7 Merkkiä siitä, että kasvisi tarvitsevat kasvivaloa.

7 Merkkiä siitä, että kasvisi tarvitsevat kasvivaloa.

Sisätiloissa kasvatetut kasvit eivät yleensä saa yhtä paljon valoa kuin ne, jotka viettävät elämänsä ulkona. Monet huonekasvit soveltuvat erityisesti heikompaan valaistukseen ja kukoistavat sisätiloissa. Jotkut saattavat kuitenkin tarvita sisällä lisävalaistusta kukoistukseensa. Useimmat taimet, jotka aloitetaan sisätiloissa ja siirretään ulos, kun aika on oikea, saavat myös paremman alun, kun niitä autetaan kasvuvalojen avulla.

Oli miten oli, kasvisi kertovat sinulle, etteivät ne ole tyytyväisiä, ja yksi niistä toimista, joilla voit puuttua niiden ahdinkoon, on kasvuvalojen asentaminen. Lisävalo lisää kasvien kykyä fotosynteesiin, mikä puolestaan johtaa kykyyn luoda polttoainetta kasvua varten.

Harva, pitkäjalkainen tai ei lainkaan kasvua.

Kasvit, jotka eivät ole niin täysiä kuin niiden pitäisi olla, tai joilla on pitkävartinen kasvu – pitkät varret, joissa on vähän lehtiä, lehdet ovat hajallaan tai lehdet ovat vain varren päässä – saattavat tarvita lisää valoa. Sama pätee kasveihin, jotka näyttävät olevan jumissa "miksi vaivautua" -tilassa; nämä kasvit saattavat näyttää reheviltä ja vihreiltä, mutta niissä ei näy minkäänlaisia kasvun merkkejä. Anna näille surullisille viherkasveille aikaa valon alla ja katso, pääsevätkö ne vauhtiin.

Fototropismi

Fototropismi on tapa, jolla kasvi asettuu valonlähteeseen nähden. Jos kasvisi nojaavat aggressiivisesti ikkunaa tai muuta valonlähdettä kohti, kuten pikkulapsi, joka venyttelee tavoitellakseen tiskillä olevaa kuppikakkua, ne todennäköisesti kertovat sinulle, etteivät ne saa tarpeeksi valoa. Palkitse ne kasvivalolla, niin ne suoristuvat.

Lehdet muuttuvat ruskeiksi, keltaisiksi tai valkoisiksi.

Värimuutokset lehdissä voivat olla merkki monista eri ongelmista, mutta yksi näistä ongelmista voi olla valon intensiteetin puute. Kasvit tarvitsevat valoa tuottaakseen klorofylliä, joka tekee kasveista vihreitä. Ovatko ruskeat tai keltaiset lehdet kasvin ikkunasta poispäin olevalla puolella? Tämä osoittaa, että kasvi tarvitsee enemmän valoa terveeseen kasvuun.

Moniväriset kasvit menettävät raitojaan.

Ostitko kiehtovan filodendronin, jossa on omituisia valkoisia nastaraitoja, mutta nyt pettyneenä huomaat, että sen kerran kaksiväriset lehdet ovat tylsän yksivärisen vihreät? Kasvi on siirtynyt selviytymismoodiin ja poistanut valkoiset osat klorofylliä sisältävien vihreiden osien hyväksi – se tarvitsee klorofylliä kasvuun ja selviytymiseen. Kasvatusvalon alle asettaminen palauttaa sen entiseen kaistaleiseen loistoonsa.

Niukka kukkatuotanto

Afrikkalaiset orvokit ovat suosittuja sisäkasveja, mutta jos ne tai muut kokoelmassasi olevat kukkivat kasvit eivät palkitse huolenpitoasi tavanomaisella näyttävällä violetilla ja muunvärisillä kukilla, kasvivalo saattaa saada kukinnan vauhtiin. Kasvit tarvitsevat paljon energiaa tuottaakseen kukkia, eivätkä ne välttämättä pysty luomaan värikkäitä kukkia, jos ne eivät altistu tarpeeksi voimakkaalle valolle.

Ulkokasvien talvehtiminen sisällä

Monet puutarhurit tuovat ulkokasvit ruukkuihinsa sisälle, kun talvituulet puhaltavat. Kirkkaaseen ulkovalaistukseen tottuneet kasvit voivat kuitenkin kärsiä himmeämmässä sisävalossa. Harkitse hyllyjen asentamista kasvuvaloilla, jotta nämä valoa rakastavat kasvit saavat tarvitsemansa valaistuksen selviytyäkseen kevään kukoistukseen asti.

Taimien aloittaminen

Kuten lapset, jotka syövät näennäisesti taukoamatta saadakseen kasvua, taimet tarvitsevat 12-16 tuntia valoa päivässä saadakseen jalansijaa elämässä. Jos aloitat vihannesten ja kukkien taimet sisätiloissa ja siirrät ne ulos, kun ilmat lämpenevät, on hyvä ajatus tarjota niille kasvivalo tai kaksi, jotta ne saavat parhaan mahdollisen alun.