6 Varmaa tapaa houkutella kolibreja pihallesi

6 Varmaa tapaa houkutella kolibreja pihallesi

Kolibrit ovat ansainneet lempinimensä "lentävät jalokivet", sillä niiden värikylläiset siivet vangitsevat valon lentäessään kukkien välillä. Näitä vaeltavia siivekkäitä ihmeitä on yli 300 lajia, joista 12 kesäisin asustaa Pohjois-Amerikassa ja talvehtii trooppisilla alueilla. Vaikka ne eivät olisikaan yleisiä alueellasi, voit houkutella kolibrit pihallesi tässä esitetyillä strategioilla. Ja sinun kannattaakin!

Kolibrit eivät ole pelkästään ilo silmälle, vaan ne – joita kutsutaan niiden siipien 80 kertaa sekunnissa kahdeksikkokuvioittain lyövien siipiensä aiheuttaman surinan vuoksi – ovat puutarhurille siunaus, koska ne pölyttävät ruokailun ohessa, aivan kuten mehiläisetkin. Seuraa siis tätä opasta kolibrien houkuttelemiseksi vastustamattomaan puutarhaan, ja istu sitten alas ja nauti show’sta.

1. Kasvata kasveja, jotka houkuttelevat kolibreja.

Kolibrit ruokailevat puiden mahlalla, hyönteisillä, siitepölyllä ja – niiden lempiruokana – kukkien nektarilla. Paras ensimmäinen askel niiden houkuttelemiseksi tontillesi on muuttaa puutarhasi todelliseksi smorgasbordiksi. Vaikka on totta, että ne pitävät punaisesta väristä ja arvostavat putkimaista muotoa, joka estää hyönteisten liikkumisen, mutta näyttää kuitenkin olevan räätälöity kolibrien pitkille, kapeneville nokille, ne ottavat mitä tahansa mettä tuottavaa kukkaa.

Näitä suosikkimehun antajia ovat muun muassa geraniumin, begonian, hollyhockin, petunian, atsalean, perhospensaan, mesiangervon, weigelan, aamunkirkun ja tulppaanipopulin kukat. Istuta joitakin näistä lajeista, jotka sopivat USDA-kestävyysvyöhykkeellesi, ja saat toivottavasti runsaasti kolibreja. Toinen hyvä idea on kysyä paikallisilta alkuperäiskasviyhdistyksiltä ja puutarhureiden ryhmiltä neuvoja siitä, mitkä alkuperäiset pensaat ja kukat ruokkivat paikallisia hyönteisiä, ja lisätä nämä kasvit kolibripuutarhaan.

2. Täytä roikkuvat ruokinta-astiat nektarilla.

Lisää kukkatekijöitä syöttölaitteella! Rautakaupoista, alennusmyymälöistä ja verkkokauppiailta on saatavana kolibriruokkijoita eri malleissa ja eri hintaluokissa. Kaikissa on säiliö nektaria varten ja portit, joista kolibrit voivat juoda, kuten tässä First Naturen punaisessa 10-porttisessa vaihtoehdossa.

Ripusta syöttölaite rauhalliseen paikkaan lähelle kasveja ja kukkia, joista nämä höyhenkeijut jo nauttivat, mutta ei niin rehevään tai lehtimäiseen paikkaan, että se peittää näköalasi. Ruokinta on myös helppo puhdistaa ja täyttää.

Jos haluat valmistaa omaa kolibrinektaria, kiehauta yksi osa valkoista sokeria ja neljä osaa vettä sekoittaen, kunnes sokeri liukenee kokonaan. Anna liuoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin kaadat sen syöttölaitteeseen. Säilytä jäljelle jäänyttä nektaria suljetussa astiassa jääkaapissa enintään viikon ajan. Muista purkaa syöttölaite vähintään kerran viikossa ja puhdistaa se miedolla pesuaineella ja vedellä. Hoitamattomassa syöttölaitteessa kasvaa bakteereja, jotka voivat vahingoittaa lintuja.

3. Tarjoa kolibreille vettä ja lepopaikkoja.

Nektarin lisäksi kolibrit tarvitsevat tavallista vettä juodakseen ja uidakseen. Lintukylpyjä ei suositella, koska vesi on seisovaa ja syvää. Mutta hellästi liikkuva vesiputous tai sumutin voi toimia taivaallisena kolibrikylpylänä. Ne saattavat jopa vilistää sadettimien läpi ja käydä nopeasti suihkussa.

Kastuttuaan kolibrit saattavat itse asiassa istahtaa läheiselle oksalle harjaantumaan ja lepäämään (siipien nopea lyöminen niin kauan on väsyttävää!). Jos sinulla ei ole puita tai pensaita, jotka tarjoaisivat täydellisen istumapaikan, työnnä kuollut oksa maahan noin 15 metrin päähän kolibriruokinta- tai istutusalueesta.

4. Tee pihastasi vieraanvarainen paikka kolibrien pesimäpaikaksi.

Kolibrit eivät miehitä linnunpönttöä tai pesälaatikkoa. Sen sijaan ne rakentavat pesänsä puihin ja pensaisiin oksista, lehdistä, kasvikuiduista ja muista luonnonmateriaaleista, jotka kaikki sidotaan nerokkaasti yhteen hämähäkkisilkillä. Älkää siis häätäkö hämähäkkejä pois tontiltanne, sillä niiden verkot tarjoavat tätä tarvittavaa materiaalia. Kolibrit syövät myös hämähäkkejä sekä pieniä hyönteisiä ja toukkia proteiinin, rasvan ja suolan lähteenä.

5. Pidä kasvit terveinä ja kukkivina koko kauden ajan.

Ei riitä, että istutat vain kukkia, joista kolibrit pitävät. Sinun on myös hoidettava puutarhaasi, jotta se pysyy kolibrin houkuttelevana niin kauan kuin pikku surinat ovat vielä naapurustossa. Varmista, että pihallasi on jatkuvaa kukintaa ja että kasvit, kuten atsaleat, akileija, perhospensas ja trumpettiköynnös, tarjoavat väriä aikaisesta keväästä syksyyn. Jotta kukat pysyisivät tulossa, ole huolellinen kukkien poistamisessa.

6. Koristele piha kirkkailla liehuilla.

Kolibrit tunnetusti pitävät kirkkaista kukista. Käytä niiden mieltymyksiä hyväksesi sitomalla punaisia tai oransseja muovinauhoja tontillasi oleviin puihin ja pensaisiin. Kun kolibrit lentävät ohi katsomaan värin välähdyksiä, ne ehkä huomaavat, miten tervetulleeksi ne ovat tulleet, ja päättävät jäädä paikalle.