8 Virhettä, joita teet tomaattien kanssa – ja miten korjata ne

8 Virhettä, joita teet tomaattien kanssa - ja miten korjata ne

Tomaattikasvit voivat olla ihana lisä takapihan puutarhaan. Ne ovat suhteellisen helppoja kasvattaa, ja niistä voi saada jo muutaman viikon kuluttua mukavan sadon kypsiä ja mehukkaita tomaatteja. Vaikka tomaatit eivät olekaan kovin vaikeita kasvattaa, se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat täysin idioottivarmoja. Tomaattien viljelyssä voi tehdä useita virheitä, joilla voi olla kielteinen vaikutus kasvien terveyteen, kokonaissatoon ja muuhun. Jos kuitenkin teet vain muutaman pienen muutoksen viljelysuunnitelmaasi, voit välttää nämä virheet ja varmistaa, että satosi pysyy terveenä ja tuottaa herkullisia tomaatteja, joista olet haaveillut.

1. Siementen aloittaminen liian aikaisin.

Tomaatin siementen aloittaminen oikeaan aikaan on tärkeää. Jos istutat siemenet liian aikaisin, nuoret kasvit voivat päätyä myöhäisen pakkasen tappamiksi. Maan lämpötilan on oltava päivisin vähintään 60 celsiusastetta, jotta tomaattikasvit voivat kasvaa kunnolla, ja yöllä ilman lämpötilan on pysyttävä yli noin 55 celsiusasteen. Jotta siemenilläsi olisi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet selviytyä, ne on hyvä istuttaa sisätiloissa (erityisesti jos asut vyöhykkeellä 7 tai sen alapuolella). Kun pakkasen uhka on poistunut, yölämpötilat ovat jatkuvasti noin 60 astetta tai lämpimämmät ja taimet ovat kasvaneet vähintään 15 senttimetrin pituisiksi, voit istuttaa ne ulkotarhaan.

2. Et istuta niitä tarpeeksi syvälle maaperään.

Jos et ole koskaan ennen kasvattanut tomaatteja, yksi yleisimmistä virheistä, joita todennäköisesti teet, on se, ettet istuta niitä tarpeeksi syvälle maaperään. Koska useimmat muut kasvilajikkeet tulisi sijoittaa hieman maanpinnan alapuolelle, monet olettavat, että sama pätee myös tomaattikasveihin. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Tomaatteja istutettaessa on tärkeää sijoittaa niiden juuripallo reilusti pinnan alapuolelle niin, että multa ulottuu kasvin alempiin lehtiin asti. Kun kasvi istutetaan tällä tavoin, lisää juuria kasvaa varren syvempiä osia pitkin, mikä auttaa kiinnittämään kasvin paremmin maahan. Lisäksi tomaatit saavat suuremman juuriston ansiosta enemmän vettä ja kasvavat terveellisemmin.

3. Kasvien väliin ei jätetä riittävästi tilaa.

Tomaattikasvien oikea väli on tärkeää optimaalisen kasvun ja terveyden kannalta. Jos kasvit ovat liian ahtaalla, ne eivät saa riittävästi ilmavirtaa tai auringonvaloa. Vaikka etäisyyssuositukset voivat vaihdella kasvattamasi tomaattikasvityypin mukaan, määräämättömät lajikkeet vaativat enemmän tilaa kuin määräävät lajikkeet. Useimpien määräämättömien tomaattikasvien etäisyys toisistaan tulisi olla 2-3 jalkaa, jolloin rivien väliin jää 5-6 jalkaa. Määräytymiskykyisten lajikkeiden kasvien välissä on oltava 18 tuuman ja 2 jalan väli ja rivien välissä noin 4 jalkaa tilaa.

4. Niitä ei kastella kunnolla.

Tomaattikasvien kasteluun liittyviä virheitä voi tehdä useita. Ensimmäinen on niiden kasteleminen väärään aikaan päivästä. Jos kastelet kasvit päivän helteellä, haihtuu todennäköisesti liikaa vettä, ennen kuin se ehtii imeytyä maaperään ja päästä kasviin asti. Sen sijaan tomaattikasvit kannattaa kastella varhaisina aamutunteina tai iltahämärän aikaan.

On myös tärkeää varmistaa, että kastelet kasvisi johdonmukaisesti, erityisesti sateettomina kausina. Jos tomaattikasvit eivät saa jatkuvasti noin 1 tuuman vettä viikossa, kasvit eivät ole yhtä terveitä. Hedelmät halkeilevat tai mätänevät todennäköisemmin, jos kuivaa jaksoa seuraa liiallinen kosteus.

Viimeinen virhe, jonka monet ihmiset tekevät, on kasvien kastelu ylhäältä päin. Paras tapa kastella tomaattikasveja on kastella kasvin tyvi – ei lehtiä – käyttämällä kasteluletkua tai kastelukannua, jossa on pidempi kaula. Kun vesi pääsee suoraan juurille, on epätodennäköisempää, että kasvi sairastuu erilaisiin tauteihin, ja varmistetaan, että juurille pääsee enemmän vettä.

5. Ei tarjota niille asianmukaista tukea

Riippumatta siitä, kasvatatko määräytyviä vai määräytymättömiä tomaatteja, on tärkeää luoda hyvä tukijärjestelmä, jotta kasvit pysyvät irti maaperästä. Tämä auttaa hillitsemään kunkin kasvin viemän tilan määrää, koska se antaa kasvien kasvaa ylöspäin, ei ulospäin. Hyvä tukijärjestelmä voi myös vähentää tomaattien tuholaisten tai tautien leviämistä. Tomaattien sadonkorjuu on myös helpompaa, kun ne on tuettu kunnolla.

Valittavana on erilaisia tukivaihtoehtoja, kuten paaluttaminen, ristikkoon asettaminen tai häkkiin istuttaminen. Riippumatta siitä, minkä tyyppistä järjestelmää haluat käyttää, se on parasta asentaa pian sen jälkeen, kun olet istuttanut nuoret tomaattikasvit puutarhaan. Näin minimoit juurivauriot ja saat kasvit hyvään alkuun.

6. Kasvien lannoittamatta jättäminen

Jos haluat tomaattisadon onnistuvan, kasvien lannoittaminen on välttämätöntä. Ilman lannoitusta saat todennäköisesti vähemmän terveitä tomaatteja satoa varten. Kasvit ovat myös epätodennäköisemmin terveitä, ja niiden lehdet saattavat kellastua. Valitse orgaaninen tomaattilannoite, joka sisältää kalsiumia sekä typen, fosforin ja kaliumin (NPK) hivenaineita. Sekoita lannoite maaperään ennen tomaattien istuttamista ja lannoita uudelleen, kun kasvi kantaa ensimmäisen hedelmänsä. Koska tomaatit ovat runsassyöjiä, sinun on lannoitettava vielä kerran heti ensimmäisten hedelmien sadonkorjuun jälkeen.

7. Et karsinut niitä kunnolla

Myös aloittelevat puutarhurit voivat tehdä useita tomaattien karsintavirheitä. Yksi näistä virheistä on determinoitujen tomaattikasvien karsiminen. Näiden lajikkeiden karsiminen voi johtaa sadon vähenemiseen. Vain määräämättömät tomaattikasvit vaativat karsintaa, ja se on tarpeen vasta, kun ne ovat kasvaneet vähintään 6-8 tuumaa korkeiksi. Kun leikkaat määräämättömiä tomaattikasveja, varmista, että käytät puhtaita ja teräviä työkaluja, jotta vältät tautien leviämisen tai varsien murskautumisen. Varo myös ylikarsimista. Jos karsit liikaa lehtiä, jotka luovat varjoa kasvaville hedelmille, aurinko voi polttaa ne ja kasvi voi lopulta kuolla.

8. Kypsien tomaattien korjaamatta jättäminen ajoissa.

Sinun on tiedettävä, milloin tomaatit kannattaa poimia, jotta ne eivät kypsy liikaa ja mätäne köynnökseen. Kun tomaatit mätänevät ja jätetään köynnökseen, se voi johtaa mahdollisesti vakaviin ongelmiin. Pilaantuneista hedelmistä voi levitä taudinaiheuttajia, jotka uhkaavat muita lähellä olevia kasveja. Lisäksi nämä taudinaiheuttajat voivat jäädä maaperään ja vaikuttaa myös seuraavan vuoden satoon. Kun tomaatit alkavat kypsyä, on tärkeää varata aikaa niiden päivittäiseen poimimiseen. Jos huomaat mädäntyneitä hedelmiä viiniköynnökseen, poista ne viipymättä.