8 Yksinkertaista tapaa lisätä kodin turvallisuutta

8 Yksinkertaista tapaa lisätä kodin turvallisuutta

K: Muutin juuri ensimmäiseen kotiini ja olen yhtäkkiä tajunnut, kuinka paljon pidin kodin turvallisuutta itsestäänselvyytenä, kun asuin perheeni kanssa. Olen innoissani päästessäni omilleni ja haluan kutsua ystäviä ja perheenjäseniä turvallisesti kylään, mutta nyt olen huolissani siitä, että kotini ei ehkä olekaan niin turvallinen kuin luulen sen olevan. Miten voin suojata kotini mahdollisilta vaaroilta?

V: Ensinnäkin onnittelut uudesta kodistasi! Omiin tiloihin muuttaminen on jännittävää aikaa, mutta kuten mainitsit, se voi olla myös aika, jolloin yhtäkkiä tajuaa, miten suuri vastuu on olla täysin vastuussa kodista tai asunnosta. Monet ihmiset tekevät tämän havainnon myös muiden elämänmuutosten yhteydessä – kun vauvasta tulee pikkulapsi ja hän on yhtäkkiä liikkeellä tai kun vanhempi sukulainen tulee käymään tai jää asumaan – varsinkin, kun päivän turvallisuusviestit tuntuvat muuttuvan niin usein. Kodin puhdistaminen vaaroista voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, sillä on vaikea tietää, mikä on vaarallista ja mikä ei. Kun tietää, mitä etsiä, kodin turvallisuusriskien poistaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa tai erityisen kallista, ja monet vaiheet voidaan toteuttaa nopeasti. Kotisi tuntuu turvallisemmalta hetkessä.

Lukitse ovet ja ikkunat suojellaksesi kotiasi tunkeutujilta.

Tämä vaikuttaa niin yksinkertaiselta toimenpiteeltä, ja silti tunkeutujat pääsevät usein koteihin lukitsemattomien tai avoimien ovien ja ikkunoiden kautta, joten se on syytä toistaa. Tärkein askel, jonka asukkaat voivat ottaa kotinsa turvaamiseksi, on lukita ovi joka kerta, kun he lähtevät tai palaavat kotiin – vaikka he vain kävelisivät naapurin pihalle tai juoksisivat omalle takapihalleen muutamaksi minuutiksi tai juoksisivat yläkertaan hakemaan unohtuneen takin matkalla ulos. Sama koskee ikkunoita.

Jos kodissa on jo vankat ja turvalliset ovilukot, tämä vaihe edellyttää vain, että kehität tavan lukita ovi säännöllisesti. Oven lukon laadulla on kuitenkin merkitystä; jos ovi on vanha tai lukko ei istu tiukasti karmiin tai asukas ei tiedä, kuinka kauan lukon vaihtamisesta on kulunut, voi olla aika vaihtaa lukko. Etuoven turvallisuus riippuu vahvasta ovesta, vahvasta lukosta ja hyvästä valaistuksesta. Ovatko kodin ikkunat riippuvaisia yhdestä liukulukosta? Myös ne saattavat tarvita vahvistusta tai vaihtoa; on olemassa useita jälkimarkkinoilla myytäviä ikkunalukkoja, jotka voidaan lisätä olemassa oleviin ikkunoihin, jotta niitä olisi vaikeampi murtaa tai murtaa. Jos ikkunat ovat vanhempia tai yksiruutuisia, voi olla aika vaihtaa ne kodin turvallisuuden parantamiseksi.

Pidä lattiat kuivina ja esteettöminä ja pidä käytävät ja portaikot hyvin valaistuina, jotta vältät vahingossa tapahtuvat kaatumiset.

Kaatuminen keittiön matolle voi olla jotain, jolle voi nauraa myöhemmin, kun vitsailee ystävien kanssa kömpelöstä onnettomuudesta. Mutta kömpelöt onnettomuudet voivat helposti muuttua vaarallisiksi vammoiksi, joten vieraita ja asukkaita kannattaa suojella liukastumiselta ja putoamiselta mahdollisimman hyvin ja säästää vitsit toiseen kertaan. Kaatumiset ovat erityisen vaarallisia yli 60-vuotiaille aikuisille ja pienille lapsille, mutta kuka tahansa voi loukkaantua vakavasti kovassa portaissa tai kylpyhuoneessa tapahtuvassa kaatumisessa.

Harkitse irtonaisten heittomattojen poistamista tai niiden kiinnittämistä lattiaan siten, että varvas ei voi tarttua reunaan. Matot ovat kauniita, mutta ne voivat liukua lattialla liian helposti ja viedä ihmisen mukanaan alas, joten niiden kiinnittäminen lattiaan voi lisätä turvallisuutta, jos ne ovat välttämättömiä. Roiskeiden nopea siivoaminen on erityisen tärkeää kylpyhuoneissa ja keittiöissä, joissa kovat pinnat aiheuttavat todennäköisemmin vammoja putoamisen yhteydessä kuin matolla päällystetyt pinnat. Vaikka siivoaminen voi olla raskas tehtävä, on tärkeää siivota päivittäin eteisiin, käytäviin ja portaikkoihin kertyvät roskat, sillä kenkien, postin tai työ- ja koululaukkujen kasat voivat olla kompastumisvaara.

Lopuksi hyvä valaistus – erityisesti portaikoissa – vähentää kaatumisten todennäköisyyttä huomattavasti. Porraskäytävät tarvitsevat ylävalaistusta, joka vähentää varjoja ja ohitettuja askelia, ja useimmat käytävät voivat hyötyä matalista valoista tai yövaloista, jotka syttyvät pimeän tullen. Saatavilla on erilaisia johdottomia valaisimia ja maavalaistusta, joilla voidaan valaista alueita, joissa kiinteä johdotus olisi vaikeaa.

Konsultoi kodin turvallisuusalan ammattilaistaLöydä luotettavat teknikot alueeltasi ja vertaa useita hanketarjouksia ilmaiseksi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Testaa savuhälyttimet ja hiilimonoksidihälyttimet säännöllisesti varmistaaksesi, että ne ovat toimintakunnossa.

Savuhälyttimet ostavat kodin asukkaille arvokasta aikaa tulipalon sattuessa; ne antavat kodin asukkaille ylimääräisiä minuutteja aikaa poistua kodista ja soittaa palokunta, mikä mahdollisesti vähentää loukkaantumisia, ihmishenkien menetystä ja omaisuuden vaurioitumista. Tässä on kuitenkin juju – savunilmaisimet ostavat aikaa vain, jos paristot ovat tuoreet ja hälyttimet toimivat oikein. Kodinomistajan tai vuokralaisen vastuulla on testata hälyttimet kuukausittain ja vaihtaa paristot kaksi kertaa vuodessa, vaikka hälytys ei olisikaan antanut aihetta hälyttää. Paristot tyhjenevät jo pelkästään ilman "haistelemisesta" ja varuillaan olosta. Usein ihmiset päättävät vaihtaa paristot, kun kellot menevät eteen- ja taaksepäin, ja viimeisin vaihtopäivä kannattaa kirjoittaa tussilla savuhälyttimen kannen sisäpuolelle muistutukseksi siitä, milloin paristot on asennettu.

Hiilimonoksidi on piilevä vaara. Väritön, hajusteeton kaasu tihkuu ulos vaurioituneista uuneista ja laitteista, lämmittimistä tai autotalleista ja myrkyttää asukkaat nopeasti ja äänettömästi, usein heidän nukkuessaan, jolloin he eivät huomaa hiilimonoksidimyrkytyksen varhaisia merkkejä. Näitä merkkejä voivat olla huimaus, pahoinvointi, sekavuus ja päänsärky. Hiilimonoksidi-ilmaisimet näyttävät samankaltaisilta kuin savuilmaisimet, ja ne näyttävät kodin ilmassa olevan hiilimonoksidin senhetkisen tason. Kun taso nousee liian korkeaksi, hälytys soi, jolloin asukkailla on aikaa poistua asunnosta, soittaa apua ja hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Samoin kuin savuilmaisimet, myös hiilimonoksidiilmaisimet on testattava kuukausittain ja niiden paristot on vaihdettava säännöllisesti kodin suojaamiseksi.

Tarkkaile liesitasoa ja uunia ruoanlaiton aikana, jotta vältät tahattomat palovammat.

Monille kokkaajille nopea kurottaminen kattilan yli sekoittaakseen toista on toisenlainen liike, mutta jos kokilla on löysät hihat tai pitkät hiukset tai jos hänellä on käsivarren päällä pyyhe, tämä nopea kurottaminen voi sytyttää tulipalon, joka aiheuttaa vammoja. Useimmat ihmiset pitävät kaasu-uunia tai liettä keittiössä syttyvinä tulipalojen aiheuttajina, mutta sähköpoltinta koskettava tiskirätti voi syttyä yhtä nopeasti, ja kuumennetut öljyt ja elintarvikkeet voivat palaa yhtä pahasti kuin liekit. On hyvä suunnitelma noudattaa perusvarotoimia, kuten käyttää tiiviisti istuvia vaatteita, pitää alue vapaana, kääntää kattilan kahvat sisäänpäin ja kiinnittää huomiota kypsennettävään ruokaan sekä käyttää erityisiä kattilankannattimia tai käsineitä ruoan poistamiseen uunista. Myös palosammuttimen pitäminen keittiössä pienten tulipalojen nopeaa torjuntaa varten on erinomainen turvallisuusvarotoimi – varmista vain, että kodin asukkaat osaavat käyttää sitä, jotta kriisin hetkellä ei hukata keskeisiä hetkiä ohjeiden lukemiseen.

Säilytä lääkkeet ja muut mahdollisesti myrkylliset aineet lukittavassa kaapissa.

Myrkytystietokeskukset tekevät vilkasta bisnestä, kun niihin soittaa kauhistuneita vanhempia, joiden lapset (tai lemmikit) ovat nielleet lääkkeitä, joita ei ole tarkoitettu heille. Lääke- ja myrkytysturvallisuus unohtuu helposti, kun kiire on kova, ja onnettomuuksia voi sattua silmänräpäyksessä, kun lääkkeitä tai kemikaaleja jätetään turvattomasti ympäri taloa. Lukittavien lääkekaappien ei tarvitse olla hienoja – ne voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin tavallinen lääkekaappi, jonka sivussa on lukko, tai liinavaatekaapissa säilytettävä tackle-box-tyylinen lääkekaappi – ja ne eivät ehkä ole idioottivarmoja, mutta ne muodostavat paljon suuremman esteen kuin lääkepullon lapsiturvallinen korkki. Kotitalouskemikaalit ja maalit on parasta säilyttää tilassa, johon lapset eivät pääse käsiksi, ja myös lukitun oven takana. Pidä American Association of Poison Control Centersin puhelinnumero (1-800-222-1222) näkyvillä helposti saatavilla olevassa paikassa sekä tallennettuna matkapuhelimeen tai tallenna Poison Controlin hätä-chat-toiminto pikakuvakkeeksi kannettavaan tietokoneeseen tai puhelimeen, jotta jos vahingossa niellään kemikaalia, apua voidaan kutsua välittömästi.

Irrota tai sido umpinainen johto, jotta lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse kuristumaan vahingossa.

Useimmat kodinomistajat tai vuokralaiset eivät ajattele lainkaan kodin kaihtimien tai varjostimien johtoja. On todennäköistä, että narujen alaosat ovat ajan mittaan sotkeutuneet, kun käyttäjät ovat tarttuneet niihin nostaakseen tai laskeakseen kaihtimia. Kietoutuminen voi olla rumaa, mutta se aiheuttaa myös kuristumisvaaran lapsille tai lemmikeille, jotka voivat saada päänsä tai raajansa kiinni johtoihin. Keskimäärin yksi lapsi kuukaudessa kuolee tämän vaaran seurauksena. Tämä turvallisuusriski voidaan korjata katkaisemalla johdot korkealle lasten ulottumattomiin, jos mahdollista, tai poistamalla ne kokonaan ja korvaamalla ne langattomilla kaihtimilla tai varjostimilla.

Konsultoi kodin turvallisuusalan ammattilaistaLöydä luotettavat teknikot alueeltasi ja vertaa useita hanketarjouksia ilmaiseksi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Luo perheen pakosuunnitelma, jota noudatetaan hätätilanteessa.

Todellisessa hätätilanteessa on paljon helpompaa turvautua suunniteltuun toimintatapaan kuin yrittää päättää, mitä tehdä sillä hetkellä, kun sydämet hakkaavat ja adrenaliini nousee. Kaikkien kodin asukkaiden tulisi tehdä yhteistyötä hätäsuunnitelman laatimiseksi, jotta se on oletusarvoinen toimintatapa eikä aikaa kulu hukkaan. Hyvä ensimmäinen askel on tietää, mitä uloskäyntiä käyttää, ja nimetä "tapaamispaikka kodin ulkopuolella", ja alueesta riippuen kotitaloudet saattavat tarvita lisäsuunnitelmia sähkökatkoksia, tornadoja tai tulvia varten. Laadi suunnitelma ja harjoittele sitä sitten, jotta hätätilanteessa keskitytään sen toteuttamiseen eikä paniikkiin.

Asenna älykkään kodin turvajärjestelmä, joka auttaa pitämään kotisi turvallisena.

Parhaat kodin turvajärjestelmät ja parhaat asunnon turvajärjestelmät käyttävät murtohälyttimiä, ovi- ja ikkuna-antureita, kameroita ja muuta tekniikkaa, jotka auttavat suojaamaan kotia mahdollisilta tunkeutujilta. Älykotijärjestelmien kehittyessä turvajärjestelmät ovat kuitenkin sisällyttäneet älykotitoiminnot koko kodin automaatiosuunnitelmaan, jolloin asukkaat voivat hallita monia toimintoja samasta sovelluksesta tai käyttöliittymästä. Kodin turvajärjestelmään liittyvien sovellusten avulla käyttäjät voivat luonnollisesti virittää ja purkaa järjestelmän, ja monissa on paniikkipainike, joka voi olla tärkeä osa kodin hätäevakuointisuunnitelmaa. Turvajärjestelmiin sisältyvät älykotitoiminnot voivat kuitenkin lisätä kodin turvallisuutta muillakin tavoin, kun kodin asukkaat voivat hallita vaaroja sovelluksen avulla.

Oletko koskaan palannut kotiin 10 minuutin kuluttua lähtemisestä tarkistamaan, että etuovi on lukossa, tai soittanut naapurille lomalta kysyäkseen, onko autotallin ovi kiinni? Älykkäät ovilukot ja autotallin ovenavaajat antavat käyttäjille mahdollisuuden vastata näihin kysymyksiin tarkistamalla sovelluksen ja lukita lukkorungot tai sulkea autotallin ovet nopealla napautuksella. Unohditko sammuttaa hellan ennen kuin lähdit päiväksi? Toinen napautus voi sammuttaa älylaitteen. Oletko poissa ollessasi yhtäkkiä huomannut, että on odotettua kuumempaa ja että rakas lemmikki saattaa ylikuumentua? Käytä älykodin turvallisuussovellusta ilmastointilaitteen kytkemiseen päälle. Ja kun kotiin saapuu odotettua myöhemmin, älyvalo voidaan asettaa syttymään hämärän laskiessa, jolloin tärkeä ulko-oven valaistus loistaa kirkkaana asukkaan palatessa. Kattava kodin turvajärjestelmä suojaa kotia tunkeutujilta (ja voi tuoda alennusta koti- tai vuokralaisvakuutuksesta), mutta se voi myös tehdä kodin turvallisuudesta helpomman tehtävän.

Konsultoi kodin turvajärjestelmän ammattilaistaLöydä luotettavat teknikot alueeltasi ja vertaa useita hanketarjouksia ilmaiseksi. Etsi paikallisia ammattilaisia +