8 Tuotevarastointihäkkiä, jotka vähentävät jätteiden määrää.

8 Tuotevarastointihäkkiä, jotka vähentävät jätteiden määrää.

Ympäristönsuojeluviraston mukaan amerikkalaiset tuottivat vuonna 2018 huikeat 103 miljoonaa tonnia ruokajätettä. Vielä vuonna 2010 USDA arvioi, että 30-40 prosenttia Amerikan elintarvikehuollosta päätyi jätteeksi – usein kaatopaikoille. Syitä ovat muun muassa vääränlaisesta käsittelystä, kuljetusongelmista tai laitevioista johtuva pilaantuminen, mutta ehkä suurin syy ruokahävikkiin on se, että ihmiset valmistavat liikaa ruokaa eivätkä säilytä tähteitä oikein.

Riippumatta siitä, ostatko vai kasvatatko itse ruokasi, on tärkeää oppia, miten tuotteita säilytetään oikein.

1. Tuotepussit

Monenlaisia tuotteita on säilytettävä paikoissa, jotka ovat joko kylmiä ja kosteita, kylmiä ja kuivia tai viileitä ja kuivia. Pavut, ruusukaali, parsakaali, kukkakaali, retiisi ja viinirypäleet suosivat kosteita ja kylmiä olosuhteita, jotka voidaan luoda sijoittamalla ne rei’itettyihin tuotepusseihin jääkaappiin. Parsaa, tilliä ja persiljaa on hyvä asettaa vesilasiin, peittää rei’itetyllä tuotepussilla ja laittaa jääkaappiin.

2. Säilytyslaatikko.

Lehtivihannesten, keräsalaattien ja kaalin on oltava viileitä mutta kuivia. Niitä ei kannata pestä ennen varastointia, mutta jos peset, pyyhi ne kuiviksi paperipyyhkeillä. Laita ne sitten jääkaapin laatikkoon suljettuina vetoketjullisiin muovipusseihin.

Omenat, kypsät päärynät, kypsät mangot, mansikat, mustikat, vadelmat ja napa-appelsiinit tai muut sitrushedelmät sopivat hyvin muovipusseihin säilytyslaatikkoon. Erottele sitrushedelmät etyleenin tuottajista, kuten omenoista ja päärynöistä.

Viinirypäleet, kirsikat, luumut, punajuuret, kaali, nauriit, punajuuret, porkkanat, palsternakat, maissi, selleri ja inkivääri voidaan säilyttää irrallisina säilytyslaatikossa.

3. Kypsytä ensin.

Jotkin tuotteet, kuten kiivit, banaanit, avokadot, mangot, kokonaiset, leikkaamattomat melonit, päärynät ja ananakset, tulisi jättää keittiön tiskipöydälle kypsymään. Jos niitä ei käytetä heti, monet niistä voidaan säilyttää jääkaapissa.

Voit nopeuttaa kypsymistä laittamalla hedelmät paperipussiin ja sulkemalla sen. Hedelmien pitäisi kypsyä muutamassa päivässä. Jos haluat nopeuttaa kypsymistä entisestään, lisää omena tai banaani; niiden erittämä etyleenikaasu edistää kypsymistä. Voit myös käyttää kypsymisen nopeuttamiseen kulhossa keittämätöntä riisiä tai pellavaisia teepyyhkeitä.

Banaaniripustimet voivat viivästyttää kypsymistä ja suojata banaaneja mustelmilta – mutta älä laita niitä jääkaappiin.

4. Juurikellari

Joitakin tuotteita voidaan säilyttää viileässä, pimeässä ja kosteassa paikassa pitkiä aikoja. Vanhanaikainen juureskellari on ihanteellinen monien juuresten, kuten porkkanoiden, punajuurten, nauriiden, punajuurikkaiden, perunoiden, bataattien ja palsternakoiden säilytykseen. Ravista lika pois, mutta älä pese tuotteita. Varmista, etteivät ne ole märkiä tai ne voivat mädäntyä.

Juurikellarit olisi pidettävä noin 32-40 celsiusasteen lämpötilassa kypsymisen ja hajoamisen hidastamiseksi. Niiden tulisi myös olla riittävän kosteat, jotta estetään vihannesten kuihtumista aiheuttava kosteushävikki; niissä tulisi kuitenkin olla sopiva ilmanvaihto homeen estämiseksi.

5. Huoneen lämpötila

Jotkin tuotteet voivat vaurioitua, jos niitä säilytetään alle 40 asteen lämpötilassa, joten jääkaappi tai juurikellari ei ole sopiva paikka niiden säilytykseen.

Kurkut, munakoisot, sipulit, valkosipulit, paprikat, perunat, kurpitsat, kurpitsat, kurpitsat, tomaatit, banaanit, avokadot, ananakset, nektariinit, persikat, aprikoosit ja useimmat trooppiset hedelmät olisi säilytettävä viileässä paikassa keittiössä tai ruokakomerossa, poissa suorasta auringonvalosta ja mieluiten rei’itetyssä tuotepussissa.

6. Säilytä tai kuivaa

Saavuta pitkäaikainen säilytys säilömällä tai kuivattamalla tuotteita. Säilykkeitä voidaan säilöä kolmella eri tavalla: vesihauteessa, paineessa ja ilmakehähöyryssä. Kukin niistä soveltuu erityyppiseen säilöntään. On mahdollista säilöä mehua, hilloa, salaattia, marinoituja vihanneksia ja paljon muuta, tyypillisesti Mason-purkkeihin säilöttynä.

Vaihtoehtoisesti kuivatut hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään, ja niitä voidaan käyttää keitoissa, salaateissa, pastoissa tai yksinkertaisesti syödä sipseinä. Hyviä ehdokkaita ovat tomaatit, punajuuret, porkkanat, maissi, kurpitsa, banaanit, omenat, persikat, mansikat, mustikat, luumut ja päärynät. Säilytä tiiviisti suljetussa astiassa viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa.

7. Istuta

Mikään ei ole tuoreempaa kuin juuri poimitut hedelmät – eikä säilytys voisi olla helpompaa. Monet kokit pitävät keittiönsä ikkunalaudalla pieniä yrttiruukkuja, joista leikkaavat sen, mitä tarvitaan illalliselle kyseisenä iltana. Sisätiloissa on myös helppo kasvattaa pavunversoja tai pieniä salaatteja.

Monia näistä tuotteista voi lisätä puutarhassa kasvatetuista tai supermarketista ostetuista tuotteista. Inkivääri ja perunat versovat silmuja, jotka voi istuttaa. Selleriä voi kasvattaa matalassa vesiastiassa ikkunalaudalla. Basilika voidaan kasvattaa pistokkaista.

8. Vältä tyhjiöpakkaamista.

Raaka-aineita ympäröivän hapen poistaminen tyhjiösulkemalla voi johtaa pilaantumiseen. Hedelmiä ja vihanneksia, joita ei saa koskaan tyhjiöpakata raakana, ovat muun muassa seuraavat: sipulit, lehtikaali, kaali, parsakaali, retiisi, kukkakaali, sienet, banaanit ja kokonaiset omenat.

Viipaloidut omenat, jotka on sivelty sitruunamehulla, pakastetut banaanit, kypsennetyt sienet ja muut blanchoidut vihannekset voidaan turvallisesti tyhjiöimurilla sulkea säilytystä varten.