7 Tärkeää asiaa, jotka sinun on hyvä tietää kolibrisyöttölaitteesta

7 Tärkeää asiaa, jotka sinun on hyvä tietää kolibrisyöttölaitteesta

Jos asut Yhdysvaltojen itäisellä puoliskolla, rubiinikolibrit saattavat vierailla luonasi tänä keväänä. Lännessä asuville kolibrilajit, kuten mustakylkikolibrit, Costan, Allenin, rufous ja Annan kolibrit, saattavat muuttaa pihasi läpi. Joka tapauksessa, jos olet onnekas asuessasi kolibrien suosimalla alueella, voit rohkaista kolibreja vierailemaan lähietäisyydeltä ripustamalla kolibriruokintapöytiä puutarhaan. Nämä pikkuruiset linnut tarvitsevat hämmästyttävän paljon kaloreita päivässä, jotta niiden uskomattoman nopea aineenvaihdunta toimii. Itse asiassa kolibreilla on maailman eläimistä korkein aineenvaihdunta.

Vaikka kolibrit syövät pieniä hyönteisiä, mehua ja siitepölyä, suurin osa niiden ravinnosta on sokeripitoista nektaria, jota erittävät kukat, jotka ovat riippuvaisia niistä ja muista pölyttäjistä, kuten perhosista ja mehiläisistä, siementen leviämisessä. Voit houkutella kolibreja puutarhaan istuttamalla niiden suosikkikukkia, joita ovat muun muassa lantana, zinnia, salvia, kukkatupakka, petunia ja ketohanhikki. Mutta jos haluat todellisen show’n, kolibriruokinta, joka on ripustettu niin, että sitä on helppo tarkkailla läheisestä ikkunasta tai puutarhan penkiltä, on houkuttelevampi vaihtoehto.

Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä ruokintalaitteiden ripustamisesta ja ylläpidosta, jotta ne houkuttelevat mahdollisimman paljon kolibreja.

1. Ripusta useampi kuin yksi syöttölaite.

Älä anna niiden pienen koon hämätä itseäsi – se, mitä kolibrilta puuttuu kookkautta, se korvaa sen sisulla ja hengellä. Ei ole lainkaan harvinaista, että yksi kolibri, yleensä uros, ottaa ruokintalaitteen omakseen ja ajaa aggressiivisesti pois kaikki muut mahdolliset vierailijat. Vaikka on viihdyttävää seurata niiden lentoharrastuksia, kun ne syöksähtelevät ja pyörähtelevät ja höpöttelevät hullun lailla, on todennäköistä, että haluaisit saada mahdollisimman monta kolibria vierailemaan ruokintalaitteessasi. Ratkaisu on yksinkertainen: Ripusta vähintään kaksi ruokintapaikkaa (mieluiten useampia), jotka sijaitsevat vähintään kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Näin hallitseva lintu voi edelleen puolustaa reviiriään, mutta voit nauttia myös muista kolibreista.

2. Tarjoa vesilähde lähelle.

Vaikka kolibrit eivät juo paljon vettä, sillä niiden siemailema nektari riittää pitämään ne nesteytettynä, ne tarvitsevat vettä kylpemiseen, aivan kuten muutkin linnut. Roiskiminen ja roiskiminen auttaa pitämään niiden höyhenet hyvässä kunnossa, sillä se huuhtelee pois kaikki tahmeat nektarijäämät, joita on saattanut tippua juomisen aikana. Uiminen auttaa myös poistamaan tuholaisia ja pölyä. Toisin kuin monet muut takapihan linnut, kolibrit käyvät kuitenkin harvoin perinteisissä lintukylvyissä. Ne kuitenkin rakastavat sumua. Jos haluat houkutella pihallesi enemmän kolibreja sumuveden avulla, asenna hyvin matala suihkulähde, jossa on aurinkoenergialla toimiva kupliva suihkulähde, kuten AISITIN Solar Bird Bath Fountain, joka on säädetty hienoimmalle suihkulle. (Muita laadukkaita vaihtoehtoja on tutkitussa oppaassamme parhaista aurinkoenergialla toimivista lintukylpysuihkulähteistä). Sijoita suihkulähde niin, että se on melko lähellä ruokintapaikkaa ja myös pensasta tai puuta, jossa kolibrit voivat turvallisesti istua, kun niiden höyhenet kuivuvat.

3. Torju muurahaiset ja mehiläiset.

Muurahaiset, mehiläiset ja ampiaiset nauttivat sokerivedestä valitettavasti yhtä paljon kuin kolibrit. Jos nämä tuholaiset ryöstävät ruokintalaitteesi, sinun on ryhdyttävä toimiin niiden torjumiseksi. Yksi keino pitää muurahaiset loitolla on ripustaa ruokintalaitteet tukevalla siimalla, johon muurahaisten on vaikea kiivetä. Voit myös kiinnittää muurahaishauta, kuten Hummers Galore kolibrisyöttölaitteen hyönteissuoja, suoraan syöttölaitteen yläpuolelle. Kun ruokinta on täytetty vedellä, muurahaiset eivät pääse vallihaudan yli päästäkseen nektariin.

Jos mehiläiset ja ampiaiset ovat ongelma, niitä voi lannistaa ripustamalla perinteisten pullonmuotoisten kolibriruokkijoiden sijasta lautasenmuotoisia kolibriruokkijoita. Lautasruokinta-alustat, kuten tämä Juegoalin versio, ovat helppoja kolibrille mutta vaikeita hyönteisille, joten voit nauttia höyhenmäisten vieraidesi tarkkailusta ilman pelkoa kutsumattoman mehiläisen tai ampiaisen pistosta. Lautasruokinta-astiat ovat paljon vähemmän alttiita tippumiselle kuin perinteisesti muotoillut astiat.

4. Puhdista kaikki ruokintaastiat säännöllisesti.

Kolibrien rakastamassa sokeripitoisessa nektarissa kasvaa nopeasti hometta ja bakteereja, ja molemmat voivat sairastuttaa lintuja, jotka siemailevat pilaantunutta nestettä. Siksi on tärkeää, että kolibriruokintalaitteet jynssätään perusteellisesti vähintään kerran viikossa – kuumalla säällä useammin – jotta höyhenystävät pysyvät terveinä.

Monet kolibrinsyöttimet ovat astianpesukoneessa pestäviä; jos omasi ovat sellaisia, pese ne säännöllisesti astianpesukoneessa. Jos ei, liota purettua syöttölaitetta saippuavedessä, huuhtele se huolellisesti ja hankaa mahdollinen home tai lika pois syöttölaitteen rungon pulloharjalla. Käytä sitten vanhaa hammasharjaa tai putkipuhdistinta porttien ja muiden vaikeasti saavutettavien kohtien hankaamiseen. Huuhtele kaikki kokonaan ja anna kaikkien osien kuivua, ennen kuin kokoat syöttölaitteen uudelleen, täytät sen nektarilla ja ripustat sen takaisin pihalle.

5. Vaihda kolibriruokaa usein.

Kolibriruoka pilaantuu nopeasti, etenkin kun sää on lämmin. Koska kolibrit voivat sairastua juodessaan pilaantunutta nektaria, on tärkeää vaihtaa kolibriruokaa säännöllisesti. Vaihda nektari vähintään kahdesti viikossa viileällä säällä ja joka toinen päivä (tai jopa päivittäin), kun lämpötila on vähintään 80 astetta. Voit myös auttaa säilyttämään nektarin tuoreuden sijoittamalla ruokintalaitteet pois suoralta auringonpaisteelta. Älä kuitenkaan sijoita niitä liian varjoisaan paikkaan – silloin ohikulkevien kolibrien on vaikeampi havaita syöttölaitteita. Valitse sen sijaan paikka, jossa on pilkullinen varjo, tai paikka, joka on varjossa iltapäivän huippulämmön aikana.

6. Jätä punainen elintarvikeväri pois.

Kolibrit tuntevat suurta vetoa kirkkaisiin väreihin, erityisesti punaiseen, oranssiin, vaaleanpunaiseen ja violettiin. Älä itse asiassa ihmettele, jos utelias kolibri leijailee lähistöllä tarkastamassa sinua, jos uskaltaudut pihalle paidassa, joka on niiden suosikkisävyjä. Ei kuitenkaan ole totta, että kolibrit vaatisivat punaista väriä nektariinsa löytääkseen sitä. Itse asiassa joidenkin villieläinasiantuntijoiden mielestä punainen elintarvikeväri on mahdollisesti haitallista kolibrien terveydelle. Kunhan itse ruokinta on punainen ja se on ripustettu paikkaan, joka on helposti havaittavissa ylhäältä käsin, linnut huomaavat sen. Täytä siis ruokinta kirkkaalla kaupallisella kolibriruualla tai sekoita oma ruokintasi. Muista tämä helppo kolibriruokaresepti: Sekoita 1 osa valkoista pöytäsokeria 4 osaan vettä.

7. Pidä ruokinta pystyssä keväästä syksyyn.

Joillakin alueilla lännessä, erityisesti Etelä-Kaliforniassa, kolibrit pysyttelevät täällä ympäri vuoden. Suurimmassa osassa maata kolibrit vierailevat kuitenkin vain lämpiminä kuukausina ennen kuin lähtevät talveksi takaisin Etelä-Amerikkaan. Yleissääntönä on, että ruokintalaitteet kannattaa ripustaa maaliskuun puolivälissä, jos asut etelässä tai leudon talven alueella, ja huhtikuun alussa tai puolivälissä, jos asut pohjoisessa tai muualla, jossa talvi on hyvin kylmä.

Ei ole totta, että ruokintapöytien ripustaminen ylös lannistaa kolibreja muuttamasta syksyllä, mutta ruokintapöytiä ei kannata pitää pystyssä, jos linnut ovat poissa. Karkeana ohjeena on, että ruokintapöydät kannattaa poistaa 2 viikkoa sen jälkeen, kun lintuja ei enää näy. Tämä on yleensä lokakuun puolivälissä tai lopussa pohjoisessa ja marraskuun alussa tai puolivälissä etelässä.

Jos asut Etelä-Kaliforniassa tai jollakin muulla alueella, jossa kolibreja on ympäri vuoden, voit pitää ruokintalaitteet pystyssä ympäri vuoden.