7 Tärkeää asiaa, jotka on hyvä tietää skandinaavisesta muotoilusta

7 Tärkeää asiaa, jotka on hyvä tietää skandinaavisesta muotoilusta

Skandinavia koostuu – enemmän tai vähemmän – viidestä maasta, joista skandinaavinen design-estetiikka on saanut alkunsa: Islannista, Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista. Mutta mitä on skandinaavinen design? Se on lähestymistapa muotoiluun, joka on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Sen suosio kuitenkin kasvoi räjähdysmäisesti, kun IKEA, ruotsalainen tuotemerkki, jolla on laajoja kodin myymälöitä, teki suunnittelutyylistä kohtuuhintaista kaikkialla maailmassa.

Skandinaavinen muotoilu on tunnettu puhtaista, minimalistisista mutta erittäin toimivista huonekaluista, joita käytetään täydentämään luonnonvaloa täynnä olevia, sekavuudettomia tiloja. Sen yksinkertaiset linjat ja neutraalit paletit, joita korostetaan kirkkaalla värillä tai kahdella, luovat petollisen mutkattomia tiloja, joista ei halua poistua.

Skandinaavinen muotoilu ulottuu kuitenkin huonekalujen ja värien lisäksi myös arkkitehtuuriin, elektroniikkaan ja elämäntapaan, jossa pyritään eroon turhasta ja korostetaan vain olennaista. Se on ajattelutapa, joka hyväksyy luonnolliset, orgaaniset materiaalit ja pyrkii rauhalliseen kodikkuuteen.

1. Skandinaavinen muotoilu on minimalistista ja avointa.

Skandinaavisessa muotoilussa ei ole sijaa epäjärjestykselle. Näissä tiloissa sisustus riisutaan minimiin, ja jäljelle jäävät valoisat, avoimet huoneet. Minimaalinen ja avoin ei kuitenkaan tarkoita karua ja kylmää. Skandinaavisessa tyylissä kaikelle on oma paikkansa. Piilotetut säilytystilat, jotka toimivat myös istuimina, jalkatukina tai pöytinä, maksimoivat jokaisen huonekalun käytön.

Minimaalinen tarkoittaa tässä mielessä jokaisen käytettävissä olevan tilan hyödyntämistä, jotta huone olisi mahdollisimman avoin. Tavoitteena on, että kaikella on oma paikkansa. Jos sillä ei ole paikkaa, se ei ehkä ole tarpeellinen. Huonekalut, taideteokset ja arkkitehtuuri, joissa on yksinkertaiset, selkeät linjat, estävät liikaa visuaalisia ärsykkeitä, jotka "sotkevat" mieltä.

2. Scandi-tyyli suosii valoa ja luontoa.

Avoimet tilat ja minimalistinen lähestymistapa täydentyvät täysin skandinaavisten huonekalujen ja lattioiden vaaleilla puulajeilla. Vaalea puu myös heijastaa mahdollisimman paljon valoa ja lämmittää samalla tilaa puun sävyllä, tekstuurilla ja jyvällä. Luonto estää keveyttä tuntumasta koskaan karulta. Käyttämällä huonekasveja, kiveä ja lämminsävyisiä puulajeja skandinaavinen kosketus ei koskaan tunnu laitosmaiselta. Kun lämpötilat laskevat, lämpimiä kuvioita ja tekstiilejä lisätään, mutta ne sopivat skandinaavisen teeman väripalettiin.

Myös valolla on merkitystä värivalinnoissa. Scandi-tyylin väripaletit pysyvät melko yksivärisinä, ja huonekaluissa, seinien väreissä ja tekstiileissä käytetään valkoista ja neutraalia. Vaaleat ja neutraalit värit auttavat laajentamaan tiloja, jolloin ne tuntuvat vielä suuremmilta minimaalisen sisustuksen ansiosta. Kirkkaita väripilkkuja esiintyy säästeliäästi aksenttikappaleissa, jotka lisäävät visuaalista mielenkiintoa. Intohimo valoa kohtaan tarkoittaa yleensä ikkunankäsittelyjen puuttumista, jotta valoa tulisi mahdollisimman paljon.

3. Kontrasti on avainasemassa.

Kontrastilla on hyvin erityinen visuaalinen rooli tässä suunnittelutyylissä. Musta ja valkoinen luovat silmiinpistävän kontrastin, mutta ne yhdistetään usein muihin kontrastiväreihin, kuten punaiseen ja siniseen tai keltaiseen ja ruskeaan, mikä lisää mielenkiintoa. Väri ei kuitenkaan ole ainoa tapa lisätä kontrastia.

Kontrasti tulee tekstuureista, kuten sileästä puusta ja muhkeista kankaista. Erikokoiset painatukset, seinäkoristeet ja muut aksentti-esineet pitävät tilan mielenkiintoisena ilman, että ne lisäävät sotkua.

Kun rakennat tätä tyyliä omaan kotiisi, ota huomioon värien ja tekstuurien luoma tunnelma. Tunnelmat voivat myös olla keskenään vastakkaisia. Esimerkkinä tästä toimii aurinkoinen keltainen tyyny tunnelmallisen tummansinisen tyynyn vieressä. Skandinaavinen tyyli antaa tilaa makujen sekoittamiselle ja yhdistelemiselle, mutta tietty puhdas ja yksinkertainen tavoite on mielessä.

4. Skandinaaviset huonekalut ovat toimivia ja joustavia.

Tämän muotoiluestetiikan puhtaat linjat eivät ole missään niin ilmeisiä kuin skandinaavisissa huonekaluissa. Jokainen kappale on suunniteltu toiminnallisuutta ja minimalismia silmällä pitäen kauneudesta tinkimättä.

Skandinaavinen muotoilu on vaikuttanut voimakkaasti vuosisadan puolivälin moderniin tyyliin. Näin ollen näiden kahden tyylin huonekaluissa on samanlaisia geometrisia muotoja ja yksinkertaisia linjoja. Skandinaavinen tyyli luottaa kuitenkin luonnollisiin elementteihin ja joustavuuteen jokaisessa kappaleessa. Joskus joustavuus näkyy monikäyttöisissä kappaleissa, jotka pesivät tai toimivat pöytinä tai istuimina tarpeen mukaan. Toisissa taas on piilotettuja säilytystiloja kirjoille tai leluille.

Yksi tämän joustavan toiminnallisuuden tärkeimmistä eduista on se, että skandinaaviset huonekalut sulautuvat hyvin muihin tyyleihin. Ne tuovat raikkaan tuulahduksen nykyaikaisiin malleihin ja lisäävät luonnollisia elementtejä vuosisadan puolivälin moderniin kotiin. Tärkeintä on löytää tyyleissä olevat yhtäläisyydet ja käyttää niitä yhtenäisen ilmeen luomiseen.

5. Hygge on välttämätöntä.

Käsite "hygge" on peräisin Tanskasta, ja se kuvaa rauhallisen kodikkuuden tunnetta. Tähän hieman utuiseen termiin liittyy tiettyjä muotoiluelementtejä. Sana itsessään edustaa kuitenkin pikemminkin tunnetta kuin tiettyjä esineitä tai elementtejä.

Hygge-huoneessa voi olla kynttilöitä, jotka lisäävät visuaalista (ja todellista) lämpöä, tuoli, jossa on pehmeä verhoilu, ja lähellä oleva peitto, joka kutsuu huoneen asukkaat istumaan ja rentoutumaan hetkeksi. Tämä johtuu siitä, että hygge rohkaisee ihmisiä olemaan nykyhetkessä, mutta myös kokemaan sen hidastamalla vauhtia ja nauttimaan tässä ja nyt. Muotoilun kannalta tämä tarkoittaa, että kodikkaat ja viihtyisät esineet tuntuvat viihtyisiltä ja viihtyisiltä. Huoneen suunnittelun pitäisi saada sinut haluamaan jäädä tähän hetkeen.

6. Skandinaavinen design on ajatonta.

Skandinaavisen tyylin yksinkertaisuuden ja monikäyttöisyyden ansiosta se on ajaton muotoiluestetiikka, joka ei vanhenna kotiasi. Neutraali paletti voi helposti siirtyä läpi vuodenaikojen ja trendien vaihtamalla aksenttivärejä ja -paletteja.

Esimerkiksi uudet tyynynpäälliset eri aksenttiväreillä voivat modernisoida tilaa ilman, että koko palettia tarvitsee vaihtaa. Koska tässä tyylissä vähemmän on enemmän, se tarkoittaa myös sitä, ettet jumiudu huonekaluihin, valaisimiin ja tekstiileihin, jotka menettävät nopeasti suosionsa.

Ulkoasu, joka pysyttelee poissa kukoistuksesta ja glamourista, ikääntyy hyvin, koska se ei sisällä jokaista trendiä, joka tulee vastaan. Neutraalit värit ja aksentit toimivat palettina, jota voit muuttaa ja mukauttaa ilman, että sisustus uusitaan kokonaan.

7. Kestävyys on olennainen osa scandi-tyyliä.

Kestävä ajattelu läpäisee skandinaavisen tyylin. Ajattomat, vuosia kestävät esineet, luonnolliset, uusiutuvat materiaalit ja minimalistinen asumiskäsitys juontavat juurensa kestävään elämäntapaan.

Skandinaaviseen designiin kuuluu myös käsintehtyjä, käsin ommeltuja elementtejä, jotka ovat peräisin kulttuurista, joka on täynnä hienon käsityötaidon perinteitä. Skandinaavit ovat ylpeitä työstään aina puutyöstä tekstiileihin.

Tällä maailman alueella vallitsee myös läheinen suhde luontoon. Kylmä ilmasto ja pitkät talviyöt luovat terveen kunnioituksen luontoa kohtaan. Skandinaavit pyrkivät myös ottamaan kaiken irti käsillä olevista materiaaleista ja käyttämään niitä tuodakseen valoa ja iloa pitkiin talviöihin.