7 Tapaa valmistella kansi talvea varten

Kun arvioit terassin kuntoa valmistautuessasi tämän talven ankariin sääolosuhteisiin, sinun on tarkasteltava terassin pintaa ja sen alapuolta sen määrittämiseksi, onko kansi tarpeeksi tukeva kestämään lunta ja jäätä. Katsotaanpa joitakin yleisiä ongelmakohtia, jotka sinun on tarkistettava, jotta tulevien kylmien kuukausien mahdollisesti aiheuttamat vahingot voidaan minimoida.

1. Korjaa paikalliset laudan vauriot

Kun tarkastat terassisi vaurioiden varalta, aloita terassin pinnasta. Moniin muuten tukeviinkin kansiin päätyy paikallisia laudevaurioita. Tekijät, kuten puusta tai räystäästä yksittäiseen kohtaan tippunut vesi tai homeen jättämä kasviastia, voivat vahingoittaa terassilautoja. Jos haluat selvittää, onko vaurio paikallistunut yhteen paikkaan vai onko vaurio kohdistunut useampaan kuin muutamaan lautaan, sinun on tarkasteltava koko terassin muuta osaa. Ovatko vaurion alapuolella olevat palkit ja pylväät ehjiä?

Kun vaurio on pienellä alueella ja se on vaikuttanut vain kannen pintalautoihin, voit vetää nämä laudat ylös ja korvata ne uusilla. Varmista, että arvioit lautojen alla olevan tilan, kun nostat niitä ylös, jotta voit varmistaa, ettei vaurio ole levinnyt alueelle, jota et näe. Kansihankkeita aiemmin tehneillä kodinomistajilla ei pitäisi olla vaikeuksia tehdä kansilevyjen vaihdosta viikonlopun DIY-projektia.

2. Tarkasta koko kannen pinta.

Huomaa, että vaurioituneet laudat eivät ole sama asia kuin vanhentuneet tai vääntyneet laudat. Kovapuinen kansi vanhenee, vaikka se olisikin oikein ilmastoitu. Vanhenevasta puusta ei kannata huolestua ennen kuin se muuttuu rakenteellisesti epävakaaksi. Jos kansilaudat ovat hieman vääntyneet, voit jättää ne rauhaan. Kun ne alkavat halkeilla, on aika ottaa ne pois ja vaihtaa.

Kun arvioit kannen laatua, kävele kannen poikki. Kiinnitä huomiota siihen, miltä laudat tuntuvat jalkojesi alla. Ovatko ne tukevia, vai ovatko ne pehmeitä, pomppivia tai antavat liikaa periksi? Nämä oireet eivät viittaa paikallisiin laudan vaurioihin vaan yleiseen ongelmaan, joka vaikuttaa suurimpaan osaan kannen pinnasta ja todennäköisesti myös sen alla olevaan rakenteeseen. Epämääräiset kansilaudat ovat lähes aina merkki siitä, että on aika purkaa kansi.

3. Tarkista, onko laudalla kuoriutuvaa pintaa tai maalia.

Jos epäilet, että maali saattaa kuoriutua, kiinnitä teippiliuska kannen poikki ja vedä se ylös. Jos puupinnoite ei enää tartu, teippi vetää sen ylös. Maalin ja tahran kuoriutuminen ei sinänsä ole iso asia, ja sen voi korjata kotiyrittäjä. Maalin ja tahran hilseilyn ongelmana on, että vesi tai home voi päästä sen alla olevaan puuhun, erityisesti märkinä talvi- ja kevätkuukausina. Tarkista tahran laatu säännöllisellä terassin kunnossapidolla, jotta vältät tämän mahdollisen ongelman.

Ennen kuin voit levittää uuden kerroksen, sinun on valmisteltava kansi uudelleen, mikä tarkoittaa vanhan materiaalin hiomista tai raaputtamista pois. Muuten uusi pinnoite tarttuu kaikkiin puun epätasaisiin kohtiin, eikä se näytä tasaiselta tai ammattimaiselta. Kun olet poistanut vanhan kerroksen, voit levittää uuden värjäys- tai maalikerroksen. Varmista, että ostat pinnoitteen, joka on luokiteltu suojaamaan ulkopuuta. Jos terassisi on valtava, saatat haluta palkata jonkun, jotta säästät aikaa.

4. Paikanna heikot kaiteet.

Terassin kaiteissa ei pitäisi olla minkäänlaista joustoa. Jos sitä voi heilutella edestakaisin, sen on purkauduttava, jotta voit korvata sen uudella. Kun terassikaiteesi heiluu, kohdat, joissa ruuvit ja naulat pitävät sitä paikallaan, ovat luultavasti pehmenneet, minkä ansiosta sitä voi liikuttaa edestakaisin. Uusien naulojen tai ruuvien lisääminen ei auta.

Toinen syy, miksi kaide kannattaa irrottaa, jos se on löysä, on etsiä piilossa olevia puuvaurioita. Jos kaiteen ja kannen kohta ei pidä kovin hyvin, myös kannen puu voi olla vaurioitunut. Älä korjaa kaidetta, ennen kuin olet varma, että vaurio ei ulotu kauemmaksi kannelle.

5. Vaihdata rikkinäinen tai naarmuuntunut lasi.

Terassikaiteisiin asennettu lasi on yksi siisteimmistä terassi-ideoista. Lasin vaihtaminen terassikaiteeseen on kuitenkin monimutkainen DIY-projekti. Olet tekemisissä niiden puuosien purkamisen kanssa, jotka pitävät lasin paikallaan, ennen kuin vaihdat yksittäisen lasin. Kun terassin lasi on naarmuuntunut tai vaurioitunut, sinun on kutsuttava joku auttamaan, ellet ole kokenut puun ja lasin kanssa työskentelevä.

Puhdista kaikki lika ja roskat pois ja tarkista silmämääräisesti, onko siinä halkeamia tai naarmuja. Pienet naarmut kestävät talven yli, mutta halkeamat pahenevat ja ovat vaarallisia perheellesi ja vieraillesi. Jos huomaat, että terassisi lasi kärsii jatkuvasti vaurioita, lasi ei ehkä ole paras valinta kotiisi, ja sinun pitäisi harkita puu- tai metallivaihtoehtoja.

6. Arvioi kannen pylväsvauriot

Olet siis valmistelemassa terassia talvea varten ja huomaat, että terassin pystyssä pitävät pylväät alkavat lahota. Valitettavasti kannen pylväsvaurioita on erittäin vaikea korjata, ja useimmissa tapauksissa sinun on purettava koko kansi. Kun pylväät asennetaan, ne upotetaan sementtiin. Joskus pylväiden ympärille voi kertyä vettä tai mutaa vuosien mittaan. Jonkin ajan kuluttua kosteus pääsee puun sisään ja tekee siitä epävakaan, mikä vaarantaa koko terassin rakenteellisen eheyden.

Kun havaitset pylväsvaurioita, on aika korjata tai vaihtaa kansi. Vaurioituneet pylväät voivat siirtyä tai romahtaa, mikä tarkoittaa, että kansi liikkuu tai kaatuu itsestään. Kannelle kohdistuva lisäpaino, kuten juhlat tai illalliskutsut, voi olla liikaa lahoaville tolpille ja nopeuttaa prosessia, jolloin vieraasi joutuvat vaaraan.

Estääksesi pylväsvaurioiden syntymisen varmista, että puhdistat pylväiden ympärillä olevan alueen niin, että sementti on näkyvissä. Lisää tarvittaessa lisää sementtiä niin, että se muodostaa alaspäin suuntautuvan kaltevuuden, jolloin vesi ja lika suotautuvat pois pylväästä ja takaisin maahan. Jos et halua enää koskaan ajatella, että terassisi puu mätänee, komposiittiterassit saattavat olla seuraava valintasi. Monissa houkuttelevissa ja tukevissa terassimalleissa käytetään komposiittia lehtipuun sijaan, ja komposiitin suuri etu on sen helppous ylläpitää. Jos olet kiinnostunut komposiittiterasseista, voit tutustua joihinkin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin täällä.

7. Tutki palkit lahon varalta

Palkkien tutkiminen on tapa arvioida kannen lujuutta. Kun ne heikkenevät, koko kansi voi alkaa notkua tai vääntyä. Palkit kärsivät valitettavasti useammin lahosta ja homeesta kuin muut kannen osat, koska ne eivät altistu suoralle auringonvalolle. Kun kosteus kerääntyy palkit yhteen pitävien ruuvien ja naulojen ympärille, aurinko ei pääse kuivattamaan terassia. Lisäksi on epätodennäköisempää, että huomaat termiittivaurioita, ellet kävele tai ryömi usein terassin, kuistin tai kannen alla.

Kuten pylväsvauriot, myös palkin ongelmat ovat merkki siitä, että kansi on vaihdettava. Palkit pitävät yllä koko terassin pintaa; et voi vaihtaa niitä purkamatta muuta terassia. Jos käytät korkealaatuista kansimateriaalia vain yhdessä terassin osassa, palkit ovat paras vaihtoehto.

Jos et ole varma, onko terassisi turvallinen, kysy ammattilaiselta. Jos olet arvioinut terassisi ja olet huolissasi siitä, että se ei ehkä ole valmis tulevia märkiä kuukausia varten, tutustu tahroihin ja materiaaleihin, jotka pitävät terassisi rakenteellisesti terveenä ankaran talvisään ajan.

Onko sinulla kysyttävää kannen arvioinnista? Kerro meille kommenteissa, niin vastaamme niihin mielellämme.