7 Syytä rakastaa kastematoja – ja miten houkutella niitä lisää puutarhaanne

7 Syytä rakastaa kastematoja - ja miten houkutella niitä lisää puutarhaanne

Puutarhurit ovat innoissaan, kun he löytävät matoja istutuspenkkiensä maaperää muokatessaan, koska nämä limaiset pikku ystävät ovat ratkaisevassa asemassa rikkaan ja terveen maaperän tuottamisessa, joka on välttämätöntä elinvoimaisten kasvien kasvattamiselle. Matoilla on monia etuja, mutta eri matolajit toimivat paremmin eri ympäristöissä.

Maamadot – joilla on punertava, segmentoitu ruumis – kaivautuvat maahan ja esiintyvät luonnostaan kosteissa, avoimissa puutarhapenkeissä. Punamatot – pienemmät madot, joilla on purppuranpunainen ruumis – sopivat paremmin kompostialtaisiin, koska ne eivät pysty kaivautumaan yhtä syvälle kuin kastematot. Seuraavassa luetellaan joitakin monista syistä, joiden vuoksi puutarhaasi kannattaa toivottaa tervetulleeksi kastematoja.

1. Humus

Maankuori sisältää 4-12 tuumaa elämää ylläpitävää humusta, joka on hajoavan kasvi- ja eläinmateriaalin jäännös, joka jää jäljelle, kun eläinten ja kasvien orgaaninen aines on hajonnut, kunnes se sisältää kemiallisia peruselementtejä. Sama prosessi toimii puutarhapenkeissä ja kompostikasoissa. Toimimalla kosteuden, mineraalien ja ravinteiden sienenä humus vapauttaa hitaasti typpeä, fosforia, rikkiä, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja muita kriittisiä ainesosia kasveille. Se myös parantaa maan rakennetta ja luo löysän rakenteen, joka tukee ilmavuutta ja kuivatusta.

Maamadoilla (sekä bakteereilla, sienillä ja mikro-organismeilla) on keskeinen rooli kasvi- ja eläinperäisen aineksen hajottamisessa, jolloin syntyy tätä tärkeää ruskeanmustaa ainesta.

2. Madonvalumat

"Puutarhurien kultana" pidetty matojen heittojätettä on lannasta peräisin olevaa orgaanista matojätettä, jota kutsutaan myös vermicastiksi. Maaperän lisäaineena käytettynä heitteet lisäävät maaperään typpeä, fosfaatteja ja kaliumia; nämä ravinteet ovat välttämättömiä kasvien kasvulle. Lisäksi ne auttavat ilmastamaan maaperää, parantavat sen rakennetta ja tekevät siitä imukykyisemmän, mikä estää sitä kuivumasta.

Matojen heitteet lisäävät myös hyödyllisiä bakteereja ja mikro-organismeja, jotka auttavat luomaan terveen maaperän. Ne voivat jopa poistaa myrkkyjä maaperästä. Lisäksi matojen heitteet karkottavat hämähäkkipunkkeja ja kirvoja. Jos käytät vermikompostointia, voit kerätä matojen heitteitä 1-2 kuukauden välein.

3. Maaperän ilmastus

Toinen kastematojen hyödyistä on maaperän ilmastus. Madot kaivautuvat maaperään ja kehittävät tunneliverkoston, kun ne syövät orgaanista ainesta matkan varrella. Nämä tunnelit löysäävät maaperää, jolloin ilma pääsee kasvien juurille, eivätkä ne pääse vettymään. Niiden ansiosta sade- ja kasteluvesi sekä hyödylliset bakteerit läpäisevät paremmin maaperän ja pääsevät juurille. Maamadot ovat aktiivisia, kun maaperä on noin 70 celsiusastetta lämmintä ja kosteaa. Äärimmäinen kuumuus, kylmyys tai kosteus hidastavat aktiivisuutta.

4. Kovapeitteen hajoaminen

Kun kastematoja tunneloi puutarhan maaperää, ne voivat rikkoa ohuita kovapanssarikerroksia. Kovapeite on tiivistynyt, tiivis maakerros (usein savea), joka on ilman, veden ja kasvien juurien läpäisemätön. Sen syvyys vaihtelee muutamasta tuumasta muutamaan metriin pintamaakerroksen alapuolella, ja se voi olla muutamasta tuumasta muutamaan metriin. Olipa tämä kivikova maaperä sitten luonnollista sen kemiallisen koostumuksen vuoksi tai toistuvan raskaan kaluston aiheuttaman paineen seurauksena, se voi johtaa kasvien huonoon kasvuun.

Maamadot voivat kaivautua jopa kuuden jalan syvyyteen, ja ne voivat pitää maaperän löysänä, parantaa maaperän ilmavuutta, huokoisuutta ja läpäisevyyttä sekä rikkoa nämä ohuet kovan pinnan kerrokset.

5. Roskien poisto

Maamadot ovat detritivoreja: ne syövät hajoavaa kasvi- ja eläinmateriaalia – sekä sieniä, leviä, lantaa ja jopa orgaanista ainesta sisältävää maata. Madot syövät myös keittiöjätettä, hedelmistä ja vihanneksista munankuoriin ja kahvinporoihin. Tämän selkärangattoman eläimen tehtävänä on poistaa kuollutta ja hajoavaa orgaanista ainesta, mikä auttaa torjumaan tuholaisia ja tauteja.

Maaperän pinnalla olevien orgaanisten roskien siivoamisessa mestarillisia mestareita, ja niiden suolistossa on bakteereja ja mikrobeja, jotka voivat tuhota haitallisia kemikaaleja. Punamadot elävät maan pintakerroksessa ja syövät hajoavaa kariketta. Kun ne lisääntyvät ja uskaltautuvat uusille alueille, ne levittävät syömänsä ravinteet.

6. Maaperän hedelmällisyyden parantaminen

Maamatot tuovat syvältä maan alta maanpinnan alta mineraaleja pintakerroksiin, mikä ehkäisee huuhtoutumisen vaikutuksia ja parantaa maaperän hedelmällisyyttä. Matojäte sisältää tyypillisesti kolme kertaa enemmän kalsiumia, neljä kertaa enemmän fosforia ja useita kertoja enemmän typpeä ja kaliumia kuin ympäröivä maaperä.

Vaikka matojen heitteet sisältävät kasvien terveyden kannalta välttämättömiä ravinteita, madot myös kelaatistavat ravinteita ja muuttavat näin kivennäisaineita kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Madot lisäävät maaperän mikrobitoimintaa, koska niiden ruoansulatusprosessi luo sopivan ympäristön hyödyllisille bakteereille ja sienille, jotka hajottavat orgaanista ainesta ja vapauttavat ravinteita maaperään.

7. Vähentää eroosiota

Tunneloimalla maaperän läpi kastematot muodostavat kanavia, joiden avulla kasvien juuret voivat kasvaa syvemmälle, mikä vakauttaa maaperää ja estää sen huuhtoutumisen pois. Nämä kanavat lisäävät veden imeytymistä jopa 35-kertaisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan sen lisäksi, että kastematot lisäävät imeytymisnopeutta, ne myös puolittavat valunnan, koska ne löysäävät maaperää ja helpottavat näin imeytymistä ja vedenpidätyskykyä. Maaperän parantunut kuivatus torjuu eroosiota.

Maamadot vähentävät maanmuokkauksen eli maanmuokkauksen tarvetta – joka voi olla tuhoisaa ja edistää eroosiota – tunneloimalla, mikä ilmastaa ja löysentää maaperää. Niiden ulosteet sisältävät kemikaaleja, jotka muodostavat maaperään eroosiota vastustavia aggregaatteja.

Miten houkutella kastematoja?

Nyt kun tiedät, miten arvokkaita kastematoja on, haluat tietää, mitä tehdä houkutellaksesi niitä puutarhaan ja mitä ei saa tehdä, jotta ne pysyvät siellä.

  • Ohita synteettiset kemialliset lannoitteet, sienimyrkyt ja torjunta-aineet: Ne voivat vähentää populaatioita ja vaikuttaa haitallisesti kastematoihin.
  • Lisää ruohonleikkuujätteistä ja lehdistä koostuvaa multaa: Nämä materiaalit houkuttelevat enemmän kastematoja kuin oljista tai maissinvarresta valmistettu karkea multa.
  • Lisää puun hienoaineksesta valmistettua multaa: Pienemmät partikkelit ovat matojen helpommin sulatettavissa, ja niissä on enemmän mikrobitoimintaa, mikä houkuttelee matoja.
  • Lisää kompostia: Kompostimulta tarjoaa sekä ravintoa että suojaa kastematoille.
  • Vältä syvää muokkausta: Se voi vahingoittaa kastematojen koloja.
  • Pidä maa kosteana: Kastematot tarvitsevat kosteutta elääkseen. Pidä maaperä kosteana tarjoamalla maanpeitettä tai humusta.
  • Paranna salaojitusta: Vettynyt maaperä on epäsuotuisaa. Ilmoita ja kuivaa maaperä tarpeen mukaan.
  • Pidä maaperän pH-arvo yli 4,5:n: Maamadot eivät pidä happamasta maaperästä. Kalkin lisääminen nostaa pH:n hyväksyttävälle tasolle ja lisää kaivattua kalsiumia.
  • Osta matoja: Sisätiloissa tapahtuvaa vermikompostointia varten sinun on tuotava matoja kompostiastiaan.