8 Vinkkiä, joiden avulla vältyt vihaamasta keittiön remonttia

8 Vinkkiä, joiden avulla vältyt vihaamasta keittiön remonttia

Keittiön uudistaminen on monen asunnon omistajan toivelistan kärjessä, ja hyvästä syystä: oikein tehtynä remontti tekee keittiöstä houkuttelevamman, parantaa sen tehokkuutta ja nostaa kodin jälleenmyyntihintaa.

Valitettavasti keittiön peruskorjaus on monimutkainen työ. Kaikille sopivaa lähestymistapaa ei ole olemassa, ja jopa ammattitaitoiset suunnittelijat ja kokeneet tee-se-itse-rakentajat voivat jättää huomiotta kriittisiä yksityiskohtia. Virheet ovat paitsi yleisiä myös väistämättömiä. Voit kuitenkin pitää ne mahdollisimman vähäisinä, jos varot seuraavia virheitä.

Aseta budjetti
Jos aiot kunnostaa keittiösi kokonaan, varaudu maksamaan noin 10-15 prosenttia kotisi nykyisestä arvosta. Tämä ei ole mikään mielivaltainen prosenttiosuus; se on budjetti, jolla varmistetaan, että parannusten laatu pysyy linjassa kotisi arvon kanssa. Vaikka liian vähäinen rahankäyttö on huolenaihe, on yhtä tärkeää välttää ylikulutusta. Muista jättää liikkumavaraa yllätyksille. Kuka tietää, mitä putkisto- tai johdotusongelmia vanhojen kaappien takana olevissa seinissä piilee?

Koko ratkaisee
Ovatko kotitaloutesi kokit keskimääräistä pidempiä vai lyhyempiä? Huolelliset ostokset ja strateginen suunnittelu voivat helpottaa heidän elämäänsä huomattavasti tekemättä keittiöstäsi liian erikoistunutta. Valmistajat suosittelevat esimerkiksi liesituulettimen asentamista 30 tuumaa keittotason yläpuolelle – toisin sanoen suoraan 180-senttisen kokin kasvojen eteen. Onneksi on olemassa yksinkertainen ratkaisu: Useimmat liesituulettimet toimivat hyvin, jos ne asennetaan hieman ylemmäs. Opetus on, että riippumatta siitä, kuinka ihanalta jokin näyttää piirustuspöydällä, sinun on otettava huomioon keittiötä käyttävien ihmisten elämäntyyli ja fyysiset ominaisuudet.

Keskity valaistukseen
Älä aliarvioi kodin kovimmin käytössä olevassa huoneessa etuja, joita on siitä, että ei ole varjoja eikä häikäisyä. Käytä erilaisia valaisimia, jotta voit kerrostaa erityyppistä valoa – ilmavaloa, työvaloa, korostusvaloa ja tunnelmavaloa.

Upotettavat kattovalaisimet antavat hyvän yleisvalon, kun taas riippuvalaisimet ja kattokruunut ovat monipuolisia valintoja saarekkeille ja ruokailutiloihin. Keittiön työskentelyalueilla kaapin alle sijoitettavat työpistevalaisimet ovat suosittuja, mutta voit halutessasi kompensoida kiillotettujen pintojen, kuten työtasojen, heijastusta valitsemalla valaisimia, joissa on diffuusorit tai himmeä lasi.

Tärkeää on myös valaistuksen ohjaus: Asenna jokaiselle valonlähteelle erillinen, kätevästi sijoitettu kytkin, mieluiten oven lähelle. Himmentimet ovat erinomaisia, kun valaistuksen voimakkuutta voidaan säätää tilaisuuden tai vuorokaudenajan mukaan.

Hemmottele (joitakin) oikkujasi.
Ehkä olet aivan viimeisimpien trendien kärjessä, tai ehkä rakastat kirkkaita värejä. Muista, että materiaalit ja värit, jotka näyttävät upeilta näytekokoisessa näytekappaleessa, saattavat hyvinkin vaikuttaa yli- tai alivoimaisilta suuremmassa annoksessa. Vastusta kiusausta mennä liian pitkälle kiireisillä laattakuvioilla tai violeteilla kodinkoneilla. Sen sijaan yhdistä rakastamasi suunnitteluelementit aksentteina, ei keskipisteenä. Muuten vaarana on, että vieraannutat tulevat ostajat, jotka eivät satu jakamaan omintakeista tyylitajuasi.

Perusta valinnat todellisuuteen.
Kukapa ei haluaisi suurta erkkeri-ikkunaa? Kysymys on siitä, toimisiko se yksilöllisessä keittiössäsi. Järvelle avautuva erkkeri voi näyttää kuvastossa upealta, mutta jos asut vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, kadut todennäköisesti sitä, että antaudut päähänpistolle. Samoin ylisuuret ammattilaiskoneet ovat ihastuttavia, mutta ne eivät yksinkertaisesti ole käytännöllisiä pienessä, kodikkaassa keittiössä. Lyhyesti sanottuna, älä valehtele itsellesi!

Paljon laskeutumisalueita
Sisällytä jokaisen kodinkoneesi ympärille runsaasti laajaa työtasotilaa. Tiedätkö sen tunteen, kun otat painavan, putkikuuman pannun liedeltä ja huomaat, ettei ole sopivaa paikkaa, johon laskea se? Mieti, miten käytät astianpesukoneen, jääkaapin ja mikroaaltouunin kaltaisia laitteita, ja sovita keittiön suunnittelu päivittäisten tapojesi mukaan.

Saaristotyyli
Keittiösaareke on nykyään käytännössä välttämätön. Valitse kuitenkin huolellisesti: Ylikokoinen tai huonosti sijoitettu saareke estää sekä liikenteen että työnkulun. Varaa saarekkeen kaikille sivuille riittävästi tilaa, niin että voit helposti avata kaapinovia. Muistuta suunnittelupäätöksiä tehdessäsi, että saareke on rajallinen ja yleensä vaatimattoman kokoinen, eikä se voi olla kaiken kattava. Pesualtaan tai keittotason lisääminen saarekkeeseen veisi paljon tilaa, jonka haluaisit käyttää esimerkiksi rentoa ruokailua varten.

Älä unohda backsplashia.
Oi, backsplashin ihmeet. Se sitoo yhteen erilaisia elementtejä, vaikka se luo keskipisteen. (Lisäksi se helpottaa siivousta huomattavasti.) Jotkut valittavat valintojen lamaannuttavasta, loputtomalta vaikuttavasta määrästä, mutta pysy valintatilanteessa mukana, ja sinut palkitaan ylenpalttisesti. Paras neuvo on valita backsplash jo remontin alkuvaiheessa. Tyypillisesti backsplash asennetaan juuri ennen projektin valmistumista. Jos lykkäät päätöstäsi siihen asti, saatat joutua tekemään päätöksen kiireesti ja päätyä valitsemaan jotain, josta et pidä – ja josta voi tulla jotain, jota lopulta vihaat.