8 Usein kysyttyä kysymystä terassin hoidosta ja kunnossapidosta.

Terassi on loistava tapa nauttia ulkoilmasta aina kokkailusta ja rentoutumisesta iltaisin ilman, että sinun tarvitsee poistua kotoa. Jossain vaiheessa se kuitenkin vaatii huoltoa, jotta se pysyy koskemattomana ja rakenteellisesti hyväkuntoisena. Katsotaanpa, miten voit hoitaa 8 yleisintä ongelmaa, joita voi ilmetä terassin elinkaaren aikana.

1) Miten poistaa tahrat ja värjäytymät?

Riippumatta siitä, onko sinulla puu- vai komposiittikansi, joudut ajan mittaan käsittelemään tahroja ja värimuutoksia. Tämä voi johtua homeesta, erityisesti komposiittiterasseilla. Homeongelma on vielä suurempi ongelma, jos terassisi on varjoisalla alueella tai se on märkä koko päivän. Home ei kuitenkaan ole vain komposiittikansille ominainen ongelma. Myös puukannet joutuvat kamppailemaan homeen, levän ja homeen kanssa.

Jos haluat nähdä, ovatko puukannella olevat mustat läiskät hometta, levitä kohtaan tippa laimentamatonta valkaisuainetta. Jos se häviää muutaman minuutin kuluttua, voit puhdistaa terassin miedolla puhdistusaineella ja huuhdella sen pois liuoksella, jossa on neljä osaa vettä ja yksi osa nestemäistä valkaisuainetta. Puhdista komposiittikannelta mahdollinen home ja home pois pehmeällä harjalla ja saippuavedellä ja lämpimällä vedellä.

2) Miten estää liukas terassin liukkaus?

Paitsi että home ja home voivat värjätä terassin, ne voivat myös aiheuttaa terassin liukkauden. Kun olet poistanut homeen tai homeen, levitä vettä hylkivää tahraa ja anna sen kuivua vähintään 48 tuntia. Jos asut sateisella tai kostealla alueella, voit lisätä tahran joukkoon homeenestoainetta lisäsuojan saamiseksi.

Jos terassisi näyttää erityisen alttiilta liukkaille alueille, voit käyttää merikelpoista liukastumisenestoainetta. Tämäntyyppinen tuote sisältää maalin seassa hiekkaa, joka antaa lisää pitoa. Lopuksi voit levittää karkearakeisia itseliimautuvia liuskoja askelmien etureunoihin, jotta saat myös niihin lisää pitoa.

3) Miten vääntynyt terassilauta korjataan?

Yksi yleisimmistä puisen terassin ongelmista on vääntyminen. Tämä tapahtuu yleensä, jos terassia ei ole käsitelty kunnolla tai jos se joutuu kokemaan paljon ankaria sääolosuhteita. Hyvin vääntyneet laudat on helppo huomata, koska niissä on äärimmäistä kaarevuutta ja todennäköisesti nauloja ponnahtaa esiin. Laudat, jotka ovat vasta alkaneet vääntyä, on helppo havaita, jos olet silmien korkeudella kannen kanssa.

Kun havaitset vääntyneen laudan, joka on vaihdettava, irrota se kannesta piikillä. Käytä laudan, joka ei ole vääntynyt, saadaksesi mitat uuden laudan leikkaamista varten. Työnnä uusi lauta paikalleen ja lyö kaksi sinkittyä naulaa jokaiseen poikkipalkin osaan kiinnittääksesi uuden laudan kanteen.

4) Miten täytetään aukkoja terassissa?

Vaikka sinulla saattaa olla houkutus täyttää terassin aukot puun täyteaineella tai saumausmassalla, lautojen luonnollinen liike voi lopulta aiheuttaa materiaalien irtoamisen ja tehdä aukoista entistäkin pahempia. Voit kuitenkin helposti täyttää aukot köyden avulla. Vaikka rakojen koko muuttuisi, voit yksinkertaisesti täyttää ne uudella köydellä.

Kun olet puhdistanut kannen, leikkaa riittävä määrä luonnonkuituköyttä, joka sopii kunkin raon pituuteen. Älä käytä synteettistä köyttä, koska tahra ja maali eivät tartu materiaaliin. Varmista, että köysi on hieman leveämpi kuin rako, jotta saat sen tiiviisti kiinni. Kaada seuraavaksi terassin väriin sopivaa tahraa tai maalia ämpäriin ja laita köysi ämpäriin. Anna sen vaikuttaa niin kauan, että se saavuttaa haluamasi värin.

Kun köysi on kuivunut, työnnä se aukon toiseen päähän ja työnnä köyttä litteäpäisellä ruuvimeisselillä aukkoon, kunnes saavutat laudan toisen pään. Katkaise köyden pää yleiskäyttöön tarkoitetulla veitsellä ja toista sama menettely muiden aukkojen täyttämiseksi.

5) Kuinka vaihtaa terassilautoja?

Jos sinulla on vaurioituneita kohtia jossakin terassilaudassasi, voit korvata ne uusilla paloilla, jotta terassisi pysyy vahvana ja hyvännäköisenä. Leikkaa aluksi huonot palat irti palapelin avulla. Jos haluat, että uudet laudat sopivat vanhoihin paloihin, sinun on korvattava huonot palat samalla puulajilla. Kun olet irrottanut laudan, haistele sitä, jotta voit tunnistaa puulajin. Jos et voi, ota näyte mukaan puutavaraliikkeeseen, ja työntekijä auttaa sinua sovittamaan laudan yhteen.

Mittaa sen tilan pituus, jonka haluat uuden laudan peittävän, ja sahaa sahatavara pyörösahalla oikean kokoiseksi. Jotta leikkaus olisi tasainen, käännä lautaa niin, että aloitat leikkauksen laudan alapuolelta. Pyörösahan hampaat leikkaavat alhaalta ylöspäin, joten näin asettamalla lauta näin saadaan laudan alareunasta siistimpi leikkaus. Kun leikkaat lautaa, varmista myös, ettei sen päähän jää solmua. Tämä voi heikentää lautaa ja aiheuttaa vääntymistä.

6) Kuinka palauttaa terassin väri?

Paras tapa palauttaa terassin väri on maalata tai värjätä se uudelleen. Valitse tahra, joka sisältää joko parafiinia tai öljyä, jotta kosteus ei pääse imeytymään puuhun. Jos et tavoittele sään ja harmaan näköä, kannattaa myös etsiä tahraa, jossa on UV-salpaajia, jotta auringonsäteet eivät vahingoita väriä. Jos alueellasi esiintyy puuta syöviä ötököitä, valitse lopuksi tahra, joka sisältää myös hyönteismyrkkyä.

Jos päätät maalata terassin, varmista, että käytät ennen maalausta alkydiprimeria tai tahranestoöljyä. Käytä joko tahran tai maalin levittämiseen maalirullaa tai pumpputyyppistä ruiskua. Varmista, että seisot muutaman minuutin välein tutkimassa maalipintaa ja tarkistamassa, että maalikerros on tasainen.

Jos haluat korjailla komposiittikannella olevia pieniä alueita, kuten naarmuja ja naarmuja, kokeile korjailupeiteainetta.

7) Puukannen hoitaminen

Puun lahoaminen on merkittävä ongelma puukansilla. Jos terassisi on valmistettu painekyllästetystä puutavarasta, joka on luokiteltu maastokontaktiin, se kestää paremmin lahoa. Toisaalta, jos se on valmistettu käsittelemättömästä puusta, lahon riski on suurempi. Mikä tahansa puu voi kuitenkin lahota, varsinkin jos se on tarpeeksi kauan märkää. Useimmiten lahoa esiintyy vaikeasti havaittavissa paikoissa, kuten portaiden askelmien alapuolella ja terassilautojen alla, joten jos mahdollista, ryömi terassin alle etsiessäsi lahonneita lautoja.

Jos löydät laudan, jonka laho on alle puolen tuuman syvyinen, se voidaan jättää paikalleen. Tätä syvemmät lahonneet laudat on kuitenkin vaihdettava. Poista lahonneet laudat piikkauspuikolla ja korvaa ne painekyllästetyllä ja lahonkestävällä laudalla.

8) Kuinka korjata terassin naarmut?

Komposiittikannet ovat alttiita naarmuille ja naarmuuntumiselle raskaasta leikistä tai ulkokalusteiden siirtelystä. Ratkaisut tähän ongelmaan vaihtelevat tuotetyypin ja valmistajan mukaan. Useimmat valmistajat suosittelevat, ettei naarmuja tai naarmuja työstetä, koska ne sulautuvat ajan myötä muuhun terassin väriin. Jos kyseessä on suuri tai huomattava naarmu, toiset valmistajat suosittelevat juotosraudan käyttöä naarmun tasoittamiseksi ja sen sulauttamiseksi muuhun terassin pintaan. Jos sinulla on syvä naarmu tai vakava vaurio, saatat joutua vaihtamaan koko kannen.

Näillä DIY-terassin huoltovinkeillä voit jatkaa ulkoilmasta nauttimista ja pitää terassin kauniina tulevina vuosina.

Jäikö jotain huomaamatta? Kerro meille alla olevassa kommenttiosiossa.