8 Asiaa, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tietää ikkunoiden läpiviennistä.

8 Asiaa, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tietää ikkunoiden läpiviennistä.

Rakentamisen aikana rakentaja ryhtyy moniin varotoimenpiteisiin talon suojaamiseksi vesivahingoilta. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on ikkunoiden räystäslaudoituksen asentaminen. Se on ohutta materiaalia, joka lisätään ikkunoiden ympärille ja joka estää veden tunkeutumisen sisään.

Ajan mittaan pienikin rako ikkunan ympärillä, josta vesi pääsee sisään, voi aiheuttaa homeen kasvua, puun lahoamista ja rakenteellisia vaurioita, jotka voivat vaatia kalliita korjauksia. Jos olet huolissasi kotisi ikkunoista tai olet vain utelias ikkunoiden räystäslevyistä, lue lisää ja opi perusasiat tästä keskeisestä osatekijästä, joka pitää kotisi vesitiiviinä.

1. Ikkunoiden räystäät suojaavat ikkunaa – ja taloa – vesivahingoilta.

Vaikka kodin sivuraide toimii pääasiallisena suojan lähteenä sääolosuhteita vastaan, ikkunat ja muut sivuraiteen läpi menevät läpiviennit vaativat lisävedeneristystä. Ikkunan, katon tai savupiipun tiiviste on suunniteltu asennettavaksi kerrosjärjestyksessä, samaan tapaan kuin kattoon asennetaan vyöruusu. Jokainen peräkkäinen kerros peittää alla olevan kerroksen ja ohjaa veden virtauksen alas ja pois.

2. Yhteen ikkunaan voidaan asentaa useita erilaisia räystäskouruja.

Ikkunoiden kolme päätyyppiä ovat tippukorkki, räystäsnauha ja valettu vinyyli, ja kukin tyyppi on tarkoitettu ikkunan eri osiin. Myös höyrynsulkuja käytetään usein ikkunoiden tuulettamiseen niiden asennuksen yhteydessä.

 • Tippukorkki: Tippukorkki on saatavana Z-muotoisina peltilevyinä, ja se on suunniteltu sopimaan ikkunan yläreunan päälle pienen katosmaisen katoksen tapaan, jotta vesi valuu ulospäin ja ei pääse valumaan ikkunan taakse.
 • Laippanauha: Tätä itsekiinnittyvää kalvoa on saatavana 4 tuuman ja 6 tuuman rullina, ja se leikataan siten, että se sopii karkean aukon sisäreunaan (seinään ikkunan pitämiseksi rakennettu kehys). Kun se on tiukasti paikallaan, se estää tehokkaasti veden pääsyn raakapuun sisään.
 • Valettu vinyyli: Usein "kynnyspannuksi" tai "ikkunapannuksi" kutsuttu, tämäntyyppinen ikkunapellitys on jäykkä ja valmiiksi muotoiltu sovittamaan raakapellin aukon sisäpuolelle alareunaa pitkin. Siinä on kaltevuus, joka edistää veden valumista alas ja ulos. Kynnyskouruja käytetään yleisesti vinyyliverhoiltujen ikkunoiden asennuksessa, mutta ei niin usein puuikkunoissa.
 • Höyrynsulku: Vaikka höyrynsulku ei teknisesti olekaan tiivistystyyppi, höyrynsulkua – talon kelmua, joka asennetaan koko puuverhouksen ulkopuolelle ennen sivuraiteen asentamista – käytetään joskus ikkunoiden asennuksen yhteydessä tiivistyksenä käärimällä se raakapellin sisäreunojen ympärille.

3. Alumiininen ikkunan pellitys ei ole paras vaihtoehto kaikkiin koteihin.

Vaikka alumiini on edullinen ja joustava metalli ikkunoiden räystäslaudoitukseen, se ei ole paras valinta kaikkiin koteihin ja paikkoihin. Rannikkoalueilla suolainen ilma voi aiheuttaa alumiinin kuoppaantumista ja hapettumista, minkä vuoksi se ei ole paras valinta ikkunanlistamateriaaliksi näillä paikkakunnilla. Samoin saastunut kaupunki-ilma on kova alumiinille. Vaikka metalli kestää hyvin maalia, maalaamaton alumiinisäleikkö voi syöpyä joutuessaan kosketuksiin joidenkin rakennusmateriaalien, kuten betonin, laastin ja painekyllästetyn puun kanssa.

Asennusalan ammattilaisten tulisi tietää näistä alumiinisten ikkunoiden räystäslevyjen mahdollisista ongelmista ja auttaa sinua päättämään, onko se sopiva ratkaisu tilanteessasi. Jos se on, muista kysyä asentajaltasi kelan materiaalin paksuudesta (ei ohuempi kuin 0,022-0,024 tuumaa on suositeltavin vaihtoehto) ja siitä, onko asennettava räystäslevy valmiiksi viimeistelty. (Jos se ei ole esivalmistettu, onko se suunniteltu kestämään kaupunkien saastumista tai kosketusta mahdollisesti syövyttävien materiaalien kanssa?).

Jos ikkuna-asiantuntijasi ei suosittele alumiinista räystäslistaa, harkitse kuparista räystäslistaa. Kuparin hyviä puolia on, että se juotetaan helposti (alumiinia ei voi juottaa) ja se kestää korroosiota, kun sitä käytetään yhdessä useimpien rakennusmateriaalien kanssa. Huonona puolena on tietenkin se, että kupari on paljon kalliimpaa.

4. Kun ikkuna asennetaan olemassa olevaan seinään, ikkuna on räystäslaudoitettava hyvin erityisessä järjestyksessä.

Ikkunavalmistajat suosittelevat ikkunoilleen parhaiten sopivaa ikkunoiden räystäsmenetelmää, ja takuun säilyttämiseksi tätä prosessia on noudatettava huolellisesti. Joissakin ikkunoissa on nykyään yläreunassa sisäänrakennetut kanavat, joiden ansiosta yläreunaan ei tarvitse asentaa tippukorkkia. Vaikka valmistajan ohjeiden on aina oltava etusijalla, tässä on tavanomainen järjestys, jota on noudatettava, kun ikkuna asennetaan olemassa olevaan seinään. (Huomaa, että valmistajan suosituksia on noudatettava myös silloin, kun asennat ikkunan räystäslevyjä olemassa oleviin ikkunoihin).

 • Ensin höyrynsulku (house wrap) leikataan ja kääritään ikkunan sisäpuolelle. Ennen ikkunoiden asentamista hengittävä höyrynsulku kääritään koko talon vaipan (sivuttomat vaneriseinät) ulkopinnan ympärille, myös ikkunoiden karkeiden aukkojen päälle.

Ikkuna-asentaja leikkaa höyrynsulun ikkunan yli (usein X-kuvioittain) ja vetää sitten läpät ikkunan läpi sisäpuolelle ja nitoo ne paikoilleen. Huomautus: Kaikki ikkunavalmistajat eivät halua, että höyrynsulku kääritään; jotkut haluavat, että se leikataan tasaisesti karkean aukon reunojen kanssa, koska heidän suosittelemansa tiivistysteippi tarttuu paremmin paljaaseen puuhun kuin höyrynsulkuun.

 • Seuraavaksi asennetaan itsekiinnittyvä tiivistysteippi raakavara-aukon sisäpuolelle käärityn höyrynsulun päälle (ellei valmistaja toisin määrittele), jotta raakavara-aukon sisäreunaan muodostuu vesitiivis tiiviste. Teippi kiinnitetään alareunaa tai kynnystä pitkin, sitten sivuja pitkin (pielet) ja lopuksi aukon yläreunaa pitkin (pää). Asennettaessa tässä järjestyksessä jokaisen peräkkäisen kalvonauhan reunat peittävät alla olevan nauhan ja ohjaavat veden alaspäin.
 • Tämän jälkeen asentaja asettaa yleensä kynnyspellin kalvon päälle raakapellin alareunaa pitkin. Tämän jälkeen ikkuna asetetaan raakakoolaukseen, tasoitetaan ja naulataan paikalleen. Uusissa ikkunoissa on naulauslaipat, jotka ulottuvat tasaisesti talon vaipan ulkopintaa pitkin.
 • Seuraavaksi sivu- ja yläreunan naulauslaippojen päälle laitetaan lisää naulausnauhaa, joka tiivistää naulanreiät ja peittää vaipan ja laipan välisen sauman. Tärkeintä tässä on, että alareunan naulauslaipan päälle ei asenneta naulausnauhaa. Jos ikkunaan pääsee tulevaisuudessa vahingossa vettä, sen on päästävä pois.
 • Jos ikkuna vaatii tippukorkin, se on asennettava tässä vaiheessa. Tippukorkki kiinnitetään ikkunan yläpuolella olevaan vaippaan, ja sen jälkeen tippukorkin kiinnittämiseen käytettyjen naulojen päälle kiinnitetään kaistale räystäsnauhaa. Tämä viimeistelee pellityksen, ja sivuraide voidaan nyt asentaa.

5. Tarkista paikalliset rakennusmääräykset ennen kuin ostat korvaavan ikkunan pellityksen tai palkkaat ikkunan pellityksen korjauksen ammattilaisen.

Vesiongelmat ovat yksi kodinomistajien tärkeimmistä syistä uusien ikkunoiden asentamiseen. Jos haluat, että uusi ikkuna kestää hyvän aikaa, sinun on varmistettava, että ikkunan pellitys tekee tehtävänsä.

Kun korjaat tai vaihdat ikkunan pellityksiä, muista tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset. Monet vaativat, että noudatat ikkunan tai ikkunan pellin valmistajan ohjeita pellin asianmukaisesta asentamisesta. Ennen uusien tai kunnostettujen ikkunoiden asentamista karkeat aukot on jälkiasennettava uudella pellityksellä. Useimmissa säännöissä edellytetään, että räystäslevy ulottuu ulkoseinän pintaan tai vettä kestävään esteeseen, ja niissä on erityisiä päällekkäisvaatimuksia (kuten yläosan räystään ulottaminen sivuräystään päälle).

Useimmat Yhdysvaltojen kunnat ottavat käyttöön tai noudattavat asuinrakentamista koskevia International Residential Code (IRC) -vaatimuksia. IRC:ssä asetetaan vähimmäisvaatimukset räystästuotteille sen varmistamiseksi, että ne estävät veden tunkeutumisen seiniin ja rakennuksiin. Ulkoikkunoiden asentamista koskeva IRC päivitettiin vuonna 2018, jolloin asetettiin vaatimukset itsekiinnittyville kalvoille ja muille vilkkuvaustuotteille.

Räystästys on jopa osa Energy Star -ohjelman ikkunoille asettamia vaatimuksia. Jotta valmistajan ikkunat täyttäisivät Energy Star -kriteerit, valmistajan asennusohjeissa on oltava yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten tuotteeseen tulisi asentaa pellitys.

Ikkunoiden vaihtaminen voi olla kallis kodin kunnostuskohde, joten on järkevää varmistaa, että työ tehdään oikein ja että ikkunoiden pellitykset asennetaan oikein. Voit myös lohduttautua sillä, että uudet energiatehokkaat ikkunat saattavat maksaa itsensä takaisin alhaisempina energialaskuina.

6. Ikkunoiden räystäänasennus kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Oletko innokas oppimaan, miten ikkunoiden räystäslaudat asennetaan? Ota rauhallisesti. Ikkunoiden asentaminen ja räystään asentaminen voi olla hankalaa, minkä vuoksi koko prosessi on parasta jättää ammattilaisten tehtäväksi. Paikallisista määräyksistä riippuen paikallinen rakennustarkastaja voi myös tarkistaa, että ikkunoiden räystäslaudoitus (ja kaikki ikkunoiden asennukseen liittyvät seikat) täyttää paikalliset rakennusmääräykset. Puusepäntyön hyvin osaava tee-se-itse-rakentaja voi asentaa ikkunat ja pellit itse. Riippumatta siitä, teetkö työn itse vai palkkaatko ammattilaisen, muista, että ikkunoita asennettaessa voi olla tarpeen hankkia lupa. Muista kysyä paikalliselta rakennusvirastolta, millaisia paperitöitä tarvitaan ennen kuin aloitat.

7. Ikkunoiden vuotojen yleisiä syitä ovat pellin asennuksessa tehdyt virheet.

Vaikka ikkunan tuuletus ei ole vaikea prosessi, vuotoja voi syntyä, jos asentaja ei aseta tuuletusnauhaa oikeassa järjestyksessä tai valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kattoikkunat ovat erityisen alttiita vuodoille, ja niiden estämiseksi on asennettava räystäs oikein. Yleisimpiä virheitä ovat mm:

 • Räystäsmateriaaleja ei ole kerrostettu "vyöhyke" -muotoon.
 • Ikkunan alaosan tiivistäminen ja veden pidättäminen sisälle.
 • Räystäsnauhan venyttäminen asennuksen aikana, jolloin se voi supistua ja vetäytyä pois jättäen aukon, josta vesi pääsee sisään.
 • Vilkkuteipin kiinnittämisen laiminlyönti. Teipin painaminen paikalleen käsin ei yleensä riitä. Tiiviin tiivistyksen aikaansaamiseksi on käytettävä räystäskalvorullaa (jota myydään samassa käytävässä kuin räystäsnauhaa).
 • Valmistajan ohjeiden noudattamatta jättäminen. Valmistajat saattavat vaatia tietyn merkkistä räystäsnauhaa, ja jotkut saattavat vaatia lisää tiivistysmassaa tai tiivistettä räystäsprosessin aikana. Ikkunoiden ja ikkunan pellityksen asentamista ja tiivistämistä koskevien ohjeiden noudattamatta jättäminen voi johtaa vuotavaan ikkunaan.

8. Aina ei ole helppo sanoa, onko olemassa oleva ikkunan pellitys viallinen.

Kun ikkuna on asennettu, ainoa näkyvissä oleva pellitys on tippukorkin etureuna (jos ikkuna vaatii sellaisen). Jos huomaat ohuen peltipellin irtoavan ikkunan yläpuolelta, on todennäköistä, että tippakorkki on joko asennettu huonosti tai nauloja paikallaan pitävä puuverhous on lahonnut, jolloin tippakorkki on päässyt putoamaan.

Vuoto voi myös viitata pellin ongelmiin. Jos ikkunasta vuotaa vettä taloon, se voi tarkoittaa, että pellitys on asennettu väärin – tai että ikkunan jokin muu osa vuotaa. Joka tapauksessa on hyvä pyytää pätevää ikkunanasentajaa tarkastamaan ikkuna. Vaurioitunut tippakorkki tai mikä tahansa vuoto on tarkastettava ja korjattava pikaisesti vesivahinkojen estämiseksi.