7 Asiaa, jotka on hyvä tietää kivivillaeristeestä ennen sen asentamista kotiisi.

7 Asiaa, jotka on hyvä tietää kivivillaeristeestä ennen sen asentamista kotiisi.

Lasikuitueriste on jo pitkään ollut suosittu vaihtoehto hidastaa lämmön siirtymistä kodin seinien ja kattojen läpi. Vaikka sen lisäetuna voi olla palonkestävän kerroksen luominen sisä- ja ulkoseinien väliin, lasikuitu ei ehkä silti vedä vertoja kivivillan luonnollisille kyvyille. Kuten lasikuitu, myös kivivilla on eristemateriaali, jota käytetään säännöllisesti asuin-, liike- ja teollisuusrakennuksissa.

Kivivilla voidaan kuitenkin erottaa lasikuidusta vertailemalla lämmönpidätyskykyä, palonkestävyyttä, kosteudenkestävyyttä ja äänieristyskykyä. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja kivivillaeristeestä.

1. Kivivilla on valmistettu kivistä, jotka on kuumennettu laavan kaltaiseksi nesteeksi.

Prosessi, jolla Rockwool-eriste valmistetaan, auttaa selittämään tämän tuotteen todelliset palonkestävyysominaisuudet. Se koostuu pääasiassa basalttikivestä ja kierrätetystä teräksenvalmistuksen sivutuotteesta, jota kutsutaan kuonaksi. Nämä komponentit ylikuumennetaan, jolloin ne nesteytyvät ja sekoittuvat yhteen laavan kaltaiseksi nesteeksi. Jotta nämä aineet voisivat sulaa, lämpötilan on ylitettävä 2 900 celsiusastetta.

Tämän jälkeen seos puhalletaan suureen kehruukammioon, joka on suunniteltu venyttämään ylikuumentunut neste kuiduiksi. Nämä kuidut kootaan sitten yhteen ja puristetaan matoksi, joka voidaan leikata Rockwool-eristelevyiksi.

Kun Rockwool valmistetaan tällä prosessilla, kaikki orgaaniset aineet poistetaan, mikä lisää huomattavasti lopputuotteen homeen- ja homehtumiskestävyyttä.

2. Se sisältää 16-75 prosenttia kierrätysmateriaalia.

Hämmennys Rockwool-eristeen valmistuksessa käytetyn kierrätysmateriaalin määrästä johtuu enimmäkseen mineraalivillaeristeitä yleisesti koskevista tilastoista. Rockwool on merkkikohtainen mineraalivillaeristeen tyyppi, joka on niin suosittu, että nimestä tuli synonyymi asianmukaiselle termille, joka on mineraalivilla. Merkkikohtainen Rockwool-eriste on valmistajan mukaan tyypillisesti valmistettu 16-40-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista. Yhdysvaltain energiaministeriö on kuitenkin todennut mineraalivillaeristeiden sisältävän keskimäärin 75 prosenttia kierrätysmateriaaleja.

Tätä arviota on vaikea tukea, koska energiaministeriö tekee eron tavallisen "kivivilla"-eristeen ja "kuonavilla"-eristeen välillä, mutta ei mainitse eroa kunkin tuotteen kierrätysmateriaalin määrässä. Tämä on myös täydellinen esimerkki siitä, että "Rockwool"-tavaramerkkiä käytetään yleisen materiaalin nimen sijasta, mikä hämärtää tuotteiden välisiä rajoja.

Yleisesti ottaen voidaan päätellä, että Rockwool-eristeiden kierrätysmateriaalin määrä ei ole tarkka, koska se riippuu viime kädessä yksittäisestä tuotteesta. Tavallisessa Rockwool-eristeessä voi olla vain 16-40 prosenttia kierrätysmateriaalia, kun taas kuonarockwool-eristeessä voi olla jopa 75 prosenttia kierrätysmateriaalia.

3. Rockwoolilla on erinomainen lämmönsäilytysominaisuus.

Sekä lasikuitu- että kivivilla pitävät kodin tehokkaasti viileänä kesällä ja lämpimänä talvella, mutta näiden materiaalien ominaislämpöteho suosii kivivillaa. Kun lasikuitueristeen R-arvo on noin 2,2-2,7 tuumaa eristettä kohti, kivivillan R-arvo on 3,0-3,3 tuumaa eristettä kohti.

Lasikuitueristeellä on myös taipumus menettää lämpötehokkuuttaan useiden vuosien kuluessa, kun se alkaa hajota. Rakennustavan ja Rockwool-eristeen valmistuksessa käytettyjen materiaalien ansiosta tämän eristeen lämpötehokkuus pysyy vakaana rakennuksen koko elinkaaren ajan. Rockwool-eriste maksaa kuitenkin yleensä enemmän neliöjalkaa kohti kuin lasikuitueriste.

4. Materiaali on paloturvallinen jopa 1400 Fahrenheit-asteeseen asti.

Kuten aiemmin todettiin, Rockwool-eriste muodostuu kirjaimellisesti kivistä ja teräskuonasta, joita on kuumennettava yli 2 900 Fahrenheit-asteen, jotta ainesosat sekoittuvat ja syntyy tämä erittäin tehokas eriste. Tätä silmällä pitäen on järkevää, että mineraalivillatuotteet yleensä kestävät tulta, liekkejä ja kuumuutta jopa 1 400 Fahrenheit-asteeseen asti, kun taas jotkut Rockwool-tuotteet kestävät jopa 2 150 Fahrenheit-asteen lämpötiloja sulamatta, savuamatta tai syttymättä tuleen.

Tämä vaikuttava lämmönkestävyys sopii erinomaisesti asuntojen rakentamiseen, koska eriste muodostaa palonkestävän esteen kodin sisä- ja ulkotilojen, huoneiden ja jopa kerrosten välille, mikä hidastaa palon leviämistä. On huomattava, että lasikuitueriste on myös erittäin lämmönkestävä, vaikka se alkaa sulaa noin 1 100 celsiusasteen lämpötilassa.

5. Kivivilla on erittäin kestävä eristysvaihtoehto.

Tämän eristysmateriaalin kestävyyttä on vaikea kiistää, sillä se pystyy säilyttämään lämpötehokkuutensa useiden vuosikymmenten ajan R-arvon heikentyessä vain vähän. Tämä johtuu ensisijaisesti Rockwool-eristeen valmistuksessa käytetyistä materiaaleista, kuten kalliosta ja teräskuonasta, jotka ovat tunnetusti erittäin kestäviä ja kestävät luonnostaan hyvin lahoamista ja korroosiota.

Rockwoolin kestävyys ei kuitenkaan rajoitu vain materiaalin lämmönsäilytysominaisuuteen. Vaikuttava vedenkestävyys, homeenkestävyys, homeenkestävyys ja palonkestävyys vaikuttavat myös osaltaan Rockwool-eristeen kestävyyteen ja kykyyn. Tämä pätee erityisesti materiaalin kosteutta kestäviin ominaisuuksiin, joita ilman eriste voisi imeä ja pidättää vettä erittäin kosteasta ilmasta ja aiheuttaa materiaalin ennenaikaisen hajoamisen.

6. Kivivillaeriste soveltuu erinomaisesti huoneiden äänieristämiseen.

Jotkut eivät ehkä arvosta kivivillaeristeen raskautta, koska se on yleensä paksumpi kuin lasikuitueriste, mutta tämä auttaa hidastamaan lämmön siirtymistä ja sillä on lisäksi ääniaaltoja hidastava vaikutus. Kun ääniaallot yrittävät liikkua materiaalin läpi, ne hidastuvat ja joskus estyvät kokonaan, mikä luo sisäänrakennetun äänieristyksen.

Vaikka eristeen paksuus auttaa estämään melua, äänieristys saadaan aikaan Rockwool-eristeen tiheyden ansiosta. Lasikuitueristeen tiheys on noin 0,5-1,0 paunaa kuutiometriä kohti, minkä ansiosta se vähentää ääntä 4-10 desibeliä. Kivivillaeristeen tiheys on noin 1,7 puntaa kuutiometriä kohti, mikä pystyy vaimentamaan ääntä 10-15 desibeliä.

7. Kivivilla päästää kosteuden pois ja estää homeen kasvua.

Rockwoolin rakenteen ja koostumuksen ansiosta se sopii erinomaisesti huoneisiin, joissa esiintyy paljon kosteutta, kuten kylpyhuoneeseen tai keittiöön. Rockwool-eristeen kosteutta kestävät ja höyryä läpäisevät ominaisuudet tarkoittavat, että nestemäinen vesi valuu pois eristeestä sen sijaan, että se imeytyisi siihen, kun taas kaasumaiset vesihöyryt läpäisevät sen kostuttamatta materiaalia.

Lisäksi kivivillaeriste on epäorgaaninen, joten se on huono kasvualusta homeelle ja homeelle, koska niillä ei ole mitään energiakäyttöä. Itse asiassa Rockwool-tuotteet on myös testattu ja sertifioitu sienikasvustoa kestäviksi, mikä vähentää mahdollisuutta, että käyttäjät avaavat seinän ja huomaavat vaarallisen biologisen ongelman odottavan heitä.