7 Faktaa, jotka jokaisen tulppaanien ystävän pitäisi tietää

Tulppaanit ovat ensimmäisiä kukkia, jotka näet ruokakaupassa, ja niitä pidetään usein kevään merkkinä. Ei ole mikään mysteeri, miksi ihmiset rakastavat värikkäitä, kupinmuotoisia kukkia ja istuttavat niitä puutarhoihinsa palaamaan vuodesta toiseen. Vaikka tiedätkin ehkä joitakin puutarhanhoidon perustietoja, kuten sen, miten tulppaanit istutetaan ja miten niistä huolehditaan, on luultavasti muutamia hauskoja faktoja, joita et tiennyt suosikkisipulista.

7 Faktaa, jotka jokaisen tulppaanien ystävän pitäisi tietää 1. Tulppaanilajikkeita on tuhansia.

Maailmanlaajuisesti on yli 3 000 tulppaanilajiketta (tämä sisältää luonnossa esiintyvät ja geneettisesti viljellyt lajikkeet). Näistä 3 000 lajikkeesta tulppaanit voidaan jakaa noin 150 lajiin.

2. Tulppaaneilla on kallis historia.

Tulppaanit aiheuttivat 1600-luvulla melkoisen myllerryksen. Tuona aikana Alankomaissa tulppaanit olivat erittäin arvokkaita, ja jotkut historioitsijat pitävät niitä syynä vuoden 1637 talousromahdukseen. Tuolloin tulppaanit olivat yhtä kalliita kuin asunnot.

3. Kukat ovat syötäviä.

Tulppaanit kuuluvat itse asiassa liljakasvien heimoon, johon kuuluvat myös sipulit, valkosipulit ja parsa. Terälehdet ovat syötäviä, ja niitä on käytetty sipulin korvikkeena ja viinin valmistukseen. Tulppaaneja käytettiin yleisesti elintarvikkeissa Alankomaiden nälänhädän aikana toisen maailmansodan aikana.

4. Jokaisella tulppaanin värillä on erilainen merkitys.

Tulppaaneilla sanotaan olevan erilaisia merkityksiä kukan värin perusteella. Punaiset tulppaanit edustavat tosirakkautta (ei ihme, että tulppaanit ovat toiseksi suosituin ystävänpäivän kukka). Valkoiset ovat anteeksipyynnön ja anteeksiannon symboli. Violetit tulppaanit ovat kuninkaallisten symboli.

5. On olemassa lähes musta lajike

Vaikka luonnossa ei esiinny oikeasti mustia kukkia, on luotu monia hybridejä ja lajikkeita, joilla päästään lähelle. ’Queen of the Night’ -tulppaanit ovat yksi suosituimmista lajikkeista, koska niiden syvän violetit terälehdet näyttävät melkein mustilta.

6. Tulppaanit eivät ole peräisin Hollannista

Monet luulevat, että tulppaanit ovat kotoisin Hollannista, koska Hollannissa kasvatetaan ja lähetetään valtavia määriä tulppaaneja (vuosittain viedään lähes 3 miljardia sipulia!). Itse asiassa tulppaanit ovat peräisin Keski-Aasiasta, ja ne tuotiin ensin Turkkiin. Turkista ne lähetettiin Alankomaihin noin vuonna 1560.

7. Kukinta kestää vain 7-10 päivää

Tulppaanifestivaaleja järjestetään kaikkialla Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Vaikka niiden tarkoituksena on juhlistaa kauniita tulppaanisipuleita, niissä myös tunnustetaan se lyhyt aika, jonka kukinnot kestävät. Tulppaanien kukinta kestää vain viikon tai kaksi, joten festivaalit kannustavat ihmisiä tulemaan katsomaan tulppaaneja, ennen kuin ne katoavat.

Tulppaaneissa on paljon ihastuttavaa, mutta jos tiedät lisää suosikkikukastasi, se tuntuu vieläkin erikoisemmalta. Tämän keväisen sipulin historia osoittaa, että tulppaaneissa on muutakin kuin fyysinen kukka.