6 Tapaa pitää leikkokukat tuoreina pidempään

6 Tapaa pitää leikkokukat tuoreina pidempään

Tiede sanoo, että kukat tekevät meidät onnellisiksi, ja kuka voisi kiistää sen? Useat tutkimukset, mukaan lukien Rutgersin yliopiston vuonna 2005 tekemä merkittävä tutkimus, ovat osoittaneet, että kukilla voi olla syvällinen ja myönteinen vaikutus mielialaan. Leikkokukkakimpun ainoa ongelma on, että sen kauneus on ohimenevää, ja kukintojen kuihtuminen ja kuoleminen kestää yleensä vain muutaman päivän. Vaikka väistämätöntä ei voi estää, on olemassa muutamia keinoja, joilla sitä voi ehkäistä: Jos kukkakauppiaasi toimitti ostoksesi mukana paketin kukkaruokaa, käytä sitä – se voi auttaa. Jos taas leikkaat kukat omasta puutarhastasi, kokeile jotakin näistä hyväksi havaituista nikseistä, joilla leikkokukat säilyvät tuoreina mahdollisimman pitkään.

1. Käytä puhtaita astioita.

Koska bakteerit ja sienet kiihdyttävät leikkokukkien luonnollista pilaantumista, on erittäin tärkeää pestä perusteellisesti astia, jossa kukkasi ovat esillä. Käytä astiaa puhdistaessasi kuumaa saippuavettä. Muussa tapauksessa desinfioi maljakko laimennetulla kotitalousvalkaisuaineella (yksi osa valkaisuainetta jokaista 10 osaa vettä kohti). Huuhtele maljakko lopuksi vedellä.

2. Leikkaa kukat oikein.

Leikkaatko kukkia puutarhastasi? Yritä tehdä se aikaisin aamulla, ennen kuin päivän lämpö vie kukista voiman. Muista ottaa oksasangon kanssa mukaan ämpäri haaleaa vettä. Kun leikkaat jokaisen kukan, aseta se kylpyyn, jotta varren pää ei pääse kuivumaan ja sulkeutumaan.

Jos esittelet kaupasta ostettuja kukkia (tai kimppua, joka on toimitettu sinulle), poista jokaisen varren alareunasta noin 1 senttimetri. Tee leikkaus 45 asteen kulmassa, juoksevan hanan alla ja käytä erittäin terävää, puhdasta veistä, saksia tai oksasaksia. Varren lyhentäminen rohkaisee kukkaa ottamaan taas vettä. Ennen kuin asetat kukkakimpun astiaan, poista jokaisen varren alemmat lehdet, jotta se ei pääse mätänemään, ja pese varret huolellisesti, jotta veteen ei pääse likaa.

3. Valmista kotitekoinen kukkaruoka.

Sen sijaan, että täytät maljakkosi vain vedellä, Popular Science neuvoo, että kukkien säilyttäminen sitruuna-limesoodan, veden ja pienen valkaisuaineen liuoksessa auttaa kukkia pysymään tuoreina pidempään. Älä käytä laihdutuslimua; täyskalorinen sokeri antaa kukille arvokasta ravintoa. Valkaisuaine tässä DIY-kukkaruoassa pitää haitalliset bakteerit loitolla.

4. Sijoita asetelma viileään paikkaan.

Kun olet ottanut kaikki oikeat askeleet leikkokukkiesi pitämiseksi tuoreina, voit asettaa ne esille. Huomaa kuitenkin, että kaikki kodin tilat eivät ole yhtä suotuisia kukkien pitkäikäisyydelle. Vältä asettamasta kukkia suoraan auringonvaloon, lämmitysventtiilien lähelle tai lämpöä tuottavien laitteiden viereen. Jos kodissasi on jokin alue, joka on viileämpi kuin muut, se on paras paikka esitellä värikästä asetelmaa.

5. Virkistä vettä.

Parin päivän kuluttua maljakon vesi saattaa alkaa näyttää samealta tai samealta. Vesi kannattaa vaihtaa vähintään kolmen päivän välein. Poista kukat vedestä, huuhtele varret, leikkaa pohjasta vielä puoli senttiä pois ja aseta kukat väliaikaiseen astiaan, jossa on pelkkää vettä, sillä aikaa kun puhdistat alkuperäisen maljakon perusteellisesti. Luo toinen liuos edellä olevan vaiheen 3 mukaisesti ja aseta kukat uudelleen juuri puhdistettuun maljakkoon.

6. Tyhjennä näyttely.

Riippumatta siitä, miten monin tavoin pidämme leikkokukat tuoreina pidempään, on väistämätöntä, että jotkin kukat kuihtuvat ennen toisia. Poista tuorekukkakimpusta ne kukat, jotka ovat menettäneet kypsyytensä, jotta loput asetelmasta näyttää uudenveroiselta. Jos puutarhassasi on loputtomasti hortensioita tai muita kukkia, voit harkita tuoreiden kukkien leikkaamista asetelman täydentämiseksi.

Jos valmistelet kukat ja niiden veden huolellisesti ja pidät edelleen huolta asetelmasta, leikkokukkasi voivat säilyä tuoreina jopa 2 viikkoa.