7 Merkkiä siitä, että kastelet kasveja liikaa – ja miten se korjataan

7 Merkkiä siitä, että kastelet kasveja liikaa - ja miten se korjataan

Barbara Pleasant toteaa kirjassaan "The Complete Houseplant Survival Manual", että "ylikastelu on yleisin syy huonekasvien kuolemaan". Tätä ajatellen on perusteltua sanoa, että huonekasvit ja muut astiakasvit kärsivät todennäköisemmin Liikaa rakkautta Kuin liian vähästä.

Sen sijaan, että tapat ne vahingossa ystävällisyydellä, ota tavaksi kastella kasveja vain silloin, kun ne todella tarvitsevat kosteutta. Onneksi on olemassa useita merkkejä kasvien liikakastelemisesta, joiden avulla voit diagnosoida ongelman ennen kuin on liian myöhäistä. Alla olevien liikakastelun merkkien lisäksi meillä on myös hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten voit ehkäistä tai korjata liikakastelun oireita.

1. Turvotus

Yksi ensimmäisistä ylikastelun oireista voi olla turvotus, joka syntyy, kun kasvin lehdistä haihtuu vähemmän vettä kuin kasvi imee itseensä. Tällöin kasvin lehtien alapuolelle voi muodostua rakkuloita, jotka voivat lopulta puhjeta ja jättää korkkisia arpia. Tämä on erityisen yleistä yksivuotisilla pelargonioilla, peperomioilla ja murattipuilla.

2. Keltaiset lehdet

Sen sijaan, että kasvit puhkeaisivat edellä mainittuihin rakkuloihin, ylikastuneet kasvit saattavat osoittaa tyytymättömyyttään muuttumalla keltaisiksi (muuttumalla keltaisiksi). Lehtien kellastuminen alkaa yleensä alimmista (ja siten vanhimmista) lehdistä, jotka lopulta putoavat pois. Tämä näyttää olevan erityisen yleistä kiiltävissä kasveissa, kuten anturiumissa, gardeniassa ja jasmiinissa.

Lehtien kellastuminen voi kuitenkin johtua myös maaperän korkeasta pH-arvosta tai ravinteiden puutteesta. Joillakin kasveilla on tyypillistä, että ne pudottavat alempia lehtiä kasvaessaan, joten älä automaattisesti oleta, että värimuutos tai pudonneet lehdet viittaavat ylikasteluun.

3. Ruskeat lehdet

Jos kasvisi lehdet muuttuvat ruskeiksi, sekin voi olla merkki liiasta kosteudesta – tai liian vähäisestä. Jos tällainen värisävy näkyy vain lehtien kärjissä tai reunoilla, se on todennäköisesti oire alivesityksestä, alhaisesta kosteudesta tai liiallisesta lannoituksesta. Mutta kun kasvit alkavat mädäntyä, niiden lehdet muuttuvat joskus ruskeiksi ja putoavat pois. Etsi tätä lajeista, kuten atsaleasta ja begoniasta.

4. Mushaiset varret

Mädistä puheen ollen, muhkeat varret voivat myös osoittaa, että käytät kastelukannua liikaa, sillä juurimätä leviää lopulta ylöspäin piilojuurista näkyviin versoihin. Tämä on erityisen yleistä lajeilla, joilla on paljon lähekkäin olevia varsia, kuten paholaisen muratti, kultakalakasvi ja vaeltava merimies.

5. Home maaperässä

Jos mullan pinnalla näkyy hometta, se voi olla merkki siitä, että kasvin latvus, korsi tai sipulin tyvi on mätänemässä. Tällaista hometta esiintyy erityisesti syklaameneissa, mansikkabegoniassa ja poninhäntäpalmussa. Näiden lajien kohdalla on usein hyvä idea kastella multaa. Vieressä Sen sijaan, että kaadat vettä suoraan kasvin keskelle, jossa se voi jäädä jumiin lehtien keskimmäiseen ruusukkeeseen.

6. Sienihyttyset

Oireita siitä, että kasvi saa liikaa vettä, ovat myös jotkin tuholaiset – nimittäin sienihyttyset, jotka suosivat jatkuvasti kosteaa ruukkuseosta. Hieman hedelmäkärpäsiä muistuttavat sienisienet lentelevät ja ryömivät tuon mullan päällä ja munivat munia, jotka muuttuvat toukiksi, jotka saattavat syödä kasvin pienimpiä juuria. Näiden ötököiden lannistamiseksi anna kasvin mullan pinnan kuivua, ennen kuin kastelet sen uudelleen.

7. Kuihtuva kasvi

Kasvi, joka kuihtuu, vaikka sen ruukkusekoitus on märkä, kärsii todennäköisesti juurimädästä, jonka vuoksi kasvi ei pysty imemään vettä juuristaan. Siksi kasvi voi näyttää siltä, että se tarvitsee kipeästi juotavaa, vaikka sen multa on todellisuudessa aivan liian kosteaa. Tämä on erityisen yleistä alumiinikasveilla, purppurapassionilla ja ruotsalaisella murattipihlajalla.

Miten korjata ylikastuneet kasvit?

Jos sisäpuutarhasi tai astiatarhasi kärsii ylikastumisongelmista, Pleasant ehdottaa, että otat jokaisen läpimärän kasvin ruukusta ja laitat sen yöksi astia-astiaan usean sanomalehtikerroksen päälle. Kun paperit ovat imeneet ylimääräisen kosteuden, katkaise kaikki mätänevät juuret terävillä ja sterilisoiduilla puutarha- tai oksasaksilla ennen kuin istutat kasvin uuteen multaan ja uuteen – tai juuri pestyyn – astiaan. Muista, että mätänevät juuret ovat yleensä tummanruskeita ja pehmeitä, kun taas hyvät juuret ovat ruskehtavia tai valkoisia ja kiinteitä.

Miten estetään kasvien liikakastelu?

Kuinka usein kasveja pitäisi kastella näiden tietojen perusteella? Sen sijaan, että kastelet kasveja kiinteän aikataulun mukaan, tunnustele maan pintaa ja kastele kosteutta rakastavia lajeja, kun maan pinta tuntuu kuivalta. Kuivempia olosuhteita suosivien lajien, kuten kaktusten ja mehikasvien, kohdalla kannattaa odottaa, kunnes maa on kuivunut vähintään pari senttiä syvemmällä. Kysymys ei oikeastaan ole niinkään siitä, kuinka usein kasveja kastellaan, vaan siitä, kuinka tietää, milloin ne tarvitsevat juotavaa.