8 Tapaa korjata lattia: Koeteltuja ratkaisuja yleisimpiin lattianpäällystysongelmiin.

8 Tapaa korjata lattia: Koeteltuja ratkaisuja yleisimpiin lattianpäällystysongelmiin.

Lattiaongelmasi eivät ehkä olekaan niin ainutlaatuisia kuin luulet. Lattioita on monen muotoisia, kokoisia, -tyylisiä ja -materiaalisia, ja jokaisella on oma suosikkityyppinsä. Jotkut nauttivat maton viihtyisyydestä, kun taas toiset pitävät kovapuun puhtaasta ja rustiikkisesta ulkonäöstä. Joillakin alueilla suuret laatat ulottuvat talon toisesta päästä toiseen. Vaikka lattiat saattavat olla ainutlaatuisia, niiden aiheuttamat ongelmat eivät ole niitä tee-se-itse-rakentajille ja kodinomistajille. Tässä on kahdeksan yleistä lattiaongelmaa, joita voi esiintyä milloin tahansa, ja suosituksia siitä, mitä voit tehdä niiden korjaamiseksi.

Kuinka korjata vinkuva lattia?

Kauneudestaan ja lämmöstään huolimatta puulattiat voivat olla äänekkäitä ja vinkuvia. Yleensä vinkuminen johtuu siitä, että kovapuu kuivuu ja kutistuu, jolloin lattialaudoille jää tilaa liikkua. Kun laudat liikkuvat jalan alla, ne hankautuvat niitä kiinnittäviä nauloja vasten aiheuttaen vinkumista ja urinaa.

Helpoin tapa korjata vinkuva lattialauta on löytää syyllinen ja ripotella vinkuvalle alueelle vauvojauhetta tai jauhemaista grafiittia, kuten AGS Automotive Solutionsin jauhemaista grafiittivoiteluainetta. Muista levittää jauhe lautojen väliin, jotta se tunkeutuu sisään ja lopettaa vinkumisen.

8 Tapaa korjata lattia: Koeteltuja ratkaisuja yleisimpiin lattianpäällystysongelmiin.

Matto, kovapuu, vinyyli ja laattalattiat.

Bob Vila on tehnyt yhteistyötä Empire Todayn kanssa auttaakseen sinua hankkimaan helposti kauniit uudet lattiat edulliseen hintaan.
Maksuttomat arviot kotona.

Miten korjata poksahtelevat laatat?

Laattojen irtoaminen lattiasta on toinen yleinen laatoitusongelma, joka vaivaa tee-se-itse-rakentajia, ja siihen voi olla useita syitä. Laatta-asentaja on esimerkiksi saattanut käyttää väärää laatan alusmateriaalia. Jos hän asetti laatat vaneri- tai puualustan päälle, jotka molemmat taipuvat, laatat voivat irrota. Lisäksi asentaja on saattanut käyttää väärää sementti- tai kittiä tai hän ei yksinkertaisesti levittänyt sitä oikein.

Tee-se-itse-rakentajien on määritettävä ongelma, ennen kuin he voivat korjata laatat. Jos kyse on huonosta tartunnasta, hio tai lohko olemassa oleva sively pois lattiasta ja laatoista ja käytä oikeaa tuotetta. Jos lattiassa on vanerinen aluslattia, saattaa olla tarpeen poistaa laatat, asentaa sementtilevy ja asentaa laatat uudelleen.

Miten korjata vääntyvät lattiat?

Yksi ongelma, jonka kanssa kosteassa ilmastossa asuvat saattavat olla tekemisissä, on vääntyvä lattia. Lattia vääntyy, kun puulattia imee liikaa kosteutta (joko vuodosta tai kosteudesta), jolloin se turpoaa. Koska jokainen lauta on lukittuna useiden muiden lautojen väliin, se ei voi mennä muualle kuin ylöspäin, jolloin yksittäiset lattialaudat vääntyvät toisiaan vasten.

Ensimmäinen askel vääntyvän lattian hoitamisessa on saada kosteus kuriin. Ilmankuivain tekee ihmeitä, vaikka sen vaikutus saattaa kestää useita päiviä. (Esimerkiksi Frigidairen 70 tuuman ilmankuivain oli paras kokonaisvalinta tutkitussa oppaassamme, joka käsitteli parhaita kellarikuivaimia.) Jos ilmankuivain ei ratkaise ongelmaa, voi olla tarpeen poistaa poimuuntunut lattia ja vaihtaa se.

Miten korjataan lohkeillut laatta?

Laattalattiat ovat kestäviä ja kovaa kulutusta kestäviä, mutta jos joku pudottaa vahingossa painavan maljakon, keilapallon tai minkä tahansa kovan ja painavan esineen, nämä laatat voivat halkeilla tai lohkeilla. Tämä ei ainoastaan näytä pahalta, vaan se voi myös olla turvallisuusongelma paljaille jaloille – sekä kompastumisvaara.

Ainoa tapa korjata lohjennut tai rikkoutunut laatta kunnolla on vaihtaa se. Pukeudu käsineisiin ja suojalaseihin ja irrota laatta varovasti lohkaisemalla se pois vasaralla ja muuraustaltalla. Lastu pois myös kaikki olemassa oleva sementtilaasti. Säästä pala laattaa vertailukohtana, kun vertaat uutta laattaa rautakaupassa. Kun olet löytänyt korvaavan laatan, laita se paikalleen sopivalla ohenteella.

Naarmuuntuneiden puulattioiden korjaaminen

Jos naarmuuntuneet lattiat vaivaavat kotiasi, et ole yksin. Huonekalujen jalkojen, nopeiden lemmikkieläinten ja säännöllisen kulumisen aiheuttamat naarmut voivat kaivautua pintakäsittelyyn ja jopa varsinaiseen lattiamateriaaliin. Pienellä vaivannäöllä voit palauttaa asiat ennalleen viikonlopussa.

Naarmun korjaustapa riippuu naarmusta. Hio kevyet naarmut pois lattianpesuaineella ja liinalla. Syvemmät naarmut, jotka eivät ole aivan tunkeutuneet puun sisään, puhdista lattia ja levitä lattianvirkistäjää. Jos naarmu on lävistänyt puun, kokeile käyttää puun naarmuuntumisen peitettä, saksanpähkinöitä tai sovittaa tahraa ennen kovapuun elvyttäjän levittämistä.

Syvien naarmujen korjaaminen saattaa viedä enemmän kuin yhden viikonlopun, sillä lattia saattaa vaatia täydellisen kovapuun uusimisen. Tähän kuuluu koko lattian kuoriminen, vaurioituneen alueen hionta, värjäys ja lattian tiivistäminen.

Miten korjata haalistuneet puulattiat?

Kaikki arvostavat luonnonvaloa, ja mitä enemmän saamme sitä koteihimme, sitä parempi. Ikkunoiden läpi valuva auringonvalo voi kuitenkin haalistaa kovapuulattian, mikä aiheuttaa värimuutoksia ja sameutta.

Yksinkertaisin ratkaisu lievästi auringon haalistamaan kovapuulattiaan on käyttää vesipohjaista virkistettä, kuten Rejuvenaten Professional Wood Floor Restorer -hoitoainetta. Nämä tuotteet on suunniteltu tuomaan kiilto, väri ja kiilto takaisin haalistuneisiin tai vanheneviin lattioihin. Levitä tuote yksinkertaisesti sienellä pinnalle ja hankaa se kevyesti lattian ulkonäön palauttamiseksi.

Miten korjata halkeillut betonilattia?

Usko tai älä, on täysin normaalia, että betonipinnoissa näkyy halkeamia. Mutta se, että se on normaalia, ei tarkoita, että sinun on elettävä lattian halkeamien kanssa.

Onneksi betonissa olevien halkeamien korjaaminen on suhteellisen helppoa. Käytä ensin muuraustalttaa lohkaistaksesi halkeaman V:n muotoon koko sen pituudelta. Käytä sitten betonihalkeaman tiivistysainetta halkeaman täyttämiseen ja tiivistämiseen. Esimerkiksi Sashcon Slab betonihalkeamien korjaustiiviste oli yksi parhaista parhaista betonihalkeamien täyttöaineista tutkimassamme oppaassa. Muista sovittaa tiivisteen väri olemassa olevaan betoniin, jotta korjaus sulautuu siihen.

Miten korjata lattian vajoaminen?

Valitettavasti yksi yleisimmistä lattiaongelmista on myös yksi vaikeimmista korjata. Lattia vajoaa, kun lattian alla oleva tukirunko alkaa rapistua iän tai kosteuden vuoksi. Tämä voi johtua mätänevästä pylväästä, heikentyneestä palkista tai monista muista ongelmista.

Olipa ongelma mikä tahansa, on tärkeää tunnistaa syy ja korjata se. Mädäntyneet pylväät voidaan korvata betonisilla lally-pylväillä, kun taas heikentyneet palkit voidaan liittää uuteen puutavaraan lujuuden lisäämiseksi. Yleisesti ottaen molemmat vaihtoehdot edellyttävät olemassa olevan rungon nostamista pullonostimella, mikä voi olla enemmän kuin mitä jotkut kotityöläiset osaavat käsitellä. Jos näin on, pyydä ammattilainen hoitamaan asia ennen kuin on liian myöhäistä.