7 Ratkaisevaa asiaa, jotka on hyvä tietää Kratky-puutarhanhoitomenetelmästä

7 Ratkaisevaa asiaa, jotka on hyvä tietää Kratky-puutarhanhoitomenetelmästä

Vesiviljely tarjoaa joitakin etuja kasveille, jotka kasvavat hyvin vedessä. Vaikuttaa intuitiiviselta, mutta vesiviljelyssä käytetään itse asiassa vähemmän vettä kuin kasvien kasvattamisessa mullassa. On mahdollista kasvattaa enemmän pienemmässä tilassa, ja koska puutarhuri voi hallita ravinteita, kasvit kasvavat yleensä nopeammin.

Kratky-menetelmän hydroponiikan kehitti Bernard Kratky, Havaijin yliopiston tutkija 1990-luvulla. Ei-kiertävässä Kratky-hydroponiikassa ei tarvita pumppuja, sähköä tai sydänlankaa. Sen sijaan kasvit istuvat "lautan" – kasvualustaa sisältävän verkkoastian – päällä, joka on kiinnitetty pienen astian tai säiliön yläosaan ja täytetty ravinneliuoksella. Kasvin kasvaessa ravinneliuoksen taso laskee, jotta ilmatilaa jää.

1. Kratky-menetelmä on passiivisen vesiviljelyn muoto.

Passiivisena menetelmänä pidetään sitä, että se ei vaadi pumppuja veden ja ravinteiden kierrättämiseksi, ja Kratky-hydroponiikka perustuu seisovaan hydroponiseen liuokseen ja ilmatilaan. Ilmakivet ja sydänlangat ovat tarpeettomia. Vettä ei tarvitse vaihtaa, eikä kasvien hapen nuorentamisesta tarvitse huolehtia.

Kasvin kasvaessa vedenpinta laskee, jolloin juurille syntyy ilmatilaa. Kun kasvi on valmis korjattavaksi, ravinteilla täytetty vesi on lähes käytetty. Sitä ei tarvitse täydentää; puutarhurit laskevat kasvien tarvitseman liuoksen määrän ja täyttävät säiliön vain kerran.

Kun kasvi on korjattu, puutarhuri voi täyttää säiliön uudelleen ja asettaa säiliön päälle uudet taimet uutta satoa varten. Säiliö on puhdistettava kolmesta viiteen kasvukerran jälkeen.

2. Kratky-hydroponiikka vaatii viisi perustarviketta.

DIY Kratky -menetelmä on edullinen ja vaatii vain seuraavat tarvikkeet aloittaakseen:

  • Säiliö. Kasvin koosta riippuen voit aloittaa niinkin pienestä kuin muurinpohjapurkista. Monet puutarhurit valitsevat jotain suurempaa, kuten 5 gallonan ämpärin. Laajamittainen tuotanto saattaa vaatia säiliön.
  • Kansi. Kansi on erittäin tärkeä, sillä se estää ravinneliuoksen haihtumisen ja tukee kasvia veden yläpuolella. Muovi tai styroksi ovat sopivia materiaaleja.
  • Verkkoruukut. Verkkoverkkoinen, muovinen vesiviljelyastia, jonka pohjassa on reikiä, mahdollistaa ravinteiden pääsyn juurille ja liuoksen valumisen. Nämä ovat välttämättömiä kasvien menestyksekkäälle hydroponiselle kasvattamiselle.
  • Kasvualusta. Kasvit tarvitsevat pH-neutraalin kasvualustan, kuten kookoskuitua (kestävä, orgaaninen, biologisesti hajoava kasvualusta, joka on valmistettu kookoskuoren sisemmän kuoren silppuamisesta), kivivillaa (tai kivivillaa, joka on kehrätyistä basalttikivikuiduista valmistettua huokoista materiaalia), kevyttä paisutettua savikiviainesta (tai savikiekkoa, joka on pyöreitä lämpölaajennetun saven kappaleita), tai perliittiä (kevyttä tulivuorikiveä).
  • Vesiviljelyssä käytettävä lannoite.. Kratky-menetelmän lannoite on Masterblend-lannoitteen, kalsiumnitraatin ja magnesiumsulfaatin seos suhteessa 4-18-38. Määrä on laskettava huolellisesti astian koon ja/tai vedenkorkeuden mukaan.
  • Lisätarvikkeita, joita voit halutessasi lisätä, ovat pH:n säätösarja ja ppm-mittari. Löydät myös täydellisen Kratky-käynnistyspakkauksen, kuten alla olevan kaltaisen, joka on saatavilla Etsystä.

3. Sinun on alussa laskettava veden ja ravinteiden määrä kasvin koko kasvukautta varten.

Toisin kuin kierrätysvesiviljelyjärjestelmissä käytettävässä menettelyssä, Kratky-menetelmä ei vaadi veden ja ravinteiden lisäystä kasvukauden aikana. Sen sijaan kasvattaja täyttää astian riittävällä määrällä vettä ja ravinteita kasvin koko elinkaaren ajaksi.

Alkuasennuksen yhteydessä verkkoastian alin kolmannes on peitettävä vedellä ja Kratky-hydroponiikan ravinteilla, jotta kasvualusta pysyy kosteana. Kasvi imee vettä kasvaessaan, mutta kun vedenpinta laskee, kasvin juuret kasvavat ja pääsevät edelleen ravinneliuokseen.

Sinun on laskettava veden ja ravinteiden määrä huolellisesti astian koon mukaan, jotta kasvu olisi tehokasta.

4. Läpinäkymätön säiliöastia on paras.

Läpinäkymättömät astiat estävät auringonvaloa pääsemästä kasvin juurille. Tämän merkitys vesiviljelyssä on haitallisten levien ja bakteerien kasvun estäminen. Levät vievät vedestä ravinteita ja happea. Jos kasvi ei pysty ottamaan näitä elintärkeitä aineita vastaan levän kasvun vuoksi, kasvi kuolee lopulta.

Kratky-menetelmässä on mahdollista käyttää 2 litran limupulloa, maitokannua tai jopa alla olevan kaltaista muuripurkkia (saatavana Etsystä). Jos astia on kuitenkin kirkas, kääri se läpinäkymättömällä teipillä tai paperilla auringonvalon estämiseksi.

5. Kasvata erityyppisiä kasveja erillisissä astioissa.

Koska eri kasveilla on erilainen kasvuvauhti ja erilaiset ravitsemukselliset vaatimukset, on parasta kasvattaa monokasvia kussakin astiassa. Yhdessä kasvatettuna syväjuuriset voimakkaat kasvajat, kuten bok choy, näännyttävät herkän lehtisalaatin nälkään, koska salaatti ei kasva yhtä nopeasti, ja lopulta se häviää. Salaatti joutuu kilpailemaan bok choyn kanssa ravinnevedestä, kun säiliön taso laskee, ja nopeasti kasvava bok choy imee vettä nopeammin kuin salaatti.

Samankaltaisia kasveja voi olla mahdollista kasvattaa yhdessä, jos kasveilla on samanlaiset vaatimukset. Mutta jos verkkoruukkuja tukeva kansi on hieman vinossa, yksi kasvi voi päästä ravinneveteen paremmin kuin toinen ja mahdollisesti syrjäyttää sen.

6. Lehtivihannekset ja yrtit kasvavat hyvin Kratky-menetelmän vesiviljelyssä.

Vaikka jotkin huonekasvit kasvavat hyvin hydroponisesti, Kratky-menetelmällä kasvatetut kasvit ovat yleisimmin – ja menestyksekkäästi – lehtivihanneksia ja yrttejä. Tämä menetelmä ei yleensä sovellu kukkiville tai hedelmää tuottaville kasveille, jotka tarvitsevat lisäravinteita tuottaakseen hedelmiä.

Lehtikasvit soveltuvat parhaiten tähän hydroponiseen viljelymenetelmään; useimmat lehtivihannekset ja yrtit ovat pieniä ja nopeasti kasvavia kasveja. Esimerkiksi salaatti on yksi helpoimmista kasveista kasvattaa Kratky-hydroponiikan avulla, kiitos sen nopean kasvunopeuden ja suuren sadon. Pinaatti ja selleri kasvavat myös nopeasti ja menestyvät hyvin Kratky-hydroponisessa kokoonpanossa. Basilika ja oregano ovat joitakin helpommin hydroponisesti kasvatettavia yrttejä.

7. Suuret, janoiset kasvit, kuten tomaatit ja juurekset, kuten perunat, eivät sovellu hyvin Kratky-menetelmään.

Kaikki kasvit eivät sovellu ihanteellisesti Kratky-menetelmällä kasvatettaviksi. Kukkivat ja hedelmää tuottavat kasvit tarvitsevat yleensä lisäravinteita tuotantoon, ja jotkin kasvit ovat erityisen "janoisia". Voit käyttää sovellusta, jonka avulla voit selvittää, soveltuuko kasvi hydroponiseen kasvattamiseen, ja oppia kasvien hoidosta.

Esimerkiksi tomaatit ovat hyvin janoisia kasveja; ne tarvitsevat energiaa tuottaakseen mehukkaita hedelmiä. Tomaatit vaativat myös suuren säiliön juurilleen, ja säiliö vaatisi todennäköisesti säännöllistä uudelleentäyttöä, mikä johtuu osittain siitä, että sadonkorjuuseen kuluu pidempi aika. Lisäksi pH:n ja veden lämpötilan on oltava tietyllä alueella. Tomaatit vaativat myös valtavasti valoa.

Juurikasvit, kuten porkkanat, nauriit, perunat ja punajuuret, kasvavat maaperän (tässä tapauksessa veden) rajan alapuolella, eivätkä ne menesty hyvin Kratky-hydroponisissa järjestelmissä. Perunat ovat alttiita juurimädälle. Porkkanat eivät voi kasvaa menestyksekkäästi verkkokupeissa, koska kupit rajoittavat niiden kasvua.

Jos kuitenkin haluat saada tuoreita lehtivihreitä ja yrttejä, Kratky-menetelmä on helppo ratkaisu.