7 Tapaa hoitaa kevätsiivous etikan avulla

7 Tapaa hoitaa kevätsiivous etikan avulla

Kodinomistajille, jotka arvostavat luonnollisia ainesosia ja säästävät rahaa kodin tarvikkeissa, ruokasooda ja etikka ovat olleet pitkäaikaisia suosikkeja kotisiivouksessa. Vähemmän tunnettu tosiasia on kuitenkin se, että pelkällä etikalla siivoamalla voi saada aikaan myös loistavia tuloksia – ei tarvitse pelätä, jos sen jauhemainen apuri on loppunut ennen kuin gallonapullo on tyhjä. Olipa talosi hajunpoiston tai kalkinpoiston tarpeessa, ota vain kannu esiin ja ota seuraavalla kerralla huomioon nämä seitsemän vinkkiä.

1. Pyyhi pois väriliitujäljet.

Jos kodissasi on lapsia, tiedät luultavasti sen murheen, kun astut huoneeseen ja huomaat seinillä olevan värikkäitä piirroksia, jotka eivät ole maalattu. Älä pelkää; puhdistaminen etikalla voi poistaa nuo väriliitujen tahrat heti. Käytä hammasharjaa ja ¼-1 kupillista valkoista etikkaa (riippuen siitä, kuinka paljon "taidetta" sinun on poistettava), liiku pienin, varovaisin ympyröin väriliitujälkien yli hajottaaksesi vahan, ja pyyhi sitten varovasti pois.

2. Puhdista suihkupää.

Tukkeutuneet suihkupäät eivät ole vain rumaa katsottavaa, vaan ne voivat myös heikentää veden painetta, jolloin olo ei tunnu kovin virkistävältä, vaikka olisit peseytynyt. Jos haluat palauttaa suihkuvirtauksen täyteen tehoon, täytä keskikokoinen kulho yhtä suurilla osilla etikkaa ja kiehuvaa vettä ja upota suihkupää liuokseen 10 minuutiksi. Tai jos et voi irrottaa suihkupäätä seinästä, täytä suuri voileipä- tai pakastepussi puoliksi pelkällä etikalla, teippaa tai kiinnitä se kuminauhalla suihkupään ympärille ja jätä se sinne tunniksi. Valitsitpa minkä menetelmän tahansa, mineraalikertymät irtoavat, joten voit yksinkertaisesti harjata ne pois, kun aika on kulunut – ja nauttia täydestä suihkutehosta seuraavassa suihkussa.

3. Puhdista vahaamattomat puulattiat.

Kodinomistajat ovat puhdistaneet vahaamattomat puulattiat etikalla ja vedellä vuosisatojen ajan, ja tämä vanhanaikainen menetelmä on suosittua tänäkin päivänä. Jos haluat saada omat puulattiasi nihkeän puhtaiksi, yhdistä ämpäriin litra kuumaa vettä ja ½ kupillista etikkaa ja upota sitten talousmoppi tai sieni liuokseen ja pyyhi se. Varo vain, että käytät seosta säästeliäästi. Kostea moppi puhdistaa hyvin ja antaa lattioiden kuivua nopeasti. Liian paljon lattioille jäävä vesi voi kuitenkin tehdä enemmän vahinkoa kuin hyötyä, ja se voi muun muassa aiheuttaa lattialautojen turpoamista ja vääntymistä. Jos huomaat näkyviä lätäköitä, kuivaa ne pyyhkeellä samalla kun puhdistat.

4. Virkistä jääkaappi.

Jos jääkaappisi tuoksuu hieman tunkkaiselta, se johtuu todennäköisesti ajan mittaan jäljelle jääneiden ruokajäämien sekoituksesta. Jos haluat päästä eroon vähemmän tuoreista hajuista, kokeile puhdistusta etikalla. Tyhjennä jääkaapin sisältö, yhdistä kaksi osaa vettä ja yksi osa etikkaa suihkepullossa ja suihkuta sitä koko laitteen tyhjään sisustaan. Anna liuoksen vaikuttaa 20 minuuttia, jotta kuivuneet roiskeet irtoavat, ennen kuin pyyhit kaiken mikrokuituliinalla. Toista tarvittaessa ja sano hyvästit hajuille.

5. Puhdista mikroaaltouuni.

Mikroaaltouuni on toinen laite, joka on pahamaineinen siitä, että siihen kertyy ajan mittaan melkoinen haju, ja nestetahrat voivat tarttua siihen sitkeästi, vaikka kuinka hangaisit. Mikroaaltouunin sisätilojen höyrystäminen ensin irrottaa kuitenkin tehokkaasti jopa kaikkein sitkeimmätkin tahrat. Laita pieneen lasikulhoon yhtä paljon vettä ja etikkaa (½ kuppia tai yksi kuppi kumpaakin riippuen siitä, kuinka syvää höyryä luulet tarvitsevasi) ja laita mikroaaltouuniin viidestä kymmeneen minuutiksi. Estääksesi etikkaa ja vettä sisältävän kulhon kiehumisen, aseta hammastikku liuokseen ennen kuin painat "start"-painiketta – puinen esine vetää puoleensa kiehuvaan nesteeseen mahdollisesti muodostuvia kuplia, jotta ne eivät nouse nopeasti ylös ja valu yli. Kun koneen ajastin soi, sinun pitäisi pystyä pyyhkimään lika ja rasva pois höyrystyneestä sisustasta helposti.

6. Hankkiudu eroon pentulaatikon hajuista.

Kissanomistajat tuntevat raikastusta kaipaavan pönttölaatikon epämiellyttävän hajun. Kun etikka on käsillä, on kuitenkin olemassa yhden ainesosan ratkaisu, jolla häiritsevään hajuun voi puuttua kolmessa nopeassa vaiheessa. Tyhjennä kuivikelaatikko, täytä se ½ tuuman etikalla 20 minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Kun laatikko on täytetty uudelleen kissanpehkulla, lemmikinomistajat ja heidän vieraansa voivat hengittää rauhassa reilusti alle tunnin työllä.

7. Kalkita vedenkeitin.

Johdonmukaiset teenjuontitavat päällystävät vedenkeittimen sisätilat vähitellen kalkilla – rumat ja epämiellyttävät valkoiset kalkkisaostumat, jotka jäävät jäljelle, kun kuuma vesi haihtuu. Onneksi puhdistaminen etikalla (luonnollinen kalkinpoistoaine) palauttaa vedenkeittimesi alkuperäiseen tilaansa. Täytä se puoliväliin yhtä paljon kylmää vettä ja valkoista etikkaa ja käynnistä sitten joko liesi vedenkeittimen alla tai kytke sähkölaite pistorasiaan, jotta liuos kiehuu. Kun vesi kiehuu, sammuta lämpö ja anna etikka-vesiliuoksen olla vedenkeittimessä 30 minuutista tuntiin. Tyhjennä vedenkeitin ja huuhtele sen sisus kylmällä vedellä ja pyyhi mahdolliset kalkkijäämät pois puhtaalla, kostealla liinalla (hankausta ei tarvita). Keitä sitten puhdasta vettä seuraavaa juomaasi varten, jotta etikkainen jälkimaku ei pääse tunkeutumaan tuleviin teekuppeihin.

Etikan avulla puhdistamisen säännöt ja kiellot

  • Käytä etikkaa ja vettä yleispuhdistusaineena työtasoilla (paitsi luonnonkivestä tehdyillä), ikkunoissa ja vahaamattomilla lattioilla. se on turvallinen, biohajoava ja terveysystävällinen vaihtoehto, joka on ollut kotitalouksien siivouksessa jo sukupolvien ajan.
  • Älä käytä etikkaa vahatuille puulattioille; se poistaa pintakäsittelyn ja jättää tylsät, vaurioituneet lankut.
  • Älä käytä liikaa etikkaliuosta vahaamattomiin puulattioihin, sillä seisova vesi voi aiheuttaa monia ongelmia vääntymisestä homeeseen ja homeeseen.
  • Älä KOSKAAN yhdistä etikkaa valkaisuaineen tai ammoniakin kanssa. Kumpikin näistä yhdistelmistä tuottaa kloramiinia, myrkyllistä höyryä, joka on terveydelle vaarallista.