6 Valkoisen kuoren omaavaa puuta kauniiseen maisemaan ympäri vuoden

6 Valkoisen kuoren omaavaa puuta kauniiseen maisemaan ympäri vuoden

Usein puut valitaan ja kasvatetaan niiden lehtien, hedelmien tai kukkien vuoksi – kausiluonteisia ominaisuuksia, jotka kukkivat ja haalistuvat useiden kuukausien aikana. Ei kuitenkaan ole mahdotonta löytää lehtipuita (puita, joiden lehdet putoavat talven aikana), jotka pystyvät tarjoamaan kauneutta ympäri vuoden. Tärkeintä on rajata etsintäsi puihin, joilla on valkoinen kuori. Jopa talvikuukausina, kun puiden oksat ovat karuja, ainutlaatuiset alabasteri-oksat muodostavat silmiinpistävän kontrastin tummaa julkisivua, ikivihreiden puiden taustaa tai jopa talvista taivasta vasten.

Vaikka valkokuoriset puut eivät ole harvinaisia, ne eivät ole yhtä yleisiä kuin muut puut kahdesta syystä: Tietyt lajikkeet vaativat erityisiä kasvuolosuhteita, kun taas toiset ovat alttiita taudeille ja hyönteisille. Ennen kuin valitset puun, varmista, että se sopii maantieteelliselle alueellesi, tutustumalla USDA:n kasvien kestävyysvyöhykekarttaan, jossa ilmoitetaan kylmimmät keskimääräiset talvilämpötilat alueittain.

Muista, että joillakin valkoisilla puilla on kestävyysvyöhykkeiden lisäksi muita maantieteellisiä vaatimuksia, kuten korkeusrajoituksia, joten tee kotiläksysi selvittääksesi, mitä puita kannattaa kasvattaa ja mitä välttää. Seuraavat kuusi puulajia ovat yleisimmin valittuja puulajeja valkoisen kuorensa kauneuden vuoksi.

6 parasta valkoisen kuoren omaavaa puuta

Vaikka niiden kasvualueet ovat rajalliset, seuraavat puut viihtyvät tietyillä alueilla ja tietyissä kasvuolosuhteissa. Valkokuorisen puun istuttaminen lisää maiseman visuaalista kiinnostavuutta ja auttaa nostamaan kiinteistön arvoa.

1. Himalajan koivu (Betula utilis).

Saatat tuntea joitakin koivulajeja, joilla on beige tai ruskea kuori, mutta muutamilla valituilla himalajan koivulajeilla (Betula utilis var. jacquemontii) on kermanvalkoiset rungot ja raajat. Nämä Himalajan alueelta kotoisin olevat koivut suosivat viileää, hyvin ojitettua maaperää ja täydellistä tai osittaista auringonpaistetta. Nämä koivulajikkeet kasvavat parhaiten vyöhykkeillä 1-7, vaikka alueet, joilla kesäaikainen lämpötila on säännöllisesti yli 80 celsiusastetta, voivat olla haitallisia niiden kasvulle. Jos asut Pohjois-Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Alaskassa, tutustu seuraaviin valkokuoria sisältäviin puulajeihin – vaikka ne ovat hyvin samankaltaisia, jokaisella on muutamia ainutlaatuisia ominaisuuksia.

  • Doorenbos (Betula utilis var. jacquemontii, ’Doorenbos’) kasvaa jopa kaksi jalkaa vuodessa saavuttaakseen 40-50 jalan korkeuden ja 30 jalan latvusleveyden. Doorenbosilla on kuoriva valkoinen kuori, joka irtoaa ja paljastaa vaalean oranssin kuoren alta. Alakuori muuttuu valkoiseksi pian pintakerroksen irtoamisen jälkeen, ja kuoren irtoaminen on jatkuva prosessi. Keväällä ilmestyvät ruskeat kukkaset, jotka tunnetaan nimellä "catkins", ja niitä seuraavat tummanvihreät lehdet, jotka muuttuvat syksyllä kellanvihreiksi ennen putoamistaan.
  • Jermyns (Betula utilis var. jacquemontii, ’Jermyns’), toinen kuoriva himalajakoivu, kasvaa noin kaksi metriä vuodessa, kunnes se saavuttaa kypsän 30-35 jalan pituuden ja 20-25 jalan latvuston. Jermyns on hieman pienempi kuin muut himalajakoivut, ja se sopii hyvin pienemmille pihoille. Puu muodostaa keväällä pitkät ruskeat kissankukkaiset kukinnot, joita seuraavat voimakkaasti uurteiset vihreät lehdet, jotka muuttuvat syksyllä pehmeän keltaisiksi.
  • Grayswood Ghost (Betula utilis var. jacquemontii, ’Grayswood Ghost’) saavuttaa kypsyessään 30-50 jalan korkeuden, ja sen latvus levenee 30 jalkaa. Grayswood Ghost kasvaa nopeasti, jopa kolme metriä vuodessa, ja sen kuori on sileä ja kuorimaton. Nuoren Grayswood Ghostin kuori on ruskea, kunnes puu on noin kahdeksanvuotias; siihen mennessä sen kuori muuttuu vähitellen täysin valkoiseksi. Muiden himalajan koivujen tapaan se kehittää keväällä koteloita, joita seuraavat vihreät lehdet, jotka muuttuvat syksyllä pehmeän keltaisiksi.
  • Silver Shadow (Betula utilis var. jacquemontii, ’Silver Shadow’) on hieman hitaammin kasvava puu, joka kiipeää yhden tai kaksi jalkaa vuodessa saavuttaakseen 35-45 jalan korkeuden ja 20 jalan latvusleveyden. Kuten Grayswood Ghostin, sen kuori on kuorimaton, ja sillä on ruskeat kerät keväällä ja pehmeän keltaiset syyslehdet.

Vaikka puut itsessään rakastavat täyttä aurinkoa, niiden juuria ympäröivän maan tulisi olla varjossa. Tämä voidaan toteuttaa lisäämällä rungon ympärille kerros kovapuukuorimultaa. Lisäksi himalajan koivut ovat alttiita sahakärpästen ja kirvojen aiheuttamille tartunnoille, ja ne voivat sairastua tauteihin, kuten ruosteeseen ja lehtilaikkuun. Parhaan tuloksen saat, kun puu tarkastetaan vuosittain puualan ammattilaisen (arboristin) toimesta ja sitä hoidetaan tarpeen mukaan, jotta se pysyy terveenä.

2. Amerikanhaapa (Populus tremuloides).

Värikkäiden syyslehtien ystäville mikään ei voita metsäisen vuoren rinteellä sijaitsevan haaparyhmän loistavaa kultaista ja oranssia esitystä. Amerikanhaapa (Populus tremuloides), joka tunnetaan myös nimellä "vapiseva haapa" tai "vapiseva haapa", tuottaa sileäkuorisen valkoisen puun rungon, joka voi kypsyessään saavuttaa 80 jalan korkeuden ja jonka latvuston levinneisyys on vain 20 jalkaa. American Aspenin silmiinpistävän valkoiseen kuoreen kehittyy kypsyessään kontrastisia mustia merkkejä, jotka lisäävät sen visuaalista mielenkiintoa. Optimaalisissa olosuhteissa amerikanhaapa on nopeakasvuinen puu, joka kasvaa jopa neljä jalkaa vuodessa.

Tämä korkealle kohoava puu kasvaa parhaiten vyöhykkeillä 2-7, ja vaikka se pitää täydestä auringosta, se ei välitä kesälämpötiloista, jotka säännöllisesti ylittävät 85 celsiusastetta. Se ei myöskään siedä matalia korkeuksia: Amerikanhaapa kasvaa harvoin alle 2 000 jalan korkeudessa, ja se kasvaa parhaiten 5 000-12 000 jalan korkeudessa. Syöttämällä kaupunkisi ja osavaltiosi tähän interaktiiviseen korkeuskarttaan voit määrittää, sopiiko amerikanhaapa alueellesi. (Bonuspisteitä, jos olet oikealla korkeusalueella ja lähellä rantoja ja puroja, sillä nämä valkoisen kuoren omaavat puut viihtyvät hyvin runsaassa vedessä ja hyvin ojitetussa maaperässä).

Pitkän ja hoikan kasvunsa ansiosta amerikanhaapa soveltuu hyvin rykelmiin, ja kun se istutetaan kolmen tai viiden tuuman välein, se saa aikaan monirunkoisen vaikutelman. Se on yhtä houkutteleva, kun se istutetaan yksittäin aitojen ja kiinteistörajojen varrelle tai mihin tahansa muuhun paikkaan, jossa halutaan patsasmainen reunus. Haapat leviävät juuriversojen avulla, joten muutamasta haaparyhmästä voi tulla näyttävä metsikkö 15-20 vuodessa.

3. Amerikansycamore (Platanus occidentalis)

Valkokuorinen amerikanpihlaja (Platanus occidentalis), joka saavuttaa kypsyessään keskimäärin 30 metrin korkeuden ja yhtä laajan latvuksen, on dramaattinen lisä suureen maisemaan. Se kasvaa hyvin vyöhykkeillä 4-9 ja kasvaa keskimäärin kaksi tai kaksi ja puoli metriä vuodessa. Se tuottaa keväällä merkityksettömiä keltapunaisia kukkia, jotka kesällä vaihtuvat suuriin vihreisiin, jopa yhdeksän tuuman levyisiin lehtiin. Kesällä kehittyy ruskehtavia, syömäkelvottomia hedelmäpalloja, jotka lopulta kuivuvat ja puhkeavat ja vapauttavat pölymäisiä siemeniä. Sen kirjava valkoinen kuori, joka on aluksi ruskea ja muuttuu kermanvalkoiseksi 10-12 vuoden kuluttua, tekee siitä talvimaiseman suosikin.

Suuren kokonsa vuoksi – keskikokoinen varttunut runko on halkaisijaltaan kolmesta kahdeksaan jalkaa, mutta sen tiedetään yltävän jopa 16 jalan leveydelle – se tarvitsee runsaasti tilaa kasvaakseen. Historiallisesti intiaanit suosivat tämän valkoisen kuorisen puun runkoa, ja he koverruttivat sitä kanootteja varten.

Amerikankuusi sopii parhaiten yksittäiseksi yksilöksi suurelle alueelle, jossa se voi saavuttaa täyden kasvupotentiaalinsa. Se viihtyy hyvin ojitetussa, kosteassa maaperässä, jossa on runsaasti orgaanista ainesta. Suurimmat amerikansycamore-yksilöt löytyvät vesistöjen varsilta, joten istuta tämä puu lähelle lampea tai puroa saadaksesi parhaat tulokset. Vaikka amerikansycamore suosii paikkaa, jossa se saa täyden auringon, se sietää myös kevyttä varjoa.

4. Ghost Gum (Corymbia aparrerinja)

Jos asut vyöhykkeillä 9 ja 10 ja etsit nopeasti kasvavaa, valkokuorista puuta, joka ei menetä lehtensä talvikuukausien aikana, harkitse Ghost Gum (Eucalyptus pauciflora) -puun istuttamista. Australiasta kotoisin oleva Ghost Gum, jota kutsutaan myös nimillä "snow gum" ja "white sallee", on saanut mainetta Yhdysvaltojen lämpimillä alueilla. Ghost Gum kasvaa jopa kolme metriä vuodessa, joten siitä ei mene kauan, ennen kuin siitä tulee maiseman yksilö.

Se saavuttaa kypsyessään 45-50 jalan korkeuden ja 25-30 jalan latvusleveyden. Kermanvärisen sileän kuorensa lisäksi Ghost Gumilla on viehättävät kouraiset oksat, ja puusta huokuu heikko mutta selvä eukalyptuksen tuoksu. Lokakuusta joulukuuhun Ghost Gum -kukat peittävät puun räjähdysmäisesti hennoilla valkoisilla kukilla, jotka muodostavat silmiinpistävän kontrastin puun syvänvihreisiin vahamaisiin lehtiin nähden.

Tämä lajike kasvaa kaikenlaisessa maaperässä, ei välitä kuivuudesta ja kukoistaa täydessä auringossa (vaikka se sietääkin puolivarjoa). Ei ehkä ole yllättävää, että se menestyy myös suolaisilla rannikkoalueilla. Nopea kasvuvauhti ja sitkeä, savusumua, hyönteisiä ja tauteja vastustuskykyinen käytös tekevät siitä hyvän valinnan kaupunkialueille istutettavaksi. Se kasvaa hyvin erilaisissa maalajeissa savisesta hiekkaan, mutta on altis kovakuoriaisten ja juurimädän aiheuttamille vaurioille. Ghost Gum sopii erinomaisesti yksittäispuuksi, mutta se on yhtä houkutteleva, kun se istutetaan kolmen tai useamman puun ryhmiin.

5. Valkoinen poppeli (Populus alba)

Euroopasta ja Keski-Aasiasta kotoisin olevaa valkoista poppelia viljellään nykyään monissa maissa, myös Yhdysvaltojen vyöhykkeillä 3-8, ja siitä voi tulla merkittävä maiseman keskipiste. White popular tuottaa hopeanvihreät lehdet, ja kypsyessään se saavuttaa 50-75 jalan korkeuden, ja sen latvuston levikki on jopa 75 jalkaa, joten se sopii hyvin suurille avoimille tonteille.

Valkoisen poppelin kuori on nuorena vaaleanvihreä, mutta se kypsyy valkoiseksi, ja siinä on kontrastina mustia laikkuja ja tummia uurteisia harjanteita. Valkopoppeli tarvitsee aurinkoisen paikan, jossa on vähintään 6 tuntia suoraa aurinkoa päivässä, ja se suosii hyvin ojitettua maaperää. Se sietää kuitenkin korkeaa kosteutta ja kestää jopa satunnaisia tulvia.

Talvimaisemassa houkutteleva yksilö, joka on suosittu pesivien laululintujen ja oravien keskuudessa. Kaikista myönteisistä puolistaan huolimatta valkopoppeli ei kuitenkaan ole vailla haasteita. Puu leviää nopeasti imukukan avulla, joten ympäröivää maata on hoidettava huolellisesti, jotta uudet imukukat eivät pääse kasvamaan.

6. Eurooppalainen poppeli (Populus tremula)

Eurooppalainen poppeli kasvaa melko korkeaksi, sillä se voi olla jopa 130 jalkaa pitkä ja tuottaa tiheän, jopa 33 jalan pituisen latvuksen. Rungon tyvi itsessään voi saavuttaa 3 jalan halkaisijan kypsyessään, joten puu sopii hyvin suurille tonteille ja puistoihin, joissa sen hohtavasta lehdistöstä voi nauttia kesällä ja sen jylhää valkoista kuorta ihailla talvella.

Eurooppapoppeli viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, ja se viihtyy kosteassa mutta hyvin ojitetussa maaperässä. Sitä voidaan istuttaa yksittäisenä yksilöpuuna tai vähintään kolmen puun ryhmissä reunustuksiin tai näkösuojiin.

Usein kysytyt kysymykset valkoisen kuoren omaavista puista

Valkokuoriset puut ovat houkuttelevia ja kauniita talvimaisemassa, kun niiden rungot ja oksat muodostavat jyrkän kontrastin rakennuksia ja harmaata taivasta vasten. Niille, jotka haluavat sisällyttää valkokuoristen puiden kauneuden maisemaan, on odotettavissa joitakin kysymyksiä.

Millaiset puut ovat valkoisia?

Yleisimpiä valkokuorisia puulajeja ovat haapa-, koivu-, poppeli-, sycamore- ja kuminalajikkeet.

Minkä puulajin kuori näyttää paperilta?

Eräällä koivulajilla, paperikoivulla (Betula papyrifera), on kuoriutuva valkoinen kuori, joka muistuttaa rungosta ja oksista irtoavia paperiarkkeja.

Millä puulla on suuret valkoiset kukat?

Useat puut tuottavat keväisin suuria valkoisia kukkia, joista kaksi yleisintä ovat etelänmagnolia ja valkoinen koiranheinä.

Miltä valkoinen poppeli näyttää?

Valkoinen poppeli, jota kutsutaan myös "hopeapoppeliksi", kasvaa jopa 75 jalan korkuiseksi, ja sen latvus on yhtä suuri. Kypsyessään sen valkoiseen kuoreen kehittyy kontrastisia mustia harjanteita, jotka tarjoavat visuaalisesti mielenkiintoisen muotoiluelementin maisemaan.

Loppuajatuksia

Vaikka useimmat lehtipuut voivat olla talvimaisemassa melko tylsiä, rungon ja oksien ruskehtavan harmaat, valkokuoriset puut muodostavat voimakkaan kontrastin taloja, rakennuksia ja harmaata taivasta vasten. Oikean puun valitseminen edellyttää kuitenkin lajin tutkimista, jotta voidaan varmistaa, että se menestyy tietyllä alueella.