8 Istutusvirhettä, jotka voivat pilata puutarhasi ennen kuin se pääsee edes käyntiin

8 Istutusvirhettä, jotka voivat pilata puutarhasi ennen kuin se pääsee edes käyntiin

Monet puutarhaviljelyvirheet johtuvat kärsimättömyydestä, sillä pyrimme usein saamaan kasvimme tuottamaan hedelmiä (tai kukkia) mahdollisimman nopeasti. Kuitenkin, kuten oikeiden lasten kasvatuksessa, kasvien vanhemmuus tarkoittaa taimiemme vaalimista vaikeiden aikojen läpi aina täyteen kypsyyteen asti. Muuten ne eivät ehkä seiso tarpeeksi vahvana tehdäkseen sinut ylpeäksi!

Hidasta ja nauti prosessista yhtä paljon kuin lopputuotteesta, ja huomaat, että se tekee puutarhanhoidosta yhtä rentouttavaa kuin palkitsevaa. Jos kasvisi ovat joskus joutuneet alla olevien virheiden uhriksi, tiedä, ettet ole yksin; monet kiireiset puutarhurit ovat tehneet näitä yleisiä virheitä.

1. Siementen aloittaminen liian aikaisin.

Talvella tylsistyneet puutarhurit saattavat joutua houkutukseen aloittaa siementen kylvö jo tammikuussa. Jos viimeinen pakkaspäiväsi on kuitenkin vasta toukokuussa, yksivuotiset kasvit pursuavat siihen mennessä sisäastioistaan.

Hyvä nyrkkisääntö on kylvää talvenkestävät kukat ja vihannekset, kuten orvokit ja kaalit, 10 viikkoa ennen kevään viimeistä pakkaspäivää ja kylvää ne ulos kuukautta ennen kyseistä päivämäärää. Aloita ne, jotka eivät ole kestäviä, kuten impatiens ja tomaatit, kylvämällä ne kaksi kuukautta ennen viimeistä pakkaspäivää, jotta ne voidaan istuttaa ulos heti viimeisen pakkasen mentyä ohi.

2. Lannoitetaan liikaa liian aikaisin.

Aivan kuten et syöttäisi aikuisen ruokaa vauvalle, älä anna nuorille kasveille kypsän kasvin lannoiteannosta. Odota sen sijaan, että niillä on pari oikeaa lehteä – toinen lehtipari, joka ilmestyy heti pyöreähköjen siemenlehtien jälkeen – ennen kuin alat ruokkia niitä. Käytä sitten vain noin neljäsosaa tuotteen ohjeiden suosittelemasta lannoitemäärästä tai saatat muuten polttaa taimet. Hellävarainen orgaaninen lannoite, kuten kalaemulsio, toimii hyvin tähän tarkoitukseen, kunhan haju ei haittaa.

3. Maan kääntäminen liian aikaisin

Puutarhan liian aikaisella muokkaamisella voi olla ikäviä seurauksia, varsinkin jos maaperäsi on savimaata. Se aiheuttaa tonttisi paksuuntumisen, eikä hyvällä tavalla! Jos yrität muokata maata liian aikaisin, kun se on vielä tahmeaa, voi muodostua kovia kokkareita, jotka pysyvät mukana koko loppukesän.

Voit testata, onko puutarhasi valmis, puristamalla ensin kourallisen multaa. Jos se muodostaa kämmenessäsi kovan pallon, se on liian märkää muokattavaksi. Jos se murenee, voit kaivaa.

4. Taimia ei koveteta.

Sisätiloissa keinovalossa aloitetut taimet ovat kuin ihosi keväällä – ne ovat pehmeitä ja herkkiä vietettyään kuukausia suojassa auringolta ja tuulelta. Samoin kuin epidermis, myös kasvin lehdet on altistettava ulko-olosuhteille vähitellen, tai ne palavat.

Jos taimet eivät ole jo kylmäkehikossa, aloita kovettumisprosessi 1-2 viikkoa ennen kuin aiot istuttaa kasvit ulos. Aloita asettamalla ne varjoisaan paikkaan ulkona vain muutamaksi tunniksi. Pidennä niiden ulkonaoloaikaa päivittäin ja siirrä ne vähitellen täyteen aurinkoon.

5. Taimien istuttaminen liian syvälle

Tomaatin taimet voidaan ja pitää istuttaa melko syvälle, niin että kaksi kolmasosaa kasvista on maan alla. Tämä rohkaisee niitä tekemään enemmän juuria varren hautautuneeseen osaan. Useimmat muut kasvit eivät kuitenkaan siedä tällaista käsittelyä, eikä niitä pitäisi istuttaa maahan tai sänkyyn yhtään syvemmälle kuin ne kasvoivat alkuperäisessä astiassaan.

Jos vihannespuutarhasi on yleensä liian märkä etkä voi rakentaa korotettuja sänkyjä, voit sijoittaa kasvit korotettuihin riveihin, jotka ovat hieman korkeammalla kuin rivien väliset kulkuväylät (tai kaukalot). Näin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois vihannesten korotetusta maasta.

6. Sijoituspaikan valitseminen ilman riittävästi aurinkoa

Jotkin kukat ja vihannekset, kuten impatiens ja salaattivihannekset, sietävät osittaista varjoa ja saattavat jopa suosia sitä sen tarjoamien viileämpien olosuhteiden vuoksi. Useimmat kasvit, kuten tomaatit ja kehäkukat, haluavat kuitenkin kaiken mahdollisen auringon, mieluiten vähintään 8 tuntia päivässä. Jos ne eivät saa riittävästi valoa, ne eivät kuki tai tuota hyviä hedelmiä ja ovat alttiita sieni-ongelmille.

7. Taimien kuivumisen salliminen

Kun olet istuttanut taimet, saatat huokaista helpotuksesta ja ajatella, että voit antaa luontoäidin hoitaa homman. Se ei kuitenkaan ole aina tarkkaavainen vanhempi, ja sen kastelulla on taipumus olla hieman satunnaista. Sinun on siis ehkä kasteltava hieman ylimääräistä vettä, kunnes taimet ovat vakiintuneet.

Kerros multaa nuorten kasvien ympärillä voi auttaa pitämään ne kosteina. Valitsemastasi mullatyypistä riippuen se voi myös pitää maaperän viileämpänä. Kasvatettavasta kasvityypistä riippuen tämä voi olla hyvä asia, mutta ei välttämättä niinkään, joten voit jättää mullan pois lämpöä rakastavista kasveista.

8. Puutarhan tuholaisten karkottamatta jättäminen

Kaikesta työstäsi huolimatta saatat eräänä aamuna astua puutarhaan ja huomata arvokkaat taimesi kaivetuiksi tai pureskelluiksi. Kaivaminen on saattanut olla haisunäädän työtä, joka on etsinyt toukkia kosteasta maasta, kun taas pureskelu on saattanut olla nälkäisten jänisten tai murmelien syytä.

Jos tiedät, että naapurustossasi lymyilee tällaisia roistoja, voit usein "viilentää" pureskelijoita ripottelemalla siirtoistutuksiin cayennepippuria heti niiden istuttamisen jälkeen. Kaivajien lannistaminen voi kuitenkin olla vaikeampaa. Jos varmistat, että koko puutarha on kostea, etkä vain siirtoistutusten ympärillä olevat osat, voit ehkä pelotella näitä sitkeitä tuholaisia.