7 Mäntytyyppiä, jotka sopivat erinomaisesti kotimaan maisemiin

7 Mäntytyyppiä, jotka sopivat erinomaisesti kotimaan maisemiin

Käpyjä kantavat männyt ovat ikivihreitä, ja ne ovat helposti tunnistettavissa neulasmaisesta lehdistöstään, minkä vuoksi ne ovat haluttuja kodin maisemissa ympärivuotisen kauneutensa vuoksi. Vaikka mäntyjä on yli 100 erilaista, jotkin niistä sopivat paremmin kodin maisemaan kuin toiset.

Nämä pihkaiset ja usein aromaattiset puut ovat pitkäikäisiä puutarhan peruspuita – jotkut lajit voivat säilyä satoja vuosia. Useimmat männyt ovat luonnostaan vastustuskykyisiä tauteja ja hyönteistuhoja vastaan, ja niitä on erikokoisia ja -muotoisia. Seuraavat seitsemän mäntytyyppiä voivat kasvaa monenlaisissa ilmastoissa, ja jokainen niistä tuo maisemaan oman tyylinsä.

1. Japanilainen valkomänty

Japanilainen valkomänty (Pinus parviflora) kasvaa hyvin alueilla, jotka sijaitsevat niinkin pohjoisessa kuin vyöhykkeellä 5 (katso USDA:n kestävyysvyöhykkeet), jossa talven matalimmat lämpötilat eivät laske alle -20 asteen F. Puu voi saavuttaa kypsänä jopa 80 jalan korkeuden ja 40 jalan levinneisyyden, joten se tarvitsee paikan, jossa sillä on tilaa kasvaa.

Tämä mänty saattaa kasvattaessaan muodostaa yhden rungon tai jakautua kahdeksi tai useammaksi rungoksi, mikä tekee siitä suositun yksilöpuun, jota voidaan karsia perinteiseen bonsai-tyyliin. Se tuottaa silmiinpistäviä tummanvihreitä neulaskimppuja, jotka muistuttavat tupsuja.

Näin suureksi männyksi japanilainen valkomänty tuottaa epätavallisen pieniä käpyjä, jotka ovat noin 2,5 tuuman pituisia. Nuorella puulla on sileä harmaa kuori, joka muuttuu lopulta karheaksi ja irtoaa suomuina, mikä muodostaa luonnollista multaa puun tyven ympärille ja lisää visuaalista mielenkiintoa. Puu suosii aurinkoisia paikkoja ja kallioisia rinteitä, mutta se kasvaa useimmilla hyvin ojitetuilla maaperätyypeillä. Se ei kuitenkaan pärjää hyvin kuumilla, kosteilla alueilla.

Sopii parhaiten: Suuriin, aurinkoisiin kivikkopuutarhoihin malliksi.

2. Sveitsiläinen vuoristomänty

Maisemassa silmiinpistävä sveitsiläinen vuoristomänty (Pinus uncinata) kasvaa suorana ja pystyssä, ja se saavuttaa jopa 65 jalan korkeuden ja 25-30 jalan leviämisen. Kääpiölajikkeet ovat kompaktimpia, ja niiden korkeus on vain 8-10 jalkaa. Puu kestää kylmänkestävyyttä USDA-alueella 5 ja selviytyy talvista, joissa lämpötila ei ole alle -20 astetta.

Sveitsiläinen vuoristomänty on kotoisin Euroopasta, ja se viihtyy luonnostaan korkeilla paikoilla. Silti se kasvaa jopa 650 jalan korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Puun kuori on houkuttelevan tuhkanharmaanruskea, ja siihen muodostuu kasvun myötä halkeamia ja suomuja. Sveitsiläisen vuoristomännyn lehtineulasten väri vaihtelee tummasta metsänvihreään, ja niissä voi olla myös harmaata sävyä.

Puun siemenkävyt ilmestyvät alkukesällä, ja niissä on purppuranpunainen sävy, joka muuttuu kiiltävän tummanruskeaksi myöhään syksyllä. Puu kasvaa erilaisissa maalajeissa, kunhan ne eivät ole kosteita, ja vaikka se suosii aurinkoista paikkaa, se kasvaa myös puolivarjossa.

Sopii parhaiten: Yksittäiseksi yksilöpuuksi tai yhdistettynä eri lajeja edustavien pensaiden kanssa houkuttelevan visuaalisen sommittelun aikaansaamiseksi.

3. ’Joppi’ Jeffrey-mänty (Jeffrey Pine)

Jeffrey-männyn kompakti versio ’Joppi’ (Pinus jeffreyi ’Joppi’) sopii hyvin aurinkoisiin kivikkopuutarhoihin, joissa se saavuttaa kypsyessään korkeintaan 1,5 metrin korkeuden. Sen lehdet ja neulaset voivat kasvaa jopa 8 tuuman mittaisiksi. Puu säilyttää pyöreän kasvutavan, eikä sitä tarvitse leikata tai karsia. Kun sitä kasvatetaan astiassa, sen korkeus on usein noin 1,5 metriä korkea ja leveys noin 3 metriä.

Joppi-puun lehdissä on ihastuttava sinivihreä sävy, joka muodostaa kontrastin sen kanelinväriseen kuoreen nähden. Joppi on yksi aromaattisimmista männyistä, ja se tuoksuu lähiympäristön ilmalle kesän kasvukauden aikana, ja se tuottaa myöhään syksyllä putoavia, jopa 10 senttimetrin pituisia käpyjä.

Kuten useimmat männyt, Joppi viihtyy aurinkoisilla paikoilla. Joppi kasvaa aina USDA-vyöhykkeelle 5 asti, mutta se ei välitä monilla eteläisillä alueilla vallitsevista kuumista kesäilmastoista eikä siedä korkeaa ilmankosteutta. Se suosii hiekkaista tai kivistä maata, joka kuivattaa hyvin ja pysyy kuivemmalla puolella.

Sopii parhaiten: Aurinkoiset kivikkopuutarhat ja astiakasvatus.

4. ’Uncle Fogy’-mänty (Uncle Fogy)

’Uncle Fogy’-mänty (Pinus banksiana), jota arvostetaan suuresti sen narskuvan ja itkevän kasvutavan vuoksi, on suosittu valinta lisäämään visuaalista kiinnostavuutta monivuotisiin reunustuksiin ja kivikkopuutarhoihin. Se kasvaa vain noin 2 jalan korkuiseksi, vaikka se voidaan kasvattaa pystysuoriin pylväisiin korkeamman itkevän yksilön luomiseksi. Jos Uncle Fogy jätetään oman onnensa nojaan, se leviää moniin eri suuntiin muodostaen kierrettyjen, kyhmymäisten varsien ja kirkkaan- tai oliivinvihreiden lehtineulasten vääristyneen yhdistelmän.

Tätä röpelön näköistä puuta kutsutaan myös "Jack pine" -nimellä, ja se antaa talvella mielenkiintoa perennapenkkeihin ja kivikkopuutarhoihin, varsinkin kun se yhdistetään korkeampien puu- ja pensaslajikkeiden kanssa, jotka toimivat visuaalisena taustana. Uncle Fogy kasvaa hiekka- ja kivikkoisilla mailla ja on erittäin kylmänkestävä – se selviytyy niinkin pohjoisessa kuin vyöhykkeellä 2, jossa talven lämpötila voi laskea jopa -50 asteeseen.

Uncle Fogy ei kuitenkaan kasva hyvin alueilla, joilla kesän lämpötila nousee yli 80 asteen. Se suosii aurinkoista paikkaa, ja kun se on vakiintunut, se sietää kuivuutta.

Sopii parhaiten: Aurinkoiset kivikkopuutarhat ja perennarajat.

5. Mänty

Yksi pitkäikäisimmistä männyistä – optimaalisissa kasvuolosuhteissa – mänty (Pinus sylvestris) voi elää jopa 700 vuotta, vaikka sen odotettu elinikä on 150-300 vuotta. Puu voi olla jopa 145 jalan korkuinen ja levittäytyä 60 jalan pituiseksi, mutta usein se on kooltaan pienempi. Suuri piha on välttämätön.

Puun kasvaessa lehdet kehittyvät vain sen muotoiltujen oksien latvoihin ja päihin, jolloin oksien ja rungon alaosat jäävät huomattavan paljaiksi. Varttuneen männyn paksu runko voi olla halkaisijaltaan jopa 5 jalkaa.

Tämä Skotlannista ja Pohjois-Euroopasta kotoisin oleva mänty tuottaa sinivihreitä, jopa 2 tuuman pituisia neulaslehtiä, ja puun kuori on aluksi hieman oranssin sävyinen, joka tummenee rungon tyven vanhemmassa kasvustossa syvän harmaanruskeaksi. Mänty viihtyy korkeilla paikoilla noin 3 800-8 300 jalan korkeudella merenpinnasta, ja se selviytyy pohjoisessa USDA-vyöhykkeellä 3, jossa talven lämpötila voi olla jopa -40 astetta F. Se suosii aurinkoista paikkaa ja kivistä tai hiekkaista maaperää, joka ei kastu.

Parhaiten soveltuu: Yksittäinen yksilöpuu kallioisessa, aurinkoisessa paikassa.

’Oregon Green’ mänty

Oregon Green -mänty (Pinus nigra) on näyttävän lehdistönsä ja ylöspäin levittäytyvän kasvutapansa vuoksi arvostettu, ja se on ammattimaisten maisemansuunnittelijoiden suosiossa, sillä he käyttävät sitä luodakseen maisemaan huomiota herättävää mielenkiintoa. Uudet oksat kasvavat keväällä kirkkaanvalkoisina pystysuorina "kynttilöinä" oksien kärjissä, jotka muodostavat jyrkän kontrastin puun muuhun runsasvihreään neulasväriin nähden. Kesän edetessä uuden kasvun valkoinen väri muuttuu syväksi, kiiltävän vihreäksi.

Oregon Green -mänty on täysikasvuisena 18-20 metriä korkea ja 10-12 metriä levinnyt. Se kasvaa USDA-vyöhykkeen 4 pohjoispuolella, mutta monien mäntytyyppien tapaan se ei pidä kuumista kesälämpötiloista eikä menesty hyvin eteläisemmällä alueella kuin vyöhykkeellä 8. Se on kuitenkin hyvä kasvualusta. Oregon Green tarvitsee paikan, jossa se saa täyden auringon, ja se suosii hyvin vettä läpäisevää maaperää, joka ei kastu. Se hyötyy kuitenkin viikoittaisesta kastelusta kesän kuivuuden aikana.

Erilaiset laululinnut rakentavat pesiä Oregon Green -mäntyihin, mikä tuo lisää iloa. Puu on tervetullut näky yksittäisenä yksilönä tai ryhmiin istutettuna näkösuojana tai tuulensuojana.

Sopii parhaiten: Tiheät näkösuojat tai yksittäiset yksilöt.

7. Silveray Korean mänty

Silveray Korean Pine (Pinus koraiensis) on puolikääpiömän männyn yksilö, joka säilyttää maisemassa kompaktin ulkonäön ilman, että sitä tarvitsee karsia muodon säilyttämiseksi. Se tuottaa pitkiä, pehmeitä, hopeanharmaita neulasia, jotka kiinnittävät huomiota ja erottavat puun muista mäntylajeista.

Kasvata Silverayta yksilöpuuna kivikkopuutarhassa tai ryhmissä muodostaaksesi viehättävän näkösuojan tai rajauksen. Kiiltävät neulaset suorastaan kimaltelevat juuri auringonnousun jälkeen tai ennen auringonlaskua, kun auringonsäteet osuvat vaakasuorassa kulmassa. Tämä kaunis mänty tarvitsee menestyäkseen täyden auringon ja suosii hyvin ojitettua, hieman kuivaa maaperää. Se kasvaa niinkin pohjoisessa kuin USDA-vyöhykkeellä 5 ja sietää kesän lämpöä jopa satunnaisesti 85-90 astetta F. Kun Silveray on kerran vakiintunut, se tarvitsee vain satunnaista kastelua, esimerkiksi kuivuuden aikana.

Sopii parhaiten: Aurinkoiselle pihalle.