9 Tapaa, joilla kotisi saattaa vakoilla sinua…

9 Tapaa, joilla kotisi saattaa vakoilla sinua...

Vaikka älykkäät kodin laitteet saattavat helpottaa päivittäistä elämäämme ja tehdä kodistamme turvallisemman, joissakin tapauksissa vaarannamme yksityisyytemme saadaksemme nämä edut. Esimerkkejä älylaitteiden käytöstä omistajiensa vakoiluun on runsaasti. On tarina Ring-kamerasta, jota käytettiin pikkulasten terrorisoimiseen, ja ADT:n teknikko, joka vakoili naispuolisia asiakkaitaan. Hiljattain eräs Eufy-turvakamera-asiakas huomasi, että asiakkaan kameran kuvamateriaali oli julkisesti saatavilla pilvitallennuksen kautta. Valitettavasti kamerat ovat vain yksi monista esineiden internetiin kuuluvista laitteista, jotka keräävät meistä tietoja ja käyttävät niitä tavoilla, joista emme ole tietoisia. Myös kannettavat tietokoneet, modeemit ja jääkaapit keräävät sinusta tietoja. Seuraavassa luetellaan joitakin tapoja, joilla kotisi laitteet ja laitteet vakoilevat sinua.

1. Turvakamerat

Turvakameroiden on tarkoitus pitää kotisi turvallisempana, mutta joskus ne tekevät päinvastoin. Näin on käynyt Federal Trade Commissionin hiljattain jättämässä oikeudenkäynnissä, jossa väitetään, että kodinturvayhtiö Ring antoi alihankkijoille ja työntekijöille täydellisen pääsyn asiakkaiden kameroihin, joista osa oli sijoitettu kylpyhuoneisiin ja makuuhuoneisiin. Vaikka et voi poistaa kameran vakoilun uhkaa, voit tehdä siitä paljon vaikeampaa. Varmista, että vaihdat kamerasi oletussalasanan, käytät kaksitekijätodennusta, pidät laiteohjelmiston ajan tasalla ja vältät kameroiden sijoittamista kodin arkaluonteisiin tiloihin.

2. Kannettava tietokoneesi

Vaikka kannettavan tietokoneesi näytössä oleva kamera voi olla elintärkeä Zoom-puheluiden kannalta, se voi myös olla keino, jolla joku voi vakoilla sinua. Joidenkin haittaohjelmien ja tietokonevirusten avulla hakkerit pääsevät käsiksi tuohon kameraan ja siten videomateriaaliin sinusta. Ne voivat jopa estää sinua huomaamasta, että tietokoneesi kamera on päällä, poistamalla LED-tallennusvalon käytöstä. Yksinkertainen tapa estää tämä yksityisyyden loukkaus on sulkea kameran kansi (jos kannettavassa tietokoneessa on sellainen) tai yksinkertaisesti laittaa pieni Post-it-lappu sen päälle, kun sitä ei käytetä.

3. Älytelevisiot

Useimmat meistä luottavat älytelevisioihin, jotka täyttävät kaikki suoratoistoviihdettä koskevat tarpeemme ja jotka tarjoavat musiikkisoittolistojamme Pandorasta ja Spotifysta sekä suosikkiohjelmiamme ja -elokuviamme Netflixistä, Hulusta ja muista palveluista. Samalla kun älytelevisiot viihdyttävät sinua ruudulla, ne keräävät kulissien takana tietoja katselutottumuksistasi automaattisen sisällöntunnistuksen (ACR) avulla. Tämän tekniikan avulla valmistaja voi kerätä tietoja siitä, mitä katselet. Tämän jälkeen yritys käyttää näitä tietoja ehdottaakseen sinulle ohjelmia, joista saattaisit pitää, ja lähettääkseen sinulle kohdennettuja mainoksia lukuisilta mainostajilta. ACR:n käytöstä voi kieltäytyä, mutta useimmat TV-valmistajat vaikeuttavat sitä piilottamalla tämän vaihtoehdon tarkoituksella tietosuoja-asetuksiin.

4. Älykkäät mittarit.

Älykkäät mittarit tehostavat kotisi toimintaa, sillä niiden avulla voit seurata energiankäyttöäsi reaaliajassa ja tehdä sen mukaisia muutoksia sähkölaskun pienentämiseksi. Ne voivat jopa tehdä kodistasi turvallisemman mahdollisen tulipalon varalta ilmoittamalla, jos jätit kihartimen päälle. Valitettavasti on tullut esiin raportteja, joiden mukaan älymittariyritykset voivat käyttää tietoja saadakseen selville, käytätkö tietokonetta, katsotko televisiota tai kuivaatko hiuksiasi, ja käyttää näitä tottumuksia profiilin luomiseen markkinointitarkoituksiin.

5. Kodin turvajärjestelmät

Vaikka kodin turvajärjestelmät auttavat suojaamaan perhettäsi ja omaisuuttasi mahdollisilta varkailta, ne myös keräävät sinusta pitkän luettelon tietoja. Näihin tietoihin kuuluvat sosiaaliturvatunnukset, maksutiedot ja sähköpostiosoitteet. Jotkin yritykset kirjaavat myös kodin turvalaitteista kerätyn video- ja äänimateriaalin. Vaikka useimmat turvallisuusyritykset sanovat käyttävänsä näitä tietoja vain sisäisesti kohdentaakseen palvelujaan asiakkailleen, nämä arkaluonteiset tiedot ovat haavoittuvia, jos turvallisuusyritys itse hakkeroidaan, kuten Wyzen tapauksessa tapahtui muutama vuosi sitten.

6. Modeemi

Useimmat meistä tietävät, että Internet-palveluntarjoajamme seuraa, millä verkkosivustoilla käymme, ja myy sitten näitä selaustietoja, jotta muut voivat kohdistaa meille mainoksia. Et ehkä tiedä, että he voivat käyttää modeemiltasi saamiaan tietoja muillakin tavoin. Se voi seurata, kuinka paljon dataa käytät, ja sitten leikata yhteysnopeuttasi "throttlingiksi" kutsutulla tavalla, jos se katsoo, että Netflixin katselu tai pelimaratoni vie kaistanleveyttä. Voit rauhoittaa mieltäsi lisäämällä virtuaalisen yksityisverkon (VPN), jotta Internet-palveluntarjoajasi ei näkisi toimintaasi.

7. Älykkäät jääkaapit

Jos ajatellaan, että yritykset haluavat tietää kaiken siitä, mitä ostat ja käytät päivittäin, älykäs jääkaappi, jonka sisäinen kamera katsoo, mitä sisälläsi on, tarjoaa aarreaitta dataa. Älykäs jääkaappisi voi myös seurata perhekeskusteluja, joita käydään, kun valmistat aamiaista. Onneksi valmisteilla on lainsäädäntö, jonka avulla voit tietää tarkalleen, mitä kameroita tai mikrofoneja uusissa kodinkoneissasi on.

8. Älykäs pölynimuri

Kun robotti-imurisi kulkee kotonasi, se piirtää kartan pohjapiirroksesta välttääkseen esineitä ja seiniä. Tämä on arkaluonteista tietoa, jota et varmasti halua jakaa kenenkään muun kanssa. Lisäksi uudemmissa malleissa on kameroita, jotka parantavat niiden navigointikykyä, ja joihinkin on lisätty ominaisuuksia, jotka varoittavat asukkaita vaaroista. Vaikka yritykset, kuten iRobot, Roomban valmistaja, eivät tällä hetkellä jaa asiakastietoja kolmansien osapuolten kanssa, he ovat sanoneet, että se on mahdollista tulevaisuudessa.

9. Tulostin

Vaikka työpöydälläsi viattomasti istuva tulostin saattaa vaikuttaa harmittomalta, se kerää itse asiassa ahkerasti tietoja ja lähettää niitä mahdollisesti valmistajalle. Se ei arkistoi tulostamasi sisällön, mutta se tallentaa tulostamiesi sivujen määrän, käyttämäsi muste- tai väriainemerkin, sovellukset, joista tulostat, tietokoneen, jota käytät tulostamiseen, tulostusajankohdan ja tulostamiesi tiedostojen koon. Jos et halua jakaa näitä tietoja, harkitse tulostimen käyttämistä offline-tilassa yhdistämällä se tietokoneeseen kaapelilla kotisi Wi-Fi-yhteyden sijaan.