jolloin puutarhurit voivat siirtää kasveja suojaan huonon sään aikana. Se voi myös vähentää puutarhurin työtaakkaa ja antaa puutarhureille enemmän valtaa maaperäolosuhteisiin.

Kaikki kasvit eivät kuitenkaan viihdy astioissa. Ennen kuin sinusta tulee New Yorkin fiktiivisen asianajajan Oliver Wendell Douglasin nykyaikainen versio, jolla on sairas maissisato kattohuoneistonsa parvekkeella ("Green Acres", 1960-luvun tv-sarja), opettele, mitkä vihannekset eivät todellakaan sovi kontin ahtaaseen tilaan, ja opettele, millaisia niksejä tarvitaan, jotta ne saadaan kasvamaan, jos todella, todella haluat yrittää.

1. Maissi

Sokerimaissi ei menesty hyvin astioissa, mikä johtuu pääasiassa sen korkeudesta, vaikka lyhyemmät lajikkeet ovatkin vaihtoehto. Se onnistuu, mutta sato jää pienemmäksi ja kasvit vaativat enemmän hoitoa kuin jos ne istutettaisiin puutarhaan. Koska maissi on tuulipölytteinen kasvi, se on istutettava tiiviisti yhteen, joten tarvitaan raskas ruukku, jossa on hyvä salaojitus ja joka on riittävän leveä ja syväkokoinen, jotta siihen mahtuu useita tukevia varsia. Viskitynnyrit ovat hyvä valinta. Maaperää on täydennettävä kompostilla. Maissi hyötyy lannoitteista, runsaasta auringonpaisteesta ja runsaasta vedestä.

2. Kurpitsat/talvikurpitsat.

Koska kurpitsan ja talvikurpitsan köynnökset leviävät sivusuunnassa, kontti-istutus on vaikeaa. Istutusastioiden on oltava vähintään 1,5 metriä leveitä, jotta ne kestävät kasvien juuriston ja hedelmät; pienemmät astiat tuottavat pienempiä kurpitsoja. Jos olet päättänyt kasvattaa niitä astiassa, harkitse vähintään 20-25 gallonan kokoisia astioita. Koska kurpitsat ja monet kurpitsakasvit leviävät niin paljon, yhteen astiaan tulisi istuttaa enintään kaksi kurpitsaa. Koska kurpitsat ovat runsassyöjiä, ne tarvitsevat multaan runsaasti kompostia, säännöllistä lannoitusta ja runsaasti vettä sekä hyvän salaojituksen. Jos päätät luopua kurpitsoista ja tammenterhoista, harkitse kesäkurpitsojen, kuten keltaisten kurpitsojen tai kesäkurpitsojen, kasvattamista, sillä ne ovat muodoltaan tiiviimpiä ja pensasmaisempia.

3. Melonit

Melonit – meloni, vesimeloni ja hunajakastike – ovat runsassyöjiä, joilla on syvät juuristot ja laaja levinneisyys, mikä tekee konttipuutarhanhoidosta vaikeaa. Kasvatussuositusten mukaan niiden tulisi olla 5 jalkaa – helppoa puutarhassa, mutta haastavaa astiassa. Niitä voi kuitenkin yrittää kasvattaa pystysuoraan säleikön avulla. Raskaat melonit tarvitsevat tukea hedelmän kasvaessa – esimerkiksi kankaasta tehdyn "riippumattoa". Koska melonit kukkivat hitaasti, ne kuluttavat maaperän ravinteita. Ne hyötyvät runsaasta kompostin ja lannoitteiden käytöstä sekä runsaasta auringonpaisteesta ja vedestä.

4. Parsakaali.

Tämä viileän sään kasvi aloitetaan usein sisällä, jotta kasvukauden alkuun päästään. Useimmat puutarhurit istuttavat taimet puutarhaan, mutta tätä suosittua vihreää vihannesta voi kasvattaa myös astiassa. Yksittäiset kasvit tulisi kasvattaa vaaleassa astiassa, jonka koko on vähintään 12 tuumaa kertaa 12 tuumaa (suositellaan 5 gallonan ruukkua). Tummat astiat imevät liikaa lämpöä auringosta. Säiliöissä kasvatettu parsakaali vaatii enemmän hoitoa kuin puutarhassa kasvatettu: kompostista ja lannoitteista saatavat lisäravinteet, runsaasti vettä ja, mikä tärkeintä, kasvun ajoittaminen niin, että sadonkorjuu ajoittuu viileämpään aikaan.

5. Kukkakaali

Ristikukkaisen serkkunsa parsakaalin tavoin kukkakaalilla on matalat juuret, minkä ansiosta se soveltuu hyvin astiakasvatukseen. Kukkakaali on kuitenkin vaativa kasvi, joka vaatii lähes jatkuvaa kosteutta, hyvää salaojitusta ja täyttä auringonpaistetta, mikä on haastavaa konttipuutarhaviljelyssä. Puutarhamulta riittää, jos kukkakaali istutetaan puutarhaan, mutta astiakasvatuksessa tarvitaan löysempää ja kevyempää multaa, jotta juuret voivat hengittää ilman, että ne tiivistyvät. Tämän viileän sään viljelykasvin aurinkosuojaa varten latvat on blanchoitava (lehdet on vedettävä yhteen kehittyvien latvojen päälle).

6. Kurkut

Kurkut ovat sukua kurpitsoille, meloneille ja kurpitsoille. Niiden tapaan kurkut leviävät helposti, joten konttipuutarhaviljely voi olla haastavaa. Säleikkö on hyödyllinen, sillä se ohjaa kasvua ylöspäin eikä ulospäin. Kullekin kasville tarvitaan vähintään 5 gallonan astia. Suuremmat astiat myös sitovat enemmän vettä, jota sokeripuun tiedetään tarvitsevan. Kurkku on sukulaistensa tavoin runsasruokaisempi ja tarvitsee usein lannoitusta. Ne pitävät myös täydestä auringosta ja lämpimästä maaperästä.

7. Perunat

Perunat tarvitsevat paljon maanalaista tilaa, jota voi olla vaikea saada konttipuutarhassa. Säiliön on oltava riittävän suuri, jotta siihen mahtuu kasvavat perunat, ja lisäksi siinä on oltava pääsy perunoiden sadonkorjuuseen, kun ne kypsyvät. Säiliöiden on myös oltava riittävän suuria, jotta ne voidaan täyttää, eli lisätä multaa kasvin kasvaessa – mutta jos säiliö on liian korkea, kasveja on vaikea kastella tasaisesti. Tämä voi johtaa mätänemiseen. Säiliöissä kasvatetut perunat tarvitsevat usein kastelua, hyvin ojitettua maata ja lannoitteita.

8. Munakoiso

Munakoisot tarvitsevat kasvaakseen runsaasti aurinkoa ja lämpöä. Ne tarvitsevat myös paljon tilaa, joten jos olet päättänyt kasvattaa näitä violetteja hedelmiä astiassa, suuri astia olisi tarpeen. Raskas saviruukku lisää vakautta ja auttaa säilyttämään lämpöä. Painavia hedelmiä tukeva säleikkö auttaa säästämään satoa. Suuret, pensasmaiset kasvit tuottavat tyypillisesti raskaita, tiheitä hedelmiä. Munakoisot pitävät paljon vedestä; kuumana päivänä astia saattaa tarvita kastelua useammin kuin kerran.