9 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan imuroida.

9 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan imuroida.

En imuroisi tuota, jos olisin sinä.

Imurit olivat ihana keksintö. Niiden avulla on niin paljon helpompi pitää koti vapaana pölystä ja roskista. On kuitenkin tiettyjä asioita, joiden imuroimista kotitalouden pysty- tai johdottomalla imurilla kannattaa välttää. Jotkin esineet voivat vaurioittaa imurin sisäisiä osia, jolloin se on käyttökelvoton tai vaatii kalliita korjauksia, kun taas toiset esineet voivat tukkia suodattimet ja aiheuttaa pölyistä sotkua huoneeseen. Kaupan pölynimurilla voidaan ehkä käsitellä joitakin näistä esineistä, mutta riippumatta siitä, minkä tyyppistä pölynimuria käytät, sinun on pysähdyttävä miettimään, ennen kuin yrität imuroida kyseenalaista esinettä, ja vältettävä aina kaikkea mahdollisesti vahingollista tai myrkyllistä.

Nesteet

Nesteiden imeminen tavallisella pölynimurilla ei ole koskaan hyvä idea. Tavallisia kotitalousimureita ei ole suunniteltu käsittelemään nesteitä, jotka voivat jäädä jonnekin koneen sisälle sen sijaan, että ne pääsisivät pussiin tai likakuppiin asti. Laitteen sisällä oleva neste voi aiheuttaa sen toimintahäiriöitä ja jopa edistää homeen kasvua. Vielä vaarallisempaa on sähköiskun mahdollisuus. Pidä imurit ja muut sähkölaitteet aina kaukana nesteestä. Tavallisen imurin käyttäminen nestemäisten sotkujen imemiseen ei ole vain huono asia laitteelle, vaan se voi olla myös hengenvaarallista sinulle.

Tuhka

Älä koskaan käytä imuria takan tuhkan siivoamiseen. Jos yrität imuroida pieniä hiukkasia imurilla, ne todennäköisesti päätyvät vain takaisin ilmaan. Koska tuhka voi lisäksi säilyttää lämpöä jonkin aikaa tulen sammuttamisen jälkeen, sen imuroiminen liian pian voi aiheuttaa palovaaran. Jos haluat välttämättä imuroida tuhkan, anna sen jäähtyä vähintään 4 päivää ennen sen siivoamista.

Hiuskimput

Lemmikkieläinten karvoja imuroivat imurit ovat loistavia kodin puhtaana pitämisessä, varsinkin jos sinulla on koiria tai kissoja, jotka irtoavat runsaasti. Lemmikkikarvapölynimurikaan ei kuitenkaan saisi imuroida valtavia karvamöhkäleitä. Jos yrität imeä liikaa karvoja kerralla, voi syntyä tukos, jonka poistaminen on hankalaa. Suurten karvamassojen imuroiminen lisää myös todennäköisyyttä, että osa karvoista sotkeutuu harjatelan ympärille, joka on tällöin myös puhdistettava. Ennen kuin aloitat imuroinnin, poimi lattialla olevat karvapatsaat luudalla ja pölylapiolla.

Rikkinäinen lasi

Kun lattialla on lasinsiruja, ensimmäinen vaistosi saattaa olla imuroida ne ylös, jotta pääsisit niistä mahdollisimman nopeasti eroon. Se ei kuitenkaan ole kovin hyvä idea. Lasinsirpaleiden terävät reunat voivat vahingoittaa imurin pussia tai sisäisiä osia, jolloin laite voi mennä pilalle tai kalliit korjaukset tulevat tarpeellisiksi.

Kolikot ja paperiliittimet

Pysähdy poimimaan lattialta harhailevia kolikoita, paperiliittimiä, pieniä leluja tai muita pieniä esineitä ennen imurin käynnistämistä. Vaikka jotkin näistä saattavat näyttää riittävän pieniltä mahtuakseen imurin letkun läpi, ne voivat jäädä jonnekin imurin sisälle tai vahingoittaa moottoria tai muuta komponenttia. Aikaa, jonka säästät, kun et pysähdy kumartumaan ja poimimaan jotain, korvaa nopeasti vaiva, joka aiheutuu siitä, että imuroit jotain, mitä ei olisi pitänyt imuroida.

Käytetyt kahvinporot

Kun lattialle roiskuu märkiä kahvinporoja, niiden imuroiminen ei ole paras vaihtoehto. Vaikka imurointi voi tuntua helpommalta kuin tarttua luutaan tai yrittää paperipyyhkeellä poimia hienoja hiukkasia, jauhot voivat jäädä jumiin letkuun tai koneen sisälle, jossa ne voivat mahdollisesti aiheuttaa homeen kasvua. Vielä pahempaa on se, että roskat voivat päästä moottoriin ja estää sitä toimimasta kunnolla.

Hienot jauheet

Ei ole suositeltavaa yrittää imuroida hienoja jauheita ja hiukkasia, kuten sahanpurua tai meikkiä. Hyvin hienojakoiset jauheet voivat joutua imurin moottoriin ja aiheuttaa sen palamisen. Vaikka ne eivät vaikuttaisikaan moottoriin, pienet hiukkaset voivat yksinkertaisesti vapautua takaisin ilmaan, jossa niillä voi olla kielteinen vaikutus huoneen ilmanlaatuun.

Maaperä

Myöskään maaperän imurointi ei ole hyvä idea. Jos multaa on maton pinnalla, se todennäköisesti vain työntyy syvemmälle kuitujen sisään, jolloin syntyy vielä suurempi sotku, josta on päästävä eroon. Vaikka läikkynyt tai raiteille jäänyt maa-aines olisi kovalla lattiapinnalla, sitä ei kannata yrittää puhdistaa imuroimalla. Tällöin tietyt osat, kuten puhdistuspää, voivat likaantua, ja ne voivat siirtää likaa seuraavalle imuroitavalle pinnalle, jolloin se jää likaisemmaksi eikä puhtaammaksi.

Johdot ja kaapelit

On epätodennäköistä, että yrität imuroida sähköjohtoa tai -kaapelia, mutta saatat yrittää työntää imurin sellaisen yli, joka on tielläsi puhdistuksen aikana. Tämä on huono ajatus. Jos tartut johtoon väärällä tavalla, imuri voi vahingoittaa sitä ja paljastaa johdot, mikä on turvallisuusriski.