7 Erilaista tuuletinta, joita saatat tarvita talossasi

7 Erilaista tuuletinta, joita saatat tarvita talossasi

Kun useimmat ihmiset ajattelevat tuuletinta, ensimmäisenä mieleen tulee ehkä ikkunatuuletin tai vanha tuuletin, jossa oli painikkeet, jotka napsahtelivat äänekkäästi, kun vaihdoit alhaisesta keskitasosta korkeaan. On kuitenkin olemassa paljon muitakin tuulettimia, ja kodinomistajien kannattaa tutustua niihin.

Miksi? Koska nämä kodinomistajat saattavat olla tekemisissä jonkin ongelman kanssa, kuten höyryävän kylpyhuoneen tai yleisen ilmavirran puutteen kanssa, eivätkä tiedä, että on olemassa kotitaloustuulettimen tyyppi, joka on suunniteltu juuri tähän tehtävään. Jatka lukemista ja tutustu erilaisiin puhallintyyppeihin ja niiden tehtäviin.

1. Kattotuulettimet

Kattotuulettimet ovat melko yleisiä, ja useimmat kodinomistajat tuntevat ne todennäköisesti jo ennestään. Nämä tuulettimet kiinnitetään huoneen kattoon ja kierrättävät ilmaa huoneen sisällä. Mutta ne voivat olla paljon muutakin.

Kattotuulettimet ovat yksi energiatehokkaimmista tavoista tehdä kodista viihtyisämpi. Olipa kyse sitten viileämmän ilman liikuttamisesta kesällä tai kuuman, tunkkaisen ilman kuljettamisesta ikkunoiden ollessa kiinni lämmityskaudella, tämäntyyppiset sähkötuulettimet tekevät tehtävänsä. Koska useimmissa malleissa on sisäänrakennetut valaisimet, ne tarjoavat myös toimivan valaistuksen.

Ota myös huomioon, että kattotuulettimet tuovat tyylikkyyttä ja mielenkiintoa muuten karuun kattoon. Näin kodinomistaja voi valita mallin, joka korostaa kauniisti huonetta, mikä tarkoittaa, että nämä ovat paras tuulettintyyppi mukavuuden ja koristeellisuuden yhdistämiseen.

Parhaiten sopii: Ilman kierrättämiseen kodin sisällä
Toimittajien valinta: Honeywellin Carnegie-kattotuulettimessa on rustiikkinen, teollinen muotoilu, ja sitä voidaan käyttää kätevästi kaukosäätimellä.

2. Koko talon tuulettimet

Jotkut talot kärsivät ilmavirran puutteesta. Ehkä taloa ympäröivät tiiviisti muut rakenteet, tai ehkä siinä ei vain ole tarpeeksi ikkunoita, mutta jostain syystä raitista ilmaa on vaikea saada sisälle. Onneksi koko talon tuuletin voi tehdä sen.

Nämä tuulettimet asennetaan yleensä asuintilan korkeimpaan kattoon (yleensä ylimmän kerroksen ja ullakon väliin), ja ne imevät ilmaa talon sisältä ja avoimien ikkunoiden kautta ja työntävät sen ullakolle, josta se pääsee poistumaan harjaventtiilien kautta. Koko talon tuulettimet voivat tarjota valtavia etuja tukkoisille kodeille, ja ne ovat erityisen tehokkaita jäähdyttämään taloa yöilmalla kuuman kesäpäivän jälkeen.

Parhaiten soveltuu: Tukkoiset kodit
Toimittajien valinta: QuietCool QC CL-4700 Classic Series Whole House -tuuletin, jonka kanavoitu rakenne pitää tuulettimen kaukana asuintiloista, vähentää melua ja vaimentaa tärinää kodissa – toisin kuin vanhat ullakkotuulettimet.

3. Ullakkotuulettimet.

Ullakkotuulettimet asennetaan ullakon seinän, tuuletusaukon tai ikkunan läpi, ja ne imevät ullakolle kerääntyvän kuuman ilman ulos. Näin voidaan paitsi pitää lämpötilat kodin sisällä miellyttävämpinä, myös ehkäistä hometta ja pidentää kattomateriaalin käyttöikää.

Ullakkotuulettimet sekoitetaan usein koko talon tuulettimiin, sillä molemmat tuulettimet asennetaan ullakkotilaan. Ullakkotuulettimilla on samanlainen tarkoitus vetää raitista ilmaa kotiin, joskaan ei yhtä tehokkaasti kuin koko talon tuulettimilla. Ullakkotuulettimessa on yleensä ohjelmoitava termostaatti, joka kytkee tuulettimen päälle lämpötilan noustessa, jolloin tila pysyy viileämpänä kuin se muuten olisi.

Parhaiten soveltuu: Kuumat ullakkotilat
Toimittajien valinta: Cool Attic CX30BD2SPD Belt Drive 2-Speed Whole House -ullakkotuulettimessa on säänkestävä tuuletusaukko, ja siinä on hiljainen, hihnakäyttöinen toiminta.

4. Kylpyhuoneen poistoilmapuhaltimet

Jotkut rakastavat höyryävää suihkua, mutta höyryssä nauttiminen päivästä toiseen ei tee hyvää kylpyhuoneelle. Höyry voi irrottaa kipsilevyteippiä, edistää homeelle suotuisaa ympäristöä ja luoda liukkaita pintoja. Kylpyhuoneen poistoilmapuhallin vetää kaiken höyryävän ilman ulos ja poistaa tarvittaessa myös hajut.

Kylpyhuoneen poistopuhaltimet asennetaan yleensä kylpyhuoneen kattoon. Ne käyttävät pientä kanavaa kuuman, kostean ilman poistamiseksi ulos. Näin estetään kosteuden kertyminen huoneeseen, mikä vähentää höyryyn liittyvien vaurioiden mahdollisuutta. Koska useimmissa näistä tuulettimista on myös sisäänrakennetut valot, ne parantavat kylpyhuoneen turvallisuutta ja valaistusta.

Parhaiten soveltuu: Kylpyhuoneet
Toimittajien valinta: Broan-NuTonen 678 Exhaust Ventilation Fan and Light sopii enintään 45 neliöjalan kylpyhuoneisiin, ja siinä on 100 watin valaisin.

5. Keittiön poistoilmapuhaltimet

Olipa kyse pastasta, keitosta tai mistä tahansa muusta ruoasta, veden tai muiden nesteiden kiehuminen tuottaa paljon höyryä. Ilman keittiön poistoilmapuhallinta tämä höyry vain seisoo keittiössä tai viereisissä huoneissa ja tiivistyy kattoon ja pinnoille. Tämä kosteus voi vahingoittaa seiniä ja kattoja ja edistää homeen kasvua, vaikka nämä kielteiset vaikutukset ovatkin epätodennäköisempiä keittiössä kuin kylpyhuoneessa. Keittiön poistoilmapuhallin, joka asennetaan tyypillisesti liesituulettimeen lieden yläpuolelle ja joka tuuletetaan ulos, voi poistaa tuon höyryn ja työntää sen ulos.

Höyry ei ole ainoa ilmanlaatuongelma keittiössä. Ruoanlaitto ei ole aina tarkkaa tiedettä, ja asioita tapahtuu. Kun keittiömestari polttaa aterian, keittiön poistoilmapuhallin ryhtyy töihin ja vetää savun, rasvan ja hajut pois keittiöstä ennen kuin ne leviävät muualle taloon. Ja jos valmistat ruokaa kaasulla, keittiön poistopuhallin auttaa poistamaan palamisen aikana vapautuvat mahdollisesti haitalliset epäpuhtaudet, kuten formaldehydin ja typpidioksidin.

Parhaiten soveltuu: Keittiöt
Toimittajien valinta: Hauslanen Chef Series 30″ PS18 Under Cabinet Range Hood -liesituulettimessa on nykyaikainen ulkonäkö ja voimakas imu höyryn ja savun poistamiseen.

6. Energian talteenottotuulettimet (ERV)

Ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmät kierrättävät usein samaa ummehtunutta ilmaa ja keräävät ilmansuodattimiinsa vain suuret hiukkaset. Energian talteenottotuulettimien (ERV) avulla käyttäjät voivat vaihtaa ummehtuneen ilman puhtaaseen ilmaan säilyttäen samalla ilman ilmastointikyvyn, mikä tekee tästä suositun valinnan kodin tuulettimien keskuudessa.

Ilmanvaihtokoneet asennetaan olemassa olevien ilmakanavien osien väliin, ja ne imevät ummehtunutta ilmaa kodin sisältä ulos ja vetävät samalla raikasta ilmaa taloon. ERV:n sisällä on ydin, joka sisältää kerroksittain kohtisuorassa olevia kanavia. Nämä kanavat eivät sekoitu keskenään, mutta ne sallivat poistuvan ilman ilmastoida ja kostuttaa sisään tulevaa ilmaa, mikä auttaa ylläpitämään kodin sisäistä mukavuustasoa.

Parhaiten soveltuu: Pakotettu lämmin ilma ja keskusilmastointi
Toimittajien valinta: Panasonic Intelli-Balance 100 Balanced Air Solution -ilmaratkaisun avulla käyttäjät voivat mukauttaa ilmavirran vaihtoa. Sen mukana toimitetaan MERV 8 -suodatin, mutta sitä voidaan käyttää myös MERV 13 -suodattimien kanssa.

7. Lämmön talteenottotuulettimet (HRV)

Lämmön talteenottotuuletin on hyvin samanlainen kuin energian talteenottotuuletin. Suurin ero on se, että HRV palauttaa lämpötilan poistuvasta ilmasta, kun taas ERV säilyttää sekä lämpötilan että kosteuden.

Jos kotisi ei tyypillisesti kärsi kuivasta ilmasta talvella tai jos järjestelmässäsi on jo sisäinen ilmankostutin, HRV voi olla oikea ratkaisu. Nämä laitteet toimivat sekoittamalla lähtevän ilman lämpötilan tulevan ilman kanssa niiden ytimessä ja lämmittämällä uutta ilmaa sen kulkiessa. Kuten ERV:ssä, vanha ilma kulkee ulos ja poistaa tunkkaiset hiukkaset. Ilmanvaihtokoneen avulla käyttäjät voivat tuoda raitista ilmaa muuten suljettuun lämmitysjärjestelmäänsä menettämättä arvokasta lämpöä.

Parhaiten soveltuu: Pakotettu lämmin ilma, jossa on rivikostuttimet.
Toimittajien valinta: Fantech SHR 1505R -lämmöntalteenottotuuletin on kaupallisen luokan HRV, jossa on kolme säädettävää nopeutta.

Ullakkotuulettimen asentaminen?Anna ammattilaisen tehdä se puolestasi. Saat ilmaisen, sitoumuksettoman arvion lisensoiduilta urakoitsijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +